Эпизоды

 • Ska man behålla eller sälja tillgångar som gått dåligt? Eller nu när man är inspirerad av indexfonder, ska man byta till dem direkt, eller vänta tills de befintliga aktierna och fonderna har återhämtat sig?


  Det här är en fråga som jag tror att vi alla någon gång har haft (eller kommer att ha). Dagens kortavsnitt är till följd av ett fint mejl från en kille i 20 års åldern som undrade just på detta temat. Han hade köpt hajpade aktier som nu visade röda minussiffror. 🙈


  Man kan tänka på den här frågan på två sätt:


  1) Det första resonemanget är att "cut your losses" på direkten och låt dina vinnare fortsätta löpa. Resonemanget bygger på en metafor om travhäster som jag fick förklarat för mig för länge sedan. Föreställ dig att du går till travbanan och ska satsa på en häst. Skulle du då satsa på hästen som har förlorat de senaste 10 loppen eller den som vunnit de senaste 10 loppen? Få av oss hade tänkt att sätta pengarna på den förlorande hästen och tänka "nu är det väl hans tur!".


  Samma sak gäller på börsen, förlorande investeringar tenderar att fortsätta förlora. Det finns mycket data på ovan, t.ex. 44% av aktierna som ingick i det bred indexet Russell 3000 mellan 1980-2020 och föll minst 70% återhämtade sig aldrig dvs förlorare fortsätter förlora.


  Det andra sättet är att:


  2) Ställ dig själv frågan: "hade jag köpt den här tillgången idag med nya pengar?" Om svaret är nej på frågan bör du troligen sälja. Ett intressant nyans av det här är att vid varje tillfälle där du väljer att inte sälja är också ett aktivt val eftersom du väljer att behålla. Att vara "passiv" och vänta på vändningen kan alltså ses som ett aktivt val.


  Det som man dock bör ha koll på är att en eventuell försäljning av värdepapper man har haft länge - i t.ex. en aktie- eller fonddepå kan utlösa en skatteeffekt som man behöver vara medveten om. Är du osäker fråga i forumet eller ta kontakt med en finansiell rådgivare.


  Avslutningsvis vill vi verkligen påminna om att allt sparande har en risk, fondrobot/indexfonder inkluderat som jag nämner i avsnittet. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning.

  Läs mer om risk i avsnitt #343

  Om du vill få en introduktion till hur vi tänker kring sparande, då är avsnitt #99 ett bra ställe att börja på. 🙂

  Avsnitt #99

  Lycka till med ditt sparande!

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Många av oss har olika värderingar, önskningar och saker vi tycker är viktigt kring pengar. Dessa saker kan ibland hamna till synes i konflikt med varandra. För mig är en sådan sak sparsamhet (till följd av en ekonomisk oro) samtidigt som jag har en önskan om att använda dem för frihet.


  Caroline har också en önskan om att lägga pengar på hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. Därför dyker vi ner i ämnet med exempel från vårt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre pengakonflikter och era kommentarer kring att växa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv.


  Först och främst ett stort tack till dig och alla andra som engagerade sig i förra veckans avsnitt med en mängd fina kommentar, inspel och utmaningar. Allt från indexqueen som erbjöd sig att kidnappa Caroline med en minibuss och ta med henne på en shopping-weekend till AnthonB, Miljonar_innan_30 och Gabriel för nya perspektiv på hur man kan se på sin portfölj.


  I dagens avsnitt reflekterar vi på dessa kommentarer, allt från:

  Att istället för att se ett skifte i portföljen som 100.000 kr om dagen, att se det som att i snitt vid 4% på årsbasis borde portföljen ge ca 1.000 kr extra möjlighet att spendera om dagen (tack Miljonar_innan_30)Att som Axr skriver se sällanköpsvaror i en FIRE-situation utifrån deras livslängd istället för hur de påverkar likviditeten här och nu.Att som Gabriel skriver att det kanske handlar om att levla synen på pengar för mig. Där jag har mina två personligheter ekonomisk oro och önskan om frihet.För Caroline handlar det om konflikten mellan värderingarna sparsamhet och skönhet där hon ändå tycker om fina saker, men som vi var inne på i förra avsnittet att många av oss har så svårt att unna oss själva.

  Jag gillar dagens avsnitt, men när jag lyssnade genom det fick jag en farhåga om att det kan låta som att vi lite har tappat det. Särskilt när vi kommer in på samtalet om Zimmerman-klänningar för 10.000 kr som vi hade i chatten häromdagen. Poängen med att växa med sina pengar handlar för mig i avsnittet inte om att spendera för spenderandets skull.


  Det handlar snarare om att våga gå efter att få ut så mycket rikedom i livet som möjligt utifrån det som är viktigt för en själv. När det gäller Caroline så vet jag att hon många gånger inte unnar sig saker som hade gjort henne glad och som går i linje med hennes värderingar. I brist på annat exempel blev det just dessa klänningar även om det kan handla om vad som.


  Ja, nu blev det lite virrigt, men det är lite som i avsnittet och så det måsta få lov att få vara när man inte har helt 100% koll. Som vi alltid brukar säga; vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner! ❤😉


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diksussionen i forumetStöd oss via Patreon

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:06:00 Steget till lyxfällan är långt (för dig som är en sparare)00:10:38 Att ta mer plats på den ekonomiska spelplanen i en relation00:17:35 Vad skulle hända om Caroline vågade ta mer plats på planen?00:20:03 Caroline bör ha en crazy weekend!00:27:43 Rädslan att förlora sitt eget kapital00:32:59 Känslan av att tappa kontrollen00:38:04 Högsta syftet med sparsamhet & skönhet00:42:16 Tricket i balans00:45:47 När känner Jan sig rik00:51:56 Att träna på frihet i vardagen för Jan00:55.37 Fler kommentarer till förra avsnittet00:59:20 Tankesätt för sällanköpsvaror01:06:24 Reflektion på avsnittet

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Пропущенные эпизоды?

  Нажмите здесь, чтобы обновить ленту.

 • 🤔 Private banking istället för, eller som komplement till, billiga indexfonder?


  Det här var en fråga som kom in från er i communityn och mitt svar på frågan är: Nej, nej, nej och nej…. 😱😨


  Så här tänker jag och det är som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste åren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. Både privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 


  Min upplevelse är att det är supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden på event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man får kontakt med deras analysteam, strateger och får allt möjligt man ber om. Samtidigt så gör de ju inte det av välgörenhet, utan alla banker är vinstdrivande bolag. Så någonstans betalar man för det. 


