Sweco Podcasts
-
FN:s klimatpanel IPCC slår fast i sin senaste rapport att extremväder blivit allt vanligare och att det kommer fortsätta att öka. I Sverige innebär det kraftigare skyfall, värmeböljor och längre perioder av torka. Förändringarna ställer helt nya krav på stadsplaneringen och fastighetsägare. Hur mycket kommer klimatförändringarna att påverka hur vi bygger och hur kan vi anpassa fastigheterna?
Gästar podden gör Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande i Rådet för hållbara städer, Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI samt Sara Tärk, landskapsarkitekt på Sweco.
-
I det tredje avsnittet av LiU-Livet får du träffa studenten Ivan som läser Högskoleingenjörsprogrammet i Byggnadsteknik och Amanda som har läst Mijlövetarprogrammet och jobbar som specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco.
Både Ivan och Amanda brinner för sina ämnen och delar med sig av vad utbildningar gett dem. Det blir tips på vad man ska tänka på som blivande student och hur enkelt det faktiskt kan vara att studera som småbarnsförälder.
--
Fler podcast från Linköpings universitet hittar du på https://liu.se/podcast
-
BOPOLPODDEN | Under pandemin är det många svenskar som har flyttat. Men kommer flyttströmmarna att bestå? Enligt ett scenario från Sweco beräknas 125 000 fler bo i landsbygdskommuner, i och omkring mindre tätorter och i pendlingskommuner - vilket kan innebära att klyftorna i vårt samhälle kommer att minska.
Möt Helena Liljegren, chef samhällsanalys och strategi på Sweco, i ett samtal om deras nya rapport Sveriges nya geografi, hur det ökade distansarbetet kan komma att påverka kommunerna och vad som krävs för de 62 kommuner som kan se en befolkningstillväxt i stället för minskning. Samtalet kommenteras av Lennart Weiss.
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
Veckans gäst är Irma Karat Dzindo som vi bjudit in för att ta del av hennes syn på ledarskap och inkludering. Irma är utbildad civilingenjör med inriktning kemiteknik och arbetar idag som regionchef inom anläggningskonstruktion på Sweco. Förra året nominerades hon till en av framtidens kvinnliga ledare som organisationen Ledarna, utser varje år.
Klipp & redigering: Martin Christensen
-
Varför har vi människor så svårt att leva mer hållbart, trots vetskapen om att vår livsstil påverkar klimatet negativt? Vad är nyckeln till att förändra människor – och världen? Fungerar det att tilltala vår moral eller är det bättre att vädja till lust och girighet?
Medverkande: Maria Wolrath Söderberg, doktor i retorik på Södertörns högskola, Mattias Goldmann, klimatdebattör och tidigare hållbarhetschef på Sweco samt Jonas Mosskin, organisationspsykolog.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Idag är vi glada att få ha en efterlängtad gäst på besök, Elisabet Spross - Innovation Lead på Sweco!
I det här avsnittet pratar vi med Elisabet om hur hon tänker kring att driva innovation inom områden som är så samhällspåverkande och hur hon ser på att systematik är en av de avgörande faktorerna för att lyckas driva innovation.
En av tipsen som Elisabet skickar med, som de själva använder sig av inom Sweco, är modellerna som Rebecka Carlsson tagit fram med sin bok "Exponentiell Klimatomställning". Länk här.
Och i veckans goodiebag bjuder Elisabet på en bok som borde stå i bokhyllorna hos varje organisation, nämligen "The Corporate Startup - How established companies can create successful innovation ecosystems". Länk här.
Honeypot Podcast med Fredrik Heghammar & Alexander Wennerberg Larsson
Produceras av hives.co
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Omställning till radikalt lägre utsläpp ska vi bara fixa - eller? Mattias Goldmann har lång erfarenhet av att undersöka, beskriva, förhandla och driva frågor kopplat till hållbarhet, energi och klimat. Senast i rollen som hållbarhetschef för Sweco där "vad händer om"-frågan blivit en återkommande diskussion i en allt mer föränderlig värld. Den påverkar investeringar, strategier och politik. Podden produceras av Sigholm - din partner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
-
Tystnaden i sommarparadiset försvann när Andreas fick höga vindkraftsnurror inpå knuten. Tankarna krockar i huvudet: Kan han som hela livet jobbat för en grön omställning reta sig på att de står där?
Om Andreas Gyllenhammar: Andreas Gyllenhammar är klimatanalytiker och hållbarhetschef på konsultföretaget Sweco. Han föreläser i frågor som rör hållbar utveckling och beskriver sig själv som teknikoptimist.Producent, Anton Bennebrant [email protected] -
En ljushårig pojke i 4A frågar Andreas Gyllenhammar vem som bär ansvar för klimatkrisen? Vems fel är det? I Tankar för dagen funderar han på svar, ansvar och planetens framtid.
