Berghs Podcasts
-
I vår säsongsavslutning frossar vi i julstämning med ett specialavsnitt om julkalendrar och adventsböcker. Och vi har hela tre härliga gäster! Vi pratar med Anders Sparring, Ulrika Caperius och Camilla Lagerqvist.
Anders Sparring är författaren och manusförfattaren som kanske är mest känd för sina böcker om tjuv-familjen Knyckertz, som blev årets julkalender på SVT förra året. Anders skrev själv manus till julkalendern och berättar om processen – allt från att omforma Knyckertz-världen till att göra en cameo under själva inspelningen.
Ulrika Caperius gör comeback i podden och i egenskap av förläggare på Bonnier Carlsen pratar hon adventsböcker med oss. Hur står sig adventsboken jämfört med julkalendern på tv och i radio?
Camilla Lagerqvist är författaren som skriver historiska böcker för barn och unga. Hon har bland annat belönats med Nils Holgersson-Plaketten och i år är hon aktuell med att ha skrivit Bonnier Carlsens officiella adventsbok: ”Mörka julnätter” (illustrerad av Lina Blixt). Det vill vi veta allt om!
Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Marbergmysterierna: Fara i kikaren” av Cecilia Fransson (Bokförlaget Hedvig) och ”Bosse & Bella får en hund” av Måns Gahrton och Amanda Eriksson (Berghs)
-
Sedan content marketing fick sitt genomslag så har marknadsförare och varumärken fått höra att man måste bli ett mediehus.
Fokus har länge legat på innehållsskapandet. Men för att lyckas nå ut idag ut med innehåll idag krävs också ett starkt fokus på innehållsdistribution. Så jag bjöd in David Larsson från Trickle som är expert på distribution av innehåll.
För vi vill ju ge vårt innehåll och budskap den räckvidd de förtjänar.
Trots det är innehållsdistribution fortfarande något som få lägger varken mycket tid, budget eller resurser på. Och ännu färre har strategier och planer för hur man ska göra det på ett bra sätt.
Det är också många som skapar innehåll ur ett content marketing-perspektiv men jobbar med innehållsdistribution likt performance marketing. Så i det här avsnittet pratar vi om hur man bör göra istället och hur man gör för att ge sitt innehåll den räckvidd det förtjänar.
Om gästen
David Larsson är Chief Strategy Officer på byrån Trickle som är specialister på innehållsdistribution. Trickle ingår i byrånätverket People People med byråer som Spoon, The Domain Was Taken och Oh My.
Man jobbar framförallt med många större organisationer och B2B-företag. David har en intressant bakgrund då han bland annat är utbildad journalist, har jobbat med YouTube och sociala medier på TV4 och sedan kom in som andra anställd på Trickle.
Han är även en van föreläsare och är kursansvarig och gästföreläsare på både Medieinstitutet och Berghs.
Om avsnittet
David och jag pratar i avsnittet om innehållsdistribution och nycklarna till att lyckas med det idag. Samt hur man når ut med rätt innehåll i rätt kanal och i rätt användarresa.
För finns ofta flera olika resor. Vilket David förklarar i avsnittet.
Han förklarar bland annat hur han tänker kring distribution av innehåll och varför det är så viktigt för att ge sina budskap och historier den räckvidd de förtjänar. David berättar även hur han arbetar med strategier och planer för distribution samt hur dessa används.
Och varför han älskar det han kallar story plans.
Du får dessutom höra om:
Vad en strategi för innehållsdistribution innehåller
Ramverk och modeller att hämta inspiration från
Hur man får med distribution i innehållsplaneringen
Underutnyttjade kanaler och taktiker
Varför engagemang är så viktigt för distribution
Hur man kan tänka kring mediebudget
Och vad man ska göra om innehåll går viralt
Plus massor mer om innehållsdistribution…
Om du jobbar med innehåll så kommer det här garanterat vara intressant. David delar mängder med bra tankar, tips och insikter som du direkt kommer kunna ta med dig för att nå fler med ditt innehåll.
Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. David har även samlat ihop bra länkar för dig som vill lära dig mer om innehållsdistribution. Och en presentation där du kan läsa mer om hans och Trickles tänk samt innehållsmodellen de arbetar efter.
Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.
