Эпизоды
-
Er waren verkiezingen voor de Eerste Kamer. Het feest van de indirecte democratie. Statenleden van de coalitie sloten enkele deals, kozen strategisch en kregen er twee restzetels bij ten opzichte van de prognose. Joost en Xander bekijken hoe ze dat deden.
Elke stem telde, dat hebben ze bij GroenLinks gemerkt. Wat ging er mis met hun Statenlid in Zuid-Holland?
Kamervoorzitter Bergkamp schreef een brief aan twitter met de vraag of het sociale medium iets wil doen aan de online verwensingen en bedreigingen die politici naar hun hoofd geslingerd krijgen.
In de Wandelgangen geen Xander, maar wel Marloes Lemsom van EenVandaag. Die wandelde samen met Joost langs Jesse Klaver van GroenLinks en Minister van Gennip van Sociale Zaken om te praten over het plan van de gratis kinderopvang en wat voor rol dit onderwerp gaat spelen bij het debat over de voorjaarsnota.
En er is weer een EenVandaag Opiniepeiling met Charlotte Nijs. Ook al waren er verkiezingen voor de Eerste Kamer, hoe zou het eruit zien als er nu verkiezingen zouden zijn voor de Tweede Kamer en dus alle kiezers iets mogen aanvinken?
-
Wat is er gebeurd in de VVD-fractie, waar ze bijna het vertrouwen verloren in hun eigen, soms boze en schreeuwende, minister Dennis Wiersma?
En bij diezelfde VVD nemen de frustraties toe over het uitblijven van maatregelen om de asielinstroom terug te dringen. Volgende week zaterdag is er een VVD-congres en dan is er waarschijnlijk nog helemaal niks bedacht… En staatssecretaris Van der Burg kwam intussen met wat noodmaatregelen, waar lang niet iedereen tevreden over is.
De overheid moet vaker gewoon naast de burger gaan zitten. Dat was de boodschap van de Nationale Ombudsman in de Tweede Kamer. Xander en Joost spreken Reinier van Zutphen in de Wandelgangen.
En verder komen ook nog de stikstofproblematiek, de Toeslagenaffaire en de ‘fakkelman’ aan de orde in deze podcast. -
Пропущенные эпизоды?
-
Na een korte parlementaire week, vanwege Hemelvaart, is er toch genoeg te bespreken. Er gebeurt voortdurend van alles rond de twee meest heikele thema’s waar het kabinet mee te maken heeft: asiel en stikstof. Iedereen keek uit naar het landbouwakkoord, maar het overleg eindigde om half acht in de ochtend zonder akkoord. Er werd hooguit een ‘tussenstap’ gezet.
Het kabinet kreeg ook het jaarlijkse rapport van de Rekenkamer. En dat zag er op bepaalde punten zeker niet goed uit. Sommige ministeries kregen een dikke onvoldoende en werden door de gehaktmolen gedraaid.
En in de rubriek ‘In de Wandelgangen’ alles over het Haagse fenomeen ‘Het Touwtje’… Dat touwtje is in werkelijkheid een rode autogordel die wekelijks op vrijdag -na de ministerraad- de leden van het kabinet scheidt van de parlementaire journalisten. Joost en Xander staan vrij weinig achter ‘Het Touwtje’, omdat ze dan de podcast opnemen. Maar deze week was ‘Het Touwtje’ vanwege Hemelvaart al op woensdagmiddag. En dus konden ze er een keertje bij zijn. -
Een extra aflevering van De Stemming van Vullings en Van der Wulp, live opgenomen op het NPO Podcast Event in TivoliVredenburg Utrecht. Xander van der Wulp en Joost Vullings bespreken welke verschillende oorzaken er zijn om een kabinet te laten vallen en ook bespreken ze twaalf-en-een-half jaar premier Rutte. Hoe lang zal de Rutte nog premier zijn?
-
Na twee weken mei-reces zijn Xander en Joost terug en bespreken ze hoe het kabinet uit die door hen zo gewenste pauze is gekomen.
Het kabinet heeft wel het één en ander gepresteerd of in ieder geval gepresenteerd, na enige onderlinge spanning: de voorjaarsnota en een klimaatplan. En er kwam een reactie op het Groningen-rapport van de parlementaire enquete-commissie. Heeft dat alles het kabinet en de coalitie goed gedaan?
Intussen zijn er ook genoeg problemen die direct weer op het kabinet afkomen: zo werd er meteen deze week gedebatteerd over de stikstofaanpak. Er moet nog steun gevonden worden voor het plan om geld vrij te maken voor uitkoop van boeren. En er was ook weer gedoe over asiel.
En in de wandelgangen is het feest. De nestor van de Tweede Kamer is volgende week 25 jaar Kamerlid. Natuurlijk is dat Kees van der Staaij. Hoe komt het dat hij het zo lang volhoudt in Den Haag?
