KD Podcasts
-
Följ med Niklas Zachrisson ut i Bergslagsskogarna under årets första dag för licensjakten på varg. Det är en kontroversiell och kritiserad jakt där ungefär var sjätte varg i landet skulle få skjutas: 75 stycken av den totala stammen på 460 djur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Licensjakten får kritik av forskare som menar att vargstammen är inavlad och istället borde öka i antal. Men svenska regeringen vill tvärt emot sänka riktmärket för hur många vargar vi ska ha i Sverige. Och jägaren Mattias – som jagar varg i Almhöjdens revir kring Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun, tror att vargjakten är här för att stanna.
EU-kommissionen följer Sveriges agerande noggrant och överväger fortfarande att ställa Sverige inför rätta för brott mot Art- och habitatdirektivet och menar att Sverige är ett dåligt föredöme i vargförvaltningen.
Hör också kritik från italiensk vargforskare kring vargjakten i Sverige och ambitionen att minska den svenska vargstammen. Lantbruksminister Peter Kullgren (Kd) som är ansvarig för svenska vargförvaltningen svarar på kritiken.
Medverkande:
Mattias, Johnny - Jägare Almhöjdens vargrevir.
David Edéen - Jaktledare Almhöjdens vargrevir.
Luigi Boitani - Vargforskarprofessor emeritus vid Sapienza-universitetet i Rom
Håkan Sand - vargforskare och docent i viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, arbetar vid Grimsö viltforskningsstation.
Peter Kullgren - Lantbruksminister (Kd).
Gunnar Glörsen - Jaktvårdskonsulent vid Svenska jägarförbundet och jägareförbundets rovdjursexpert.
Magnus Orrebrant - Ordförande Rovdjursföreningen.
Niklas Zachrisson - Reporter
Musik - Olle Sjöström
Producent - Anders Wennersten
-
En vecka före valet sade Ulf Kristersson (M) att hushållen ekonomi skulle räddas i god tid före jul, och att det var ett gemensamma vallöfte från M, SD, KD och L. Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att hon aldrig lovade det.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den andra september berättade och skrev Ulf Kristersson (M) på facebook om ett gemensamt vallöfte från alla partiledarna i hans politiska lag. Hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul. "Alla ska veta att före jul så kommer man få lindring för de höga elpriser som regeringen har skapat. Vi lämnar ingen i sticket."
Men energi- och näringsminister Ebba Busch distanserar sig från det som Kristersson kallade ett gemensamt vallöfte. "Jag kan redogöra för vad jag har menat. Jag har aldrig försökt ge sken av att pengar skulle kunna finnas på kontot innan första november", säger Ebba Busch. Det hon lovade var inte pengar före jul, utan bara att "systemet" skulle vara på plats. De fyra partiledarna skrev i en gemensamma debattartikel i Dagens Nyheter att de skulle införa "ett högkostnadsskydd för hushåll och företag till den 1 november". Det var bara det hon lovade, säger hon nu.
– Jag vet vad jag har tittat folk i ögonen har sagt. När jag har mött väljare och fått frågor har jag sagt att vi kommer inte kunna inte lova att pengarna kommer att vara på plats på kontot till första november eller innan jul, men vi kan lova att man i god tid vet vad som gäller och att vi har ett elstöd på plats, säger Ebba Busch.
Blocköverskridande energiöverenskommelse
Men det här med att utfärda ett gemensamt vallöfte, hade han inte mandat att göra det då, Ulf Kristersson?
– Om ett högkostnadsskydd till första november, absolut. Och sedan har vi förklarat gott och väl varför vi har bytt modell…
Men det här att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul, ett gemensamt vallöfte, hade han inte mandat att utfärda det?
– Vi har som sagt presenterat i en gemensam debattartikel som jag har skrivit under exakt hur vi tänkte kring första november, säger Ebba Busch.Elbehovet i Sverige kan fördubblas till 2035, enligt beräkningar. Flera näringslivsföreträdare har på senare tid efterlyst en långsiktig överenskommelse om energipolitiken framöver för att våga investera. Men Ebba Busch planerar inte att bjuda in till en sådan.
– Om Socialdemokraterna står för att kärnkraft är en nödvändig del av svensk energimix framöver då är vi ju framme vid den punkten och då tar jag gärna i hand om den frågan framåt.
"Vi har inte lämnat klimatmålen"
Vill du bjuda in till samtal om en ny energiöverenskommelse?
Jag pratar jättegärna med Socialdemokraterna om den här frågan. (.... )Jag kan absolut självklart gärna sitta ner med partiledare Magdalena Andersson och ta henne i hand om den här frågan.
