Alfred Podcasts
-
Norrmännen baxnar över svenskt laddkaos. Scania lanserar världens första batterilastbil för regionala transporter. Så blir du lurad på kreditkortet vid laddstolpen. Och så ger vi en slutgiltig uppdatering om regeringens bonuskaos innan ni får följa med till Uppsala där Alfred var på plats när AirForestry lyfte med den elektriska monsterdrönaren som hugger träd från luften.
-
Hur går det egentligen för våra fossilkramare – när når vi peak dinosauriebil? Varför är hybridbilar inte framtiden? Vad är etiketten när man laddar hos sin kompis? Och hur vet man om begagnade elbilen man funderar på åldrats med behag? Dessutom är biltillverkaren DeLorean tillbaka från dåtiden – med framtidens elbil. Och Fabian kanske får sitt vattenkraftverk ändå medan Alfred ger sista avsnittet i följetången om bonuskaoset.
-
I veckans avsnitt pratar vi om att elbilsförsäljningen i Sverige slår alla rekord och att glesbygden nu går om städerna. Vi hör om en ny branschöverenskommelse för att förenkla laddning på långresa, och att Tesla äntligen öppnat sitt superladdarnätverk för ägare av andra bilmärken här hemma i Sverige. Och så får Anders spela Alfreds bonusbingo – vad det nu betyder?
-
Norska författaren Ingvild Rishøi gästar Marie Lundström. Hennes böcker "Vinternoveller" och "Stargate" tycks ha en särskilt förmåga att ingjuta både tårar och hopp.
I Ingvild Rishøis böcker heter personerna ibland precis som de gör i Astrid Lindgrens värld. I romanen "Stargate" får vi till exempel möta 10-åriga Ronja och den snälle Alfred. Ronjas 16-åriga syster har tagit över som försäljare av granar efter att deras periodande pappa misslyckats med att behålla även det här jobbet.För att kunna skriva romanen har Ingvild Rishøi själv arbetat som julgransförsäljare. I Lundströms Bokradio berättar hon om svårigheterna med att skriva och kraven på sig själv, men också om hur det går till att övervinna motståndet. Vare sig Rishøi skriver om interner på fängelset, barn som är rädda för socialen eller mammor utan pengar, söker hon det som är djupast gemensamt hos oss människor. Och där har Astrid Lindgrens skicklighet länge varit en inspirationskälla."Jag kände igen mig i alla hennes barnboksfigurer.", säger Ingvild Rishøi i Lundströms Bokradio. "Men de är ju inte för de är som jag - utan för att hon är så bra!"Skriv till oss! [email protected]: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent) -
Främlingen har just kommit hem från andra sidan havet. Han har också varit på andra sidan graven. Efter att ha försökt ta sitt liv har han legat på bårhus såsom död, och kanske har han varit det...
Han möts av sitt nedbrunna barndomshem och färdas bland uppvaknande minnen bland bråten Han möter de människor som finns bland husresterna. Hans bror Färgar'n, en målare, en värdshusvärdinna och en student som alla berättar om huset och de som bodde där.Brända tomten har, liksom Holländar'n, Oväder och senare Spöksonaten och Svarta handsken bostadshuset och dess invånare som ram.Brända tomten av August StrindbergBearbetning: Herbert GreveniusI rollerna: Max von Sydow Främlingen, Holger Löwenadler Färgarn, Jan-Erik Lindqvist Andersson, Britta Öberg Fru Andersson, Olof Sandborg Trädgårdsmästaren, Sören Alm Trädgårdsmästarens son Alfred, Gunnar Olsson Stenhuggaren, Doris Svedlund Stenhuggarens dotter Matilda, Einar Axelsson Likkusken, Hans Strååt en polis, Sif Ruud Fru Vesterlund, Aino Taube Färgarns fru, Lars Lind Studenten Regi: Börje Mellvig.Från 1962. -
Det här avsnittet av Kraftspelen är lite annorlunda. Minst sagt.
Första delen är en intervju med Alfred Holmgren om Super Play. Du får veta massvis om det som skedde bakom kulisserna på Sveriges största speltidning, men det tillkommer även rent handgripliga råd om hur man skriver en bra text.
Andra delen är en sorts stream från spelrummet när jag och Alfred än en gång spelar Street Fighter IV, spelet som präglade mycket av vår tid på Super Play. Varning utfärdas härmed för svordomar, peakande ljudnivåer och en hel del trams.
