Mikael Wiehe Podcasts
-
Så är det sista söndagen i februari och vi kröner den med ett Podd Mogna avsnitt!
Ulrika och jag har sett dokumentären Leva tills jag dör som vi båda blev djupt berörda av.
Vi bjuder in Monica Lyander, aktivitetscoachen på det äldreboende som dokumentären utspelar sig på,för ett fortsatt samtal om åldrandet.
Varför åldras vi? Svaren finner vi i evolutionen, vår utveckling mot att bli de vi är i dag. Våra gener är historiskt sett anpassade till att klara tuffa miljöer, men cellerna är inte alls förberedda på att hålla igång så länge som vi lever i dag.
Ur ett filosofiskt perspektiv börjar ju åldrandet så fort vi föds. Ur ett forskningsperspektiv någon gång mellan att vi är 20-30 år. Ett fungerande socialt liv är centralt för hälsan under ålderdomen. Forskarna tittar till exempel på hur dagens äldreomsorg är organiserad och hur gamla människor blir bemötta av ett samhälle där äldre ofta placeras i samma fack.
Monica Lyander berättat att medvetenheten att komma till ett äldreboende är en process. Vetskapen att det är en ändstation är tydligt närvarande.
-Du blir liksom inte frisk och kan åka hem, säger Monica
Men det behöver inte innebära att det är tråkigt.
Du ska leva tills du dör, säger Monica på klingande Gotländska
Mikael Wiehe skriver i sin text med titeln som dokumentären lånat:
Och tills den da′n jag ger upp andan
Ska jag förbli vid friskt humör
Några kanske hoppas på nåt annat
Men jag tänker leva tills jag dör
Jag tänker leva tills jag dör.
Så in och lyssna! Reflektera med dig själv, med dina nära och kära, om hur du önskar ha det i just ditt åldrande, var du än befinner dig i ålderstrappan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jag har startat en systerpodd!
Bakom Betalvägg är podden där Sebastian Mattsson och en inbjuden gäst pratar bakom ryggen på en annan känd profil, som inte är där och kan försvara sig. Bakom Ryggen alltså – fast med en twist. Den här kostar pengar.
För 29 kronor i månaden får du tillgång till exklusiva avsnitt. Här är en teaser på premiäravsnittet, där Specialisternas Albin Olsson pratar om sitt stora hatobjekt, Mikael Wiehe.
Gå in på underproduktion.se/bakombetalvägg och teckna en prenumeration för att höra hela!
-
I första avsnittet om Svensktoppens historia reder Carolina Norén ut sanningen bakom rubriker och skandaler under 60- och 70-talet. En tid när Kyrkan upprördes över att Svensktoppen sändes samma tid som högmässan och proggrörelsen ville stoppa programmet som ansågs fult, kommersiellt och till och med farligt att lyssna på. Det fanns de som menade att om lyssnarna satt hemma och njöt av låtar om kärlek och romantik skulle de förlora sitt samhällsengagemang Svensktoppen var en samhällsfara!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen - sanningen bakom skandalerna | Del 1/5Farligt att vara programledareDet kunde också vara farligt att vara programledare för Svensktoppen. Det fick Ulf Elfving erfara när han är nära att bli nedslagen av en överförfriskad och illasinnad trubadur. Det var efter att Ulf berättat att han jobbade med Svensktoppen.
Ett av 70-talets största proggband, Hoola Bandoola Band, går så långt att de vill stoppa sin musik från att bli testad på listan – men de får en rejäl överraskning av svaret från Sveriges Radios chefer.
Kyrkan rasar mot SvensktoppenOch Svensktoppens producent, Lars Gurell, blir anklagad för att förfölja kristna då andliga sånger under en tid har problem att komma in på listan. ”Gud är stoppad på Svensktoppen” kan man läsa i tidningarna.
I det här avsnittet hör du intervjuer och inslag med; Ulf Elfving (programledare) , Mikael Wiehe (artist) , Lasse Anrell (musikjournalist), Lars Gurell (producent) , Mattias Lundberg (professor i musikvetenskap) , YTF-Yrkestrubadurernas Förening, Norsjö Församling, Lars Collmar (prost emeritus)
Programledare: Carolina Norén
Exekutiv Producent: David Rune
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia. De första två avsnitten släpps i Sveriges Radio Play 13/10.
-
Mikael Wiehe och författarna Johanna Nilsson och Patrik Svensson i en gudstjänst från Bokmässan i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal och textläsning finns nu som PODD på SRplay och där poddar finns!
Mikael Wiehe har valt att avsluta sin allra sista konsertturné med sitt framträdande här.
