Koranen Podcasts

  • Utrikeskrönikan 2 februari 2023.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Gaza, torsdag.

    Här har jordgubbarna just mognat och de är faktiskt nästan lika goda som svenska jordgubbar trots att de är stora som plommon.

    Jag står och pratar med en tonårig jordgubbsförsäljare som staplat de röda bären till en liten pyramid när jag får ett meddelande från en släkting i Sverige, och sen ett till från en god vän, och ett till. Alla med ungefär samma fråga: Hur är det att vara i Gaza med all ilska mot Sverige?

    Jag tittar misstänksamt på pojken som säljer jordgubbar, men han har inte ens hört talas om Koranbränningen. En 30-årig man i stickad yllepullover svarar reflexmässigt: ”Svenskar är världens bästa folk”.

    ”Jag trodde alla hatade oss”, invänder jag, och då säger han: ”Ja, alltså jo, alla muslimer är arga och besvikna, vi trodde inte detta om Sverige, att regeringen försvarar koranbränning och tillåter att miljontals muslimer blir sårade, det var hemskt att se bilderna på Facebook”, säger han.

    Men på ett café möter jag en ung kvinna som tycker att Gazabor har värre problem än en koranbränning – människor dör här, säger hon, och närsomhelst kan det bli krig, vi kan inte haka upp oss på vad en extremist gjort, och förresten så tror jag inte att vår Gud och vår koran behöver försvaras, även om jag mår illa av det ni gjort.

    Jag söker upp en talesperson för Hamas som säger: ”Inbilla dig inte att vi inte är heligt förbannade och förnedrade bara för att ingen reagerar starkt här”.

    När jag försöker föreställa mig hotbilden mot Sverige, blir jag påmind om klyftan mellan sociala medier och den så kallade verkligheten. Vi journalister beskylls ofta för att göra Twitter till verklighetens sanningsorakel. Och se – en saudisk twittrare fick 58 000 uppskattande kommentarer när han skrev att den demokrati som kränker det heliga, ja den demokratin kan ni stoppa upp i arslet – eller ännu hellre drottningens röv. Tusentals följare gillade påståendet att Sverige är antimuslimskt men gömmer sig bakom en banderoll som kallas yttrandefrihet och på sociala medier är det nu många som återknyter till kampanjerna mot socialtjänsten i Sverige där muslimska barn påstås ha kidnappats, tvingats äta griskött och fått homosexuella fosterföräldrar.

    Den unge jordgubbsförsäljaren i Gaza vinglar till när det börjar dåna koranrecitation ur butiken bredvid oss där man kan köpa badtofflor. Butiksägaren berättar att han kan stora delar av Koranen utantill och anser att Koranen som nedsänts av Gud, är okränkbar. Ändå säger han till mig: ”Vi muslimer kan ju inte låta vår syn på Sverige styras av en enskild extremist som bränner koranen, det vore ju som om ni i Sverige skulle låta er syn på alla muslimer styras av en IS-terrorists brott”.

    ”Mm just det”, sa jag och begravde blicken i jordgubbsfatet.

    Cecilia Uddén, Gaza
    [email protected]

  • "Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan.

    – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperaturen, säger han efter ett möte med partiledarna.

    Ulf Kristersson säger att syftet med tisdagens möte med samtliga partiledare var att de alla – oavsett vad de tycker om ett svenskt Natomedlemskap – ska få en god förståelse för säkerhetsläget i Sverige och utomlands.

    – Vi har sett hur enstaka svenska manifestationer, helt lagliga i sig, utförda av en liten grupp eller till och med enskilda individer kan få stor konsekvens för bilden av Sverige i världen och för svenskars säkerhet utomlands, säger han på en pressträff efter mötet.

    Kristersson säger att de som utför handlingarna har blivit "nyttiga idioter" i utländska organisationers arbete med att elda på en hetsig stämning mot Sverige, enligt statsministern.

    "Få ner tonläget"

    Spänningarna mellan Sverige och Turkiet har ökat och samtalen om den svenska Natoansökan har satts på paus.

    TT: Vad gör ni för att få i gång samtalen med Turkiet?

