Annebelle Gyllenspetz Podcasts
-
På Rosh Hashana, det judiska nyåret, dömer Gud hela världen och beslutar vad som skall hända alla under det kommande året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under de tio dagar som sedan följer finns tid ytterligare tid för eftertanke och botgöring innan domen slutligen fastslås. Det är en tid för försoning.
” Teshuva är ett hebreiskt ord och det betyder ånger, återvändande. Att göra Teshuva betyder att man vänder om och gör bot, kommer tillbaka, lagar det som är trasigt mellan människor och i relationen till Gud. Att man stannar upp och begrundar, återvänder till rätt väg.
Text3 Mosebok 23:24
MusikProlonged shofar variations med Yaacov Mishori av Deborah Thurlow
Producent Neta Norrmo
ljudmix Frida Claesson Johansson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Igår kväll inleddes Rosh hashana, det judiska nyåret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den kallas även åminnelsedagen eller shofarblåsningens dag. Man äter en festmåltid och firar skapandet av världen.
” Under den sjätte dagen av sin skapelsegärning tar Gud av jorden som blivit fuktig av flödande vatten och skulpterar fram en lerfigur.
Text
Något helt nytt, olikt allt annat Han skapat under de tidigare dagarna. När leran blivit till en människoliknande figur, lutar sig Gud ömt över den livlösa kroppen och blåser försiktigt in luft i de näsborrar han så skickligt format. Den första människan har kommit till liv.”1 Mos 2:4-7
MusikThe Creation of the World med Héctor Pérez
Producent Neta Norrmo
ljudmix Frida Claesson Johansson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Det koptiska nyåret, Nayrouz, firas i början på hösten liksom det judiska Rosh Hashana, om dem och deras traditioner handlar det idag. Programledare Neta Norrmo.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag lördagen den 11 september är det Nayruz, det koptiska nyåret. I kyrkan i Angered i Göteborgs kommun firar man och Fader Shenouda Younan läser Bibeltexten på koptiska. Det språk som talades när aposteln Markus startade kyrkan i Alexandria några decennier efter det år som Jesus ska ha fötts, år noll. Här är det martyrerna, deras liv och död som är i centrum.
Och i veckan som gick firades också det judiska nyåret Rosh Hashana, till minne av den dag då jorden skapades. Vi får höra mer om den traditionella nyårsmåltiden i programmet.Medverkande
Fader Shenouda Younan, koptiska kyrkan i Göteborg
Annebelle Gyllenspetz, författare och föreläsare i Göteborg.Musik
Eleyson med Coptic Deacons
A Jewish prayer med Yamma Ensemble
Psalm 65 Ulf-Håkan Jansson läste ur Bibel 2000
Celtic Harp med Celestial Aeon Project
Avinu Malkeinu med Barbara Streisand
Hymn med St Kyrel Choir and OrchestraLjudmix Frida Claesson Johansson, Munck
Producent och programledare Neta Norrmo
Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Talkshow om långfredagens händelser och symboler sedd med kristna, sekulära och mångreligiösa ögon och lite humor. Med Maja Flygt och prästerna Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Man måste ha lite tråkigt först för att det ska bli kul sedan”.
Kort och kanske lite vanvördig sammanfattning av vad påsken innebär för kristna – att gå från djupaste allvar och sorg på långfredagen till ett jublande glädjerop på påskdagen. Inte alltid lätt att hänga med ens för präster som brukar leda gudstjänster dessa dagar.
Vad är långfredagen för helgdag? Blir den lika tråkig i år som den var förr? Hur kunde Jesus fira påsk? Vad betyder korset som symbol?
Maja Flygt är religionsvetare och journalist och lotsar lyssnaren igenom denna morgon och dessa frågeställningar. Som bisittare finns Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf som är poddande präster i Carl Johans församling i Göteborg.
Tillsammans funderar de och deras gäster kring om långfredagen just i år påminner om hur långfredagarna var förr när det mesta var stängt och man inte fick träffa kompisar. Men också om vad man gör en långfredag, varför korset är viktigt för en hindu, att flera av Jesus lärjungar korsfästes och vad lidande innebär idag.
