Gabriel García Márquez Podcasts
-
Vi pratar om vad vi har läst om senast samt presenterar oss själva och konceptet med podden! Länk till när vi pratade om 2021 års bästa böcker i podden GOTY
Vi river igång med vår alldeles egna bokklubb! Till nästa gång så kommer vi läsa boken Drakar av Johan Egerkrans. Häng med vettja! Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook!
I avsnittet pratar vi om böckerna: På västfronten intet nytt - Erich Maria Remarque, Something Wicked This Way Comes - Ray Bradbury, Den som dödade helvetets änglar - Jan Guillou, Kärlek i Kolerans tid - Gabriel García Marquéz, Halva malmö består av killar som dumpat mig - Amanda Romare, Sporten och livet enligt Lundh - Olof Lundh, Adrenalina - Zlatan Ibrahimovic, Herr Arnes penningar/Körkarlen - Selma Lagerlöf, The Faithful and the Fallen series - John Gwynne, Wyrd Sisters- Terry Pratchett, Vinnarna - Fredrik Backman & A Song for a New Day - Sarah Pinsker.
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads
Här hittar ni Malmö biblioteks scifi/fantasy-bokklubb: Bokcirkel "A Master of Djinn"
-
Frida och Lisen har läst böcker som fått känslorna att svalla åt olika håll. Frida har känt sig dum och gammal, men har också läst något som förändrat hennes liv! Lisen har känt sig oengagerad och rädd under sin läsning.
Böcker det pratas mycket om:
Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo
Lyster av Raven Leilani
Vad jag pratar om när jag pratar om rasism av Seher Yilmaz
Vackra värld, var är du av Sally Rooney
Gryning. Falsk av Lou Berg
Furan av Lisen Adbåge
Inne i spegelsalen av Liv Strömqvist
Böcker som nämns:
Kärlek i Kolerans tid av Gabriel García Márquez
Normala människor av Sally Rooney
För såna som oss av Tiina Nevala
Skolan av Karin Wik
Stormvakt av Kristina Ohlsson
-
Frida och Lisen är tillbaka efter sommarsemestern. Frida har läst massor och är taggad, Lisen har tragglat med en klassiker hela sommaren.
Böcker vi pratar om mycket:
Trion av Johanna Hedman
Swanns värld av Marcel Proust
Tour de chambres av Tine Høeg
Väder av Jenny Offill
Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki
Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Márquez
Böcker som vi nämner:
Samlade verk av Lydia Sandgren
Den hemliga historien av Donna Tartt
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
Avd. för grubblerier av Jenny Offill
-
Alex Schulman och Nina Wähä i samtal med Ingrid Elam.
I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.
Gabriel García Márquez "Hundra år av ensamhet" från 1967 är en av 1900-talets mest betydelsefulla romaner. Den banade väg för den latinamerikanska romanboomen och definierade den magiska realismen. Litteraturhistorien hade sett annorlunda ut om inte García Márquez hade stängt in sig i sitt hem för att skriva sitt magnum opus.
Nu, när det gått 50 år sedan "Hundra år av ensamhet" först kom ut på svenska, har Lina Wolff gjort en ny översättning. Klassikersalongen har bjudit in författarna Alex Schulman och Nina Wähä för att tillsammans med samtalsledaren Ingrid Elam diskutera vad som gör Hundra år av ensamhet till ett mästerverk.
Från 21 september 2020
Jingel: Lucas Brar -
Álvaro Enrigue (Mexico) och Juan Gabriel Vásques, (Colombia) porträtteras i Kulturreportaget. Två stjärnförfattare, flerfaldigt prisbelönta och internationellt hyllade. Båda introduceras nu på svenska, Enrigue med Tiebreak och Vásques med Ljudet av sådant som faller.
De kommer båda från latinamerika, men arvet efter Gabriel Garcia Márquez magiska realism är långt borta när Álvaro Enrigue och Juan Gabriel Vásques tar sig an sina hemländers mörka historia. Álvaro Enrigues ”Tiebreak” utgår från en tennismatch på Piazza Navona i Rom år 1599- en duell mellan målaren Caravaggio och poeten Quevedo som skildrar brytningen mellan den gamla och nya världen, när conquistadorerna erövrade Mexico och världen för första gången blev global.Juan Gabriel Vásques berättar på ett illusionsbefriat och nattsvart sätt om narkotikatrafiken i Colombia, en roman om historien och det kollektiva minnet, men också om rädslan som format en hel generation.Två nya röster, två hyllade romaner som flyter samman till en väv- och en fråga: Varför är det alltid de onda som vinner?Ett program av Ulla Strängberg Producent: Lisa Bergström -
Den här veckan läser vi ut Gabriel García Márquez roman "Hundra år av ensamhet". Pierre Schori och Martina Montelius berättar om hur det känns när bokens universum, den colombianska byn Macondo, blivit en stor del av deras medvetande.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Romanens sista del är ett fyrverkeri av passion och undergång: Vad tycker Bokcirkeln om slutet?
Och så kommer Lars Lerin till studion med en ny fyrahundrasidig bok full av egna texter och målningar: Naturlära.
Programledare: Marie Lundström Producent: Lisa Bergström
-
Vad kan man lära av Patriarkens höst av Gabriel Garcia Marquez?
Patriarkens höst från 1975 är en roman om makten för maktens skull, "en mardrömsartad skildring av en uråldrig, illitterat tyrann som upprätthåller ett till synes ändlöst skräckvälde i ett icke namngivet latinamerikanskt land."Den egyptiske författaren Ala al Aswany sa i en intervju att man genom att läsa den kan analysera en diktators tänkande,via förnekelse till eftergifter och flykt. Den är också ett litterärt mästerverk, spiralformad utan framåtrörelse och oavlåtligt spännande med hela typgalleriet på plats: den korrupta frun, dubbelgångaren, ockupationsmakten och försvarsministern serverad på silverbricka med persiljekvist i munnen.Katarina Wikars talar med Bengt Packalén om maktens ensamhet och vanärans illusioner och annat man kan lära av Patriarkens höst.