Författarna Patrik Svensson och Johanna Nilsson samtalar kring och läser ur sina nya böcker ”Den lodande människan” respektive ”Ängeln på Rival” med kyrkoherde Lars Björksell som leder gudstjänsten.
Vi hör även kören Kärlekör från Kärlekens kyrka i Halmstad under ledning av Stefan Ljungberg.I centrum står den fantastiska blågröna planet som vi bebor och hur vi människor hanterar vårt ansvar för den och för varandra.
Patrik Svensson skriver om havets skönhet och skörhet, Johanna Nilsson skriver om människoöden i klimatkrisens tid och Mikael Wiehe sjunger om de smältande isarna.Klimatkrisen påverkar oss alla, från det lokala perspektivet till det globala. Den är vår tids ödesfråga och att snabbt vända utvecklingen är en grundförutsättning för många arters överlevnad – inte minst vår egen.
”Vi upptäcker något, vi erövrar det och vi förgör det. Är det alltid så? Är det så människan är förutbestämd att förhålla sig till världen?”
Medverkande:
ur Den lodande människan av Patrik SvenssonLars Björksell, gudtjänst- och samtalsledare, vanligen kyrkoherde i Halmstads församling
Johanna Nilsson läser ur sin roman Ängeln på Rival
Patrik Svensson läser ur sin essäsamling Den lodande människan
Förbön Lena Jaremo och Julia Westerberg
Mikael Wiehe, framför: Vi sjunger för varann, En sång till modet och På livets hav ackompanjerad av Anders Pettersson, gitarr och Christer Karlsson, klaviaturKärlekören med: Stefan Ljungberg, körledare
Kaisa Ljungberg, Carl Hallqvist, Emma Wendland, Erika Rennie, Gabriele "Gabi" Ermlich, Hanna Simonsson, Ingela Jönsson, Jenneke Rodenburg, Julia Westerberg, Lena Jaremo och Sofia Javenek
Kompband: Dan-Åke Wälivaara, elbas, Mikael "Micke" Ek, trummor och Tomas Larsson, gitarrProducent Neta Norrmo
Tekniker Thor Andersson och Hedvig Olsson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
En idyllisk kväll i juli månad när vi befann oss i Småland spelade vi in detta avsnitt med Davids föräldrar, Staffan och Maria Larsson, som gäster.
Vi ville höra hur det var för dem att resa till Colombia, som de inte visste något om, på 80-talet för att adoptera två barn.
Hur gick det till och vad fick de egentligen vara med om?
David delar också med sig av sina, och våra som familj, personliga erfarenheter av att leva i ett samhälle där rasismen och främlingsfientligheten vuxit starkt de senaste åren.
Musik:
Mikael Wiehe feat. Laleh - Det här är ditt land.
Tack för att ni lyssnar och glöm inte att betygsätta oss och prenumerera på podden, det hjälper oss att nå fler lyssnare.
Följ oss gärna på Instagram där vi heter @kaffebylassgard.
Och glöm för all del inte att surfa in på www.lassgard.com där vi alltid har rykande färskt kaffe till dig.
Trevlig helg,
Hanne & David
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Här i den gamla feeden kommer det framöver att publiceras ett nytt, halvnytt eller klassiskt avsnitt av PALMEMORDSPODDEN i månaden. För att få hela upplevelsen, som inkluderar sprillans nya avsnitt varannan vecka och klassiska avsnitt varannan vecka, så ska du självfallet bli prenumerant på underproduktion.se/pmp. Det är nästan gratis och du får tillgång till supermycket svinbra podd!
Detta avsnitt publicerades ursprungligen i februari i år. Då löd beskrivningen så här:
Avsnitt 112 av Palmemordspodden - en podcast om Palmemordet. Lotta Lundgren är inte bara matskribent, sommelier, och tv-personlighet, hon är privatspanare också. Åtminstone när det handlar om att lösa mysteriet med Olof Palmes glass, som visar sig vara en mer välfungerande utredning än vissa andra. Dessutom djupdyker vi i matkulturen kring Palmemordet och får avnjuta en avsmakningmeny som innehåller Ebbe Carlssons festfisk, Hans Holmérs koreanska äppelpäron, kurdisk kuki, och nyttig juice à la Christer Pettersson -- allt medan 33-åringen smaskande berättar exakt vad han tycker om KFC. Och så lär vi oss om arbetsrätt via snatteri och träffar på Mikael Wiehe på en gåsamiddag. En riktigt smarrig välkomponerad måltid för dina öron, helt enkelt.
Gå med i PALMEMORDSPODDEN - eftersnack på facebook: https://www.facebook.com/groups/226383862490223Köp biljetter till världens kanske bästa ståuppklubb UNDER JORD på underjord.nu!