Det jag tror företagarna efterlyser är ett parlamentariskt handslag...
– De företagaren jag träffar, det sista de vill höra är att politiken stänger in sig i långa snicksnack, utan man vill ha leverans.
Men nåt mer än att ni erbjuder Socialdemokraterna att rösta på er politik, någon typ av förhandling?
– Jag erbjuder Socialdemokraterna att stå för det de tycker är rätt och riktigt för Sverige, jag uppfattar att de har svängt i fråga om kärnkraften, det välkomnar jag. Jag sätter mig gärna ner och har sagt att det behöver vi göra när vi inte hanterar akuta frågor.Sverige ser inte ut att nå klimatmålen, bland annat klimatmålet för transporter som innebär att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010. Med den förra regeringens beslut om höjd reduktionsplikt kommande år beräknades målet att nås, men i och med att den nuvarande regeringen vill sänka reduktionsplikten till EU:s lägstanivå kommer målet inte nås, enligt Naturvårdsverket. Även regeringens egen budget konstaterar att målet inte kommer att nås. Men Ebba Busch säger att klimatmålen ligger fast.
– Vi har inte lämnat de målen men vi kommer behöva att addera andra åtgärder för att lyckas nå det målet och det handlar primärt om att bana väg för elektrifiering.
Gäst: Ebba Busch, energi- och näringsminister, vice statsminister och partiledare för Kristdemokraterna.
Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Alma Segeholm -
Snart ett år efter Rysslands attack på Ukraina syns de ekonomiska effekterna allt tydligare. Och nu efter nio sanktionspaket väntas också Rysslands ekonomi ta ordentligt stryk. Den ekonomiska spelplanen har ändrats i framför allt Europa med både militär upprustning och energiomställning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Anders Jelmin
Röster och medverkande i programmet
Kristian Åström, ekonomikommentator, Ekot
Torbjörn Becker, chef, Östekonomiska institutet
Diego Lopez, forskare Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)
Olle Holmgren, ekonom, SEB
Ulf Kristersson, statsminister (M)
Ebba Busch, näringsminister (KD)
Carl Bildt, tidigare statsminister
Jan Moström, vd, LKAB
Diego Lopez, forskare SIPRI
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Adam Alvin
[email protected] -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Även Norrland kommer att omfattas av det nya elstödspaket som energiminister Ebba Busch (KD) presenterade igår. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg ger inte mycket för stödet i sig, men tycker det är bra att regeringen insett att Norrland ligger i Sverige.
Sen pratar vi om att storbankerna tjänar storkosing, samtidigt som gemene man går på knäna av inflation, elpriser och räntehöjningar. Det känns inte riktigt rätt, när man själv behöver dra in på resandet, tycker en villaägare som SVT pratat med. Men det är viktigt att banker tjänar pengar, påpekar Swedbanks vd.
-
I det här speciella nyårsavsnittet väljer vi varsin politisk händelse från 2022. Du hör om det ökända toabråket mellan Ebba Bush (KD) och Magdalena Andersson (S), om SD:s lyckoår och el-kampanjen ingen minns. Vi får också höra varför David tycker att Lovas humor är ett av årets mest minnesvärda händelser och om partiledardebatten som Katherine var med och ledde där en röd falukorv gjorde entré. I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 21 december 2022.
-
Nu får man nog anse att gatloppet har inletts....
" Det är ”otroligt tungt” att lyssna till berättelser från hushåll och företagare om det tuffa läget som följt på stigande elpriser. Det säger energi - och näringsminister Ebba Busch (KD) i Morgonstudion.
Hon säger att det är politikens uppgift att stötta hushållen och stärka elsystemet men att det senare inte är någon ”quick fix”.
Den som hamnar i ett extra svårt läge kan behöva ha ett samtal med sin bank, konstaterar hon.
– Göm inte räkningen, kasta inte bort den, utan ring och prata med den du är skyldig pengar och se om det går att göra någonting, säger Busch.
Enligt det tidigare beskedet kan utbetalningar av elstöd till hushåll ske i februari men många bävar inför höga elräkningar i januari."
