Emma Frans Podcasts
-
Denna vecka är det fullt hus i poddstudion. Emma Frans gästas av Sverker Brundin, ansvarig för Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling, Kristofer Von Beetzen, produktansvarig på Freja eID och Andreas Jonsson, vd på Transistor Sweden. De samtalar om PTS tävling som främjar innovationer som motverkar digital utanförskap, vad priset möjliggör för vinnarna och huruvida det är statens uppgift att finansiera innovationer.
Mellan den 9 januari och den 17 mars kan du ansöka till innovationstävlingen för att alla ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter, oavsett funktionsförmåga.
Avsnittet spelades in den 8 december och är ett betalt samarbete med Post- och telestyrelsen. Innovationslandet produceras av contentbyrån Borg Owilli.
-
Tack för att du har lyssnat på Innovationslandet med Emma Frans. Vi är tillbaka igen nästa år med nya spännande aktörer och deras banbrytande uppfinningar och lösningar. Hoppas du vill lyssna då!
Tror du att ditt företag skulle passa i Innovationslandet? Mejla till [email protected] så berättar vi mer.
God jul och gott nytt år! -
Emma Frans är forskaren som gjort sig känd för att granska och kommentera sanningshalten bakom sensationella nyheter i sociala medier. Hon kallar sig själv för vetenskapskommunikatör och hon tar alla tillfällen att hylla källkritik. Hon har tilldelats Stora journalistpriset med motiveringen: "För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistens och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter". Hon har även två gånger tilldelats priset Årets folkbildare. Var kommer hennes humor ifrån? Har hon fortfarande kvar drömmen att bli sångerska? Och varför är Big Bang det finaste vi har? Detta och mycket mer kommer här, men först - hur är Emma när det gäller att hålla tider egentligen?
-
När pandemin lamslog hela världen blev det bråttom att ta fram ett vaccin. Några som var snabba på bollen var Pfizer, som tillsammans med tyska BioNTech tog fram en vaccinkandidat baserat på mRNA-teknik. Hur gick det till? Vilka var utmaningarna? Och vad innebär mRNA-teknik? I det här avsnittet av Innovationslandet möter Emma Frans Pfizers vd Malin Parkler och Jonas Ålebring som är medicinsk chef. Du hör dem samtala om vaccinforskning, vikten av kunskapsspridning och hur de ser på innovation.
Avsnittet spelades in 1 november och är ett betalt samarbete med Pfizer. Innovationslandet produceras av contentbyrån Borg Owilli.
PP-UNP-SWE-0154-nov 22. -
I det här avsnittet av Innovationslandet möter Emma Frans elektricitetprofessorn Mats Leijon från Uppsala universitet för att prata om den rådande elbristen och framtidens energilösningar. Kan strömmande vatten vara en potentiell källa? Och vad beror egentligen dagens elbrist på? Det och mycket mer berättar Mats Leijon om i podden!
Avsnittet spelades in på distans den 24 oktober och är ett betalt samarbete med Uppsala universitet. Innovationslandet produceras av contentbyrån Borg Owilli. -
I avsnitt 164 möter vi epidimiologen, forskaren, författaren och folkbildaren Emma Frans. Vi pratar om varför alla människor borde lära sig att tänka mer som forskare och var gränsen för vetenskapen går. Kan kyrkan och vetenskapen lära sig av varandra och hur gör man för att klara av situationer där man faktiskt inte vet hur det ska gå?
-
The industry is facing a significant paradigm shift regarding technology and digitization. Major technological changes, such as AI, autonomous, and electrification, are challenging. Luleå tekniska universitet acts as a helping hand to the industry by supporting Swedish companies with revising their business models and thus solving these challenges. In this week's episode of Innovationlandet, Emma Frans talks to professor Vinit Parida from Luleå tekniska universitet about this very thing. How does the collaboration between academia and industry work?
Avsnittet spelades in på distans den 29 september och är ett betalt samarbete med Luleå tekniska universitet. Innovationslandet produceras av contentbyrån Borg Owilli. -
Det är mycket som påstås om dagens tonåringar. De mår allt sämre, behöver sova längre på morgonen och är dessutom genetiskt programmerade att inte höra mammas tjat. Men vad säger forskningen? Emma Frans och Karin Adelsköld tar vetenskapen till hjälp för att avgöra vad som är sant och falskt. Gästexperter: Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet, och Isabella Gripe, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
-
I det här avsnittet av Innovationslandet möter Emma Frans överläkaren och forskaren Markus Lingman från Högskolan i Halmstad för att prata om sjukvårdens utmaningar. Vad är en informationsdriven vård? Och hur kan AI underlätta vårdpersonalens arbete? Det och mycket mer berättar Markus Lingman om i podden!
Avsnittet spelades in den 29 augusti 2022 och är ett betalt samarbete med Högskolan i Halmstad. Innovationslandet produceras av contentbyrån Borg Owilli. -
Det finns mycket som påstås om svamp – men vad är sant och vad är falskt? Emma Frans och Karin Adelsköld tar hjälp av vetenskapen för att utreda myter och faktoider i svampskogen. Kan man smaka om svampen är giftig? Är det omöjligt att odla kantareller? Undviker småkryp att äta på giftiga svampar? Gästexperter är Mikael Krikorev, mykolog på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet, samt Christina Wedén, forskare och lärare vid insitutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet.
-
Emma Frans och Karin Adelsköld tar sig an en packe vanliga påståenden om kontoret. Emma och Karin undersöker sanningshalten i påståenden som ”aktivitetsbaserade kontor gör oss stressade”, ”att sitta ner och jobba hela dagen är farligt” och ”mötena blir bara fler och fler”. I programmet hör vi Åsa Stöllman, psykolog och doktorand inom Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset samt Patrik Hall, professor i Statsvetenskap vid Malmö Universitet.
-
Emma Frans och Karin Adelsköld granskar sanningshalten i ett antal vanligt förekommande påståenden om mobiltelefoni. Med vetenskapens hjälp kommer de fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. "Mobilstrålning är farligt för hälsan", "man ska tömma batteriet innan man laddar det", och "mobilen ger dig sämre minne". I programmet medverkar Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet samt Greger Ledung, sakkunnig batteriforskning vid Energimyndigheten.
-
Med hjälp av forskning och vetenskap granskar Emma Frans och Karin Adelsköld ett antal vanligt förekommande påståenden om hundar. Kanske har du hört saker som att kamphundars käkar låser sig när de biter, ”sådan herre, sådan hund” eller att det går sju hundår på ett människoår? Men vad är egentligen sant, falskt eller mittemellan? I programmet medverkar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet samt Irene Westerholm, etolog och hundinstruktör.
-
Med det pågående kriget i Ukraina befinner sig Europa – och Sverige i synnerhet – i ett förändrat säkerhetsläge. Detta påverkar bland annat landets teknikföretag. Vad betyder det egentligen för svenska forskningssatsningar? Och hur ska vi fortsätta att vara ett innovativt land? Varför är det ens viktigt att forskning och utveckling sker i Sverige?
Det, och mycket mer, får du höra i det här avsnittet när Emma Frans samtalar med Maria Rosendahl från Teknikföretagen och Petter Bedoire från SAAB.
Avsnittet spelades in den 19 maj och är ett betalt samarbete med Teknikföretagen. Innovationslandet Sverige produceras av contentbyrån Borg Owilli. -
Vi är många som undrar....
- Se mer