  Då uppstår frågan - är det värt det? Min uppfattning är att i de flesta fall nej. Det finns inte några heliga graler där ute och över tid så tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna är populärt, till synes exklusivt men framförallt är det ofta dyrt och dåligt. 


  Vän av ordning kan peka på saker som t.ex. lägre ränta på bostadslån. Visst det kan stämma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) så har jag på Avanzas exklusiva Private Banking bolån exakt samma ränta som många av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 


  Så jag skulle generellt avråda från att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova på det, bli “wine’d and dine’d” och träffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. Ställ gärna frågor om just din aktör i forumet så kan vi nog hitta både en och två personer i communityn som har provat och lämnat. 


  Det här är något som vi pratar om rätt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att “Ju rikare du blir desto mer får du betala och sämre investeringar får du”. Gräset är ofta inte grönare på andra sidan (eller som amerikanerna säger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) 🤣 . Avsnittet heter “Sanningen om jakten på den bättre investeringen”. 


  Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra ändå. 🤣🙈


  Så tänker jag, vad tänker du? 

  Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • "Hur ska jag investera mina pengar?" är en fråga som många av oss funderar på och tycker oss ha svar på. Frågan är dock inte helt olik frågan: "Vart ska vi åka på semester?". Alla tycker semester är bra, men det är när vi börjar diskutera detaljerna som vi kan ha helt olika syn - någon vill åka till stranden, någon till fjällen, någon vill flyga, en annan vill åka tåg och så vidare. 


  Avsnittet är delvis en fortsättning på förra veckans avsnitt där vi pratade om vår investeringsresa och våra misstag. Idag tar vi också avstamp i vår investeringsresa men tittar på den utifrån dessa olika nyanser. För att kunna svara på frågan: "Hur ska jag investera mina pengar?" så behöver man titta på frågor såsom:


  ▸ Vilket problem försöker jag lösa?


  Den frågan kan ha många svar: 

  ▸ Maximera avkastningen?

  ▸ Slippa oroa mig för pengar?

  ▸ Ha roligt och få kickar?

  ▸ Göra som forskningen säger?

  ▸ Ha möjligheten att ____?

  ▸ Ha ett rikt liv?


  Säg att det är som för mig där svaret är att: "Ha ett rikt liv?" då uppstår följdfrågor såsom: 


  ▸ Vad är ett rikt liv? a) För mig?, b) För Caroline?, c) För barnen?

  ▸ Hur mycket pengar krävs?

  ▸ När behövs pengarna?

  ▸ Vilken flexibilitet finns i tid och belopp?

  ▸ Hur förändras behovet med t.ex. pensionsålder?

  ▸ Förhållningsätt till lån? Okej eller inte?


  Utöver det behöver jag utgå från mina förutsättningar: 


  ▸ Hur mycket kan jag spara? (absoluta tal / sparkvot)

  ▸ Vilken risktolerans har jag? a) Finansiellt? b) Känslomässigt? c) Kunskapsmässigt?

  ▸ Hur reagerar jag i nedgång?

  ▸ Hur förhåller jag mig känslomässigt till mina pengar?

  ▸ Vilket engagemang vill jag ha?

  ▸ Göra själv eller outsourca?

  ▸ Hur stor tillit har jag till mig själv?

  ▸ Hur värderar jag min egen tid och kompetens?

  ▸ Hur är min finansiella termometer kalibrerad just nu?

  ▸ Var är jag på den ekonomiska resan?


  Därutöver kommer jag dessutom förändra problemet över tid genom att jag interagerar med det. För min risktolerans kommer ju förändras över tid, likaså mitt förhållningssätt till vad som är mycket pengar och lite pengar, min erfarenhet och så vidare. 


  Här konstaterar jag och Caroline också att vi förhåller oss helt olika till pengar. Hon fokuserar t.ex. väldigt mycket på utgiftssidan i en resultat- och balansräkning medan jag fokuserar på tillgång- och inkomstsidan. Vi pratar om skammen i att spendera pengar och det känslomässiga perspektivet, att växa med sina pengar och mycket annat. 


  Så det blir som vanligt ett samtal mellan mig och Caroline där vi pratar om vårt perspektiv utifrån många av frågorna ovan snarare än att det är en föreläsning om frågorna. 


  Vi hoppas att du kommer ha glädje av samtalet och vi ser fram emot din kommentar. 

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet

  Patreon


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:36 Dunning-Kruger-effekten och "Mount Stupid"00:09:30 Vikten av att vara på spelplalen00:16:30 Vilket problem försöker jag lösa?00:29:15 Exempel på följdfrågor om ett rikt liv00:33:20 Djupare diskussion om ett rikt liv00:39:50 Om att växa med sina pengar och hitta balans00:53:00 Olika sätt att hantera ekonomisk oro inom relationen00:57:35 Att se ekonomin som en helhet01:05:10 Referensramar för ekonomi01:09:45 Rädslan för att göra misstag01:16:29 Vikten av att förstå dina förutsättningar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tid- eller möjlighetsfönster - kanske det viktigaste konceptet om rikedom i livet bortom pengar. ❤️


  Konceptet kommer från amerikanen Bill Perkins som beskrev det tydligt i sin bok “Die with zero”. Resonemanget är egentligen rubriken till frågan:


  ▸ Vad kan du göra i livet just nu, som du inte kommer att kunna göra senare i livet?


  Ett exempel från ett tidsfönster som jag missade och som nu är stängt är en backpacking resa i sydostasien. När min vän Malin fråga om jag skulle hänga på tackade jag nej. Jag hade kommit in på LTH och skulle börja plugga till hösten. Jag tänker att den resan kan jag göra sedan. Men som amerikanarna säger: “Someday never comes.”


  Jag tog examen, hade eget företag och började jobba. Idag, 20 år senare, med två små barn så kommer inte resan bli av. Visst kan man argumentera för att jag teoretiskt KAN göra det, men handen på hjärtat så vet jag att det inte kommer bli av. Tiden att bo på sunkiga hostels är lite förbi… Särskilt när man lägger på en 5-åring med vilja av stål… 🙈🤣 (man får lite de barn man förtjänar, eller hur var det?)


  Ett tidfönster som jag däremot har just nu och som jag försöker utnyttja är att jag har en 13-åring, samt en 71 årig mamma med hälsan kvar. Det ger oss några år framöver där vi kan resa och hitta på saker tillsammans innan dottern inte tycker det är roligt att hänga med oss längre samt att min mamma blir allt äldre.


  En fråga att ta med sig är:


  ▸ Vilka tid- eller möjlighetsfönster har du i livet just nu?


