Manuel Cuba Podcasts

  • Argentina är världsmästare efter att ha slagit Frankrike i en ovanligt dramatiskt final. Var det den bästa finalen genom tiderna och är Messi nu större än Maradona?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dag leder Hélène Benno programmet med Louise Epstein som bisittare.

    Tidernas bästa VM-final?
    Argentina är världsmästare – efter det som kallats tidernas bästa och mest dramatiska fotbollsfinal. Vad var det som gjorde att det blev ett sånt drama? Och vilka är de stora vinnarna efter ett VM som kritiserades innan det började – är det Argentina eller Qatar? En av kvällens stora vinnare var också Messi som gjorde sitt femte mästerskap, han låg bakom flera mål och förde laget tillguld. Nu frågar sig många – vem är den störste – Messi eller Maradona?

    Gäster: Olof Lundh, sportjournalist på TV4 och Manuel Cubas, dramatiker och journalist.

    Flygande matleveranser
    Just nu pågår ett projekt med att leverera mat till skärgårdsbor med hjälp av drönare. Det handlar om ett test där kunder kan klicka i sina varor och sedan flygs det ut. Hur funkar det och är det här framtiden?

    Gäst: Peter Horwitz, ICA-handlare från Roslagen.

    Därför är granen viktig för mångfalden
    Idag avslutades FN:s artskyddsmöte COP15 i Kanada där världens länder enats om en ny räddningsplan för naturen. I Sverige är granen ett viktigt träd för att bevara den biologiska mångfalden. Granen bidrar till att hjälpa andra arter. Vilka kryp handlar det om ? Varför väljer krypen just granen? Och hur viktig är den för biologiskt mångfald?

    Gäst: Mats Jonsell, lektor i skogsentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

    Dessutom: Kvasten Nimbus 2000 från Harry Potter har sålts för miljonbelopp på ett aktionshus – varför köper man den och vilken typ av kultursouvenir skulle Louise helst vilja ha? El-priserna gör det dyrt att duscha i framförallt södra Sverige – vi undrar om det är dags att börja duscha som danskar, alltså lite mindre och smartare.

    Programledare: Hélène Benno
    Bisittare: Louise Epstein
    Producent: Amanda Rydman

  • I maj 2006 genomför ett 50-tal poliser en razzia mot fildelningssajten The Pirate Bays servrar och huvudmän. Snart stod det klart att The Pirate Bay inte skulle låta sig sänkas utan en hård kamp.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Sverige har med sin tidiga IT-mognad haft en av världens bästa internetinfrastrukturer. Det skapade möjligheter för den ständigt växande nätpiratverksamheten att etablera sig här redan i mitten av 1990-talet.

    Svenska Antipiratbyrån och MPAA, filmbranschens intresseorganisation i USA, insåg efter ett tag att Sverige hade blivit ett slags fildelningsparadis. Mest av allt irriterade en av världens största fildelningssajter, The Pirate Bay.

    Misstankar om ministerstyre där USA hotade med sanktioner om inte The Pirate Bay stängdes ner, anklagelser om jäv samt inte minst The Pirate Bay-huvudmännens höga profil i media skapade tillsammans en av de största och mest bevakade rättsprocesserna om upphovsrätten i Sverige.

    Producent: Manuel Cubas

     

  • Ivar Kreuger,Tändstickskungen, blev under 20-talet en av världen viktigaste finansmän. Hans finans- och industri imperium beräknas ha varit värd ca 900 miljarder i dagens penningsvärde. Men 1932 får han likviditetsproblem och den 12 mars hittas han död i Paris, med en automatpistol bredvid sig. Den ekonomiska kraschen som följde fick såväl politiska som enorma ekonomiska konsekvenser.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Ivar Kreuger har beskrivits som sin tids största konstruktiva finansiella geni och samtidigt som den största svindlaren i ekonomisk historia.

    Hans koncerner var stora nog att låna ut pengar till länder som till exempel Frankrike, Tyskland och Grekland för att de skulle kunnat återhämta sig ekonomiskt efter första världskriget. Kreuger fick i utbyte monopol på dessa länders tändsticksmarknad.

    Nytt kapital skaffade han bland annat genom emissioner av aktier samt en värdepapperskonstruktion som Kreuger själv skapat; participating debentures.

    Börskraschen 1929 på Wall Street skulle även påverka Ivar Kreuger, som först verkade gå helskinnad. Han fick problem med att få lån från banker och 1932 hade Ivar Kreugers värdepapper förlorat 90 procent av sitt värde.

    Den 12 mars 1932 är han i Paris för att gå på ett möte där han ska lägga korten på bordet och ge insyn i Kruegerkoncernens trassliga ekonomi.

    Han dyker aldrig upp.

    Spekulationer kring om Kreuger verkligen tog sitt eget liv, eller om han blev mördad, har förekommit under flera decennier ända in på 2000-talet.