Länkar
David Larsson på LinkedIn
Trickle webbsida
Smarta taktiker, strategier och best practice för LinkedIn Ads #86 (Poddavsnitt)
Trickle Content Distribution (presentation)
Fighting ad fatigue in a remarketed world - Trickle (artikel)
Anti-waste in a digital recession - Trickle (artikel)
Hallands pr-kupp: köpte sökord på passtider - Resume (artikel)
Zero Moment of Truth (ZMOT) - Think with Google (resurs)
How to Create a Better Distribution Plan to Get Your Content Seen - Content Marketing Institute (artikel)
Brand Building on Social - Born Social (presentation)
The System av Jesper Åström (bok)
Three models to plan the right content for the right person at the right time - Better Marketing (artikel)
Ross Simmonds: Content Distribution Strategy - The Marketing Millennials (podcast)
Apple Podcasts / Spotify
Tidsstämplar
[3:44] Vad innehållsdistribution är enligt David och dess roll i den moderna kundresan. -
PR är en stark kanal för att nå ut, skapa förtroende och varumärkeskännedom. Men för att lyckas måste man skapa intressanta nyheter.
Och det är en utmaning att både skapa och paketera nyheter som journalister vill skriva om samt pitcha rätt. Det och mycket mer berättar PR-proffset Karin Bäcklund om när hon gästar podden återigen.
Och vad som kännetecknar en bra nyhet.
Som företag finns det många källor till nyheter. Först och främst det som händer i företag med allt från investeringar och ekonomisk framgång till produktlanseringar och utmärkelser. Men också allt från debattartiklar och datadriven PR till samarbeten, PR-utspel och stunts.
Där många går fel är att titta på det inifrån-och-ut snarare än det omvända och fokusera på vad som är intressant för journalisten att skriva om och deras målgrupp att läsa om.
Karin var med i avsnitt 37 och pratade då bredare om digital PR, ett avsnitt du hittar här.
Om gästen
Karin Bäcklund är en av Sveriges främsta PR-konsulter och ägare av PR-byrån Not Just Cake. Hon har över 13 års erfarenhet av PR och digital kommunikation från både byråer och inhouse. Och har varit nominerad till Cisions PR Influencer Award 8 år i rad.
Karin är även en van föreläsare, har tidigare varit kursansvarig på Berghs och håller kurser i digital PR. Tidigare har hon även drivit podden Uppstickarna med Johanna Snickars. Och som om det inte vore nog är hon författare till flertalet böcker.
Hon är även aktuell med nyhetsbrevet “Det här har hänt på Internet”.
Om avsnittet
Karin och jag pratar i avsnittet om hur man skapar intressanta nyheter som journalister vill skriva om och hur man pitchar på ett bra sätt. Hon berättar bland annat om vad som kännetecknar en bra nyhet och vikten av att alltid tänka utifrån-och-in.
Samt hur viktigt det är att sätta sin nyhet i rätt kontext med en bra vinkel.
Du får dessutom höra om:
Vad nyhetsvärdering är och olika faktorer i den
Medielogik och tekniker som journalister använder
Hur viktig tajming är både i omvärlden och i tid
Vad en pitch ska innehålla och hur man pitchar rätt
När och hur man ska pitcha nyheter exklusivt
Synergi med SEO och när man kan få länkar
Och hur viktigt det är att alltid följa upp en pitch
Plus en massa mer…
Karin bjuder på en massa bra tips för hur att lyckas bra med PR, skapa bra nyheter och pitcha rätt. Hon lyfter också ett gäng med vanliga misstag hon ser att många varumärken och marknadsförare gör.
Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget.
Och Karin har även samlat ihop massa bra länkar till artiklar och guider för dig som vill gräva djupare. I listan hittar du även ett gäng med bra poddar och självklart också länkar till de böcker Karin varit med och skrivit.
Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.
Länkar
Karin Bäcklund på LinkedIn
Not just Cake webbsida
Nyhetsbrevet Det här har hänt på Internet
Executive Summary: Sociala medier för styrelser av Karin Bäcklund och Heidi Wold (bok)
Adlibris / Bokus
Smart PR för startups av Marianne Olsson och Karin Bäcklund (bok)
Adlibris / Bokus
Smart PR för giggare & konsulter av Marianne Olsson och Karin Bäcklund (bok)
Adlibris / Bokus
Smart PR för författare av Marianne Olsson och Karin Bäcklund (bok)
Adlibris / Bokus
PR för startups och andra utan budget - Passion för kommunikation (poddavsnitt)
Nyheter att pitcha till media - Not just Cake (artikel)
Varför ska man göra en nyhetsinventering? - Not just Cake (artikel)
Så jobbar du med datadriven PR - Not just Cake (artikel)
10 sätt att jobba med datadriven PR - Not just Cake (artikel)
5 saker att tänka på när du pitchar din nyhet - MyNewsDesk (artikel)
5 misstag att undvika när du pitchar journalister - Cision (artikel)
10 tips om pressmeddelanden - Westander PR (artikel)
Vi gör dig till en stjärna på PR - Heymo (artikel)
PR Talk Podcast (podcast)
PR Roundtable (podcast) -
I vårt åttonde och sista avsnitt för säsongen pratar vi med författaren och illustratören Lena Sjöberg. Lena är en mångsidig barnboksskapare som för lite mer än tio år sedan började skriva faktaböcker för barn. Du kanske känner igen titlar som ”Kalla fakta om is”, ”Hårdkokta fakta om ägg” eller ”Slående fakta om hjärtat”? Lena är ständigt aktuell och alltid lika nyfiken! Men hur kommer man på vad man ska undersöka? Är det svårt att koka ner något stort och komplicerat till en spännande och begriplig bok för barn?
