Jan Johansson Podcasts
-
Säkerheten vid kärnkraftverken är extremt hög och risken för en olycka är minimal. Men om den mot all förmodan skulle inträffa, vet du då vad du ska göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nya beredskapszoner runt Sveriges kärnkraftverk 1 juliFrån och med 1 juli har Sverige fått tre nya beredskapszoner runt varje kärnkraftverk. En inre zon på upp till 5 km en yttre på 25 km och en planeringszon på upp till 100km. Hör Jan Johansson från Strålsäkerhetsmyndigheten förklara de nya zonernas betydelse och utformning utifrån det värsta tänkbara scenariot. Erik får också svar på varför inte en olycka likande den som hände i Tjernobyl 1986 skulle kunna hända i Sverige i dag.
Jod-tabletter ska bara intas på uppmaning av LänsstyrelsenErik reder också ut när man ska ta Jod-tabletter, vad tabletterna skyddar mot och vilka som kan ta dem.
Beredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.
Tipsa oss gärna
Har du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected]Ljud i avsnittet: Sveriges Radio,
-
Säkerheten vid kärnkraftverken är extremt hög och risken för en olycka är minimal. Men om den mot all förmodan skulle inträffa, vet du då vad du ska göra? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Nya beredskapszoner runt Sveriges kärnkraftverk 1 juliFrån och med 1 juli har Sverige fått tre nya beredskapszoner runt varje kärnkraftverk. En inre zon på upp till 5 km en yttre på 25 km och en planeringszon på upp till 100km. Hör Jan Johansson från Strålsäkerhetsmyndigheten förklara de nya zonernas betydelse och utformning utifrån det värsta tänkbara scenariot. Erik får också svar på varför inte en olycka likande den som hände i Tjernobyl 1986 skulle kunna hända i Sverige i dag.Jod-tabletter ska bara intas på uppmaning av LänsstyrelsenErik reder också ut när man ska ta Jod-tabletter, vad tabletterna skyddar mot och vilka som kan ta dem.Beredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.Tipsa oss gärnaHar du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected] i avsnittet: Sveriges Radio,
-
Det första avsnittet av Strålsäkerhetens historia handlade mest om hur röntgen och radium började användas inom vården och hur behovet av strålskydd växte fram. Nu har vi kommit till en tid när andra strålskyddsproblem började uppenbara sig. Provsprängningar av atombomber i Sovjet som förde radioaktiva ämnen till Sverige, radon i inomhusluft och en ökad användning av joniserande strålning inom vård och industri. Rolf Sievert var tidigt ute med att konstruera mätinstrument och initiera mätningar av olika slag, något som nu kom till användning och blev en del i utvecklingen av beredskapen inför radiologiska olyckor. I detta avsnitt medverkar: Jan-Olof Snihs, Gun Astri Swedjemark, Jack Valentin, Kerstin Lundmark, Ulf Bäverstam, Göran Samuelson, Eva Lund, Gudrun Alm Carlsson, Jan Johansson, Hans Weinberger och Bengt Pershagen. Vi hörde också inspelningar med Rolf Sievert från Sveriges Radio och Bo Lindell som spelades in på Strålsäkerhetsmyndigheten 2013. Programledare Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten.
Länk till det första avsnittet av Strålsäkerhetens historia: https://bit.ly/3ENKeBh -
Den första juli 2022 införs nya beredskapszoner runt de svenska kärnkraftverken. I det här avsnittet får ni reda på varför de ändras och vilken betydelse det kommer att få. Avsnittet riktar sig främst till er som kommer att bo i någon av zonerna och som inte gjort det tidigare, men är intressant för alla som vill veta hur krisberedskapen runt de svenska kärnkraftverken fungerar.
Medverkande: Jan Johansson, myndighetsspecialist på enheten för Utveckling av skydd och beredskap på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Programledare: Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten
Läs mer om beredskapszonerna här: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/beredskap/nya-beredskaps--och-planeringszoner/
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/beredskap/olycka-vid-en-karnteknisk-anlaggning--sveriges-karnenergiberedskap/ -
En älskad poet, det är ett av de vanligaste epiteten för diktaren och nobelpristagaren Tomas Tranströmer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Predikan om poesins kraft finns att lyssna på och ladda ner som PODD på SRplay och sverigesradio.se!
Nu vävs hans dikter samman i en ny helhet tillsammans med musik i ett andligt rum och blir en unik gudstjänst från Carl Johans kyrka i Göteborg.
Dikterna är sammanställda av prästen Pontus Bäckström i samråd med Monica Tranströmer.
Text
Skådespelaren Susanna Helldén sjunger och läser dikter tillsammans med Pontus Bäckström med musik och ljudackompanjemang av musikerna Simon Westman på piano och Jonas Franke-Blom på cello, bas, melodika och trummor.
Carl Johans kyrka ligger högt med utsikt över älvinloppet till Göteborg. Redan på 1600-talet började en förstad växa fram kring hamnen och sen inrättades en kyrka i ett förrådshus vid Gamla Varvet. Carl Johans kyrka invigdes 1826 och fick namn efter Karl XIV Johan som varit på besök i stan.Evangelieläsning Johannes 16:16-22
Musik
läsning ur följande dikter och samlingar av Tomas Tranströmer:
Kort paus i orgelkonserten
I Nildeltat
Madrigal
I det fria
Fängelse
Den stora gåtan
Sorgegondolen, Haikudikter IV
Guldstekel
VermeerPsalm 297 Härlig är jorden trad/C Bååth-Holmberg
Medverkande
Psalm 199 Den blomstertid trad/BG Hallqvist
Ute blåser sommarvind Samuel Johan Hedbom
Emigrantvisan Jan Johansson
Psalm 210 Jag lyfter ögat mot himmelen O Lindberg/JL Runeberg
Kärleks Pek J Franke-Blom/S Åkesson
Psalm 798 Som liljan på sin äng trad/JA Hellström
Kristallen den fina tradPontus Bäckström, liturgi och diktläsning
Susanna Helldén, diktläsning
Simon Westman, piano
Jonas Franke-Blom, celloProducent Neta Norrmo
Tekniker Hedvig Olsson och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Det svåra hundratjugoandra avsnittet med artisten Gustaf Norén. Vi pratade om att Jan Johansson är svart musik, det vämjeliga i att sluta röka och att tackla det med totalt rockstjärneliv, att stå utanför samhället, Kristian Gidlunds måleriska språk, att spela skivor hemma, det korrekta svaret på varför Sveriges flagga är vackrast i världen, Gustafs dummaste tweet någonsin, värmen från en kaffekopp, att läsa Sagan om ringen under hot, Tomas Andersson Wijs syn på ångest (igen!), droger, det okonstiga i att byta konstnärliga uttryck, Kamratpostens sexspalt, att följa sitt hjärta, var Nordpolen ligger, Yung Lean och givetvis en hel del om Maos inställning till småfåglar.Avsnittet presenteras av Läkerol – makes people talk.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.