  Dela gärna med dig i kommentarerna vad du tänker, känner och eventuella fönster som du ser just nu (eller som du också missade)?


  Tack för att du följer, prenumererar, gillar och kommenterar! ❤️


  Det här konceptet diskuterar vi vidare i avsnitt 341 om rikedom i livet bortom pengar


  //Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt tittar vi tillbaka vår investeringsresa på ert önskemål. Så här i efterhand blir det en del pinsamheter allt från att jag har ägt fonder där inte ens fondbolaget finns kvar (hej Gustavia Balkan) idag, till högläsning från min teknisk analys-period och insikten att jag inte slår index där runt 2011.


  Bakgrunden är två frågor från: MayorJonathan i forumet och TheGreat på Tiktok som skrev till oss:


  ▸ Jan, kan du inte göra ett avsnitt om din resa från att du började investera fram till idag? Inkludera alla misstag, framgångar, vinster, förluster och hur din resa varit.


  och


  ▸ Tycker det är väldigt kul att höra era historier och historiska investeringar ni har gjort, samt vad ni har lärt av dem, positiva som negativa.


  Min förhoppning är att detta (stå med brallorna-nere) avsnitt kan både avdramatisera misstag, något som vi alla gör, att vi är långt ifrån perfekta och också gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner samt att vi kan skratta lite åt våra antaganden, fondval, investeringsstrategi tillsammans. 🤣


  Jag börjar mer och mer tro på det som vi tog upp i förra avsnittet (#351): det tar 10-20 år att bli en (tillräckligt) duktig investerare. Det handlar om att hitta skärningspunkten mellan en strategi som är sund och sig själv och sina egenheter.


  Det här avsnittet tror jag är ett bra bevis för den tesen där vi har testat det mesta - enskilda aktier, alternativa investeringar, teknisk analys, fundamental analys, onoterade aktier för att till slut mer och mer landa i indexfonder och fondrobot som _vår_ lösning på problemet "hur bör vi investera?"


  Som vanligt gäller att allt sparande innebär en risk, investeringar kan öka och minska i värde och det finns inga garantier. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och vi sitter - väldigt uppenbart - inte på sanningen. Med reservation även för att minnet sviker när det är så många år tillbaka. 🤣


  Vi hoppas att du gillar avsnittet och ser fram emot din kommentar!


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diskussionen och få extra-materialet i forumet:

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:03:50 Grov genomgång av vår investeringsresa00:17:20 150 borttagna (pinsamma) inlägg från Rikatillsammans00:27:10 Jans TA-, fundamental- och makroperiod.00:34:00 Index slår min aktieklubbs avkastning 00:39:10 Ratos sjunker och aktieklubben förstår ingenting00:43:50 Min premiepensionsresa från 2004 till 202300:54:40 Hur mycket har snedstegen kostat? 00:58:35 "Heja indexfonder"-perioden (2013)01:06:30 "Heja fondrobot"-fasen (2019)01:07:30 Investeringar vi provat men inte kommer göra om01:19:10 Några viktiga insikter & slutsatser01:19:39 #1 Spela för att inte förlora, inte vinna01:20:15 #2 Det finns bara två typer av investerare01:20:40 #3 Fokus på avkastning vs nysparande01:21:58 #4 Det mesta "pillet" gör ingen skillnad01:22:30 #5 Det handlar om ett rikare liv01:23:17 #6 De flesta blir inte rika på investeringar01:27:18 #7 Dina investeringar ska inte påverka din sömn01:27:38 #8 Pengar är inte en lösning, bara en förstärkare01:28:40 #9 Det är enkelt att investera och bli rik över tid01:33:00 Strategin framgent utifrån forskning om sparande

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I den här videon får du en sammanfattning av avsnitt 251 kring finansiella rådigivare på 26 minuter. Och ja, det kan vara en kortpodd på 26 minuter med tanke på att #351 är vårt längsta poddavsnitt någonsin på lite över 2 timmar 🤣


  Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rådgivning är värdefull. Det ger ofta både mer pengar i slutändan och ett bättre välmående i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet är att det även finns stöd för att ganska många rådgivare ger riktigt dåliga råd – inte av ondo eftersom de själva följer dem 🙈. Därav detta avsnitt där vi försöker gå på djupet kring finansiell rådgivning.


  Jag har varit med om riktigt dålig finansiell rådgivning. Jag har inspelningar med rådgivare från storbanker som jag inte publicerat för att de är ren katastrof med en rimlig avkastningsförväntan på 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istället för bred indexfond och så vidare. Det spelar ingen roll om rådgivaren har varit på storbank, nischbank, försäkringsmäklare eller liknande.


  Så problemet för de flesta av oss handlar snarare om:


  - Hur hittar jag en duktig finansiell rådgivare? och

  - Hur vet jag att hen är duktig?


  Det är därför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltäckande avsnitt om finansiellrådgivning. Du får exempel på många frågor som du kan ställa till en potentiell rådgivare, tips och råd kring misstag att undvika. Men det handlar också om att faktiskt också bli en bättre kund i form av att ha rätt förväntningar på finansiell rådgivning. Många av oss går in med förväntningar om att få tillgång till exklusiva investeringar, bättre avkastning (än index) eller liknande.


  Värdet med en finansiell rådgivare - som vi baserar på studier, partsinlagor och flera olika källor - är till upp till 3% högre årlig avkastning. Allt så klart beroende på situation och förutsättningar. Det viktiga är att dessa upp till 3% kommer INTE från att rådgivaren ska hjälpa till med att slå index, snarare hjälper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhållande till vår risktolerans.


  Jag påstår att oavsett hur duktig man än är, så kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rätt?) särskilt i situationer då det kommer ny information (förändring i räntan, ett tillgångsslag som gått bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgång som går bättre än det man själv har. Tricket blir således att hitta skärningspunkten mellan sig själv, sin situation och en investeringsstrategi där ute.


  För den informationen finns där. Den finns hos oss, hos Småspararguiden och många andra. Det som det inte finns fler av är dig. Därav upplever jag att värdet med finansiellrådgivning är att ha någon att bolla med, att ha någon att anförtro sig till, att ha någon som hjälper mig att hitta just den skärningspunkten och en strategi och plan som du kan hålla dig till över tid.


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det här blir en start på en konversation kring finansiell rådgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❤️


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, länkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rådgivning är värdefull. Det ger ofta både mer pengar i slutändan och ett bättre välmående i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet är att det även finns stöd för att ganska många rådgivare ger riktigt dåliga råd – inte av ondo eftersom de själva följer dem 🙈. Därav detta avsnitt där vi försöker gå på djupet kring finansiell rådgivning.