Om Andreas Gyllenhammar:Andreas Gyllenhammar är klimatanalytiker och hållbarhetschef på konsultföretaget Sweco. Han föreläser i frågor som rör hållbar utveckling och beskriver sig själv som teknikoptimist.Producent, Anton Bennebrant [email protected] -
Innan varje föreläsning om hållbar utveckling har Andreas Gyllenhammar funderat över vilka som kommer att sitta i publiken, vilka frågor de har och hur han bäst kan bemöta invändningar.
Om Andreas Gyllenhammar: Andreas Gyllenhammar är klimatanalytiker och hållbarhetschef på konsultföretaget Sweco. Han föreläser i frågor som rör hållbar utveckling och beskriver sig själv som teknikoptimist.Producent, Anton Bennebrant [email protected] -
Sweco är en dominerande aktör bland samhällsbyggnadsföretagen. Det finns över hela Sverige och är inblandade i stora infrastrukturprojekt och samhällsinvesteringar där inte minst digital teknik, materialval och hållbarhetskraven får en allt större betydelse.
I det här avsnittet ställer vi 33 frågor om Sweco, om ledarskap, om samhällsutveckling, om utmanande infrastrukturprojekt och lite till.
Ann-Louise levererar svaren.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Sweco är en dominerande aktör bland samhällsbyggnadsföretagen. Det finns över hela Sverige och är inblandade i stora infrastrukturprojekt och samhällsinvesteringar där inte minst digital teknik, materialval och hållbarhetskraven får en allt större betydelse.
I det här avsnittet ställer vi 33 frågor om Sweco, om ledarskap, om samhällsutveckling, om utmanande infrastrukturprojekt och lite till.
Ann-Louise levererar svaren.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Åsa bjuder på sina erfarenheter från hur entreprenörskap, samhällsutveckling, digitalisering och hållbarhet genomsyrar arbetssätten hos Sweco.
-
Det blev ännu en sommar med rekordvärme och regn - vad händer med städerna när vädret förändras? Det blir även om våldet som eskalerar i Afghanistan - ett land som såg helt annorlunda på 1970-talet: vad hände?
Ulla Bergström, arkitekt och divisionschef på konsultföretaget Sweco, och Åsa Sjöström på nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på SMHI är med och pratar om hur klimatet påverkar städernas förmåga att klara sig när det blir vanligare med mycket värme och mycket vatten.Säkerhetsläget i Afghanistan förändras igen och vi har vant oss vid nyheter om situationen där. Men vad beror allt det här på? Vad hände med ett Afghanistan där "hippiespåret" gick på 70-talet och lockade unga alternativa på jakt efter något annorlunda? Nina Hjelmgren, journalist och författare till böcker om Afghanistan hjälper oss reda ut trasslet. När föddes till exempel talibanrörelsen?Granbarkborren har tagit död på Sveriges högsta gran. Fredrik Reuter på Skogsforum letar nu efter näst högsta granen.Lisen Bratt Fredricson, ryttare, är värd för dagens Sommar i P1. Vi frågar henne hur det gick och vad som inte kom i dagens program.Programledare. Hélène Benno Bisittare: Claes Elfsberg Producent: Minna Grönfors -
I detta avsnitt pratar vi om PMI, både om certifiering och all annan verksamhet som PMI har i Sverige och resten av världen.
Therese Helander är ordförande för PMI Sweden chapter, hon är byggingenjör och har erfarenhet att delta i hela byggprocessen och i partneringprojekt. Hon har tidigare arbetat med nyproduktion och ombyggnad som både projektledare och byggledare hos bland annat SWECO och Forsmark Kraftgrupp. Therese är kontrollansvarig nivå K, utbildad Bas P, PRINCE2-ceritiferad och certifierad projektledare (PMP) hos Project Management Institute (PMI).
Ni kan läsa om PMI-certifiering på: https://www.pmi-se.org/Certifiering
Läs gärna om PMI:s verksamhet på: https://www.pmi-se.org/
Disciplined Agile: https://www.pmi-se.org/Kompetens-Projektledning/Disciplined-Agile Samhällsbyggnadsdagen: https://samhallsbyggnad.pmi-se.org/ PMI:s podcast av PMI Sweden Chapter Young Professionals: https://www.pmi-se.org/Kompetens-Projektledning/PodcastTherese arbetar på Wahlros och kontaktuppgifter hittar du till henne på: https://www.wahlros.se/therese-helander/ eller om det är PMI-relaterat så skickar du till: [email protected]
Nästa avsnitt blir också med Therese, då fokuserar vi på byggbranschen och mer specifikt samverkansprojekt.
Som vanligt får du gärna höra av dig på [email protected] med dina tankar och åsikter. Jag som har Projektledarpodden heter Mattias Ejbe och du kan läsa mer om podden på www.projektledarpodden.se
Projektledarpodden är sponsrad av Astrakan strategisk utveckling AB, ange koden PP21 och få 10% rabatt på projektledningskurserna, antalet rabatterade platser är begränsade, rabatten kan inte kombineras med andra avtal och rabatter. Rabatten gäller endast vid nybokning, för fullständiga villkor se www.astrakan.se
Projektledarpodden är också sponsrad av Förrådsguiden, behöver du hyra förråd så jämför först priserna på www.forradsguiden.se
- Показать больше