Эпизоды
-
26 maj. Hur har svensk skola påverkats av de strukturella förändringar som skett under de senaste 30 åren, och då framförallt av friskolereformen? Paulina Neuding diskuterar med Karin Grundberg-Wolodarski, författare till boken "Experimentet".
-
25 maj. Mattias Svensson har ätit kebab för 110 kronor och konstaterar att man får mindre för sina pengar nuförtiden. Fredrik NG Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet, förklarar vad prisökningarna beror på.
-
Пропущенные эпизоды?
-
24 maj. Var ska elen produceras, hur ska den nå de platser där den behövs? Håller tidtabellerna för omställningen? Peter Wennblad diskuterar med Niklas Johansson, direktör för enheten Kommunikation och Klimat på gruvbolaget LKAB, och Lina Håkansdotter, ansvarig för samhällskontakter vid ståltillverkaren H2 Green Steel.
-
23 maj. Johan Siverland är polisen som begick debattartikel där han kritiserade sänkta antagningskrav till polisutbildningen. Politiska beslut har lett till krav på fler poliser, men Siverland ifrågasätter om de ska bli fler till vilket pris som helst, och resonerar kring problem som uppstår när kraven sänks i polisutbildningen, och när fel saker görs i verksamheten. Problem som inte kan lösas med mer pengar.
-
20 maj. Panelen sammanfattar veckan som gått, Hur kom vi hit, vad händer nu, och tar våra politiker Natofrågan på tillräckligt allvar? Andreas Ericson leder panelen, som utöver redaktionskollegorna Maria Ludvigsson och Tove Lifvendahl idag består av Claes Arvidsson, som ofta skriver om försvars- och säkerhetspolitik på ledarsidan.
-
19 maj. I en serie poddar går Ledarredaktionen på djupet med Sverigedemokraternas politik. Vad vill de? Hur kommer de prioritera i kommande förhandlingar? Först ut Oscar Sjöstedt om den ekonomiska politiken. Andreas Ericson ställer frågorna.
-
18 maj. Paulina Neuding samtalar med Anna-Karin Wyndhamn, gymnasielärare och doktor i pedagogiskt arbete, som precis tilldelats Sven Georg Ericssons Hederspris för sitt arbete för
en kunskapsskola.
-
Mattias Svensson samtalar med Sakine Madon om hennes bok ”Inget är heligt” och en svensk yttrandefrihetsdebatt som rör Lars Vilks, Rasmus Paludan, lättkränkta studenter, gangsterrap och Torgny Segerstedt.
-
Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska Institutet. Han intervjuas av Andreas Ericson om sin aktuella bok ”Det fallna imperiet” som bland annat behandlar Rysslands moderna historia och Putins världsbild.
-
13 maj. Vi är på väg in i NATO efter ännu en politisk 180-graderssväng. Varför ska allt alltid ändras så plötsligt och häftigt? Det och mycket annat diskuterar Tove Lifvendahl, Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paulina Neuding med Andreas Ericson när ledarredaktionen summerar veckan.
-
12 maj. Det finländska beskedet tar landet ännu ett steg närmare medlemskap i NATO. Vad innebär det för Finland, för Sverige och för omvärlden? Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare chef för Försvarshögskolan och Patrik Oksanen, försvarsdebattör och medarbetare på ledarsidan, diskuterar med Andreas Ericson.
-
11 maj. Ett läckt dokument från USA:s högsta domstol verkar tyda på en ändrad syn på abort. Vad händer nu och varför är abortfrågan så brännande i amerikansk politik? Roland Poirier Martinsson och Nicklas Berild Lundblad diskuterar med Andreas Ericson.
-
10 maj. Vilka känslor är egentligen okej i samhällsdebatten? Finns det utöver åsiktskorridoren också en känslokorridor? Paulina Neuding samtalar med statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme om boken Saknad: På spaning efter landet inom oss.
-
9 maj. I söndags var det dags för ännu en partiledardebatt. Vilken betydelse har egentligen sådana numera? Bryr sig någon om vem som vinner eller förlorar? Jörgen Huitfeldt, Kvartal och ledarsidans Maria Ludvigsson diskuterar med Andreas Ericson.
-
6 maj. I veckans podd diskuteras SR:s felöversättning av Ebba Busch, orimligheterna i den nyhetsvärdering som omgärdat upploppen, förstamajtal och mycket annat, av Paulina Neuding, Peter Wennblad, Mattias Svensson och Andreas Ericson.
-
5 maj. Runt år 1980 dök de första kebabrestaurangerna upp i Sverige och ända sedan dess har rätten älskats, diskuterats och varit föremål för hätska kontroverser. Richard Tellström, docent i måltidskunskap och Mattias Axelsson, poddare och traditionsexpert, reder ut kebabhistorien tillsammans med Andreas Ericson.
-
4 maj. Kriget i Ukraina har än så länge inte gått Rysslands väg. Hur påverkar det Putins ställning och hur påverkas Ryssland av omvärldens sanktioner? Anders Åslund, professor i internationell ekonomi och Rysslandskännare, diskuterar med Andreas Ericson.
-
3 maj. Drygt 32 000 ukrainare har sökt skydd i Sverige. Av dem är nästan 12 000 barn. Fredrik Hillelsson och Delal Apak berättar för Maria Ludvigsson om hur man i Stockholm öppnat en ny skola för ukrainska skolbarn. Skolgång är avgörande för att barnen ska utvecklas och känna hopp och mening.
-
2 maj. Rasmus Paludans koranbränning med efterföljande kaos har skapat stor debatt, som Andreas Ericson försöker bringa lite reda i. Tidigare hovrättsrådet Kazimir Åberg förklarar hur Ordningslagen fungerar och polisen Niklas Lindroth berättar om polisens taktik och eventuella våldsanvändning vid kravaller.
-
29 april. Frejdigt men vänligt kulturkrig på redaktionen, främst mellan Mattias Svensson och Paulina Neuding, i diskussion om "Annie Lööf-samhället". Peter Wennblad tar ner samtalet på och under jorden igen och delar reseskildringar från Norrbotten, där han besökt gruvindustrin. Andreas Ericson fördelar ordet och ställer de svåra frågorna.
- Показать больше