Malmö universitet Podcasts
-
2021 var det 150 år sedan den svenska cementbranschen startade. Sedan dess har cement och betong blivit allt viktigare för samhällsbyggandet. Men de är också material som väcker starka känslor – inte minst för sin klimatpåverkan.
Samtalsledare: Anders Houltz, forskningschef på Centrum för Näringslivshistoria. Deltagare: Sven-Erik Johansson, historiskt sakkunnig på Cementa; Katja Frid, prefekt på Malmö Universitet, Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik; Martin Rörby, arkitekturhistoriker och skribent; Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige; Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.
Webbinarium inspelat 28/10 2021 i samarbete med Cementa AB.
-
Tillsammans med Kristian Stålne utforskar Johan och Zorica två spännande och alltmer aktuella ämnen: vuxenutveckling och kollektivt ledarskap. Vad är vuxenutveckling och vad är relevant att använda i dagens arbetsliv? Kan man säga att medarbetare och ledare som nått en högre nivå av vuxenutveckling har bättre förutsättningar att hantera och leda förändring? Har de förmågan att lyssna på andras perspektiv, involverar fler i beslutsfattande, använda feedback och förstå sina egna reaktioner i större utsträckning? Kristian, Johan och Zorica diskuterar hur individuell- och kollektiv ledarskapsutveckling kan bedrivas på ett systematiskt sätt och användas för att utveckla företagens förmåga att hantera en alltmer komplex omgivning.
Kristian Stålne är civilingenjör i teknisk fysik, teknologie doktor i byggnadsmekanik och lektor i byggteknik vid Malmö universitet. Han har efter disputation 2009 bidragit till forskningen i vuxenutveckling med fokus på stadieteorier för komplexitet och meningsskapande och är medgrundare till forskningsnätverket European Society for Research in Adult Development. Kristian är för närvarande forskningsansvarig för andra fasen av Inner development goals där vi försöker besvara frågan om hur vi kan utveckla våra inre förmågor så vi bättre kan svara an mot de 17 globala utvecklingsmålen.
-
Diabetes kan påverka den sexuella hälsan på olika sätt. Det kan handla om erektil dysfunktion, torra slemhinnor och påverkan på lusten och förmågan att få orgasm. Det finns mycket forskning om hur diabetes påverkar sexualiteten hos cismän men inte lika mycket forskning när det gäller ciskvinnor. Vi vill därför lyfta kvinnors sexuella hälsa lite extra i det här avsnittet.
Avsnittet gästas av Anne-Marie Wangel som är lektor i vårdvetenskap vid Malmö universitet och har forskat om sexuell hälsa och kvinnor med diabetes.
Anne-Marie Wangel
-
Salladen står strategiskt längst fram i buffén, Systembolaget stänger tidigt på helgen och barnen har sin skolplikt. Normer präglar samhället utan att vi märker det. Kanske är du redan indoktrinerad?
Filosofiska rummet tar hjälp av 1600-talstänkaren och rationalisten Baruch Spinoza för att få syn på manipulation och påverkan, i skolan och i politiken. Med gästerna Mikael Klintman, professor i sociologi vid Lunds universitet och Johan Dahlbeck, forskare i pedagogik vid Malmö Universitet. Programledare: Lars Mogensen. Producent Thomas Lunderquist. Research Paulina Witte. -
BOPOLPODDEN | I kommuner utan allmännyttiga bostäder blir privata fastighetsägare viktigare för en inkluderande bostadsförsörjning. Men jämfört med kommuner som har en allmännytta, tas inte samma ansvar i bostadsförsörjningen för hushåll med låga inkomster. Det visar en rapport vid Malmö universitet. Möt Martin Grander i ett samtal om kommunernas ansvar, allmännyttans roll och vad som krävs för en fungerande social bostadspolitik. Expertkommentator: Lennart Weiss
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
Vem ansvarar för att göra det enklare att komma in på bostadsmarknaden – staten eller kommunerna? Vilka lösningar finns redan och vilka är möjliga att utveckla? Hör Agneta Nordin samtala med Martin Grander (forskare på Malmö universitet) och Marie Thelander Dellhag (vd för MKB).