    – Just nu är det viktigaste som vi kan göra att klargöra runt om i världen att det inte är landet Sverige som har gjort saker och ting, inte landet Sverige som avrättar dockor som ska föreställa andra länders ledare eller bränner Koranen för att kränka människor som har det som en helig skrift, säger Kristersson.

    – Det andra är att få ner tonläget och kunna komma tillbaka till ett vettigt samtalsklimat, och där uppfattar jag och tycker jag att alla politiska ledare oavsett politisk hemvist, uppfattning i Natofrågan och oavsett om man är ett regeringsparti eller inte har ett gemensamt ansvar för landets intressen, säger statsministern.

    TT: Hur lång tid kan det ta innan samtalen med Turkiet är i gång igen?
    – Jag har aldrig vågat utställa några prognoser överhuvudtaget. Just nu tar jag fasta på att Finland är väldigt tydliga med att de står fast vid att de vill göra den här resan från start till mål med Sverige.

    Aggressivt tonläge

    Tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det varit tidigare, säger Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

    Samma utländska aktörer som var aktiva under LVU-kampanjen och korankravallerna ligger bakom desinformationskampanjerna som pågår just nu, enligt Tofvesson. Med LVU-kampanjen avses den desinformationskampanj som inleddes 2021 och som går ut på att svensk socialtjänst skulle kidnappa barn.

    "Allvarligt läge"

    Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger om information som hon fått under mötet:

    – Det understryker att vi är i ett allvarligt läge i Sverige. Det är viktigt att alla verkligen bidrar till att sänka de upphetsade stämningar som finns just nu.

    På frågan om läget är värre än vad hon trott svarar Andersson:

    Det är allvarligt. Det handlar både om hur vår Natoansökan har utvecklats men naturligtvis också de bojkotthot och demonstrationer som vi ser. Alla är fria att demonstrera men framförallt den desinformation som sprids om Sverige är bekymmersam, säger hon.

    "Rent informationsmöte"

    Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom man inte fram till något under mötet, utan det var "ett rent informationsmöte".
    Samtidigt konstaterar han att regeringsunderlaget består – trots att Åkesson riktat hård kritik mot statsministern. Åkesson säger att han inte har fått någon kritik för det.

    – Jag tycker att man måste kunna ha en dynamik även mellan samarbetspartierna. Man måste kunna rikta kritik om man tycker att någon har gått för långt. Det är inte samma sak som att sätta käppar i hjulen för Natoprocessen, säger han.

    Efter tisdagens möte har även Ulf Kristersson talat med FN:s generalsekreterare António Guterres om att hjälpa till att lugna ner situationen.

    Med tanke på António Guterres extremt breda kontaktnät i världen, och goda namn, så sade jag att ju fler som kan bidra till att lugna ner tonläget mellan Sverige och andra länder, så ligger det ett stort värde för svensk del."