Gäst: Alfred Holmgren
-
I veckans avsnitt snackar vi nya Kia EV6 som Alfred provkört. Och hur går det egentligen för BMWs omställning till elbilar? Vi har som vanligt fått massor av lyssnarbrev. Och så har det höga elpriset gjort att det är dyrare att köra elbil än bensinbil, eller hur var det nu med det?
-
Attacken mot det rika klostret Lindisfarne i Northumbria den 8 juni år 793 räknas som starten för vikingarnas kolonisering av England. Med tiden kom nordborna att kontrollera nästa hela norra och östra England – något som dagens ortsnamn avslöjar.
Den första kända raiden skedde redan år 787 när vikingar från Norge landade vid ön Portland utanför Wessexs södra kust.
I det nymixade 37 avsnittet av podcasten Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison som är professor i historia vid Lunds universitet och har skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Bland annat boken Englands historia i två band, samt Vikingarnas historia, som ingår i serien Världens dramatiska historia.
Många européer ägnade sig åt att plundra grannfolk, men vikingarnas attacker skiljde sig i fråga om intensitet och omfattning. Den lärde Alcuin, från Northumbria som var verksam i Karl den stores hov skrev:
“Never before has such terror appeared in Britain as we have now suffered from a pagan race … The heathens poured out the blood of saints around the altar, and trampled on the bodies of saints in the temple of God, like dung in the streets.”Det fanns flera orsaker till att nordborna sökte sig bortom Norden. Befolkningstillväxt i Norden och de tekniskt överlägsna vikingaskeppen fick nordborna att söka sig till den brittiska ön i jakt på rikedomar, handel och land. De mötte ett land splittrat mellan otal små kungadömen som hade svårt att försvara sig mot de hänsynslösa hedningarna.
Det första vittnesbördet från England finns i Anglosaxiska krönikan från 876, då ”Halvdan delade ut northumbrernas land och man började plöja och försörja sig”. Vikingarna erövrade och bosatte sig i norra och mellersta England. York blev vikingastaden framför andra.
År 878 besegrade Alfred den store av Wessex vikingarna, men nästa erövringsvåg kom runt år 980 och år 1013 erövrade den danske kungen Sven Tveskägg England. Hans son Knut styrde sedan över England, Danmark och slutligen även Norge. Men efter Knuts död år 1035 föll riket samman, men Knuts söner fortsatte att styra England till 1042.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
I den avslutande delen om kannibalen Alfred Packer får vi reda på en troligtvis sanna berättelsen om vad som skedde uppe på bergen, hur Alfred lyckats håla sig gömd i 9 år och hur hans liv i fängelset kommer att göra honom deprimerad. Vi får även en inblick i dåtidens journalistik och hur en viss Polly Pry kom att bli Alfreds räddning samt hur man över 100 år efter händelsen gör en musikal om allt.... och Marcus sover i slutetStöd Oknytt på Patreon för att öka kvalitén på avsnitten och ta del av bonusmaterial: https://www.patreon.com/oknytt
Följ Oknytt på sociala medier!
Insta: @oknyttpod
Facebook: https://www.facebook.com/Oknyttpod
Har du en berättelse du vill att vi ska ta upp?Maila den till: [email protected]
-
I första delen av två om kannibalen Alfred Packer, pratar Christoffer och Marcus om de tidiga åren i Packers liv samt första delen av färden upp för Coloradobergen där Alfred och 5 andra män skulle lämna det stora manskapet men bara Alfred skulle komma ner.Stöd Oknytt på Patreon för att öka kvalitén på avsnitten och ta del av bonusmaterial: https://www.patreon.com/oknytt
Följ Oknytt på sociala medier!
Insta: @oknyttpod
Facebook: https://www.facebook.com/Oknyttpod
Har du en berättelse du vill att vi ska ta upp?Maila den till: [email protected]
-
Han som finner 2019 - 07 - 07 - Alfred Nygren by Citykyrkan Stockholm
-
Han som finner 2019 - 07 - 07 - Alfred Nygren by Citykyrkan Stockholm
-
Att döda goliath 2018 - 04 - 22 - Alfred Nygren by Citykyrkan Stockholm
-
Nåden har ett ansikte 2018 - 02 - 18 - Alfred Nygren by Citykyrkan Stockholm
-
Följ med Ann-Marie och Alfred på ett typiskt sommarlov på 1930-talet.
- Show more