Lena Bjurner Podcasts
-
Tillsammans med Kristina Jarring Lilja, styrelseproffs, vice ordförande för Styrelseakademin, författare till ”Förtroende. Företagets viktigaste kapital”, pratar Lena Bjurner om varför det mänskliga perspektivet behöver vara centralt i styrelsearbetet.I veckans avsnitt, som också är säsongens sista, delar Kristina med sig av sina tankar om:Förtroende är tillit till att förväntningar uppfyllsNegativa konsekvenser när man glömmer bort kundperspektivet.Varför hon anser att mindre bolag oftare har svårare att se nyttan med strategisk HR-kompetens i styrelsenSå får vi upp HR/People på styrelseagendanTips på hur du som själv jobbar med HR/People själv kan synliggöra din strategiska kompetens
-
Detta avsnitt handlar om HR i styrelser och ledningsgrupper, hur HR kan bidra med sin kunskap i ledningsgrupper och hur HR kan skapa en större medvetenhet om behovet av HR kompetens i styrelser. Petra Weslien, CHRO på SeenThis och Lena Bjurner, Generalsekreterare Sveriges HR Förening, berättar om deras erfarenhet och insikter kring ämnet.
HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området.
https://www.femhr.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
[This episode are in english] Svenska fintechbolaget Zimpler växer i raketfart. Linda Höglund klev in som Cheif People Officer för ett år sedan när bolaget var runt 30 personer. Nu är de 170 personer och nästa steg är global expansion. I ett samtal med Lena Bjurner delar Linda med sig av resan till idag, framtida planer och hennes lärdomar. Varför Linda inte ville arbeta enligt ”regelboken” när hon byggde HR-teamet.Beslutet att få in en Diversitety and CSR Manager i teamet i tidigt skede.Utmaningarna i en snabbt växande organisation som behöver ta snabba beslut.Hur behåller man kulturen när organisationen växer i raketfart?Vikten av att mixa kompetenser för att bygga inkludering.
-
HR's roll följer med i världens utveckling och nuförtiden är det inte arbetarnas fysiska arbetsmiljö och andra villkor som är det man fokuserar mest på utan komplexiteten i organisationerna är stor och dessutom har digitaliseringen en oerhört viktig plats. Hos medarbetarna är det ofta hjärnorna som står i centrum och därmed medarbetarnas mående och organisationens förmåga att attrahera kompetens.
Anna Carlsson diskuterar med Lena Bjurner och Amanda Falck om HR's roll och hur Sveriges HR Förening utvecklas för att vara den bästa branschorganisationen. Under det arbetet har man undersökt både utmaningarna som medarbetarna på HR upplever och vilken stöttning man vill ha från föreningen i att möta dessa utmaningar.
Länkar till material och utbildning som diskuteras i avsnittet kan du hitta på poddavsnittets webbsida.
-
Vad händer just nu hos HR på en av Sveriges största offentliga arbetsgivare? Lena Bjurner möter Vinko Mikulic, HR-strateg på koncernkontoret och koncernstaben för HR på Region Skåne. Vad är HR:s största utmaningar med att arbeta i en så pass komplex organisation och vilka förändringsresor har man påbörjat nu?
Ett samtal om bland annat:Att göra HR-frågor till verksamhetsfrågor.Att få ihop de övergripande strategierna med de dagliga verksamhetsutmaningarna.Kompetensutmaningar – hos verksamheten och hos HR självaSamskapande, innovationer och vikten att våga testa.
Musik: I Am Karate -
I detta avsnitt är Lena Bjurner tillbaka som vikarie och tillsammans med Zorica träffar Per Thilander. Utgångspunkten för samtalet är, precis som Pers forskning, om hur HR-funktioner och HR-professionen behöver utvecklas i en alltmer digitaliserad värld. Per menar att HR behöver ta nya utvecklingskliv in i det digitala området och att det kommer ställa nya krav på kompetens och förändringsförmåga. HR:s dubbla roller, att både driva och stödja verksamhetens utveckling, samtidigt som den egna digitala transformationen inom HR behöver genomföras, är både en utmaning och möjlighet. Per menar vidare att en viktig del för att klara dessa uppdrag är det inre ledarskapet och att HR vågar ge sig in i nya områden för att bidra och skapa mervärde i verksamheten.
Per Thilander är universitetslektor vid sektionen för Management och Organisation, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet och forskare inom bland annat HR-organisering, samspelet mellan HR och linjechefer, digitalisering och HRM, ledarskap samt organiserionsförändring. Per är också anställd som HR-lektor och senior rådgivare inom Västra Götalandsregionen där har arbetar med olika HR-utvecklingsprojekt.
-
Hur kan vi i vår organisation på bästa sätt hantera oroskänslorna som kan uppstå när vår värld känns mer osäker? Och hur gör andra? Det var något som Helena Molinero, Head of HR på AMF Fastigheter, funderade på nyligen. För att ta del av andras tankar och erfarenheter vände hon sig därför till ett 30-tal personer i sitt nätverk. Lena Bjurner var en av dem och hon blev nyfiken på att följa upp vilka svar Helena fick och även hur hon själv hanterat frågan i sin egen organisation.