    #CarlNorberg #DeFria

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • "Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan. – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperaturen, säger han efter ett möte med partiledarna. Ulf Kristersson säger att syftet med tisdagens möte med samtliga partiledare var att de alla – oavsett vad de tycker om ett svenskt Natomedlemskap – ska få en god förståelse för säkerhetsläget i Sverige och utomlands. – Vi har sett hur enstaka svenska manifestationer, helt lagliga i sig, utförda av en liten grupp eller till och med enskilda individer kan få stor konsekvens för bilden av Sverige i världen och för svenskars säkerhet utomlands, säger han på en pressträff efter mötet. Kristersson säger att de som utför handlingarna har blivit "nyttiga idioter" i utländska organisationers arbete med att elda på en hetsig stämning mot Sverige, enligt statsministern. "Få ner tonläget" Spänningarna mellan Sverige och Turkiet har ökat och samtalen om den svenska Natoansökan har satts på paus. TT: Vad gör ni för att få i gång samtalen med Turkiet? – Just nu är det viktigaste som vi kan göra att klargöra runt om i världen att det inte är landet Sverige som har gjort saker och ting, inte landet Sverige som avrättar dockor som ska föreställa andra länders ledare eller bränner Koranen för att kränka människor som har det som en helig skrift, säger Kristersson. – Det andra är att få ner tonläget och kunna komma tillbaka till ett vettigt samtalsklimat, och där uppfattar jag och tycker jag att alla politiska ledare oavsett politisk hemvist, uppfattning i Natofrågan och oavsett om man är ett regeringsparti eller inte har ett gemensamt ansvar för landets intressen, säger statsministern. TT: Hur lång tid kan det ta innan samtalen med Turkiet är i gång igen? – Jag har aldrig vågat utställa några prognoser överhuvudtaget. Just nu tar jag fasta på att Finland är väldigt tydliga med att de står fast vid att de vill göra den här resan från start till mål med Sverige. Aggressivt tonläge Tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det varit tidigare, säger Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar. Samma utländska aktörer som var aktiva under LVU-kampanjen och korankravallerna ligger bakom desinformationskampanjerna som pågår just nu, enligt Tofvesson. Med LVU-kampanjen avses den desinformationskampanj som inleddes 2021 och som går ut på att svensk socialtjänst skulle kidnappa barn. "Allvarligt läge" Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger om information som hon fått under mötet: – Det understryker att vi är i ett allvarligt läge i Sverige. Det är viktigt att alla verkligen bidrar till att sänka de upphetsade stämningar som finns just nu. På frågan om läget är värre än vad hon trott svarar Andersson: Det är allvarligt. Det handlar både om hur vår Natoansökan har utvecklats men naturligtvis också de bojkotthot och demonstrationer som vi ser. Alla är fria att demonstrera men framförallt den desinformation som sprids om Sverige är bekymmersam, säger hon. "Rent informationsmöte" Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom man inte fram till något under mötet, utan det var "ett rent informationsmöte". Samtidigt konstaterar han att regeringsunderlaget består – trots att Åkesson riktat hård kritik mot statsministern. Åkesson säger att han inte har fått någon kritik för det. – Jag tycker att man måste kunna ha en dynamik även mellan samarbetspartierna. Man måste kunna rikta kritik om man tycker att någon har gått för långt. Det är inte samma sak som att sätta käppar i hjulen för Natoprocessen, säger han. Efter tisdagens möte har även Ulf Kristersson talat med FN:s generalsekreterare António Guterres om att hjälpa till att lugna ner situationen. Med tanke på António Guterres extremt breda kontaktnät i världen, och goda namn, så sade jag att ju fler som kan bidra till att lugna ner tonläget mellan Sverige och andra länder, så ligger det ett stort värde för svensk del." #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • I tisdags sa statsminister Ulf Kristersson att svenskarna ska "fundera över hur vi agerar", han uppmanade till lugn och besinning, yttrandefrihetsexpert Nils Funcke menar att detta är en inskränkning av yttrandefriheten. Vi pratar med Nils om var gränsen för yttrandefrihet går. Är det okej att bränna Koranen? Vad räknas som hets mot folkgrupp? Dessutom pratar vi om Erdoan-dockan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: David Druid och Linnea Wikblad

  • Linnea Wikblad vadar genom penis! Margret Atladottir dissekerar Oscarsnomineringarna och modeveckan i Paris (Kylie Jenners lejonhuvud)! David Druid kärleksbombar Johan Mathias Sommarström, som är på plats i Istanbul och berättar om demonstrationerna mot Sverige. Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och hjälper oss förstå var dess gräns går! Får man bränna Koranen? Får Ulf Kristersson be Sverige besinna sig? Babs Drougge rapporterar om att Birgitte Bonnesen frias & de franska baguetteprotesterna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Ett fullmatat fredagsavsnitt om allt från Paludan och gangstervåld, till folkomröstning i Sölvesborg och nya, sjuka drömmar från WEF. Dessutom tar vi ett extra grepp kring den totalitära HBTQ-rörelsen och deras offer.
    Rasmus Paludan ska bränna Koranen utanför turkiska ambassaden. Kan vi räkna med nytt kaos? Och helt ärligt, det stora problemet med Paludan är inte hans koranbrännande.Gangstervåldet fortsätter och polismästare Carin Götblad står i Sveriges Television och svamlar om socioekonomi och att de inte vet varför det är som det är.Louise Erixon och Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning i Sölvesborg efter Kith Mårtensson och Moderaternas svek mot väljarna.Klipp från World Economic Forum talar om möjligheterna att "skriva om livets kod" med mRNA-vacciner, och nya glasögon som ska "sudda bort" sådant vi inte vill se. Vi får helt enkelt att tala om gudskomplex för andra gången den här veckan.Vi tar ett grepp kring ett antal nyheter ur HBTQ-rörelsen. Allt från killar i peruk som inte får gå på tjejgym till ishockeyspelare som ska tvingas underkasta sig rörelsen. Till slut avrundar vi med en mörk historia från Georgia där kända HBTQ-aktivister adopterade barn för att våldta och sälja dem; en historia som påminner oss om att det finns verkliga offer bakom alla "knäppa nyheter".Detta är inte hela avsnittet. För att höra hela avsnittet behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support. Detta avsnitt finns sedan på https://www.svegot.se/2023/01/20/tar-galenskaperna-nagonsin-slut/