  Jag har varit med om riktigt dålig finansiell rådgivning. Jag har inspelningar med rådgivare från storbanker som jag inte publicerat för att de är ren katastrof med en rimlig avkastningsförväntan på 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istället för bred indexfond och så vidare. Det spelar ingen roll om rådgivaren har varit på storbank, nischbank, försäkringsmäklare eller liknande.


  Så problemet för de flesta av oss handlar snarare om: 

  Hur hittar jag en duktig finansiell rådgivare? ochHur vet jag att hen är duktig?

  Det är därför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltäckande avsnitt om finansiellrådgivning. Du får exempel på många frågor som du kan ställa till en potentiell rådgivare, tips och råd kring misstag att undvika. Men det handlar också om att faktiskt också bli en bättre kund i form av att ha rätt förväntningar på finansiell rådgivning. Värdet med en finansiell rådgivare - som vi baserar på studier, partsinlagor och flera olika källor - är till upp till 3% högre årlig avkastning. Allt så klart beroende på situation och förutsättningar. Det viktiga är att dessa upp till 3% kommer INTE från att rådgivaren ska hjälpa till med att slå index, snarare hjälper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhållande till vår risktolerans. 


  Jag påstår att oavsett hur duktig man än är, så kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rätt?) särskilt i situationer då det kommer ny information (förändring i räntan, ett tillgångsslag som gått bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgång som går bättre än det man själv har. Tricket blir således att hitta skärningspunkten mellan sig själv, sin situation och en investeringsstrategi där ute. 


  Därav upplever jag att värdet med finansiell rådgivning är att ha någon att bolla med, att ha någon att anförtro sig till, att ha någon som hjälper mig att hitta just den skärningspunkten och en strategi och plan som du kan hålla dig till över tid. 


  Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det här blir en start på en konversation kring finansiell rådgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ❤️


  Hälsningar,

  Jan och Caroline


  Mer info, länkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:02:00 Ekonomin spelar roll för välmåendet00:09:22 I 20 år fick jag "rångivning" och inte rådgivning00:18:30 Hyfsat forskningsstöd för god rådgivning00:20:30 Incitatamentsproblemet inom rådgivning00:29:27 Tänk om vi använder rådgivning på fel sätt?00:35:20 Sidospår: investeringsfilosofi00:44:15 Sex frågor för att skapa dålig stämning00:55:18 Pill kostar i snitt 10-40% av avkastningen01:01:37 Ofta är man bra först när man är gammal 01:07:15 En bra finansiell rådgivare är en genväg 01:11:33 Mer om vad forskningen säger01:14:35 En rådgivaren kan hjälpa dig undvika beteendemisstag01:28:00 Sidospår: fondrobot 01:34:18 Tre olika ersättningsmodeller01:49:13 Exempel på frågor att ställa01:59:25 Nästa steg för dig som lyssnar/tittar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration Sverige AB. Det här avsnittet är en uppföljning på ett tidigare kortavsnitt där jag pratade med Per Sydäng om tips vid deklaration av bostadsförsäljning. I det här avsnittet pratar jag med Per igen samt hans kollega Robert Lindblad om tips och trix för deklarationen utöver bostadsförsäljning.


  Ett medskick från avsnittet som jag gillade är att majoriteten endast behöver godkänna sin deklaration utan att göra några ändringar. Det finns inga magiska avdrag som du kommer missa trots clickbait artiklar (Robert definierar till och med clickbait på papper) som hävdar motsatsen och vill berätta om alla avdrag man kan göra. Bor man i storstad och inte har sålt en bostad så finns det i princip inga avdrag att göra förutom de som kommer förtryckta (räntekostnader, rot- och rut). 🙈


  Här är ytterligare sex viktiga punkter från avsnittet:

  Bostadsförsäljning är den i särklass största avdragsposten för de som sålt bostad.Andra vanliga avdrag är räntekostnader över 100 000 kr, milersättning för långpendlare utanför storstäder samt grön teknik.Ta dig tid och skicka inte in deklarationen alltför brådskande första dagen utan se till att inte missa eventuella avdrag.Använd Skatteverkets tjänster och e-deklaration - de vill bara att det ska bli rätt.Var beredd på kontroller och frågor från Skatteverket om du gör större, ovanliga avdrag.Man kan alltid göra ett så kallat “öppet yrkande” om man är osäker. Då riskerar man inte skattetillägg om upp till 40% om det blir fel.

  Om du har fler frågor som avsnittet inte gav svar på, eller vill ta hjälp av Per, Robert och deras kollegor, gå till:


  ▸ MinDeklaration.se


  Där kan du ställa frågor i deras chatt och om du väljer att anlita dem, ange gärna koden:


  ▸ Rika2024


  Då får du 200 kr rabatt på “Deklaration Bas” och 300 kr rabatt på “Deklaration Plus”.


  Vi hoppas att du gillade och fick värde av detta


  Jan, Per och Robert


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt tar avstamp i frågan från er i communityn: "Hur ska man förhålla sig till regeln att inte förlora pengar?" och därifrån blir det högt och lågt. Vi kommer in på frågan om ekonomisk prepping, risk för kapning och bedrägeri, till hur vi producerar ett avsnitt till Carolines partimedlemskap. 🤣🙈


  Vi hoppas att du kommer att gilla dagens avsnitt, då det också är lite tillbaka till rötterna. Det var med dessa avsnitt som vi började för snart 350 avsnitt / veckor sedan. Det är ett tillfälle att beröra flera olika ämnen, att skratta lite, hänga med oss bakom kulisserna samtidigt som jag ändå gärna vill tro att det skapar värde.


  Tack än en gång för alla frågor! Vi hann inte riktigt ta med allihop denna gången, men tänkte följa upp det nästa vecka eller veckan efter. Återkom gärna med fler frågor! ❤️


  Tack för denna veckan!

  Jan och Caroline


  Länkar

  Följ diskussionen i forumet

  Innehållsförteckning

  Nedan kan du se en översikt över de olika frågorna:

  00:00:00 Intro00:01:29 Fråga 1. Om att inte förlora pengar - hur ska man tänka?00:21:57 Fråga 2. Hur ska man resonera kring förmögenhet? Vad ska man ta med och inte?00:27:25 Fråga 3. Hur blir man mer passiv?00:33:07 Fråga 4. Ekonomisk prepping00:42:20 Fråga 5. Investeringar i oroliga tider00:47:57 Fråga 6. Vad skulle du göra om du inte behövde jobba mer?01:02:24 Fråga 7. Hur stor är risken att bli kapad? / Hur skyddar man sig?01:06:00 Fråga 8. RikaTillsammans bakom kulisserna vid avsnittproduktion01:12:45 Fråga 9. Hur har det gått med era års-intentioner?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Reklam för MinDeklaration AB.


