Julia Ravanis Podcasts
-
Under första halvan av 1900-talet kallades den tyska matematikern Emmy Noether för "den moderna algebrans moder". Noether samarbetade med Einstein och hennes viktigaste teorem bidrog till att vända på en världsbild som varit sann sedan Newtons dagar. Idag är h0n i stort sett bortglömd. Historikern Julia Ravanis följer Emmy Noether i spåren, reflekterar över tänkandets skönhet och naturvetenskapens kön.
JULIA RAVANIS är doktorand i teknikhistoria vid Chalmers, skribent och författare till boken ”Skönheten i kaos” (Natur & Kultur 2021), som handlar om parallellerna mellan teoretisk fysik och mänskliga erfarenheter.
Regissör: Lars in de Betou
Redaktion: Hedvig Härnsten, Magnus Bremmer & Anna-Maria Hällgren.
Inläsare: Magdalena in de Betou
Musik: Oskar Schönning
Producent: Magnus Bremmer
ANEKDOT ESSÄ är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet, där Sveriges bästa forskare berättar, förklarar och fördjupar. Fler essäer, filmer och alla avsnitt av Bildningspodden hittar du på anekdot.se -
Idag pratar vi om datorernas historia med Julia Ravanis som forskar i ämnet på Chalmers i Göteborg. Hon är också författaren till "Skönheten i kaos" och väldigt intressant att lyssna på, så gör det du också!
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Foto Julia Ravanis: Frida Winter
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 1 juni 2022 bjöd Lunds universitet in till samtal på Skissernas Museum om betydelsen av att kommunicera forskning i en tid när många konkurrerar om allmänhetens uppmärksamhet.
Tillsammans med moderatorn Lars Mogensen samtalade inbjudna gäster om forskningskommunikation, vägar in och ut ur akademin, och kampen om kunskap.
Del 2: Vägar in och ut ur akademin -- om att kommunicera och verka för forskning på olika plattformar
Medverkande: David Larsson Heidenblad, Jenny Maria Nilsson, Mats Alvesson, Julia Ravanis, Johan Östling
Se samtalen på YouTube:
https://youtu.be/gcewDuEAhBA
Redigering av Martin Degrell.
Musik av HoliznaRAPS. -
Hur kan man förstå det obegripliga? Fysikernas mål är att förklara hur världen fungerar, men den moderna fysiken bygger på motsägelser och paradoxer. Samtidigt gör den helt korrekta förutsägelser, så på något sätt stämmer den. Fysikern och författaren Julia Ravanis har skrivit boken ”Skönheten i kaos” – om hur vi kan försöka förstå kvantfysiken genom att jämföra med hur svårt det är att förstå våra egna liv!
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I sin bok "Skönheten i kaos" söker civilingenjören och idéhistorikern Julia Ravanis efter parallellerna mellan teoretisk fysik och mänskliga upplevelser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fysik och matematik – det handlar väl om siffror, orubbliga lagar och snustorra ekvationer? Inte om du frågar Julia Ravanis, som i sin debutbok vill förmedla det mångbottnade, motsägelsefulla och vackra i den moderna teoretiska fysiken. Idag gästar hon Kalle Lind och Susanna Dzamic i studion.
På dagen tio år efter terrordåden i Oslo och Utöya sommarpratar Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, och ni hör honom också i Sommartalkshow.
Och så frågar vi Hélène Benno, nästa veckas programledare, vad vi kan vänta oss av Sommartalkshow framöver.
Programledare: Kalle Lind
Bisittare: Susanna Dzamic
Producent: Karin Arbsjö