-
I det andra avsnittet av Välkommen till Sverige, pratar vi bostäder. Var ska de som nu flyr från Ukraina bo när det kommer till Sverige? Vad spelar bostaden för roll för integration och segregation?
Med oss har vi Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, Martin Grander, biträdande lektor på institutionen för urbana studier vid Malmö universitet samt Åsa Eriksson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och f.d. kommunalråd i Norberg, en av de kommuner i Sverige som tog emot flest flyktingar per capita 2015.
-
Den ryska flottans kronjuvel, ubåten K 141-Kursk, ska delta i en stor militärövning på Barents hav när något går snett. Den gigantiska ubåten med 118 man ombord sjunker till havets botten.
En av historiens värsta ubåtsolyckor är ett faktum. Ryssland erbjuds hjälp att rädda besättningen som är fast nere i ubåten. Men Ryssland vill hantera olyckan på egen hand. Först efter en vecka tillåter de hjälp från Norge och Storbritannien. Olyckan på atomubåten Kursk blir ett nationellt trauma och katastrofen skakar Vladimir Putins nyss påbörjade karriär som president i grunden. Den misslyckade krishanteringen blir en symbol för Rysslands förlorade styrka. MEDVERKANDE Oksana Dudko, fru till en av besättningsmännen på Kursk. Aleksei Belozorov, son till en av besättningsmännen på Kursk. Elin Jönsson, dåvarande Moskvakorrespondent på Sveriges Radio. Robert Moore, författare och utrikesreporter på ITV News. Linus Fast, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Bo Petersson, författare och professor i statsvetenskap vid Malmö universitet. Jon Are Hvalbye, dykare. Christer Larsson, före detta reporter på Ekot. En dokumentär av: Hanna Sihlman. Producenter: Rosa Fernandez och Tove Palén. Tolk: Karin Brindt. Översättningar lästes in av Linda Karlsson, Anton Hellström och John Almqvist. Publicerad: 2022. -
Monica är 17 år när hon dör i en överdos av droger från projektet. Legalförskrivningen läggs ner men påverkar svensk narkotikapolitik i decennier.
Ett par läkare i Sverige får i mitten på 1960-talet tillstånd från Medicinalverket att skriva ut droger till narkomaner. Läkarna driver tesen att en mättnadskänsla kommer att infinna sig och att patienterna frivilligt kommer att trappa ner sitt droganvändande om de får tillgång till droger. I Stockholm drivs en klinik av läkaren Sven Erik Åström, där köerna ringlar långa och det som skulle vara ett försök med tio personer sväller till över hundra personer. Vissa av dem fungerar som satelliter och förser utomstående med droger. Monica är en av dem.Amfetamin, morfin och metadonTvå personer dör i överdoser med droger som skrivs ut i projektet. Först en jazzmusiker som lyckats få morfin på recept. Hör hans nära vän Göran Bergman berätta.Och så 17-åriga Monica. Hon är inte med i försöket men får droger av en person som är inskriven på kliniken i Stockholm. Hennes yngre bror, Sören Jonsson, minns sin syster och hur hennes död blev en annonskampanj mot droger.Nils Bejerot tog starkt intryck av den svenska legalförskrivningenSverige har idag några av världens strängaste narkotikalagar och i narkotikadebatten har det länge varit hårda tag och nolltolerans som gäller. Nils Bejerot, som varit tongivande för såväl den svenska debatten som lagstiftningen var motståndare till försöket.Format svensk narkotikapolitikSåväl Björn Johnsson, professor i socialt arbete på Malmö Universitet och Lena Eriksson, historiker och lektor vid Stockholms Universitet menar båda två att projektet har haft stor betydelse för hur den svenska narkotikadebatten formats när det gäller framförallt sprutbytesprogram, metadonbehandling och andra skadereducerande insatser för narkomaner.Reporter: Malin Marcko, Iris Media AB -
Har bostadsbidrag och underhållsstöd rätt utformning för dagens behov? Bidrar de till att jämna ut livsvillkor och stötta ekonomiskt svaga hushåll? Vilka problem finns med dagens system? Regeringens särskilda utredare Åsa Karlsson Björkmarker gästar SNS för att presentera en översyn och förslag till förändringar av bostadsbidraget och underhållsstöden.