  Eftersom 84% av alla deklarationer kring bostadsförsäljning innehåller fel enligt Skatteverket får du här ett antal tips, misstag att undvika och saker som är bra att veta - oavsett om du säljer din bostad idag eller har tänkt sälja din bostad i framtiden.


  Det var många saker som jag själv inte hade tänkt på, som att t.ex. pantbrev och lagfart var avdragsgillt. Något som var i alla fall högst relevant när vi köpte vårt hus, då vi köpte det av rikisar som inte hade något lån eller pantbrev. 😂🙈


  Nedan följer de fem viktigaste punkterna som Per - som driver sajten mindeklaration.se tillsammans med kollegor - att tänka på kring bostadsförsäljning.

  1. Reparationer och underhåll, du får göra avdrag för renoveringar, reparationer och underhåll under de senaste FEM kalenderåren innan försäljningsåret.

  2. Kostnader för ny- och ombyggnad, om att man ska bygga om eller lägga till någonting som inte fanns när man flyttade in i bostaden. Det här är avdragsgillt oavsett ålder om inköpen är över 5 000 kr under samma kalenderår. Här är t.ex. flytt av köket, inredning av vinden etc.


  3. Försäljningskostnader, det finns flera olika som kostnad för mäklare, homestyling, annonsering på plattformar som Hemnet, avgift till förvaltare som HSB och besiktning inför försäljning.


  4. Inköpskostnader, som inköpspriset för bostaden, kostnader för besiktning, avgift till bostadsrättsföreningen eller förvaltaren. En bit som många missar när det gäller avdragsgilla inköpskostnader är kostnaden för pantbrev och kostnaden för lagfarten som kan vara väldigt hög.


  5. Kapitaltillskott, den del av månadsavgiften som föreningen använder för att amortera på föreningens lån är avdragsgill. Det här är en bit som oftast kommer i en kontrolluppgift men som behöver verifieras, oftast med en bostadsrättsförening.


  En annan bra sak som Per gick igenom är att om du saknar kvitton på avdragen så finns det faktiskt andra sätt att bevisa avdraget på:

  - Foton, före- och efterbilder

  - Ritningar

  - Påvisa det genom kontoutdrag och lånehandlingar.

  - Bygglovshandlingar

  - Fastighetsdeklaration eller till och med pris


  Om man saknar både underlag eller bevis så kan man alltid säga att man ska yrka öppet vilket är att man gör en bedömning av kostnaderna och gör avdrag precis som vanligt. Om du har fler frågor som avsnittet inte gav svar på, eller vill ta hjälp av Per och hans kollegor, gå till:


  ▸ MinDeklaration.se


  Där kan du ställa frågor i deras chatt och om du väljer att anlita dem, ange gärna koden:


  ▸ Rika2024


  Då får du 200 kr rabatt på "Deklaration Bas" och 300 kr rabatt på "Deklaration Plus".


  Vi hoppas att du gillade och fick värde av detta nischade kortavsnitt!

  Jan och Per


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Här är fem frågor för att säkerställa att din bankrådgivare prioriterar att du tjänar pengar framför banken.


  Man kan också säga, fem frågor för att skapa dålig stämning på rådgivningsmöte🤣


  Finansbranschen är sjukt bra på att tjäna pengar! Det är lätt och tro att banker tjänar pengar beroende på hur investeringar går vilket sker i vissa fall. Fast i majoriteten av fallen tjänar banker pengar oavsett resultatet för investeringarna. De tjänar pengar på avgifter i form av 1-2% i årliga avgifter.


  Därför har jag efter stor frustration och dåliga upplevelser tagit fram fem frågor för att kvalitetssäkra rådgivning hos banken.


  Frågorna tar avstamp i forskning kring sparande som jag tycker är en förutsättning för framgångsrikt sparande. Du hade ju inte velat ha en hjärtkirurg som inte har koll på forskningen för bästa tillvägagångssättet vid hjärtoperation.


  Fem frågor:

  1. Generellt sett, utan att ha tillgång till någon insiderinformation, kan en investerare förvänta sig ett bättre resultat från en väldiversifierad passiv billig indexfonder än att äga ett fåtal enskilda aktier eller en fond med ett fåtal aktier?


  Svaret på frågan är såklart indexfonder ✅


  Den här frågan ställdes till 92 ekonomiprofessorer där alla svarade instämmer eller instämmer helt! Det fanns inte ens några diskussioner om olika alternativ utifrån en riskprofil etc.


  2. Vad tänker du kring SPIVAs statistik?


  SPIVA har i över 20 år mät hur det går för aktiva fonder i förhållande till passiva fonder (index). Jag tycker att om man håller på med rådgivning bör man veta vad SPIVA är och att majoriteten av aktiva fonder underpresterar mot index.


  SPIVA: https://www.spglobal.com/spdji/en/research-insights/spiva/


  3. Vilken är den teoretiska förklaringen till att den historiska avkastningen för fond X kommer vara högre framgent?


  Vanligtvis pitchar banker i deras stjärnfonder som historiskt har gått superbra! Fast historisk avkastning är ingen garanti för framtiden och enligt forskning inte ett hållbart argument för att välja en fond.


  4. Vad tänker du om Morningstar betyg för fonder?


  Varje fond får betyg av Morningstar i form av stjärnor från 1 till 5. Banker är ofta snabba med att lyfta fram sina 5-stjärniga fonder trots att Morningstar själva som ger ut betygen säger att stjärnorna inte bör användas som en faktor för att välja fonder.


  I avsnitt 123 går vi igenom allting kring Morningstar betyg: https://rikatillsammans.se/morningstar-stjarnor/


  5. Vad är den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid?


  Den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid är -100%.


  En studie gjord av professor Hendrik Bessembinder 2018 visade att av 26 000 bolag var det extremt få, som stod för hela värdetillväxten (egentligen överavkastning mot räntor). Det vill säga att majoriteten av alla aktier är aktier som man förlorar pengar på. Genom att äga en större mängd ökar sannolikheten för att man får med vinnarna.


  Hojta gärna till om du testar frågorna!


  Rikatillsammans: https://rikatillsammans.se/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ungefär 60% av oss drömmer om att någon gång prova starta eget. 2022 bad Monika Molander oss om våra bästa tips och råd, då hon själv hade en önskan att starta eget jämte sitt eget jobb och bakgrund från Handels i Stockholm. Idag 1.5 år senare följer vi upp hur det gick och pratar om insikter, lärdomar, tips och erfarenheter.