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/dagens-svegot--4339034/support.

  • Ett fullmatat fredagsavsnitt om allt från Paludan och gangstervåld, till folkomröstning i Sölvesborg och nya, sjuka drömmar från WEF. Dessutom tar vi ett extra grepp kring den totalitära HBTQ-rörelsen och deras offer.Rasmus Paludan ska bränna Koranen utanför turkiska ambassaden. Kan vi räkna med nytt kaos? Och helt ärligt, det stora problemet med Paludan är inte hans koranbrännande.Gangstervåldet fortsätter och polismästare Carin Götblad står i Sveriges Television och svamlar om socioekonomi och att de inte vet varför det är som det är.Louise Erixon och Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning i Sölvesborg efter Kith Mårtensson och Moderaternas svek mot väljarna.Klipp från World Economic Forum talar om möjligheterna att "skriva om livets kod" med mRNA-vacciner, och nya glasögon som ska "sudda bort" sådant vi inte vill se. Vi får helt enkelt att tala om gudskomplex för andra gången den här veckan.Vi tar ett grepp kring ett antal nyheter ur HBTQ-rörelsen. Allt från killar i peruk som inte får gå på tjejgym till ishockeyspelare som ska tvingas underkasta sig rörelsen. Till slut avrundar vi med en mörk historia från Georgia där kända HBTQ-aktivister adopterade barn för att våldta och sälja dem; en historia som påminner oss om att det finns verkliga offer bakom alla "knäppa nyheter".Detta är inte hela avsnittet. För att höra hela avsnittet behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support. Detta avsnitt finns sedan på https://www.svegot.se/2023/01/20/tar-galenskaperna-nagonsin-slut/

  • Veckans morgonandakter tar avstamp i de fem världsreligionerna och har "vår jord" som tema. Idag hör du Sema Ekinci från Malmö som utgår från sin muslimska tro.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Koranen förekommer beskrivningar av jorden upprepade gånger. Och ofta efterföljs det med en vers om relationen till Gud. Ibland är jorden ett bevis för den troende. Ibland är uppmärksammandet av jorden ett tecken på den största formen av tacksamhet.

    Ur andakten

    Texter:
    Koranen, kapitel 6 vers 99
    Koranen, kapitel 50, vers 7-8

    Musik:
    Hüseyni Ilahi / Derman Arardim Derdime - Erdinc Senyaylar

    Vad vet eken, där den står.
    och sträcker sina armar mot himlavalvet.
    Vad vet eken som får den att stegra,
    i tio år, i hundra år.
    Och gör det värt möda?
    Dess skrovliga bark ger sken av dess framhärdande.
    Och än så ståtlig.
    Vad vet eken, som inte vi vet?
    (Sema Ekinci)

    Producent Marianne Greip
    [email protected]

  • I samband med den muslimska högtiden Ashura håller Sema Ekinci från Malmö andakt. Repris från förra året.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På ett sätt kan man se det som att prövningen består av två delar - det ena att genomgå själva svårigheten och det andra att försöka finna ett ljus i eller som resultat av prövningen.

