Jean-Luc Godard Podcasts
-
Björks fejk-dåliga engelska, Katrin Zytomierskas provocerande kalas, Fet-Mats och Elizabeth II:s begravning, GTA-läcka, klädmärket/regionen Patagonia, Jean-Luc Godards död
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg och Kristofer Andersson tar sig an den fullsmockade kulturveckan som gått.
-
De sista rösterna är fortfarande inte räknade, men mycket pekar mot ett maktskifte. Vad kommer det att innebära för kulturpolitiken? Vilka frågor kommer att bli viktiga och var kommer det bli svårt att komma överens?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal med Arvid Hallén, Oikos; Linnea Dubois, Timbro samt Daniel Suhonen, Katalys.
VI MINNS JEAN-LUC GODARD (1930 – 2022)
Den nyskapande regissören Jean-Luc Godard är död. Han ses som en av föregångarna inom den franska Nya vågen. Hans debutfilm "Till sista andetaget" var en odåga när den kom, utan respekt för filmens konventioner. Nu räknas den till en av nyckelfilmerna inom den franska nya vågen. Hör filmkritker Mårten Blomqvist om Godards mästerverk.
HYLLAD TV-SERIE OM IMMIGRANTERFARENHET
Netflix-serien "Mo" är baserad på den amerikansk-palestinska komikern Mo Amers verkliga liv och uppväxt i Houston Texas. Samtal med filmkritiker Emma Engström och Wanda Bendjelloul.
MER DEBATT OM BROTT OCH STRAFF – NU OCKSÅ PÅ TEATERSCENEN
Ett tema som genomsyrat årets valrörelse är brott och straff – nu fortsätter diskussionen på teaterscenen: "Nordic crime" av Mattias Andersson på Dramaten. Jenny Teleman har sett välbekanta tv-snutar konfronteras med det svenska vardagsvåldet.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Stig följer upp föregående årskrönika med att berätta hur det slutligen gick för hans vid förra årssammanfattningen sjuka katt. Cyril och Stig resonerar kring Lars Noréns och Lars Vilks död och reaktionerna efter det. Den under året ofta oinitierade svenska debatten kring gangsterrappens varande och icke varande. Hur fel de kan bli när finkulturella skribenter går in på populärkulrens område och till en början försvara gangsterrap, även när är som mest omoralisk, till att efter Einars död fördöma den och slutligen låta den hamna på riksdagsnivå. Samma skribenter fortsätta efter gangsterrappdebatten att efterlysa moral i svenska litteraturen. Cyril föreslår att Stig ska gå in som konflikthanterare då hans uppdragsgivare Expressen under året hamnat i alltför mycket publicistiska såväl som arbetsrättsliga problem under 2021. De talar om årets två regeringskriser, landets första kvinnliga statsminister och Cyril ställer sig frågande till varför inte svenska kvinnliga partiledare vårdar sitt hår bättre. De diskuterar och listar så klart årets bästa kulturupplevelser alltifrån skönlitteratur, facklitteratur, filmare till musik, teater, utställningar och filmer. Slutligen svarar de på lyssnarfrågor som inkommit under året. En lyssnarfråga medför att de för ett långt samtal om den 91-årige franske regissören Jean-Luc Godard samt de svenska regissörerna Lukas Moodysson och Ruben Östlund.
Glöm inte att stötta podden genom at sprida den, ni kan också swisha ett bidrag till nr 123 535 48 57Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Till sista andetaget med Jean-Paul Belmondo och Jean Seberg var en odåga när den kom, utan respekt för filmens konventioner. Nu räknas den till en av nyckelfilmerna inom den franska nya vågen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 13 september 2022 kom beskedet att den franske filmregissören Jean-Luc Godard - som var tongivande inom Franska nya vågen - gått bort.
I Jean-Luc Godards debutfilm "Till sista andetaget" förenas kärlek till Paris, till filmen och till amerikansk populärkultur. Och, förstås, till upproret.
Har den uppkäftiga rebellen bättrat sig, eller ser historien om biltjuven Michel och studentskan Patricia fortfarande lika näbbig ut? Mårten Blomkvist har tagit sig en titt.