Det är hög tid att du blir prenumerant på PALMEMORDSPODDEN på underproduktion.se/pmp
-
Efter mer än 50 år i rampljuset ska Mikael Wiehe tacka för sig. Men sina politiska åsikter lämnar han inte även om han lämnar scenen och i det här avsnittet hör vi både om dem och om varför det är bra att sjunga på skånska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Jack Lantz
[email protected] -
Vid sidan av alla framgångar med sin egen musik både som soloartist och i Hoola Bandoola Band har Mikael Wiehe också släppt översättningar av Bob Dylan-låtar sedan slutet av 70-talet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Lundströms Bokradio Special berättar Mikael Wiehe om sitt arbete med att tolka artisten och Nobelpristagaren Bob Dylans texter på svenska.
Det är Maria Askerfjord Sundeby som möter Mikael Wiehe i en studio i Malmö där Wiehe också bjuder på en exklusiv version av "Vi låter oss inte besegras", en tolkning av Bob Dylans "The Times They are A-Changin'".
Musik i programmet:
“Times they are a-changin’”– Bob Dylan
”Vi låter oss inte besegras” – Mikael Wiehe
“It's all over now baby blue” – Bob Dylan
”Sakta lägger båten ut från land” – Mikael Wiehe
”Spanska stövlar” – Mikael Wiehe
”Vem kan man lita på” – Hoola bandoola band
”Trollkarlen” – Mikael Wiehe
“Things have changed” – Bob Dylan
“Mr. Tambourine man” – Bob Dylan
”Frihetens klockor” – Mikael Wiehe och Ebba Forsberg
“Chimes of freedom” – Bob Dylan
”Jag ska bli fri” – Mikael Wiehe och Totta Näslund
“Like a rolling stone” – Bob Dylan
Skriv till oss! [email protected]
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Fredrik Wadström (producent)
-
Senaste från politikröran. P4 Extra presenterar årets Jerringkandidater. Mikael Wiehe släpper ny musik och ger sig ut på sin allra sista turné.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen.
-
När gamla hjältar förenas i ett nytt band har den ene av de två medelålders herrarna svårt att hålla tillbaka euforin, speciellt som det nya bandet The Halo Effect på papperet ser ut att vara mer In Flames än In Flames. Utöver det snackar vi om säsongspremiären av Så mycket bättre, ytterligare ett sorgligt dödsfall och sidoprojekt.Dessutom har Ricky Holmquist lyssnat på Felicia Takman, Miriam Bryant (tillsammans med Jocke Berg) och skaffat sig ett nytt favoritband medan Mikael Mjörnberg lyssnat på soloprojektet Enfold som låter precis som huvudbandet pg. Lost men är underbart ändå.I vårt hiss och diss-segment "hög och mög" sågar vi alla som förespråkar censur och hyllar att Mikael Wiehe slutar turnera.Musiken som diskuteras i avsnittet hittar ni här: https://open.spotify.com/playlist/6tkDJywkugY4PudHX81YFs?si=98e71a7d13824769Vinjettfoto: Martin Wilson (https://www.facebook.com/fotografmartinwilson)Vinjettmusik: Systemet (https://www.facebook.com/systemetmusic)
-
Han är en av Sveriges mest älskade låtskrivare med låtar som Flickan och kråkan, Titanic, Det här är ditt land, Sång till modet. Hasse Strandberg möter Mikael Wiehe i ett samtal om Malmö under uppväxten, jazzmusik, politik, Latinamerika och mycket mycket mer. Mikael berättar också med värme och humor om vännen Björn Afzelius. Du får också storyn bakom några av Wiehes mest älskade låtar. Lördagsgäst i Retro FM, Mikael Wiehe!
-
KORT VERSION - Artisten och kompositören Mikael Wiehe gästade det svåra trehundrasextionde avsnittet av Värvet. Vi pratade om att brinna, Malmö, släktskapet med Greta Thunberg, 60-talet, icke-nostalgi, styvmödrar, ABBA, åren i Köpenhamn, melodier och givetvis en hel del om att alltid komma hem till bordeaux.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf
Producent: Clara Åström O’Månsson
Distribution: Acast
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Artisten Mikael Wiehe i det svåra trehundrasextionde Värvet - om engagemang, Malmö, släktskapet med Greta Thunberg, 60-talet, icke-nostalgi, styvmödrar, ABBA, äta råris, hitta jesus eller röka på, ljusblåa dörrar, norska sociologer, bli vänster mot alla odds, melodier, bordeaux och givetvis en hel del om hur många schnitzlar man får för sitt gage.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf
Producent: Clara Åström O’Månsson
Distribution: Acast
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lyssna här...
-
Maria är aktuell på SVT i den dramaserien 30 grader i februari. Hon älskar Mikael Wiehe och Björn Afzelius