    Ur andakten

    Text:
    Koranen 2: 214
    Koranen 94:5-6

    Musik:
    Kün - Sercan Peşan

    Producent Marianne Greip
    Sveriges Radio Kronoberg
    [email protected]

  • I samband med den muslimska högtiden Ashura håller Sema Ekinci från Malmö andakt. Repris från förra året.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är den första månaden på det islamiska året. Den inleds samma dag då jag återvänder till mitt jobb efter en lång ledighet. I år, mer än någonsin, är kontrasten mellan begynnelse och slut starkare än förut. Inte bara för att det nya året sammanfaller med slutet av sommaren och början på ett nytt arbetsår, utan också på grund av vad jag lämnar efter mig och vad jag har i sikte.

    Ur andakten

    Text:
    Koranen 9:36

    Musik:
    Uyan - Eyüp Hamiş

    Producent Marianne Greip
    Sveriges Radio Kronoberg
    [email protected]

  • Andakterna tar den här veckan avstamp i de fem världsreligionerna och har "paradiset " som tema. Idag hör du Sema Ekinci från Malmö som utgår från sin muslimska tro.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Paradiset beskrevs ofta av min omgivning som “den plats där du kan vara den du är, där du får dina djupaste önskningar”. Min föreställning som barn tog mig ut på det öppna havet. Så föreställde jag mig mitt liv om jag fick bestämma - seglande över havet med en massa äventyr som väntade runt hörnet.

    Texter:
    Koranen 87:16
    3:133
    43:71

    Musik:
    Hüseyni Ilahi / Derman Arardim Derdime - Erdinc Senyaylar

    Producent Marianne Greip
    Sveriges Radio Kronoberg
    [email protected]

  • I vår samtal med Aladin pratar vi också om giftermål och fördelarna med att gifta sig ung. Vilka paralleller finns det mellan dataprogrammering och den muslimska tron. Vad kan vi lära oss av digitaliseringen, robotar och automatisering.

    Besök Intensive Code hemsida.

    Besök gärna vår hemsida: www.koranpodden.se.

    Följ vårt arbete

    facebook.com/koranpodden

    instagram.com/koranpodden/

    Stöd Koranpodden

    Om du finner någon glädje eller värde i vad jag gör, snälla överväg att donera ett valfritt belopp. Alla donationer går till att utveckla och marknadsföra Koranpodden. Swisha ett frivilligt belopp till swish 123 669 10 18 (Support Koranpodden) eller via bankgiro 5271-8053.

    Bli månadsgivare! Klicka här.

  • Pastor Terry Jones inledde år 2010 en kampanj för att bränna Koranen. Nu provocerar högerextreme Rasmus Paludan på samma vis. Hör varför det väcker så starka känslor att skada islams heligaste skrift.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den amerikanske pastorn Terry Jones twittrade år 2010 att han tänkte göra en manifestation med titeln "burn a Koran day" nio år efter terrordåden den elfte september. I sista stund ställdes den aktionen in men senare brände pastorn en kopia av Koranen vilket ledde till protester i Afghanistan. Den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama varnade för att pastorns agerande kunde utsätta amerikanska soldater i Irak och Afghanistan för fara och leda till självmordsbombningar. 2013 greps pastorn med 2998 koraner dränkta i fotogen och en stor grill.

    Upplopp efter att Paludan bränt Koranen

    Efter att den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan bränt Koranen eller i andra fall hotat med att bränna den har det under våren 2022 blivit våldsamma upplopp i flera svenska städer. Hör varför det har sådan sprängkraft att förstöra Koranen som enligt muslimer ses som Guds ord till människorna.

    Salman Rushdies Satansverserna

    År 1988 publicerade författaren Salman Rushdie boken ”Satansverserna", titeln syftar på några verser i Koranen. Irans högste andlige ledare ayatollah Khomeini utfärdade en dödsdom i en fatwa mot Rushdie, som fick leva gömd under en lång period. Boken ledde också till våldsamma protester i en rad länder och ”Satansverserna” brändes vid demonstrationer.

