Эпизоды
-
Veckans smedjanpodd handlar det senaste opinionsläget – oppositionen går starkt framåt i senaste Demoskop. Det är dock fortsatt jämnt mellan blocken. Dessutom ska det handla om Amnestys pressmeddelande om Ukrainas militär, lite missbruksvård och integritet.
Medverkar i sommarpoddarna gör Smedjans redaktion, Linnea Dubois, Henrik Dalgard, Adam Danieli och Frida Jansson.
-
I veckans avsnitt av Smedjanpoddens sommarserie diskuteras om politiker måste vara bildade. Är det rimligt att kräva att politiker läst lite litteratur eller bygger det på en syn på politiker som andliga ledare?
Dessutom pratar redaktionen om formatet på partiledardebatterna, från 1970-talet till idag. Har formaten blivit sämre eller är det bra med högt tempo?
Medverkar i podden gör Smedjanredaktionen - Linnea Dubois, Adam Danieli och Henrik Dalgard. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Пропущенные эпизоды?
-
I veckans avsnitt avhandlas press- och mediestödets vara eller icke vara mot bakgrund av Mats Svegfors halvnya utredning. Är skattefinansiering verkligen den enda vägen till starka och oberoende medier – och vem vinner på att hävda det?Därutöver grubblar redaktionen över den nyliberala konspirationen som vänsterlutande akademiker och kultursidor älskar att avslöja. Vad är egentligen de tror sig ha hittat? Samtalet befolkas av Smedjans egna Henrik Dalgard, Adam Danieli och Linnea Dubois.
-
I veckans avsnitt diskuterar redaktionen säkerhetshaveriet på Sveriges Radio, och politikers benägenhet till att förbjuda allt mellan himmel och jord istället för att förändra de rådande systemen.
Vad vågar vi egentligen anförtro public service? Och försvinner beteenden bara för att man gör dem straffbara?
Deltar i samtalet gör Adam Danieli, Linnea Dubois och Henrik Dalgard, alla skribenter på Smedjan.
-
Är liberalismen i kris (igen), och hur kan vi i så fall rädda den? Borde svenska politiker bli bättre på att resonera kring kultur och andra bildningsämnen, eller snarare hålla sig på sin kant? Är korporativismen på väg tillbaka?I veckans avsnitt flödar samtalet fritt i redaktionen. Deltar gör Adam Danieli, Henrik Dalgard och Linnea Dubois, alla skribenter på Smedjan.
-
Lyckas Ulf Kristersson berätta vad han vill göra med Sverige? Vilka är de nya centerpartisterna? Och behöver oppositionen bada badtunna?Veckans podd handlar helt och hållet om de politiska partierna och spelet om regeringsmakten. Almedalsveckan är i full gång och Smedjans redaktion spelar in på plats i Visby. Medverkar gör Adam Danieli, Linnea Dubois och Henrik Dalgard, alla skribenter på Smedjan.
-
Det har blivit allt trendigare sedan finanskrisen med aktiv statlig industripolitik och statligt entreprenörskap. EU:s gröna giv med en budget på 1000 miljarder Euro är ett exempel på tron att staten ska visa vägen när det kommer till innovation.
Christian Sandström är biträdande professor i företagsekonomi och har varit redaktör för boken "Questioning the Entrepreneurial State" som varnar för den utvecklingen. Christian gästar podden för att prata om innovation och entreprenörskap i statlig regi. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Kan kapitalism förenas med höga klimatambitioner? Hur kommer det sig att klimatfrågan inte är lika prioriterad hos väljarna som lag och ordning? I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar vi den gröna högern – hur äganderätten kan motverka utfiskade hav och huruvida det är bra eller dåligt med konsumtionsmål. Har regeringens klimatpolitik varit effektiv och vilket ansvar bör Sverige ta i relation till andra länder?
I det här klimatavsnittet medverkar Ellen Gustafsson, redaktör för boken "Grön kapitalism" utgiven av Timbro förlag, och Kalle Sundin från den fackliga tankesmedjan Katalys. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Det är återigen dags för bokcirkel i Smedjanpodden. I Agenda i veckan rapporterades det om att skjutningarna nått rekordnivåer och att dessa framförallt sker i utsatta områden. Utanförskapet är stort och arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor har stigit med ungefär 30 procent sedan socialdemokraterna fått makten. Benjamin Dousa, VD på Timbro, har skrivit en ny bok om detta – Massintegration, och den diskuterar vi i veckans poddavsnitt.
Medverkar gör Benjamin Dousa, författare till Massintegration och Sven-Olov Daunfeldt som är chefsekonom på Svenskt näringsliv och professor i nationalekonomi. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Så kallade plånboksfrågor har fått ökad betydelse på senaste tiden efter att kulturkriget ebbat ut något. Det handlar om pensioner, inflation och skenande bensinpriser. John Norell, fellow på Timbro, och Timbros chefsekonom Jacob Lundberg har startat podden Ekonomerna på Timbro och medverkar i veckans podd för att berätta hur nationalekonomin kan förklara allt.
-
Veckans avsnitt av Smedjanpodden avhandlar bland annat relationen mellan politik och litteratur. Är det rätt att vara politisk som författare och är det rentav oundvikligt? Är dagens litteratur mer politisk än tidigare och på vilket sätt? Och varför citerar inte fler politiker författare i sina partiledartal?
Medverkar gör Lena Andersson, författare, och Victor Malm, kulturchef på Expressen. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
I diskussionen om rättsfrågor dominerar kriminalpolitiken. Men den största andelen av fall där medborgare har kontakt med juridiken handlar om andra saker – överklagade bygglov, CSN-beslut och A-kassa. Hur kan Sverige bli bättre för en enskild som blivit drabbad av felaktiga myndighetsbeslut och vilka partier värnar individens rätt mot staten? Varför kan man se det som en höger/vänster-fråga och hur har det förändrats?
Medverkande är Linnea Dubois, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, Martin Tunström, politisk chefredaktör på moderata Barometern och Adam Danieli, jurist och Timbro-medarbetare. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Trots att regeringen erkänner att integrationen fungerat dåligt de senaste åtta åren verkar inte det påverka väljarnas förtroende för regeringen på ett märkbart sätt. Magdalena Andersson har stort förtroende i opinionsmätningarna och oppositionen får inget riktigt lyft. Finns det en "losermentalitet" i högern och är Magdalena Anderssons popularitet överdriven? Vad borde oppositionen göra för att vinna valet i höst?
Medverkar i veckans podd gör Per Rosencrantz som är opinionsanalytiker på Nordic Public Affairs och Alice Teodorescu Måwe som är krönikör i Smedjan och borgerlig opinionsbildare. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Det som i andra länder hade beskrivits som korruption är i Sverige en accepterad del av samhället. Under åren har Socialdemokraterna byggt upp olika institutioner åt sig själva som genererat inflytande långt över vad deras väljarstöd räcker till. Timbro har släppt en ny rapport om Socialdemokraternas dolda inflytande och hur man kan jämna ut spelplanen för alla partier som deltar i demokratin.
Veckans smedjanpoddare är Benjamin Dousa, VD på Timbro, och Adam Danieli som är rapportförfattare till "Kommandohöjderna". Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Veckans smedjanpodd är en riktig långkörare och handlar om koranbränningarna, identitetspolitik och cancel culture - kort sagt yttrandefrihet. Hur mår yttrandefriheten idag, varför är den viktig och hotas den på något sätt? Sakine Madon har skrivit en ny bok om yttrandefriheten - Inget är heligt.
Medverkar gör Sakine Madon, författare och politisk chefredaktör på Uppsala nya tidning, Adam Danieli som läser juridik och arbetar på Timbro och Frida Jansson.
-
Igår släpptes Anna Björklunds bok "Kvinnomanualen" (Bazar förlag) som handlar om den moderna kvinnligheten. Varför mår unga tjejer dåligt och vad innebär det att vara kvinna? Vi återvänder till den så kallade "huskvinnedebatten" och diskuterar kritik mot moderniteten från både vänster och höger.
Medverkar gör Anna Björklund, författare och Amanda Broberg, skribent och medarbetare på Timbro. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Efter den första franska valomgången står det klart att det är sittande president Macron som utmanas av Marine Le Pen på söndag 24 april. Vad säger den första valomgången om politiken i Frankrike och hur kommer det gå på söndag? Vad kommer hända med Europa beroende på vilken av kandidaterna som vinner?
Veckans poddare är Fredrik Segerfeldt, författare till bland annat boken “Frankrike - en hatkärlekshistoria” och Eric Luth, som bevakar det franska valet för tidskriften Liberal debatt. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Vi har en ny domare i USA:s högsta domstol - Ketanji Brown Jackson. Hur fungerar systemet i USA i jämförelse med Sverige och vad innebär det att vi nu har en ny domare i amerikanska HD? Hur politiskt styrd är domstolen och finns det något Sverige kan lära sig av USA?
USA-poddarna denna vecka är Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och alumni från Harvard och Gustaf Reinfeldt, som agerar utrikeskorrespondent från New York, tidigare ledarskribent på Dagens Industri. Avsnittet leds av Frida Jansson.
-
Påskveckan står för dörren och veckans podd behandlar religiösa teman i politiken. Mer specifikt så handlar det om martyrskap och lidande. Vad är martyrskap och hur ser vi det i politiken? Vilka politiska martyrer finns det och hur blir de politiska martyrer? Och vad händer med de politiska martyrerna när de är försvunna?
Medverkar gör teologen Joel Halldorf, kultursideproffs på Expressen och Torbjörn Nilsson, politisk journalist på Svenska dagbladet. Som vanligt leds avsnittet av Frida Jansson, ständig sekreterare.
-
Elbidrag, garantitillägg och bilbidrag. Det är förslag som presenterats av regeringen den senaste tiden. Från oppositionen menar man att det handlar om att strössla pengar över väljarna inför valåret så att de kommer ihåg att rösta rött. Är det valfläsk och hur vet man det? Medverkar gör Elin Naurin, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen. Programledare är den ständiga sekreteraren Frida Jansson.
- Показать больше