-
Joost en Xander kijken terug op opnieuw een week waarin de spanning tussen de partijen in de regeringscoalitie weer een paar keer opliep.
Achter achter gesloten deuren werd er veel overlegd: over de voorjaarsnota, over de klimaatplannen, over de migratiecijfers en over de 'ereschuld' die het kabinet heeft ten opzichte van Groningen en die ze willen inlossen.
Intussen werd er ook weer lang gedebatteerd over de stikstofaanpak en de oppositie probeerde fanatiek om de coalitiepartijen verder uit elkaar te spelen.
In de wandelgangen aandacht voor een masterclass die werd gegeven in de Tweede Kamer over CHAT GPT. Deskundigen kwamen de Tweede Kamer bijpraten: Wat is het, wat kan je ermee en wat voor voor en nadelen heeft deze nieuwe technologie? -
Hoe is de stemming in Den Haag een week na de stemming over de motie van wantrouwen tegen het kabinet? De motie haalde het niet, maar helemaal overgaan tot de orde van de dag lukt óók niet, merken Joost en Xander.
Joost ontpopt zich als politiek seismoloog. De verkiezingen van de Provinciale Staten waren een aardbeving het gedoe rondom het CDA en het uitslagendebat waren de naschokken en nu wordt opnieuw spanning opgebouwd naar een politieke beving. Hoe snel die zal komen is de vraag, nu het volgende probleem zich in de vorm van hogere migratiecijfers alweer aangediend heeft. En dan moeten er óók nog coalitieknopen worden doorgehakt voor het klimaat...
In de Wandelgangen aandacht voor de vraag of mobieltjes verboden moeten worden in de klas. Welke Kamerleden laten zich daarover informeren en hoe lang zouden zij zelf zonder hun telefoon kunnen?
De heren werpen ook een blik in de provincies, waar BBB in elke provincie het voortouw neemt een coalitie te vormen. Dat gaat in de ene provincie makkelijker dan de andere, en is ook een dankbaar onderwerp voor de voorspelling, waarin Joost nog een extra oud puntje hoopt te scoren. Luisteren dus!
Wil je de podcast live meemaken? Ga dan naar https://podcastevent.npo.nl/ voor kaartjes voor het NPO Podcastevent op 14 mei, met een speciale aflevering van De Stemming! -
Vanwege Goede Vrijdag is de podcast al op donderdagmiddag opgenomen. Joost en Xander bespreken het regeerakkoord dat op verzoek van het CDA ooit een keertje opengebroken zal worden. Wanneer, dat weet niemand. Verder staan ze stil bij het debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, dat uiteindelijk vooral over de stikstofaanpak ging.
Tot slot staan ze stil bij de voedselvergiftiging van Mark Rutte. De premier bezorgde dinsdag met zijn absentie alle parlemetariërs een vrije dag. Wat deden de verschillende kamerleden met die vrije tijd? -
Het was een wat onoverzichtelijke week in Den Haag, maar gelukkig zijn daar Vullings en Van der Wulp om orde te scheppen. De top van het kabinet zat twee keer bij elkaar om te kijken wat ze nou met de boodschap van de kiezer moeten. Er werd gesproken van 'goede gesprekken', maar duidelijkheid kwam er nog niet. Er wordt gewerkt aan een brief, waar de coalitie weer tijd mee wint, maar gaat die zó verbindend zijn dat alle problemen zijn opgelost?
Die problemen zijn overigens niet veel anders dan waar twee jaar geleden óók over werd gepraat, wordt geconstateerd in de podcast. De politiek lijkt vast te zitten, en van beloftes die tijdens het beruchte '1-april-debat' gedaan zijn, komt weinig terecht.
In de provincie lijkt dat beter te gaan. Daar zijn BBB-leden constructief bezig om coalities te vormen, zagen Joost en Xander bijvoorbeeld in de Provinciale Staten van Den Haag. In de wandelgangen gingen ze langs op het provinciehuis, waar verkenner Fred Teeven net zijn verslag gepresenteerd had. Hij pleit voor het onderzoeken van een brede coalitie, met onder andere GroenLinks. Gaat dat wel samen, vragen de heren zich af? D66 hoort niet bij de brede waaier aan partijen, net als in veel andere provincies. Wat kan dat voor de landelijke partij gaan betekenen?
Een uur aan vragen, antwoorden en analyses in deze nieuwe aflevering van De Stemming!
Ben je trouwens benieuwd hoe De Stemming gemaakt wordt en wil je de opnames een keer bijwonen? Kom dan op zondag 14 mei naar het NPO Podcast Event in TivoliVredenburg in Utrecht. Kaarten via https://podcastevent.npo.nl/. -
Ruim een week na de grote verkiezingsoverwinning van BBB maken Xander en Joost de balans op.