    Mohammedkarikatyrerna och Lars Vilks

    År 2005 publicerade den danska tidningen Jyllandsposten karikatyrer av profeten Mohammed, till exempel tecknade Kurt Westergård profeten med en bomb i turbanen. Det ledde till en våg av protester och beskrevs av den dåvarande danske premiärministern som den allvarligaste krisen i Danmarks internationella relationer efter andra världskriget. År 2007 tecknade den svenske konstnären Lars Vilks profeten Mohammeds ansikte på en rondellhund, bilden publicerades i Nerikes Allehanda. Mohammedkarikatyren bidrog till att Vilks dödshotades och utsattes för attentat. År 2021 omkom Lars Vilks i en bilolycka när han färdades tillsammans med sina livvakter.

    P1:s Mellanösternpodd analyserar varför det är så känsligt att bära hand på Koranen, häda och smäda profeten Mohammed.

    Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Nishtman Irandoust, kurdiska gruppen på Ekot, Samar Hadrous, reporter Ekot

    Programledare: Olle Wiberg

    Introduktion: Johar Bendjelloul

    Producent: Katja Magnusson

    Tekniker: Brady Juvier

  • Pastor Terry Jones inledde år 2010 en kampanj för att bränna Koranen. Nu provocerar högerextreme Rasmus Paludan på samma vis. Hör varför det väcker så starka känslor att skada islams heligaste skrift. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den amerikanske pastorn Terry Jones twittrade år 2010 att han tänkte göra en manifestation med titeln "burn a Koran day" nio år efter terrordåden den elfte september. I sista stund ställdes den aktionen in men senare brände pastorn en kopia av Koranen vilket ledde till protester i Afghanistan. Den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama varnade för att pastorns agerande kunde utsätta amerikanska soldater i Irak och Afghanistan för fara och leda till självmordsbombningar. 2013 greps pastorn med 2998 koraner dränkta i fotogen och en stor grill. Upplopp efter att Paludan bränt KoranenEfter att den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan bränt Koranen eller i andra fall hotat med att bränna den har det under våren 2022 blivit våldsamma upplopp i flera svenska städer. Hör varför det har sådan sprängkraft att förstöra Koranen som enligt muslimer ses som Guds ord till människorna.Salman Rushdies SatansversernaÅr 1988 publicerade författaren Salman Rushdie boken ”Satansverserna", titeln syftar på några verser i Koranen. Irans högste andlige ledare ayatollah Khomeini utfärdade en dödsdom i en fatwa mot Rushdie, som fick leva gömd under en lång period. Boken ledde också till våldsamma protester i en rad länder och ”Satansverserna” brändes vid demonstrationer.Mohammedkarikatyrerna och Lars VilksÅr 2005 publicerade den danska tidningen Jyllandsposten karikatyrer av profeten Mohammed, till exempel tecknade Kurt Westergård profeten med en bomb i turbanen. Det ledde till en våg av protester och beskrevs av den dåvarande danske premiärministern som den allvarligaste krisen i Danmarks internationella relationer efter andra världskriget. År 2007 tecknade den svenske konstnären Lars Vilks profeten Mohammeds ansikte på en rondellhund, bilden publicerades i Nerikes Allehanda. Mohammedkarikatyren bidrog till att Vilks dödshotades och utsattes för attentat. År 2021 omkom Lars Vilks i en bilolycka när han färdades tillsammans med sina livvakter.P1:s Mellanösternpodd analyserar varför det är så känsligt att bära hand på Koranen, häda och smäda profeten Mohammed.Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Nishtman Irandoust, kurdiska gruppen på Ekot, Samar Hadrous, reporter EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Brady Juvier

  • Under påskhelgen blev det upplopp efter att Rasmus Paludan brände Koranen offentligt. Vad beror de våldsamma reaktionerna på? Förespråkas våld i Koranen och haditherna? Och hur ser man på fri- och rättigheter i muslimska länder? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot. Vi pratar bland annat om Muhammed som förebild, Kairodeklarationen och synen på icke-muslimer.

    Gäst i programmet är Omid Pasbakhsh, lärare och författare till boken ”Islam och kristen tro”.