Du som lyssnare kan medverka genom att berätta om vad korset betyder för dig. Vår publikredaktör finns på plats för att ta hand om svaren under hela sändningen via mail [email protected] eller på @livip1 på Facebook.Medverkande och gäster bl a
Agneta Lilja, etnolog från Uppsala
David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola
Annebelle Gyllenspetz, medlem i samarbetsrådet för judar och kristna i Göteborg
Parul Sharma, hinduisk andaktshållare i Morgonandakten i P1
Sema Ekinci, muslimsk andaktshållare i Morgonandakten i P1
Sofia Devall, kantor i Lessebo-Hovmantorps pastorat
Marianne Greip, producent och reporter
Julia Rindhagen, publikredaktör
Magnus Larsson, tekniker
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
Med en önskan om ett sött år berättar Annebelle Gyllenspetz om mat och tradition under det judiska nyåret och om botgöringsdagarna inför den kommande Jom Kippur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Honungen och de söta frukterna ska ge oss en känsla av glädje och hopp inför det kommande året. När vi äter det söta och tänker på att det kommande året ska bli gott, så anstränger vi oss kanske för att det ska bli så. Det söta är en fysisk påminnelse som kopplar känsla och tanke till att motivera oss att göra vårt bästa under det kommande året. Det är inte bara en tradition, utan också ett sätt att inspirera oss.
Annebelle Gyllenspetz
Honung är inte helt överraskande en viktig ingrediens i matlagningen inför nyåret festligheter. Vi följer Annebelle Gyllenspetz under inhandling och tillagning av ett par av menyns rätter och pratar om symbolik och måltidsgemenskap.
Rosh Hashana inleds fredagen den 18 september och följs av botgöringsdagarna som sedan avslutas med Jom Kippur, försoningsdagen.
Musik
Annebelle Gyllenspetz ger personlig reflektioner kring innebörden av dessa dagar. Tidigare i höst gav hon ut boken I morgonvinden med samlade judiska andakter och reflektioner från många år som medverkande i Sveriges Radio P1. Annebelle arbetar som copywriter och föreläsare.A Jewish prayer/yamma ensemble
Avinu Malkeinu/Barbra Streisand
Ounssane Tokef Adolphe AttiaProgramledare/Producent Neta Norrmo
Ljudmix Frida Claesson Johansson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Andlig spis blir det under en judisk sedermåltid, en blandning av rit och personliga samtal kring begreppen frihet och slaveri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Seder betyder ordning och hela ritualen finns nedskriven i skriften Haggadan, den kan ta många timmar och blandar berättelse, sång och personliga upplevelser under måltiden. Vi fick vara med hemma hos Annebelle Gyllenspetz med gästerna Benjamin Gerber, Elisabeth Fogel och Göran Hermasson i Göteborg. Det blir en förkortad måltid, i verkligheten kan de ta 4-5 timmar under en eller ibland två kvällar i påsktid. Berättelsen som kvällen utgår ifrån är den i Andra Mosebok, Exodus, om Farao, slaveriet och slutligen uttåget ur Egypten.
Under måltiden finns ofta också plats för de närvarande att berätta om personliga aspekter av slaveri och plågor. I vår vänkrets går vi bordet runt och de som vill berättar om vad det gångna året innehållit i form av utmaningar, svårigheter och hur man lyckats ta sig ur det. Det kan vara jobbiga relationer, problem på jobbet eller berättelser om frihet från något man länge velat släppa taget om.
Annebelle Gyllenspetz
Ritualen är gammal med den görs på olika vis beroende pa varifrån i världen man kommer. Maten kan också uppdateras till vår tid och tankarna kring miljö och djurhållning. Hos Annebelle äts i denna måltid enbart kött från vilda djur.
TextHaggada
Annebelle Gyllenspetz, programledare och värd
Benjamin Gerber
Elisabeth Fogel
Göran HermanssonProducent Neta Norrmo
Ljudteknik Ken Olsson
Slutmix Martin Engborg
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected]