Эпизоды
-
En gång i tiden var icke-socialistisk den mest inkluderande beteckningen för partierna till höger om Socialdemokraterna. Mittenpartierna ville inte vara höger och var länge även obekväma inför att kalla sig borgerliga. En splittrad allians, ett par havererade DÖ- och JA-överenskommelser och ett Tidöavtal senare har begrepp som liberal, konservativ och borgerlig återigen en splittrande effekt. Eller? Vad är det för ett ideologiskt landskap som partierna halkar runt i?
Veckans podd, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, är en liveinspelning från ideologifrukosten den 23 maj.
Medverkande:
Catarina Kärkkäinen, Timbro
Matilda Molander, Liberal Debatt
Martin Tunström, Barometern
Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö
-
Tyskland är EU:s mäktigaste land och Sveriges viktigaste handelspartner. Ändå är kunskapen om Tyskland ofta låg i Sverige. Nu lanserar vi Ett Sverige för vuxna - om Tyskland som förebild och avskräckande exempel. Boken är skriven av Philip Franzén som bor i Berlin och systematiskt dissekerar den tyska samhällsdebatten. Han tar sig bland annat an hanteringen av flyktingkrisen, Coronapandemin, energiomställningen och Rysslandspolitiken.
Hur ska vi förstå de historiska erfarenheternas betydelse för den tyska samhällsdebatten? Och hur annorlunda är egentligen Tyskland från Sverige?
Veckans podd, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, är en liveinspelning från lanseringen den 12 maj.
Medverkande: Philip Franzén, författare till Ett Sverige för vuxna, Lina Lund, politisk reporter på DN, tidigare korrespondent i Berlin samt Erik Thyselius, journalist på Axess-TV och Tysklandskännare Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö
-
Пропущенные эпизоды?
-
Ayn Rand upphör aldrig att fascinera. Mer än 40 år efter sin död finner Rands romaner ständigt nya läsare som låter sig inspireras och provoceras av karaktärerna i klassiska verk som Urkällan och Och världen skälvde. Veckans podd, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, är en liveinspelning från ett samtal i Göteborg 9 maj.
Medverkar gör Kajsa Ekis Ekman, författare och kulturskribent och Mattias Svensson, författare och ledarskribent på Svenska Dagbladet. Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö.
-
Jürgen Habermas är en av vår tids allra mest inflytelserika samhällsvetare och filosofer. Han har deltagit i samhällsdebatten i åtta decennier. I Sverige är han kanske mest känd för sina idéer om deliberativ demokrati, författningspatriotism och ett ihärdigt försvar av upplysningens ideal i strid med inte minst postmodernister på 1980-talet.
Smedjanpodden lånar ett avsnitt från Ideologipodden, där Olof Hallonsten, sociolog och organisationsforskare, och Andreas Johansson Heinö samtalar om Habermas.
-
Är det för lite humor i politiken? Eller borde vi tvärtom vara ännu mer allvarstyngda? Och kan jakten på likes vara lika destruktiv för debatten som hatet i sociala medier? Smedjanpodden lånar denna vecka en inspelning gjord av Timbro förlag, av ett samtal mellan Johanna Frändén (författare och journalist, Aftonbladet), Erik Helmerson (författare och ledarskribent, DN), Victor Malm (kulturchef Expressen) och Andreas Johansson Heinö.
-
Viktor Rydberg brukar främst beskrivas som författare, poet och journalist, men han var också en av 1800-talets viktigaste liberala tänkare. Hans liberalism var radikal och riktade udden mot samhällets elit. Kungen, adeln och den organiserade religionen gick aldrig säker i Rydbergs texter.
I det här avsnittet, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, samtalar Henrik Dalgard med Björn Hasselgren och Eric Luth om Viktor Rydbergs författarskap, politiska gärning och vad det går att lära av den radikala författaren idag.
-
I helgen samlas Kristdemokraterna för kommundagar. Men bortom ministerposter och opinionssiffror, var befinner sig partiet ideologiskt?
Är det samma parti som under Alf Svenssons tid, och vilka utmaningar har kristdemokratin att ta sig an i framtiden?
Medverkande: Caspian Rehbinder samtalar med Nike Örbrink och Stefan Sarmes.
Smedjanpodden lånar denna vecka ett avsnitt från Ideologipodden.
-
Smedjanpodden gästas denna vecka av systerpodden Ekonomerna, som tar sig an den kontroversiella frågan om skatteplanering. Är det omoraliskt att skattplanera? För det med sig negativa eller positiva effekter för ekonomin? Och framförallt – hur gör man? Tillsammans med Lovisa Lanryd från Timbro och Patrick Krassén från Företagarna.
-
Synen på jämlikhet skiljer vänster från höger i politiken. Men våra idéer om vad som är ojämlikhet, och varför det är fel, har också skiftat över tid.
Smedjanpodden gästas detta avsnitt av Ideologipodden, där Anders Hansson, författare och översättare till flera böcker om jämlikhet, samtalar med Andreas Johansson Heinö om ett av idédebattens mest centrala begrepp.
-
Smedjanpodden gästas denna vecka av Ideologipodden, som är en liveinspelning från ett samtal mellan Katarina Barrling, Christian Abrahamsson och Håkan Lindgren. På 1950-talet formulerade svenska vänsterintellektuella idén om “den tredje ståndpunkten”: Sverige skulle inte ta ställning mellan Väst och Öst i det kalla kriget. Istället skulle vi vara en moralisk stormakt, ett föredöme för andra länder.
Kalla kriget är slut sedan länge men den svenska självbilden består, om än på nya områden. Hur ska vi förstå de återkommande svängningarna mellan å ena sidan moralisk chauvinism och å andra sidan idealisering av allt främmande? Och vilka konsekvenser har det fått i termer av underskattning av hur andra länder och kulturer fungerar.
Moderator: Andreas Johansson Heinö
-
Allt färre kallar sig liberaler. I en färsk undersökning har andelen gått från 31 till 26 procent på bara ett år. Är det en kris för liberalismen eller bara en fråga om etiketter? Och vad behöver liberalismen göra för att bli populär igen?
Smedjanpodden gästas av Ideologipodden där Smedjans chefredaktör Svend Dahl samtalar med Caspian Rehbinder under ledning av Amanda Broberg.
-
Dagens olika socialförsäkringssystem är krångliga, orättvisa och leder till att det blir mindre lönsamt att arbeta. Är det dags att skrota allihop och börja om från noll?
I detta avsnitt gästas Smedjanpodden av Ekonomerna som diskuterar varför välfärdskonton är en bättre idé än bidrag. Deltar gör nationalekonomen Stefan Fölster och John Norell.
-
Du behöver yrkeslicens för att jobba som bergsguide men inte som tatuerare. Men varför är det yrkeskårer som lobbar för lagstiftade yrkeslicenser och inte konsumenterna, om licenserna på riktigt finns till för att skydda konsumenterna?
I veckans avsnitt gästas Smedjanpodden av Ekonomerna och John Norell som diskuterar yrkeslicenser tillsammans med Timbros Fredrik Kopsch.
-
Vilken plats har det gemensamt ägda i en marknadsekonomi? Gemensam finansiering motiveras ofta med argumentet att alla ska ha råd, men vilka begränsningar av marknaden kan motiveras utifrån liberala principer om individuell frihet? Och kommer marknaden någonsin kunna återskapa det småskaliga näringsliv som gick förlorat under 1900-talets långvariga socialdemokratiska dominans?
I det här avsnittet gästas Smedjanpodden av Ideologipodden som sänder live. Deltar gör Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten, Linnea Dubois, ordförande FMSF och skribent samt Hanna Déak, ledarskribent och debattör. Programledare är Andreas Johansson Heinö.
-
Hur blev Sölvesborg SD:s skyltfönster? Varför blev Karlskrona Telecom-city? Och vad är det egentligen som försiggår i Blekinge?
I veckans avsnitt gästas Smedjanpodden av Ideologipodden som avhandlar södra Sveriges Norrland. Det handlar om flyktiga framgångssagor, sossar och nazister, kroppkakor och dåliga kommunikationer.
Tre personer med en stark relation till landskapet deltar - Fredrik Segerfeldt, PM Nilsson och Mattias Svensson. Programledare är Amanda Broberg.
-
Undrar du också vart dina pengar tar vägen? Konsumentpriserna har ökat stadigt i flera decennier på grund av onödiga regleringar, skatter och avgifter.
Smedjanpodden gästas av Ekonomerna som med Stefan Fölster lyfter reformer som kan dämpa inflationen.
-
Centerpartiet har valt Muharrem Demirok till ny partiledare. Ett oväntat val, säger vissa. Hur svårt blir det att mäta sig med Annie Lööf? Vad säger detta om var Centerpartiet befinner sig ideologiskt? Och vad blir Lööfs eftermäle nu när hon lämnat?
I veckans avsnitt gästas Smedjanpodden av Ideologipodden som diskuterar Centerpartiet och dess ideologiska resa bakåt i tiden – och framöver.
Medverkar gör Amanda Broberg, Andreas Johansson Heinö och Caspian Rehbinder.
-
Smedjanpodden gästas av Ideologipodden som diskuterar Göteborgsliberalismen.
Varför var den borgerliga offentligheten så stark i 1800-talets Göteborg? Hur fick liberala idéer fäste där? Och vad kan dagens liberaler lära av 1800-talets radikala frihetsförespråkare?
Gäster är Henrik Dalgard, skribent i Timbros nätmagasin Smedjan, och Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Libera Debatt. Programledare är Amanda Broberg.
-
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Smedjanpodden gästas den här veckan av Ekonomerna som djupdyker i forskningen och tittar närmare på fallgroparna i diskussionen om den ekonomiska ojämlikheten.
-
Det har gått två år sedan Kapitolium stormades. Allt färre människor runt om i världen lever i fullvärdiga demokratier. Och i den svenska debatten låter det ofta som om det största hotet heter Sverigedemokraterna.
Smedjanpodden gästas den här veckan av Ideologipodden som diskuterar hur den svenska demokrati mår.
Medverkar gör Andreas Johansson Heinö och Amanda Broberg.
- Показать больше