  Jag vet ju att jag är lite part i målet eftersom jag startade en enskild firma redan 2003 och mitt första AB 2008. Mina kompisar till och med skojar med mig att det är tur att jag driver eget eftersom jag aldrig skulle fungera på en normal arbetsplats.🙈. Men jag vill ändå påstå att alla borde någon gång i livet prova starta eget. Det ger väldigt mycket erfarenheter, kunskap och kompetens även om det aldrig blir något – saker man har nytta av även på det vanliga jobbet.


  Vi pratar även om att företag kan vara något man gör litet vid sidan av sitt jobb, precis så som Monika har gjort. Naturligtvis en sanning med modifikation (då man t.ex. inte får bedriva konkurrerande verksamhet) men min poäng är att ambitionen inte behöver vara nästa Spotify, utan det kan vara att få utlopp för saker som gör livet rikare.


  Monika beskriver det som att hon fått mer energi, väljer aktivt vad hon vill och inte vill göra och att livet är i allmänhet rikare. Vi pratar också om att det många gånger handlar om energi och inte tid som många tror. Att många av oss lever i en (felaktig) sanning att jobbet måste ta energi och göra en trött, men tänk om det inte är sant? Tänk om det är som att det kan ge energi istället?


  Ja, det här och många fler saker pratar vi om i avsnittet. Ett stort tack till dig Monika som generöst delar med dig och visar att det är möjligt. 🙂


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan, Caroline och Monika


  Länkar

  ====

  Följ diskussionen i forumet

  De två tidigare avsnitten:

  Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikareFöretagande som livsstil – att starta och driva ett eget litet företag

  Innehållsförteckning

  ====

  00:00:00 Intro

  00:07:05 Att sälja in sig själv som egen företagare

  00:12:21 Schemalägg tid för att vila

  00:17:02 Sjukdomar av att vara oförverkligad

  00:20:27 Tecken på utmattning

  00:24:04 Vilka råd skulle du ge dig dig själv för 1,5 år sen?

  00:33:10 Börja smått och dra inte på dig onödiga kostnader

  00:35:43 Att starta företag är ovärderligt oavsett hur det går

  00:38:21 Från hobby till företagande

  00:48:40 Vi är dåliga på att be om hjälp

  00:53:38 Kompisar bör betala mest

  01:02:45 Dra nytta av dina olika erfarenheter

  01:07:29 En insikt som gjort Monikas liv rikare


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 🎴 Metaforen om kortleken i livet är ett verktyg som har hjälpt mig och många andra. Det är verktyg att skifta perspektiv, skapa acceptans och mer medvetet skapa det som man vill.


  Metaforen går ut på att vi alla har fått en unik uppsättning spelkort i livet. Vår uppgift i livet är att spela dessa korten så bra vi kan efter bästa förmåga. Alla korten som vi har fått är varken bra eller dåliga, utan de har vissa fördelar och nackdelar.


  Ett exempel på kort som jag har fått är det jag kallar “Ekonomisk oro”-kortet. Det gör att jag oroar mig för att mattan kan ryckas undan när som helst och allt kan försvinna. Det kortet får därmed vissa konsekvenser - när oron kommer blir jag som en liten hamster som springer på och samlar på sig nötter. Det kommer alltid finnas pengar på kontot och det kommer finnas en buffert. Det kommer till och med finnas en buffert på buffert.


  Problemet är att kostnaden med det här kortet är just oron och att jag tänker på saker som har extremt låg sannolikhet för att inträffa. Min coach sa till och med vid tillfälle att jag hade “creative misuse of imagination”. Att jag använda min hjärna för att måla upp scenarion som inte kommer hända. Kostnaden för det här kommer i känslan av att känna sig levande i livet. Eller det som man på engelska kalla för “aliveness”.


  Genom att se “Ekonomisk oro” som ett spelkort så får jag mer kontroll på situationen. Jag kan ibland välja att inte behöva spela kortet. Jag kan ibland se när jag har spelat kortet på automatik utan att ha tänkt på det. Framförallt kan jag också ibland välja att spela ett annat kort - som t.ex. tacksamhet, tillit eller “be om hjälp”-kortet.


  På samma sätt har vi alla många flera kort, t.ex. allt från “Aldrig nöjd”-, “Vara bäst”-, “Jag fattar inte”-, “Jag säger alltid ja”-, “Jag prioriterar andra framför mig själv”-, “Rastlös”- till “Förlita dig inte på någon man”-spelkort och allt annat mellan himmel och jord.


  Tack så mycket!

  Jan

  Forumtråden

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt är ett samtal med Johanna och Elias, ett ungt par utan barn i 27-års åldern som följt oss länge och hängt i RT-communityn som hörde av sig och ville ställa frågor till oss och prata ekonomi och livet. 🙂


  Bakgrunden till dagens samtal var ett mejl från Johanna som berättade att hon hade följt många av våra avsnitt och att hon och Elias ofta pratade om våra avsnitt. Hon hade ett antal frågor som t.ex. vilka tips som vi skulle gett till oss själva för 15 år sedan och där någonstans tog samtalet avstamp.


  Det blir således ett samtal om allt från privatekonomi, Elias önskan om att starta företaget (vilket han faktiskt gjort nu mellan inspelningen i början av december och idag när vi släpper avsnittet, heja honom!) om mål, förväntningar och att vi ofta glömmer bort allt det bra vi har gjort eftersom vi hela tiden är på väg någonstans och alltid minns det vi har misslyckats med.


  Om du gillar dessa avsnitten där vi intervjuar personer i communityn, så ge gärna en tumme upp eller skriv en kommentar. Jag personligen uppskattar mycket hellre dessa samtal än med människor som man redan ser i många andra poddar och klipp.


  Så, ett stort tack till Johanna och Elias både för initiativet, modet och generositeten att ställa och naturligtvis även till dig som läser, följer, kommenterar och gör detta möjligt!