Het kabinet zit er in ieder geval nog en er is nog geen coalitiepartij die keiharde conclusies heeft getrokken. Blijven de de coalitiepartners dit balletje nog een paar weken naar voren trappen?
Het CDA wil na gedoe in de partij door met Hoekstra als leider én ze willen door met het kabinet. Maar dan wel op een andere manier en zónder het regeerakkoord open te breken. Rara, hoe kan dat?
Premier Rutte en Caroline van der Plas gingen samen lunchen op de Hooizolder, op initiatief van de BBB-fractievoorzitter. BBB heeft intussen ook in alle provincies het heft in handen genomen en daar gaan nu de gesprekken van start over welke coalities kunnen gaan besturen.
En in de rubriek De Wandelgangen kwamen Xander en Joost een oud-minister tegen met wie ze nog een appeltje te schillen hadden. -
KaBBBoom! Na de overweldigende overwinning van BBB valt er genoeg te analyseren voor Joost en Xander. Want is het wel zo dat het nu veel moeilijker regeren wordt voor de vier partijen? Als ze het slim spelen niet per se. Maar er gaat wel aan alle kanten getrokken worden aan de coalitie.
Joost en Xander bespreken uitgebreid wat de verkiezingen kunnen gaan gaan betekenen voor het landsbestuur. Ze blikken ook terug op de gevoerde campagnes van diverse partijen.
In de rubriek In de wandelgangen gaan ze langs bij de partijen die verloren, om ze een hart onder de riem te steken. -
De Stemming is weer terug van reces, precies op tijd om de slotfase van de campagne voor de Statenverkiezingen te kunnen volgen. Wat kunnen we in deze laatste dagen voor de verkiezingen nog verwachten? Wie spelen het 'debatspel' en wie doen mee aan het 'uitsluitspel'? Joost en Xander hebben het nauwlettend in de gaten gehouden en weten precies wie met wie, maar vooral ook wie NIET met wie wil.
In de wandelgangen gaan de heren op zoek naar uitleg over die andere verkiezing; de waterschapsverkiezingen. Waar stemmen we voor en wat doen die waterschappen? Tjeerd de Groot van D66 en Mark Strolenberg van de VVD geven uitleg.
En er wordt een blik in de toekomst geworpen. Wat gaat er gebeuren na deze verkiezingen? Houden de coalitiepartijen elkaar vast? En over welke partij maakt de coalitie zich zorgen? Beluister het in de nieuwe aflevering van De Stemming.
Krijg je geen genoeg van de analyses, duiding en voorspellingen van Joost en Xander? Kom dan op zondag 14 mei naar het NPO Luister Podcast Event in TivoliVredenburg in Utrecht. Daar wordt live een aflevering van De Stemming gemaakt, mét publiek. Bij zijn? Bestel je kaartjes hier (https://podcastevent.npo.nl/programma/de-stemming-van-vullings-en-van-der-wulp)! -
De Stemming is deze week weer eens keer met De Rooij in plaats van Vullings.
Daarin aandacht voor de ontwikkelingen in de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. D66 trapte de campagne af en partijleider Kaag werd een dag later met fakkels ontvangen bij een bijeenkomst in Diepenheim. Wat voor impact heeft dit incident op Kaag en andere politici?
Bij het stikstofdebat in de Tweede Kamer bleek dat het niet zo lekker gaat in de coalitie. VVD, CDA en ChristenUnie maakten verwijten aan D66 en D66 was weer boos op de andere drie coalitiegenoten. Was dit campagnetaal of zit hier een dieper conflict?
En we hebben een heel bijzondere aflevering van De Wandelgangen. Joost Vullings is voor EenVandaag in New York voor een bezoek aan de Verenigde Naties. Hij dook met zijn collega van Tom van ‘t Einde in de wandelgangen van de VN. -
Wat gaat er gebeuren bij de verkiezingen komende maand? Wordt de Eerste Kamer straks helemaal op z'n kop gezet en kan het kabinet straks nog wel iets bereiken? Joost en Xander vragen Charlotte Nijs van het EenVandaag Opiniepanel wat er uit de eerste zetelpeiling voor de Eerste Kamer kwam.
Dat de campagne nu echt is begonnen blijkt niet alleen uit politici die weer de straat op gaan. Ook via het indienen van moties kun je campagne voeren, leren de heren in de wandelgangen bij JA21.
En hoe zit het in de coalitie? Daar lijken de verhoudingen in aanloop naar de verkiezingen ook niet helemaal optimaal te zijn... Luister de Stemming en je bent weer helemaal bij! -
Premier Rutte is in Brussel voor een migratieoverleg met de lidstaten van de Europese Unie. In eigen land had hij eerder deze week in de Tweede kamer al een debat gevoerd over hetzelfde onderwerp. Binnen de coalitie zijn er verschillende meningen over de migratieaanpak en ook in Brussel zitten de lidstaten niet op één lijn. Wat voor gevolgen heeft die onenigheid in Den Haag en Brussel voor het Nederlandse migratiebeleid?