MedverkandeÅsa Karlsson Björkmarker, regeringens särskilda utredare
Carina Ohlsson (S), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö
Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet
Håkan Selin, docent i nationalekonomi och verksam vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU)
Samtalet leds av Daniel Strandberg, projektledare vid SNS.
-
Sveriges regering vill visserligen utreda den svenska narkotikapolitiken - men man vill också redan innan utredningen startar bestämma vad den skall komma fram till. Björn Johnson är professor i socialt arbete vid Malmö Universitet och minst sagt kritisk till detta.
Vi pratar också om vad som orsakar beroende, hur framtiden ser ut och mycket mer.
foto: Håkan Röjder
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
När stadsplanering utvecklades på 1800-talet var den till stora delar ett svar på den tidens sjukdomsutbrott. Folkhälsa var en viktigt del av stadsplaneringen, och pandemin har visat att vi behöver få in det perspektivet igen, säger Guy Baeten, professor i urbana studier vid Malmö universitet.
Utbrott av kolera och andra sjukdomar, som smittkoppor och scharlakansfeber, gjorde att de i 1800-talets snabbt växande industristäder började bygga för att slippa sjukdomar, med mer hygienisk arkitektur och design, säger Guy Baeten.Men på senare tid har hälsa blivit en alltmer individuell fråga, om vanor och val, och smittbekämpning handlar mer om mikroorganismer än om hur vi bygger våra samhällen. Men pandemin har visat att det är viktigt att få stadsplanering och folkhälsa att sammanlänkas igen, tycker Guy Baeten. Lena Nordlund [email protected] -
Vi väntar allt längre med att skaffa barn och även om de flesta är medvetna om att kvinnans förmåga att bli gravid sjunker med åldern så vet vi inte hur snabbt fertiliteten avtar. Och inte heller har vi koll på att även mannens fertilitet avtar med åren då spermierna kvalitet försämras.
Vi intervjuar Eva Elmerstig, docent i sexologi vid Malmö universitet. -
Programmet som jämför då med nu i den svenska bostadspolitiken.
Mellan 1998 och 2002 skedde en rad ombildningar av kommunala hyreshus till bostadsrätter. Den så kallade stopplagen försvårade såna försäljningar, men avskaffades 2007. Sen dess har det varit fritt fram.I dag får kommunerna själva bestämma om de ska ha en allmännytta och de som väljer att ha en ska bedriva den enligt affärsmässiga principer. Vad innebär det för kommunernas roll i bostadspolitiken?Vi hör Martin Grander, forskare vid Malmö universitet och författare till boken Allmännyttan och ojämlikheten, berätta om konsekvenser av politiska beslut på 90-talet.Robert Wenglén, moderat kommunalråd i Lomma, berättar varför hans kommun inte har någon allmännytta. Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, ger sin bild av hur allmännyttan är ett viktigt verktyg för staden.I studion möts Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Viktor Wärnick, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, för diskussion om hur kommunerna bör hantera allmännyttan.Programledare: Fredrik Pålsson Reporter: Olivia Bons Producent: Matias Rankinen Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
Hur påverkar droger som amfetamin och heroin människors sexualitet?
I det här avsnittet pratar vi med Bengt Svensson, professor i socialt arbete, som har forskat om missbruk och sexuell hälsa. Vi pratar om hur en del droger kan förstärka sexuella upplevelser och andra fungera dämpande. Vi pratar också om behandling och hur oro för att inte kunna ha sex utan droger kan påverka möjligheten till ett drogfritt liv.
Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet
- Показать больше