  Hälsningar,

  Jan, Caroline, Johanna och Elias

  Forumdiskussion

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:44 Caroline och Jans ekonomiska ambitioner i ung ålder00:08:00 Ens ekonomiska situation är en följd av ens beteende00:10:47 Johanna och Elias relation till pengar00:14:16 Jämför dig med ditt tidigare jag och ingen aning00:20:09 Låt inte samhällets förväntningar påverka dina mål00:25:32 Våga utforska vad som är viktigt för just dig00:25:23 Välj först en riktning, därefter kan du sätta mål00:33:21 Vad vill livet nu?00:38:48 Planera inte för långt fram00:44:07 Spela till din partners styrkor00:53:29 Våga ta hjälp för att utveckla en parrelation00:59:45 För- och nackdelar med att starta eget företag 01:09:57 Är det dumt att sluta spara när man köpt hus? 01:17:53 Amortering bör räknas som sparande01:22:48 Måste man ta stora risker för att bli rik?01:27:09 Mod är att vara rädd och göra det ändå

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Minnesregeln kommer från en diskussion i RikaTillsammans-forumet där Axr var först att skriva om det. Ett annat sätt är att man kan se det som att man sätter igång sin pengamaskin genom att spara i ca 12 år, därefter kan man sluta månadsspara och använda sina pengar till något annat, men pengarna kommer att fortsätta växa i alla fall. Dvs. att pengamaskinen har ersatt ditt månadssparande. Typ. 🤯


  Pensionsmyndigheten har en liknande regel där de i sin skrift “Tumregler för pension (2019)” på sidan 21:


  ▸Varje ytterligare 10-årsperiod med ett sparande på 500 kronor per månad leder till en ökning av den månatliga pensionen med mellan cirka 300 och 600 kronor.


  samt sid 22:


  ▸Beräkningarna visar att sparandet på 500 kronor per månad ger mellan 300 och 2 100 kronor extra i månaden beroende på om sparandet sker under 10, 20 eller 30 år och hur under hur många år utbetalningen sker.


  För dig som vill veta mer rekommenderar vi att söka efter “12-12-12” på forumet. Där går vi genom antagandena (8% avkastning per år, snittet för en aktieindexfond) och även resonerar kring sannolikheten för att det ska fungera (ca 90% sannolikhet i ca 40 år) och mycket mer nördigt. 🤓


  Du kan läsa forumtråden om 12-12-12-regeln här: https://rikatillsammans.se/forum/t/12-12-12-regeln-investera-1200-kr-i-manaden-i-12-ar-for-att-sedan-fa-1200-kr-i-manaden-resten-av-livet/25827


  //Jan


  PS. Prova gärna ränta-på-ränta-räknaren (eller FIRE-snurran) på vår hemsida för att testa vad det blir utifrån dina förutsättningar. Vi påminner om att allt sparande innebär en risk.


  Ränta-på-ränta räknaren: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

  Fire-snurran:https://rikatillsammans.se/verktyg/fire/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt är en reflektion på en samling olika citat, tankar och koncept kring ekonomi och rikedom i livet bortom pengar. Som vanligt blir det högt och lågt, lite skratt och snillen spekulerar men förhoppningsvis även ett och annat tankespjärn.


  Precis som vanligt kan vi inte ta någon credd för något av citaten. Det är citat från Ben Carlson. Morgan Housel, Ali Abdal, Sahil Bloom och även forumets egen @melwa. Som vanligt gäller även att det är inget som är rätt elle fel, bra eller dåligt, sant eller falskt utan bara olika sätt att se på världen.


  Gillar du något av perspektiven, sno det! Gillar du inte det, skippa det. Men kommentera gärna, för det vore fint att höra dina tankar kring dem. Som t.ex. är det något som sticker ut för dig? Om ja, vilket och varför?

  00:00:00 - Intro00:01:10 - #1 Väntrummet kommer alltid vara fullt.00:06:07 - #2 Tilta mot tillit.00:13:20 - #3 The good old days are happening right now. 00:17:40 - #4 Vi är tidsmiljonärer eller tidsmiljardärer00:21:10 - #5 Pengar som används till outsourcing är välspenderade.00:27:40 - #6 Hur vi spenderar våra pengar kan vara en reflektion på vår uppväxt00:36:17 - #7 Oanvända pengar ger tillgång till något som är svårt att ta på men som är väldigt värdefullt00:41:46 - #8 Prova ett energiperspektivet på aktiviteter & livspusslet00:49:07 - #9 Ekonomisk tillfredställelse är ett bättre mål än ekonomisk frihet00:53:19 - #10 Acceptera att dummare människor än du kommer tjäna mer pengar.00:57:40 - #11 Ett problem som kan lösas med pengar är inte ett riktigt problem.01:00:21 - #12 Det bästa perspektivet på pengar kommer från ditt yngre-jag.01:03:31 - #13 De flest är inte dåliga på pengar, de tjänar bara inte tillräckligt.01:06:09 - #14 Alla behöver ett slipp-ut-ur-fängelse-kort när det gäller utgifter.01:10:08 - #15 Att njuta av sitt arbete är en form av rikedom.01:12:32 - #16 Ok att dina utgifter ökar så länge din sparkvot är konstant/ökar.

  Det som stack mest ut för Caroline var “The goold old days are happening right now.” i form av att faktiskt njuta och uppskatta vardagen istället för att hela tiden vara på väg någonstans.


  Det som jag gillade var resonemanget kring att “Tilta mot tillit” att hellre vara naiv och ibland bli lurad än att vara misstänksam mot världen. Men jag gillade även resonemanget kring “Väntrummet kommer alltid vara fullt”. Dvs. jag kommer alltid ha saker att göra, problem att lösa och jag kommer inte bli färdig, men att det inte heller är poängen. Utan ett sett att se på det är att ha sitt väntrum fullt med problem som man vill ha där.


  Ja, många av dessa tankarna skulle faktiskt förtjäna ett eget avsnitt. 🙂🙈


  Vi hoppas att du gillar avsnittet!

  Jan och Caroline


  Följ diskussionen i forumet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/75861


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • 👀 Många av oss är duktiga att jobba för pengar. Men få av oss har lärt oss låta våra pengar jobba hårt för oss. Ännu färre av oss är duktiga att verkligen förstå (och kunna räkna ut) hur mycket pengar det faktiskt kan bli över tid. 


  Därför får du här våra 5 bästa minnesregler: 


  1️⃣ Pengarna dubblas vart tionde år

  Det betyder att om 10 år har dubbelt så mycket pengar som nu, om 20 år ungefär 5 gånger så mycket pengar som nu och om 30 år ungefär 10 gånger pengarna, om 40 år ungefär 20 gånger pengarna och så vidare. 📈


  2️⃣ 12-12-12-regeln

  Spara 1.200 kr per månad i ca 12 år för att få ut ca 1.200 kr per månad resten av livet. Naturligtvis gäller denna tumregel alla belopp. 🤯💥 


  3️⃣ 72-regeln

  Pengarna dubblas efter 72 dividerat med räntan i procent. Om du har en ränta på 10% så kommer pengarna dubblas ungefär vart sjunde år (=72/10). 