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn over iets meer dan een maand en het is duidelijk dat er ook voor de landelijke politiek veel op het spel staat. Joost en Xander bespreken de partijcongressen van het CDA en die van PvdA en GroenLinks. De PvdA en GroenLinks hielden hun congres gedeeltelijk gezamenlijk. Wat hing daar voor een ‘vibe’?
Nederland gaat meer dan honderd Leopard 1 tanks kopen, die knappen we op en geven we daarna aan Oekraïne. In de Wandelgangen treffen Xander en Joost het vermoedelijk enige Kamerlid die een Leopard-tank kan besturen.
-
Na een rustig begin van het jaar, schudden VVD'ers Mark Rutte en Edith Schippers de boel afgelopen weekend wakker met een interview in de Telegraaf. Daarmee werd meteen de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen geopend. Joost dacht dat hij de krant van 1975 opengeslagen had en moest vooral lachen, maar Xander vraagt zich af of de strategie van de VVD die waarschuwt voor 'het gevaar van links' misschien toch werkt?
De 'linkse wolk' liet van zich horen in de vorm van een gemeenschappelijk stuk van GroenLinks en PvdA over hun idealen, en ook het CDA begon aan de campagne en kwam met een honderd pagina's tellend stuk waarin ze proberen te duiden wat er aan de hand is in ons land én wat daarvoor de oplossingen zijn. Maar hoe breng je dat terug tot bondige campagnetaal? En hoe zit het met de plannen van het kabinet, waar toch niet alle regio CDA-bestuurders achter lijken te staan?
Verder analyseren de heren de 'bromances' van Mark Rutte. Afgelopen week was goed te zien hoezeer die het naar zijn zin had met de Franse president Macron. Maar met vicepremier Kaag kwam hij juist flink in botsing. Joost en Xander ontwaren een patroon, waarbij Rutte het toch vooral lijkt te kunnen vinden met mannen die op hem lijken.
Dit en nog veel meer in een nieuwe aflevering van De Stemming! -
De politicus van de week was Piet Adema, die had opnieuw slecht nieuws voor de boeren. Hield de minister van Landbouw dat slechte nieuws een paar weken voor zichzelf? Het was in ieder geval een rare gang van zaken en Adema verloor het vertrouwen van een aantal partijen.
Verder gaat de steun aan Oekraïne steeds een stapje verder. Nederland wil én gaat meedoen aan het leveren van tanks. Ook al hebben we zelf geen tanks meer na eerdere bezuinigingen op Defensie.
De Tweede Kamer debatteerde ook nog over de excuses voor het Slavernijverleden, die het kabinet eind vorig jaar uitsprak. Leverde dat nog iets op?
En in de wandelgangen namen Joost en Xander een kijkje bij de VVD. Die partij bestond deze week 75 jaar. Hoe vinden huidige Kamerleden dat het gaat met hun partij op leeftijd? Kan dit oudje nog wel mee met alle ontwikkelingen in de moderne tijd?
-
Het was een week waarin premier Rutte veel op pad was. Hij bezocht de Amerikaanse president Biden in Washington en vloog daarna door naar Davos om het World Economic Forum bij te wonen. Wat levereden die tripjes op?
Aan politici merk je inmiddels dat er weer verkiezingen aankomen. Xander en Joost waren bij de campagneaftrap van de relatief nieuwe partij JA21. In de rubriek “De wandelgangen", proeven ze de sfeer.
Verder was er een debat met de titel: De Staat van de Rechtsstaat. Dat kan veel kanten op, zou je zeggen… en dat was ook zo.
En Mirjam Bikker heeft inmiddels de hamer in handen bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hoe presenteerde zij zichzelf? -
In deze aflevering bespreken Xander en Joost uiteraard het laatste nieuws: het plotselinge vertrek van Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie. Was het wel zo plotseling? En wat betekent het wegvallen van “het anker” voor de coalitie?
Want het vertrouwen in het kabinet in de samenleving is bijzonder laag. In de studio is Charlotte Nijs te gast van het EenVandaag Opiniepanel. En zij heeft natuurlijk cijfers van de laatste onderzoeken bij zich. Uitgerekend Segers is de uitzondering, hij kan nog altijd rekenen op veel steun.
In december werd bekend dat Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD persoonsbeveiliging krijgt na ernstige bedreigingen. In de podcast vertelt hij er voor het eerst over. Zomaar zijn kinderen naar school brengen of een boodschapje doen, kan niet meer. Ellian houdt er rekening mee dat de beveiliging nog lang nodig zal zijn. “Het is een offer, maar ik wil er niet voor terugdeinzen.” - Показать больше