Korsvägen Podcasts
-
Linnea Rönnqvist pratar om de senaste turerna kring fotbolls-VM i Qatar: Öl förbjuds på arenorna, Irans landslag sjöng inte med i nationalsången och armbindel för mänskliga rättigheter får inte bäras. Fanny Wijk berättar om fiaskot med konstverket Evig anställning vid Korsvägen, och hur man nu ska gå vidare med andra projekt. Och så kommer astronomen Katja Lindblom och pratar om den nya kapplöpningen till månen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Korsvägen är en plats man tar sig till för att ta sig vidare till andra platser. Men Korsvägen ger också en bra bild över hur Göteborg expanderat och vuxit fram.
Blir patron om du vill lyssna på hela avsnittet.
Litteratur:
"Johannebergs landeri får nytt liv"
"Där historia möter nutid"
"Fördjupad kulturmiljöbeskrivning för Korsvägen med omgivning"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En fast anställning för att göra vad man vill. Det är kärnan i den planerade utsmyckningen av station Korsvägen på Västlänken i Göteborg. Ett reportage av Mårten Arndtzén från februari 2018.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Länkar till de andra delarna i reportageserien om offentlig konst under artikeln
I andra delen av reportageserien "Konsten är på väg att bliva allas" tittar vi närmare på ett konstverk som blivit kontroversiellt - redan 8 år innan det ska finnas på plats.
Konstnärsduon Goldin+Sennebys "Evig anställning" består av en stämpelklocka, ett omklädningsrum, en lysrörsbelysning - och en tillsvidareanställning som ska hållas igång i 120 år.
Västlänken, där konstverket ska vara placerat, invigs först 2026. Men redan när Goldin+Senneby vann skisstävlingen för station Korsvägen i oktober 2017 blev verket en het potatis.
Före detta kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt menade till exempel att förslaget tydde på en "total missuppfattning av uppdraget och syftet med den offentliga konsten". Och Frans Josef Peterson, redaktör för kunstkritikk.se, menade att "Statens konstråd sviker sitt sociala och demokratiska arv".
Varför provocerar "Evig anställning"? Och vad vill konstverket säga, egentligen? Vi hör både kritiker och tillskyndare i Mårten Arndtzéns granskning av ett konstverk som ännu inte finns.
-
210925: Göteborg. Korsvägen.
-
Konstnär, programledare, författare, 55 år. Född i Sollentuna, bosatt i Uppsala. Sommarvärd 2019.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Stina Wollter menar att vår egen tolkning av ett konstverk berättar något om var vi befinner oss i våra liv. Hon kommer ihåg ett konstverk som hon nästan avskytt vid en tidpunkt och som hon tio år senare omfamnat. Vad har hänt?
– Jo, livet bäddade om: efter en skilsmässa, sjukskrivning, ensamföräldraskap, och en brors och en systers död så kanske jag hörde vad verket ville mig. Plötsligt fanns det tröst där det innan var frånstötande, säger hon.
Stina Wollter minns ett av de viktigaste vägskälen i sitt liv:
– Jag var 14 och i så många delar att jag borde fallit isär som en bunt plockepinn och nä, jag hade inte tillgång till någon riktig kompass. Jo, en liten darrande pil fanns det.
En dag säger hennes varmögda teckningslärare: ”Jag vet inte vad du gör när du skolkar men jag vet att det finns en krokikurs på Korsvägen på torsdagar klockan två”
– En livlina. Jag tecknar och tecknar…Det sitter ihop. Jag sitter ihop, säger Stina Wollter.
– Vi är skapade för att skapa.
Om Stina WollterHennes Sommarprogram fick allra flest reaktioner i sociala medier och handlade om en livsavgörande relation med en åttaårig, cancersjuk flicka.
Är en produktiv konstnär, föreläsare och kroppsaktivist med många följare i sociala medier. Aktuell med konstutställning i Landskrona och som programledare för Karlavagnen i P4. Hördes i P1 i somras i serien Kroppskontakt. Fick Författarförbundets Radiopris i år.
Har skrivit boken Kring denna kropp och skivdebuterat med egna texter i Garden Songs.
Har haft åtskilliga utställningar i Sverige och utomlands. Har utformat altarplatsen i Korskyrkan i Uppsala och undervisar i konst sedan 90-talet. Har lett frågeprogrammet Otroligt antikt på SVT. Deltagit i På spåret och tävlat i Let’s dance.
– Jag har en dröm om att den som lyssnat plötsligt skall minnas hur det kändes när hen kunde bygga hela världar i sandlådan. Jag ska prata om möten i livet och konsten. Om den skapande människan.
Producent: Johanna Fellenius