Эпизоды
-
Kjetil Kolsrud fra Rett24 gir oss et kræsjkurs i avgjørelsen i Berheussen-saken. Han trekker også frem noe interessant og litt uvanlig fra domsavsigelsen og Mariannes mattekunnskaper blir satt på prøve.
-
Vi leser stadig om etterretning i media, men hva drive denne mystiske og hemmelighetsfulle etterretningstjenesten egentlig med? Nå i januar har E-tjenesten fått en ny lov - men vil et digitalt grenseforsvar føre til en masseovervåkning av oss alle?
I denne episoden får programleder Marianne Reinertsen besøk av Ingvild Bruce, som er ekspert på sikkerhets- og etterretningstjenester.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Det har vært en enorm vekst i bruken av sosiale medier og andre plattformer og tjenester på nett – og også en enorm vekst i data som lagres digitalt. Hva er det vi driver med og legger igjen av informasjon på nett – og hva brukes det til? Tjenester som sosiale medier er gratis for oss å bruke, men når tjenesten er kostnadsfri – hvem er egentlig kunden?
Programleder Marianne Reinertsen får i dagens episode besøk av direktøren for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.
-
I denne episoden skuer Adele Matheson Mestad (NIM), Kjetil Kolsrud (Rett24) og programleder Marianne Reinertsen inn i spåkula og trekker frem jussnyhetene du kan glede deg til i 2021.
-
2020 lakker og lir mot sitt uunngåelige sluttpunkt. I denne julekavalkaden skuer vi tilbake på året som har gått og trekker frem de viktigste jussnyhetene fra 2020.
Programleder Marianne Reinertsen har fått besøk av Adele Matheson Mestad (NIM) og Kjetil Kolsrud (Rett24) for å dykke ned i dette ekstraordinære året.
-
Med Black Lives Matter-bevegelsen har rasisme blitt satt på dagsorden – også i Norge.
Det har kommet frem utrolig mange historier om folk som har opplevd rasistiske utsagn, til tross for at vi har et vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer i Norge.
Hvor skal, og bør, grensen gå mellom retten til å ytre seg og retten til ikke å bli diskriminert? Hva kan du gjøre om du blir utsatt for rasistiske ytringer?
Kai Spurkland besøker programleder Marianne Reinertsen i studio for å belyse dette temaet.
-
Falske nyheter er ikke et nytt fenomen, men med sosiale medier har det blitt lettere å spre dem og nå ut til mange.
Det er enklere enn noen gang å bruke ytringsfriheten sin og å finne informasjon, men også enklere enn noen gang å finne og spre desinformasjon
Mange er bekymret for konsekvensene av falske nyheter – kan jussen bidra til å løse problemet? Bør sosiale medier få et større ansvar for det som spres på deres plattformer- og hvilke konsekvenser vil det ha for ytringsfriheten?
Gjester: Advokat Jon Wessel Aas og medieekspert Bente Kalsnes.
-
I 2019 sprakk den største rettsskandalen i nyere tid. NAV har anmeldt, stoppet og endret utbetaling av ytelser til folk, fordi de har dratt ut av landet. På uriktig grunnlag og i strid med EØS-retten. I høst kom rapporten «Blindsonen» med flerrende kritikk av alle instanser. De som skulle ha passet på at rettighetene til trygdemottakerne ble ivaretatt, sviktet helt.
Hvordan kunne dette skje – og enda viktigere; hva kan, og må, vi gjøre for å unngå at noe slikt skjer igjen?
Hør programleder Marianne Reinertsen snakke med jusprofessor Finn Arnesen om NAV-skandalen i denne episoden av Jusspodden. -
Er det lov? har skiftet navn til Jusspodden! Ny sesong kommer snart.