  4️⃣ Sparad månadsutgift

  Om du hittar en löpande månadsutgift som du kan spara in på och investerar pengarna varje månad, då kommer pengarna växa 187 gånger månadsutgiften på 10 år. 


  5️⃣ Sparad veckoutgift

  Om du gör samma sak med en veckoutgift, så blir det ca 750 gånger veckoutgiften på 10 år. 


  De flesta reglerna ovan är räknade på 7-8% nominell avkastning (det man kan förvänta sig från en aktieindexfond över tid). Om du vill ha fördjupad information, läs gärna mer i forumet, där vi t.ex. analyserat regel 2 utifrån olika perspektiv (t.ex. Monte Carlo-simulering) och går genom antagandena i detalj. 


  Vi hoppas att du gillar minnesreglerna ovan! ❤️

  //Jan


  PS. Prova gärna ränta-på-ränta-räknaren (eller FIRE-snurran) på vår hemsida för att testa vad det blir utifrån dina förutsättningar: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/


  PS2. Vi påminner om att allt sparande innebär en risk. Läs mer på hemsidan: https://rikatillsammans.se/risk/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag intervjuar vi professor Peter Nyberg vid Aalto Universitet i Helsingfors. Det är ett överkursavsnitt där vi introducerar och pratar om riskfaktorer, vad de är, varför de är viktiga och om de är något att ta hänsyn till. Vi tar även upp era frågor från communityn.


  De senaste 30 åren har nobelpristagaren Eugene Fama och hans kollega Kenneth French identifierat olika typer av företag som tenderade genera en högre avkastning än andra. T.ex. verkar småbolag ge högre avkastning än stora, värdebolag tenderar ge över tid en högre avkastning än tillväxtbolag och liknande. De sammanfattade det här i fem stycken så kallade riskfaktorer:


  1️⃣ Marknadsfaktorn: Skillnaden mellan avkastningen på en bred marknadsportfölj och den riskfria räntan. Denna faktor fångar den extra avkastning som vi investerare kräver för att ta på oss marknadsrisken jämfört med att investera i en riskfri tillgång (“ränta”).


  2️⃣ Storleksfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan portföljer av små och stora företag. Historiskt har små företag haft högre avkastning än stora företag, vilket antas spegla en högre risk.


  3️⃣ Värdefaktorn: Skillnaden i avkastning mellan en portfölj med aktier med höga bokföringsmässiga värden i förhållande till marknadsvärden (s.k. värdeaktier) och företag med låga bokföringsmässiga värden i förhållande till marknadsvärden (s.k. tillväxtaktier). Värdeaktier tenderar att ha högre avkastning än tillväxtaktier.


  4️⃣ Lönsamhetsfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan företag med hög och låg driftsresultat i förhållande till bokförda tillgångar. Företag som är mer lönsamma tenderar att generera högre avkastning än mindre lönsamma företag.


  5️⃣ Investeringsfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan företag som investerar försiktigt och de som investerar aggressivt. Företag med låga investeringsnivåer (konservativa) har historiskt sett genererat högre avkastning än de med höga investeringsnivåer (aggressiva).


  Vi kommer naturligtvis även in på för- och nackdelar, vad akademin säger som sparande, vanliga missförstånd och många andra frågor. Min egen slutsats kring riskfaktorer är: 1) det tenderar finnas stöd för det, 2) man kan få vänta 20-25 år på att erhålla vinsten och därmed 3) så är det inget man bör ta någon större hänsyn till annat än en eventuell lekhink. Vi har ju redan exponeringen i och med sparande i breda, billiga, passiva och globala aktieindexfonder.


  Tack även till Juuso som var min kollega i detta avsnitt, både eftersom han hjälpte till och ordnade intervjun och dessutom är insatt i ämnet. Tack även till er som kom in med frågor och bakgrundsmaterial, t.ex. Zino och Andre. Ett riktigt community-nörd-avsnitt. 🤓 Men framförallt tack till Peter Nyberg som tog sig tiden att hänga med oss. ❤️


  Vi hoppas att du gillar avsnittet,

  Jan och Juuso

  Forumdiskussionen

  Innehållsförteckning

  00:00:00 Intro00:04:06 En portfölj av billiga passiva indexfonder eller koncentrerad aktieportfölj?00:10:05 Peters tre viktigaste råd till nya investerare00:17:05 Resonemang om Effektiva marknadshypotesen00:19:02 CAPM-modellen00:25:27 French & Famas marknadsfaktorer00:32:26 Det finns över 300 identifierade faktorer00:36:33 Momentum som faktor00:45:20 Kan vi kombinera faktorer för att överavkasta?00:49:51 Små och stora bolag nationellt VS internationellt00:53:25 Faktorinvesteringar kräver enormt tålamod01:00:24 Ska man exponera sig mot faktorer?01:07:12 Ger faktor högre riskjusterad avkastning?01:09:01 Vanligt missförstånd kring faktorinvesteringar

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • För ett par dagar sedan hade jag ett samtal med mina syskonbarn och min ena dotter där ränta på ränta kom på tal och här är mitt bästa försök att förklara fenomenent 🙌


  Utgångspunkten är, vad är ränta? 🪙

  Det här beskrev jag med hjälp av ett exempel från boken “Den rikaste mannen i Babylon” där en affärsman lånar ut 1000 kr till en bonde i början av januari och som betalar tillbaka lånet plus 100 kr i slutet av året. Dessa 100 kr är ränta.


  Vad är då ränta på ränta?

  Jo, det är ifall affärsmannen kan få sina pengar att jobba åt sig själv i en ökande takt. Efter 10 år av att låna ut samma summa till bonde nr.1 har affärsmannen 2000 kr i och med 10 räntebetalningar (100 kr *10=1000 kr). Då kan affärsmannen låna ut pengar till ännu en bonde (nr.2). Om samma process upprepas kommer affärsmannen ha 3000 kr efter 5 år alltså har takten pengarna växt dubblats (räntebetalningar från två bönder: (100+100)*5 =1000 kr). I och med det kan bonde nr 3 låna pengar av affärsmannen. Ytterligare en bonde kommer kunna kopplas på efter lite mer än tre år till. 


  Snöbollen rullar snabbare, det blir ränta på ränta när pengarna sätts i arbete 📈 Precis samma sak kan ske genom investeringar på börsen. 


  Titta gärna på vår kommande video med fem minnesregler för ränta på ränta 🙂


  Vad tyckte du om förklaringen? Dela gärna med dig av tankar och idéer för att förbättra förklaringen.

  //Jan


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.