I avsnittet pratar vi även med Malin Andersson, redaktör på Lilla Aktuellt på SVT. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Mästaren” av Magnus Nordin (Berghs) och ”Planeten, klimatet & framtiden: Vad kan vi göra?” av Åsa Callmer och Anja Gatu (B. Wahlströms).
-
Branschen skriker efter kreativ talang. När Resumé frågade avgångsstudenter på Berghs och Yrgo vad de ställer för krav på sina framtida arbetsgivare blev det tydligt att schysta arbetsvillkor står högt i kurs. I veckans podd diskuterar Resumé detta med Rikard Linder, kursansvarig på Berghs.
-
Många använder LinkedIn organiskt men som annonseringsplattform är LinkedIn inte alls lika populär och det är en nästan bortglömd kanal.
Detta trots att LinkedIn Ads ger marknadsförare kraftfull targeting och en rad andra fördelar. Så jag bjöd in David Larsson på Trickle för att lära mig mer om plattformen och hur man lyckas med sin annonsering.
Det var extra kul att få med David som är en av Nordens främsta experter på LinkedIn Ads.
Han har lång erfarenhet av plattformen och har bland annat blivit utvald att gå ett program för att bli en så kallad LinkedIn Agency Champion. LinkedIn Ads är dessutom Davids favoritplattform så han är helt rätt person.
Det här avsnittet blir en riktig djupdykning i plattformen kring allt från best practice, funnels och strategi till smarta taktiker för att lyckas bättre med sin annonsering. Och vi passar även på att ta upp vanliga myter och missförstånd.
Om gästen
David Larsson är Chief Strategy Officer på byrån Trickle som är specialister på innehållsdistribution. Trickle ingår i byrånätverket People People med byråer som Spoon, The Domain Was Taken och Oh My.
Man jobbar framförallt med många större organisationer och B2B-företag. David har en intressant bakgrund då han bland annat är utbildad journalist, har jobbat med YouTube och sociala medier på TV4 och sedan kom in som andra anställd på Trickle.
Han är även en van föreläsare och är kursansvarig och gästföreläsare på både Medieinstitutet och Berghs.
Om avsnittet
David och jag pratar i avsnittet om hur man lyckas med LinkedIn Ads och han beskriver bland annat i detalj hur han sätter upp kontostruktur och kampanjer för olika steg i kundresan. Vi krossar som sagt även en rad myter om plattformen.
Inte minst den vanligaste om att LinkedIn Ads är så dyrt.
Du får dessutom höra om bland annat:
Fördelarna och vad som särskiljer plattformen
Om LinkedIn Ads går att använda för B2C
Boosta innehåll eller köra dark posts
Hur man får till en bra kontostruktur
Tips för targeting och att bygga målgrupper
Best practice för innehållsformat och kreativ
Och varför Insight Tag är så kraftfullt
David delar många smarta tips och saker han har lärt sig efter att ha jobbat under lång tid med LinkedIn Ads. Du får bland annat ta del av en smart taktik kring hur man sprider anställdas eller ambassadörers innehåll.
Det här är helt enkelt ett sprängfullt avsnitt om LinkedIn Ads och jag hoppas att du gillar det.
Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här nedan.
David har även sammanställt ett antal länkar med bra artiklar om LinkedIn Ads. Och han tipsar även om att kolla in LinkedIns Marketing Labs där du kan fördjupa dig i annonsering på LinkedIn och certifiera dig och ett par andra resurser.
Efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.
