Эпизоды
-
Må vi slutte å lese Knut Hamsun? Og hvorfor er det så mye vold i Joyce Carol Oates' bøker? Ofret norske misjonærer sine egne barn på forkynnelsens alter? Og hvordan skrive godt om dysfunksjonelle familier?
Hans Olav Brenner spør - NRKs kritikere svarer så godt de kan. -
Men størst av alt er begjæret. Kjøttets higen i liv og litteratur. Inten mindre enn dette er tittelen på psykolog Sissel Grans siste bok. Guri Skeie Gundersen har laget dette møtet med Sissel Gran - i Kulturstripa på NRK P2.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Bestselger-forfatter Jørn Lier Horst er i krig med sitt gamle forlag. Forfatteren har byttet fra Gyldendal til Strawberry Publishing - og nå står krangelen om nye inntekter av Horsts lydbøker.
-
Han skrev ikke ett eneste dårlig dikt. Så fikk han også Nobelprisen i litteratur. I dag ville Nordens store dikter Tomas Tranströmer fylt 90 år. Jan Erik Vold og Cille Biermann minnes forfatteren.
-
Lykkes Jo Nesbø i kortformatet? David Attenborough oppfordrer til vern om kloden i sitt litterære livstestamente, og danske Madame Nielsen skriver bøker med seg selv som en del av kunstverket.
-
Det er sterke historier om ensomhet og utenforskap de tidligere misjonærbarna har fortalt til forfatter og illustratør Lene Ask. Hun videreformidler deres historier - med savn av nære voksne - i tegneserieboken "O bli hos meg". Her hos Turi Grønbech i Studio 2.
-
Hun ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris med sin første bok for tre år siden. Nå utforsker hun hva det vil si å leve i romanen "Skinliv". Her hos Mona B. Riise i Kulturstripa.
-
Oppvekst og livs-utfordringer er en rød tråd i ukas bøker. Vi anmelder debutanten Sunniva Roligheten, ringreven Tormod Haugland, president-sønnen Hunter Biden og møter lyrikeren Annabelle Despard.
-
En blå havhest vrinsker på forsiden av Annabelle Despards nyeste diktsamling "Vannet bestemmer". Vannet - og naturen - er tydelig tilstede i diktene hennes. Annelita Meinich har møtt poeten.
-
Livet til Ngugi wa Thiong'o er som en roman. Og romanene hans er blant de viktigste i moderne afrikansk litteratur. Marta Norheim og Tonje Vold løfter frem dette enestående forfatterskapet som beskriver kolonitid, frigjøringskrig og årene etter det britiske herredømmet.
-
Erkebritisk tankespinn på nynorsk for første gang. Hvorfor er Virginia Woolfs modernistiske roman "Til fyret" så god? Siss Vik har kalt inn litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt til Kulturstripa for å forklare.
-
NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes har sett seg lei på TV-serier og krimbøker der unge kvinner er ofre. Denne oppskriften er klisjéfylt og spekulativ, mener hun. Her i debatt med dramasjef i NRK, Ivar Køhn, og manusforfatter og regissør Anna Gutto hos Espen Aas i Dagsnytt Atten.
-
Er "Bunkers" en ganske god roman om litteratur eller en ganske dårlig bok om terror? Hvordan var det å vokse opp i det tidligere Jugoslavia, og hvorfor blir noen barn bråkmakere? Vi anmelder Rune Salvesen, Sasa Stanicic og Kine J. Solberg.
-
Jeg unnskylder ikke, men jeg fortolker menneskenes handlinger gjennom litteraturen, sier den danske forfatteren Kirsten Thorup, som også kaller sin nye bok en kjærlighetshistorie fra 1940-tallet. Her i samtale med Hans Olav Brenner i Åpen bok.
-
Tobias Santelmann er koseleg familiefar og nådelaus drapsmann i den danske krimserien «Den som dreper». Erlend Loe set oss inn i ei ekte Agatha Christie-inspirert krimgåte for born i den nye biletboka han og Kim Hiorthøy har laga, «Hvem rumpet brunosten». Torkil har kanskje sett litt skvetten ut den siste veka, for han har nemleg sett alle påskekrimmane som kjem på tv framover, og fortel oss kva som er verdt tida vår.
-
Allerede 5 år gammel skrev Nawal el Saadawi brev til Gud om urettferdigheten i at hun og brødrene ble behandlet forskjellig. Nå er den egyptiske forfatteren og legen død, nær 90 år gammel. Språkforskeren Gunvor Mejdell minnes henne med takk.
-
Hvordan kan småbarn på 3-4 år forstå noe av holocaust? Er det riktig å gi ut en bok for så små barn om Anne Frank og hennes historie? Hos Espen Aas i Dagsnytt Atten møtes Gyldendals redaksjonssjef Eva C. Thesen og Mads Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo.
-
Kjente VG-profiler skal få et større format å breie seg i. VG starter eget forlag og har tro på en fremtid for papirbøker, i tillegg til VG-podkast og VG-TV. Første bok ut er skrevet av Linnea Myhre.
-
Norges første science fiction-serie skremte vettet av TV-seerne på 1970-tallet. Nå gjenoppstår kult-klassikeren som tegneserien "Inntrenger". Sigbjørn Lilleeng har tegnet. Her hos Turi Grønbech i Studio 2.
-
Hva er det med romanen "Onkel Toms hytte" som har gitt den så stor gjennomslagskraft? Boken ble skrevet av læreren og journalisten Harriet Beecher Stowe og kom ut den 20 mars 1852. Litteraturprofessor Jon Haarberg mener romanen har hatt enorm betydning.
- Показать больше