-
#Metoo-kampanjen tok tak i et stort problem, og satte kampen mot trakassering på kartet. Samtidig har baksiden av medaljen vært «outing» av privatpersoner, med store konsekvenser for den enkelte - av og til på sviktende grunnlag. Hvor skal grensen gå mellom ytringsfrihet og sannhetssøken på den ene siden, og privatlivets fred og vernet mot æreskrenkelser på den andre? Hvem eier historien som også innbefatter deg? Og hvilke konsekvenser får det når vi nå med et tastetrykk eller en podkast kan dele våre historier med mange?
I denne episoden gjester politiadvokat og doktorgradsstipendiat Kai Spurkland studio med programleder Marianne Reinertsen.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hva skal til for at Trump må gå?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hvilke rettigheter har tidligere fremmedskrigere, IS-bruder og barna deres i Norge? Hvilket ansvar har vi for barna, som uforskyldt lever under vanskelige forhold på grunn av foreldrenes valg? Og hvis vi ikke har ansvar, hva sier det om jusen? I denne episoden er Adele Matheson fra Norges institutt for menneskerettigheter (NIM) gjest hos programleder Marianne Reinertsen.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Ankesaken mot politimann Eirik Jensen var den siste rettssaken i Norge med juryordning. Saken endte med at juryens avgjørelse ble tilsidesatt av fagdommerne, som skapte store reaksjoner. Hvorfor blir juryordningen avskaffet og hva blir alternativet?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Snart kommer sesong tre av Er det lov.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi går til valgurnene for å påvirke samfunnet vi lever i. Men Norge er tilsluttet flere internasjonale konvensjoner og vi har flere ganger måttet endre nasjonalt lovverk fordi det er i strid med disse konvensjonene. Hva gjør det med demokratiet at utenlandske domstoler bestemmer over lover norske folkevalgte har vedtatt? Hvordan påvirkes handlingsrommet til norske politikere? Og er det noen kjerneverdier som er så viktige at de skal gjelde uavhengig av hvem som styrer?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Terrorlovgivningen gir myndighetene anledning til å straffe personer for lovbrudd som er planlagt, men ikke er begått. Men hvor langt må man ha kommet i planleggingen før det er straffbart? I utgangspunktet er man uskyldig til det motsatte er bevist, men hvordan kan myndighetene bevise at dette var noe som skulle gjennomføres når det ikke har skjedd? Med advokat Jon Wessel-Aas og programleder Marianne Reinertsen.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Med sosiale medier er det enklere enn noen gang å skrive hva man vil om hvem man vil. Men hvor går grensen for hva du kan skrive om en annen person, og hva du må finne deg i selv? Hvilke rettigheter har du dersom noen trakasserer deg på nett? Og hvordan påvirkes ytringsfriheten av at man kan poste anonymt og uten konsekvenser?
Anine Kierulf og Kai Spurkland gjester studio i denne episoden av Er det lov?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I Norge sitter så mange som én av fire innsatte i varetekt. Hvordan er det å sitte i varetekt? Hvilke rettigheter har man? Og hvorfor har Norge fått kritikk for utstrakt bruk av varetekt?
Det får du svar på i denne episoden av Er det lov, med Thomas Ugelvik, professor i kriminologi ved UiO, advokat Thomas Horn og programleder Marianne Reinertsen.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Du overvåkes hver dag. Ved å bruke gratis e-posttjenester, sosiale medier og søkemotorer gir du bort masse informasjon om deg selv, som store internasjonale selskaper kan selge videre. Men finnes det regler for hva selskapene kan gjøre med informasjonen? Og kan du kreve at selskapene sletter all informasjonen hvis du slutter å bruke tjenestene deres? Med Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
#Metoo-Kampanjen avdekket at seksuell trakassering skjer i stor stil. Dette til tross for at seksuell trakassering er forbudt ved lov. Hvordan kan noe som er ulovlig være så utbredt? Hør rettssosiolog Vikram Kolmannskog og Anine Kierulf, fagdirektør i Norges nasjonal institusjon for menneskerettigheter, fortelle oss hvorfor lover ikke alltid det er nok.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Показать больше