Musik: I Am Karate -
Lena Bjurner möter poddkollegan Frida Mangen från Agila HR-podden som delar med sig av sina spaningar om vad som pågår hos organisationer just nu. Många organisationer misslyckas i sitt förändringsarbete när man missar perspektivet med användarnyttan och glömmer bort vem slutanvändaren är. Ofta fastnar man i att titta på hur andra gjort istället för att titta inåt i den egna organisationen och att fundera över vilken effekt man är ute efter att uppnå.För att lyckas är Fridas råd att arbeta mer hypotesbaserat och att ställa sig de tre frågorna ”varför, varför, varför”. Varför? Lyssna för att höra Fridas resonemang.
Musik: I Am Karate -
Dags för säsongsavslutning och årsfinal av Hej HR! Under 2021 har Lena Bjurner mött och inspirerats av poddgäster som vågat testa nya vägar och som delat med sig av sina lärdomar. Tillsammans med kollegan Amanda Falck sammanfattar hon Hej HR-året som gått och de insikter och tips som delats i podden.
-
Annette Anjou har alltid varit fascinerad av hur man på bästa sätt kan omvandla företagsstrategin till medarbetarmål och hur man sedan motiverar medarbetarna att nå målen.Det blir intressanta diskussioner kring temat när Lena Bjurner möter Annette som har över 20 års internationell erfarenhet från ledande HR-positioner i bagaget. Hur skapar man motivation och förståelse för organisationens mål hos medarbetarna? Hur ser Annette att pandemin påverkat arbetet med målsättning? På vilket sätt tycker hon att feedback-kultur är en viktig del för måluppfyllelse? Och hur kan man arbeta med målsättning och innovation?
Musik: I Am Karate -
Linda Weidenstedt diskuterar igenom den 12 punkts lista som organisationer bör reflektera kring när man nu utforskar arbetet bort om pandemin.
Linda är verksam inom Ratio forskningsinstitut. Hon har bland annat forskat inom Empowerment och gig ekonomin. Tillsammans med kollegorna Susanna Allstrin, Jonas Grafström och Lotta Stern har hon sammanfattat den forskning som idag finns kring distansarbete efter Covid19. I dagens avsnitt av Fråga Forskaren vikarierar Lena Bjurner för Johan som fick förhinder. Zorica är med och håller i samtalet som vanligt.
-
Vad rör sig i huvudet på en nybakad student från PA-programmet som är redo att ta sig an arbetslivet med sina nyvunna kunskaper? Och vilka förväntningar har hon på framtida arbetsgivare?Lena Bjurner möter Evelyn Fjellsdotter som har nyligen avslutat sina studier på personalvetarprogrammet på Södertörns högskola. Hon är engagerad som ordförande i Personalvetarstuderandes Riksförbund (P-Riks) och sitter med som ledamot i Sverige HR Förening.Musik: I Am Karate
-
”Om det fanns ett enda rätt arbetssätt så hade vi redan löst de här komplexa frågorna” säger Maria Hamstedt, Chief Inclusion & Diversity Officer på SEB när hon gästar Lena Bjurner i premiäravsnittet för säsong två. Enligt Maria gäller det att arbeta med en mångfald av olika angreppssätt och perspektiv på alla nivåer för att på ett bra sätt kunna ta sig an mångfalds- och inkluderingsarbetet. Maria berättar om behovet av att ha en inkluderande dialog och att våga prata om det som är svårt utan att döma, för att på det sättet ta bort laddningar kring dessa viktiga frågor.
-
Vad innebär det ur ett HR- och people-perspektiv när en koncern går in i en strategisk expansionsfas med sikte på tillväxtplaner utomlands?Lena Bjurner möter Helena Sjöberg, HR-chef på Pop House Entertainment – en växande koncern med varumärken som Cirkus, Abba The Museum, Hasselbacken och nya Space. Hur förändras kraven på rekryteringsprocessen när verksamheten breddas och talanger behöver hittas inom helt nya områden? Och hur skapar man en gemensam kultur i en koncern där varumärkena är starka i sig själva? Det och mycket mer blir det i säsongsavslutningen av Hej HR!
Musik: I Am Karate -
Teknikutvecklingen och digitaliseringen går i allt snabbare takt och driver på ett stort behov av kompetensskifte. Lena Bjurner träffade Anna Cau för att diskutera just detta. Hon leder HR-organisationen för supply chain och produktion på Ericsson och kompetensskiftet de står inför beskriver hon som en av deras största utmaningar. Hör om Anna och hennes teams transparenta arbetssätt som framtidssäkrar de kompetenser och färdigheter som behövs i organisationen. Genom utvecklingsmöjligheter ger de medarbetare möjlighet till vidareutveckling mot de framtida rollerna.
Musik: I Am Karate - Show more