Länkar
David Larsson på LinkedIn
Trickle webbsida
Trickle på LinkedIn
Trickle på Facebook
Trickle på Instagram
LinkedIn Marketing Labs - Kostnadsfria kurser och certifiering (resurs)
The B2B Institute - LinkedIn (resurs)
The Decision Maker Report - LinkedIn (rapport)
AdColony Nordics - Bra sida att följa kring LinkedIn Ads i Norden (LinkedIn-sida)
Rapport från Ehrenberg-Bass om hur smal targeting kan vara kontraproduktivt för tillväxt inom B2B - Marketing Week (rapport/artikel)
Rapport om hur man undviker digitalt slöseri inom annonsering - Trickle (rapport/artikel)
Illustration och beskrivning av hur LinkedIns algoritm fungerar 2022 - Social Champ (artikel/infografik)
Artikel om hur man kan använda LinkedIn Ads inom B2C - Hubspot (artikel)
Tidsstämplar
[3:42] David om varför LinkedIn Ads är hans plattform och varför det är lite av en oupptäckt resurs.
[5:19] Fördelar med LinkedIn som annonsplattform och vad det är som särskiljer LinkedIn Ads. Inte minst den smarta Insight Tag-pixeln.
[6:53] David går igenom och krossar 6 vanliga myter och missförstånd kring LinkedIn Ads. -
Stadsutveckling med fokus på miljö, hållbarhet och långsiktigt värde det låter verkligen som en beskrivning av framtiden. Hållbart och härligt men om vi tittar lite närmare på definitionen av hållbar stadsutveckling så innebär det att städer och tätbebyggda samhällen möter människornas och företagens behov och samtidigt erbjuder en långsiktigt bra livsmiljö för sina invånare. Det känns kanske som en självklarhet men vad är det egentligen som bygger värde i en stad?
Om vi utgår från hur stadsutveckling sker idag och filtrerar den mot pandemins efterdyningar och människors nya fokus på välmående, var befinner vi oss då idag när vi pratar stadsutveckling? Dagens gäst, Camilla Wallander, VD på Berghs School of communications , menar att det idag utvecklas platser med stort fokus på utformning och koncept, men kanske inte så mycket med sikte på en långsiktig värdeutveckling. Det här vill Camilla råda bot på genom nya spännande utbildningar för yrkesverksamma som ska ta stadsutvecklingen in i framtiden. Det här vill du inte missa.
Önskar du kommer i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
-
"Företag som bara pratar och inte gör blir ju ganska snart upptäckta"
Orden är från Camilla Wallander, VD på Berghs School of Communication, som gästar Elin och Johan i detta avsnitt av Sustainability Talks.
Berghs School of Communication har gått från att lära ut traditionellt reklamande med AD och copywriting till att undervisa inte bara i kommunikation utan även processer, ledarskap, strategi, inkluderingskommunikation och nätverkande. Att ha ett agilt förhållningssätt till problemlösning har blivit avgörande för företags överlevnad.
Det blir ett samtal om vikten av att prova själv och i praktiken, hur man utvecklar ett hållbart kursutbud som ska passa såväl yngre heltidsstuderande som yrkesverksamma och företagsutbildning och varför "En klassiker" är det mest hållbara vi har.
De samtalar även om hur Berghs jobbar med målskapande processer inom hållbarhet för att företag ska hitta mål som passar ju deras verksamhet och hur viktigt det är att det finns hållbara exempel att dela med sig av.
Tack Camilla för att du gästade oss i detta avsnitt av Sustainability Talks och lärde oss att hållbar kommunikation ska vara medveten, långsiktigt och ärligt!
Om ni vill komma i kontakt med oss så finns vi som vanligt på [email protected] eller på LinkedIn. Låt samtalet fortsätta!
-
VEM: Nikki Amini
YRKE: Jurymedlem i idol/ marknadsförare
AVSNITT: 431
OM: Idol, att få samma frågor, relationen till sin pappa, att våga ha en åsikt, att vara från samma förort som Sigge Eklund, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Robin Quaison, falsksång i tv, skratt, den persiska kulturen, ätstörningar, vikten av att plugga, Adam Alsing, Berghs, skivbolagskrisen, Avicii och givetvis en hel del om att inte köra snabbare än 140.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)
DISTRUBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VEM: Nikki Amini
YRKE: Jurymedlem i idol/ marknadsförare
AVSNITT: 431
OM: Idol, att få samma frågor, relationen till sin pappa, att våga ha en åsikt, att vara från samma förort som Sigge Eklund, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Robin Quaison, falsksång i tv, skratt, den persiska kulturen, ätstörningar, vikten av att plugga, Adam Alsing, Berghs, skivbolagskrisen, Avicii och givetvis en hel del om att inte köra snabbare än 140.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)
DISTRUBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.