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Nu får man nog anse att gatloppet har inletts.... " Det är ”otroligt tungt” att lyssna till berättelser från hushåll och företagare om det tuffa läget som följt på stigande elpriser. Det säger energi - och näringsminister Ebba Busch (KD) i Morgonstudion. Hon säger att det är politikens uppgift att stötta hushållen och stärka elsystemet men att det senare inte är någon ”quick fix”. Den som hamnar i ett extra svårt läge kan behöva ha ett samtal med sin bank, konstaterar hon. – Göm inte räkningen, kasta inte bort den, utan ring och prata med den du är skyldig pengar och se om det går att göra någonting, säger Busch. Enligt det tidigare beskedet kan utbetalningar av elstöd till hushåll ske i februari men många bävar inför höga elräkningar i januari." De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Studien som visar att "snygga tjejer" fick sämre betyg när de pluggade på distans kritiseras nu av studenter som användes som underlag till studien. De visste nämligen inte om att en jury på 74 personer suttit och betygsatt deras utseende utifrån bilder på sociala medier.
Sen pratar vi om att en TV4-reporter blivit omplacerad efter att ha glömt kvar ett block i riksdagens matsal. I blocket stod det nämligen "Ebba Slebba", vilken många tolkat som ett hån mot Ebba Busch (KD). Hur förklarar reportern det hela, och kan man inte vara opartisk även om man skulle ogilla Ebba Busch?
-
Vi sänder direkt från Thomas hemstad och pratar om klassikern "att tura", om stadens stora besvikelse GROPEN och om båtflyktingarna som kom under andra världskriget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Thomas undrar hur det egentligen är fatt med hans gamla hemstad, framför allt varför det imponerande nya sjukhusbygget slutade med en storgrop mitt i centrum. Med oss för att pratade om stadens stora snackisar är Yvonne Johansson, reporter på Helsingborgs dagblad.
Hur skulle det påverka Helsingborg om en tunnel till Danmark blev verklighet? Kommunalrådet Lars Thunberg (KD) berättar om sina tunneldrömmar.
Att tura betyder att åka fram och tillbaka den korta turen över sundet till Danmark på passagerarfärjorna utan att någonsin gå av, och samtidigt dricka stora mängder alkohol. Till exempel bananlikör och elefantöl. Vad har hänt med den här traditionen? Mångåriga turaren Torkel Brunstorp, förklarar.
Under andra världskriget kom många båtflyktingar till Helsingborg i fiskebåtar över sundet. Bla nd annat Louise egen pappa. En ny utställning handlar om resan och mottagandet de fick. Martin Schibli, utställningsproducent på Dunkers kulturhus, berättar om utställningen.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist -
Den nya regeringen säger att Sveriges klimatmål ligger fast. Men vägen till målen har ändrats. Leder den nya politiken till minskade utsläpp och hur ska miljöfrågorna ta plats i det nya departementet för klimat och näringsliv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i studiosamtalet: Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, Maria Wetterstrand, vd för konsultfirman Miltton Europe i Bryssel och tidigare språkrör för Miljöpartiet, Mikael Karlsson, Docent i miljövetenskap, universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen, Marie-Louise Kristola, Sveriges Radios klimatkorrespondent.
Medverkande inspelade på "band": Romina Pourmokhtari, (L) klimat- och miljöminister. Ebba Busch, (KD) energi- och näringsminister och blivande chef för nya departementet för klimat och näringsliv. Martin Kinnunen, (SD), klimatpolitisk talesperson. Reporter i Luxemburg är Andreas Liljeheden, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Erik Slottner (KD), tidigare äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, är ny civilminister med ansvar för konsumentfrågor. Han intervjuas i Plånboken om hur han vill stärka konsumentskyddet, och vilken typ av konsument han själv är.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inför en resa till italienska Turin hade Linköpingsborna Lars och Gudrun bokat och betalat vad de trodde var ett lägenhetshotell – som visade sig inte existera. Allt fler söker sig till småskaliga och billiga semesterboenden, men det finns fallgropar att se upp för.
De stigande matpriserna har knappast någon missat. Men för inte så länge sedan la svenskarna en betydligt större del av sin disponibla inkomst på mat, jämfört med de senaste åren. Hur kommer det sig att vi har vant oss vid billig mat, och kan det komma ut något gott av de högre priser som vi ser nu?
Plånbokens expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarfrågor.
Programledare: Pia Fridén
Producent: Ellinor Eriksson
Tekniker: Daniel Högberg
-
Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat sänkta skatter, kraftigt sänkta drivmedelspriser, bidragstak och slopat amorteringskrav. Men flera av förslagen kommer ta flera år att genomföra, om de ens blir av.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Américo Fernández, privatekonom, SEB
Pontus Mattsson, politisk reporter Ekot
Jessica Alenius, vd, Drivkraft Sverige
Mikael Westberg, statlig utredare
Åke Bergmark, professor i socialt arbete, Stockholms universitet
Ulrika Vikman, forskare, arbetsmarknadsinstitutet IFAU
Mats Persson, tidigare ekonomisk-politisk talesperson (L)
Susanna Gideonsson, ordförande LO
Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv
Ebba Busch, partiledare (KD)
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Stina Fagerberg -
I slutet av regeringsförklaringen presenterade Sveriges tillträdande statsminister Ulf Kristersson (M) den nya regeringen. Hör alla namnen på de nya statsråden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sändes 18 oktober 2022
Ulf Kristerssons regering – alla 23 ministrar12 män och 11 kvinnor
12 Moderater (13 med Ulf Kristersson):
Ulf Kristersson (M) blir ny statsminister.
