Föreningen Alternativ till Psykofarmaka Podcasts

  • Den traditionella sjukvården är fortfarande biomedicinskt och farmakologiskt inriktad här i Sverige, men det sker en utveckling. Det är både Lasse Mattilas och Hans Lindqvists gärningar ett bevis på.

     

    Lasse är utbildad socionom med olika vidareutbildningar och mycket arbetslivserfarenhet. Han jobbar bland annat med psykisk ohälsa och förmedlar hur vi kan förstå och bemöta människor på ett mer ändamålsenligt sätt än vi gör i dag. Lasse är initiativtagare till FAP (=Föreningen Alternativ till Psykofarmaka), en förening som arbetar för att förbättra folkhälsan och vars stadgar finns här: https://www.alternativ-till-psykofarmaka.se/stadgar/

     

    Hans har valt att jobba vidare som psykolog trots, eller tack vare sin ålder. Hans drivkraft är att få människor att komma i kontakt med sina känslor och inse att kroppen bär på alla våra känslor och minnen. Han uttrycker ofta: "Det knoppen inte minns gör kroppen."

     

    Det är min förhoppning att de humana metoder som jag nämner i avsnittet som homeopati, frekvensterapi, bioresonans och Ayur Veda blir mer kända och tillgängliga för allmänheten inom en nära framtid.

     

    Läkemedelsindustrins starka fäste i Sverige är kanske en orsak till att vi i Sverige är väldigt selektiva när det gäller att rekommendera metoder andra än de etablerade, trots att evidens finns. Jag är dock övertygad om att förändringar är på gång som leder till alla människors rätt att välja det som gynnar dem bäst.

    Både Lasse och Hans är män som jag uppfattar fullföljer sina livsuppgifter. De gör det de älskar för att människor ska må bättre. Båda hade upplevelser tidigt under sin uppväxt, som bidragit till det de brinner för i dag. Jag är så tacksam för Lasses och Hans arbete och det gör mig hoppfull inför framtiden.

    Lasses hemsida: https://lassemattila.com

     

     

     

     

  • Lasse har arbetat med barn och unga i utsatta livssituationer samt med frågor rörande psykisk ohälsa i över 25 år. Detta bl.a. som skolkurator, socialsekreterare och arbetsledare inom socialtjänsten, samt som enhetschef och handledare inom området för förstärkt jour- och familjehemsvård. Idag arbetar han i huvudsak som föreläsare i frågor rörande psykisk ohälsa och återhämtning och som nationell utbildare om hanteringen av skyddade personuppgifter.

    Under de senaste åren har Lasse i sitt engagemang för utsatta barn och unga från nära håll fått bevittna de ibland förödande konsekvenserna av den idag dominerande biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosynen. Något som fått honom att inse nödvändigheten i främjandet av såväl effektivare, säkrare, som på sikt mer hållbara interventioner vid det vi idag kallar för psykisk ohälsa.

    Lasse är utbildad socionom, handledare inom psykosocialt arbete, nätverksledare, fysioterapeut och massör, och har även under sina drygt 20 aktiva år inom elitidrotten genomgått ett flertal ledarutbildningar inom idrotten.

    Lasse har arbetat som enhetschef och är dessutom föreläsare, författare och opinionsbildare. Han är även ordförande i Föreningen Alternativ till Psykofarmaka (FAP), en nationell partipolitiskt och religiöst obunden allmännyttig ideell förening, vars syfte bl.a. är att bidra till bättre folkhälsa i Sverige. Han är också ansvarig utgivare och chefredaktör för webbmagasinet Mad in Sweden som är en svensk upplaga av amerikanska vetenskapsjournalistens, Robert Whitakers, prisbelönta motsvarighet i USA.

    Vi pratar om vad psykisk ohälsa är, diagnoser, nuläge, den förlegade serotoninhypotesen, läkemedel, elchocker, lyckofällan, önskemål om framtiden och vad man skulle kunna göra mycket mer av inom psykiatrin, med mera.

    /Benny

    Lasses hemsida