    Producent: Manuel Cubas

  • Den 25 april 1998 brast den svenskägda gruvdammen i byn Aznalcollar i Sevilla. Sju miljoner kubikmeter giftigt vatten och gyttja vällde ut över de lokala oliv- och persikofälten. Katastrofen som spanska miljörörelser varnat för var nu ett faktum.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    När dammen brast fick flera hundra bönder sina marker förstörda och Doñana nationalpark, ett av Europas största och viktigaste naturskyddsområden, hotades.

    Vem bar ansvaret? Miljörörelser hade länge kritiserat Boliden, som var den svenska ägaren, och  gruvan i Aznalcollar för att överutnyttja gruvdammens kapacitet. En av gruvans före detta anställda hade i en detaljerad rapport beskrivit missförhållandena och även polisanmält företaget. I dokumentären berättar hans änka om hur de blev utsatta för förföljelse och trakasserier efter makens avslöjanden. Gruvan gav arbetstillfällen i ett av Spaniens fattigaste områden och fackförbund och politiker både på hög och låg nivå såg mellan fingrarna på företagets sätt att sköta gruvan.

    Efter katastrofen försökte  myndigheterna tysta ner konsekvenserna av olyckan. Gruvan stängdes, tusentals förlorade sina jobb och Boliden hamnade i en juridisk strid som fortfarande pågår 2012.

    I P3 dokumentären "Dammkatastrofen i Sevilla" söker vi upp de som förvarnade, de som ansvarade för gruvdammen och de som kämpade dygnet runt i många månader för att förhindra att dammolyckan i Sevilla skulle bli den största miljökatastrofen i modern historia. 

    Producenter: Manuel Cubas och Johanna Langhorst.

  • I Sverige 1908 råder en hätsk stämning mellan arbetare och arbetsgivare. På grund av de dåliga arbetsförhållandena har Sveriges alla hamnarbetare gått ut i strejk. Arbetsgivarna sätter hårt mot hårt och tar in strejkbrytare från England.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Aktionen provocerar arbetarna och med knutna nävar diskuteras konflikten högljutt i de ungsocialistiska klubbarna i Malmö. På Café Utposten sitter tre unga män och planerar ett attentat mot strejkbrytarnas bostad, fartyget Amalthea. Engelsmännen ska bort.

    Sommarnatten i Malmö den 11 juli 1908 är varm. Nere i hamnbassängen ror en ung man en eka mot det stora fartyget Amalthea. Med sig har han en bomb som ska komma att döda en engelsman och skada ett tjugotal.

    Attentatsmännen grips och döms hårt- både av rättsväsendet och överheten. 
    Arbetarrörelsen växer sig starkare och med den en amnestirörelse för de tre fångarna.

    Amaltheadådet kom att förändra det svenska rättsväsendet och ge en tydlig bild av de stora motsättningarna mellan de rika och fattiga.

    Producenter: Isabell Höjman och Manuel Cubas

    Genuint tack till Roger Johansson som varit en viktig källa för dokumentären. I "Ekot från Amalthea" och "Elbogen" kan ni läsa mer om Amaltheadådet, författare är bl.a. Roger Johansson, Lars Bergren och Kerstin Martinsdotter.

  • 1995 står Mona Sahlin inför att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men så kommer Tobleroneaffären. Hon går från att vara Socialdemokraternas kronprinsessa till att avgå ur regeringen och ta politiskt timeout.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Ingvar Carlsson avgår som statsminister. I diskussionen om efterträdaren finns en klar favorit. Mona Sahlin är omtyckt av både media och folket. Hon bryter en stark socialdemokratisk tradition när hon officiellt kandiderar till partiordförande. ”Jag tyckte det var bra för partiet att någon kunde säga som jag gjorde, jag vill. Men det togs inte väl emot av alla. Jag var ung, kvinna och hade mage att säga att det här var något jag ville inte något man skulle förtjäna”, säger Mona Sahlin.

    Den 7 oktober publiceras den första artikeln i Expressen om Mona Sahlins privata inköp med regeringens kontokort. Fem dagar senare exploderar historien och hon granskas grundligt.

    Mona Sahlin var en kontroversiell politiker som inte alltid var helt populär i de egna leden. Hon hamnade mitt i Socialdemokraternas stora politiska kris i början av 90-talet och blev
    ansiktet utåt  när det gällde flera impopulära förslag. ”Många av de äldre blev rädda och tysta. De gömde sig bakom vad jag tyckte var mina kjolar som var väldigt korta.” säger Mona Sahlin. Hade hon haft större stöd i partiet hade hon kunnat rida ut stormen, säger Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.

    En dryg månad senare, 10 november, avgår hon ur regeringen trots att förundersökningen inte är klar. I januari 1996 läggs den ner. 1998 kommer hon tillbaka till politiken. 2007 blir hon partiordförande.

    ”I den senaste valrörelsen bedrevs det en oerhört smutsig kampanj mot henne som målmedvetet försökte trycka på henne stämpeln av Tobleroneaffären”, säger före detta statsministern Ingvar Carlsson om en av vår tids största politiska skandaler.

    Producenter: Manuel Cubas och Isabell Höjman