Född 1963. Uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Utbildad civilekonom. Partiledare för Moderaterna sedan 2017. Ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1988-1992. Riksdagsledamot 1994-2020. Marknadschef på Timbro 1995–1998. Kommunalråd i Strängnäs från 2003. Kommunalråd i Stockholm 2006-2010. Socialförsäkringsminister 2010-2014. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson 2014-2017. Källa: TT
Elisabeth Svantesson (M) blir ny finansminister.
Niklas Wykman (M) blir ny finansmarknadsminister.
Pål Jonson (M) blir ny försvarsminister.
Carl-Oskar Bohlin (M) blir ny civilförsvarsminister.
Gunnar Strömmer (M) blir ny justitieminister.
Maria Malmer Stenergard (M) blir ny migrationsminister.
Parisa Liljestrand (M) blir ny kulturminister.
Camilla Waltersson Grönwall (M) blir ny socialtjänstminister.
Anna Tenje (M) blir ny äldre- och socialförsäkringsminister.
Jessica Roswall (M) blir ny EU-minister.
Tobias Billström (M) blir ny utrikesminister.
Johan Forsell (M) blir bistånds- och utrikeshandelsminister.
Sex Kristdemokrater:
Ebba Busch (KD) blir ny energi- och näringsminister och vice statsminister.
Jakob Forssmed (KD) blir ny socialminister.
Acko Ankarberg Johansson (KD) blir ny sjukvårdsminister.
Peter Kullgren (KD) blir ny landsbygdsminister.
Andreas Carlsson (KD) blir ny bostadsminister.
Erik Slottner (KD) blir ny civilminister.
Fem Liberaler:
Johan Pehrson (L) blir ny arbetsmarknads- och integrationsminister.
Mats Persson (L) blir ny utbildningsminister.
Lotta Edholm (L) blir ny skolminister.
Romina Pourmokhtari (L), blir ny klimat- och miljöminister.
Paulina Brandberg (L) blir ny jämställdhetsminister.
-
Välkommen till premiäravsnittet av podden Business Arena – framtidens drivkraft.
Vi rivstartar med att besöka Nordens största mötesplats för fastighets- och samhällsbyggnadssektorn, Business Arena Stockholm.
Under ett par fina höstdagar i september samlades 2600 personer på Waterfront i
Stockholm. Här bjöds man på ett fullspäckat schema med närmare 90 programpunkter
och över 270 föreläsare.
Poddens programledare, Leif Jitelius och Jimmy B. Lehtinen, tar dig med tillbaka till eventet och du får lyssna på en rad intressanta och inspirerande personer.
Medverkande i första avsnittet:
Charles Montgomery, Urban Design, Consultant, Award-Winning Journalist, & Author Of Happy City
Gustav Stenbeck, entreprenör, miljöaktivist, teknikoptimist och riskkapitalist
Ayad Al Saffar, vd, Åhléns
Malin Dour, Project Manager - Marketing & Sales Support, Skanska
Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och partiledare (M)
Mona Sahlin, tidigare partiledare och vice statsminister (S)
Göran Hägglund, tidigare partiledare och socialminister (KD)
Jonas Eriksson, entreprenör, fd fotbollsdomare, författare, Draknästet
Eva Hamilton, journalist och styrelseproffs
Mark Isitt, arkitekturkritiker
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Linnéa Wikblad och Kodjo Akolor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nyhets-flasharna avlöste varandra efter att Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L) och Ebba Busch (KD) i tur och ordning dök upp vid Moderaternas högkvarter under gårdagen. Journalister gjorde sitt bästa för att få ur partiledarna vad de gjorde där inne, men Jimmie Åkesson ville inte säga mer än att han ätit lunch, och att det inte var isterband.
Sen pratar vi om den ukrainska arméns motoffensiv. På bara några dagar har ett 20-tal samhällen återtagits, och på vissa håll hela vägen fram till ryska gränsen, enligt ukrainska källor. Ryssland förnekar inte helt att de dragit tillbaka styrkor, även om de har en lite annan bild av vad som sker i Ukraina.
- Показать больше