Patreon Podcasts

 • Laddar upp Episoden på nytt då ljudet blev skumt.
  Oj vilket år! idag pratar vi nyheter och turneringar som komma skall.

  Webshop: www.fantasianorth.com

  Följ oss gärna på youtube också:
  www.youtube.com/channel/UCokFUZOkrVbDCq2s_aFjPLg

  Och vill ni supporta vårt jobb lite extra finns vi även på Patreon:
  www.patreon.com/fantasianorth

 • I poddens sjunde avsnitt så gästas Stefan och Honvargen av Sanna från Simphörnan och pratar lite klassisk svensk borgerlighet, nämligen entreprenören Hans Henrik von Essen. Grundare och dödgrävare av tändsticksfabriken Vulcan i Tidaholm, dödgrävare åt oerhört många fler än så och en man som bara inte kan stanna upp när han får feeling utan bara gasar.


  Patreon: https://www.patreon.com/tardulv

  Twitter: https://twitter.com/tardulv


  Källor för avsnittet:


  Riksarkivet - Hans Henrik von Essen

  Tjugofyra7 (blogg) - Tjugofyra7


  Produktion Klippning: Stefan Johansson (https://twitter.com/tardulv) Musik: "Bakom Senapen" av Jojje (https://soundcloud.com/skriket/) / Cornelius Link "Vicetone & Tony Igy - Astronomia (Medieval style)

  Bli Patreon för extra content!

  Support till showen http://supporter.acast.com/alla-dessa-javlar-1.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Forskare vill se varningstext på processad mat rapporterar SR.

  Nu måste världen ta krafttag mot ohälsosam ultraprocessad mat och gärna föra en liknande kampanj mot den som man gjort mot tobak - budskapet framförs av fyra forskare i en debattartikel.

  Maten ska enligt forskarna utsätta miljarder människor på jorden för ökad risk för diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdomar, stroke, depression och död. Forskarna vill därför se tydliga varningar på framsidan av dessa matförpackningar.

  Branschorganisationen Livsmedelsföretagen å sin sida motsätter sig inte helt oväntat varningsmärkning av mat och menar att industriprocessad mat inte behöver vara onyttig.

  Den stora frågan är ju varför ingen sagt något förut, inte minst då Livsmedelsverket?

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Gänget gästas av Dr. Michael Tärnfalk: Socionom, forskare och universitetslektor med lång yrkeserfarenhet från arbete med unga lagöverträdare. Han disputerade med avhandlingen “Barn & Brott – En studie om socialtjänstens yttranden i straffprocessen för unga lagöverträdare” och är författare till “Professionella Yttranden – En introduktion till socialt arbete med unga lagöverträdare”.


  OBS. Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till fullversionen av våra avsnitt och alla exklusiva avsnitt? Stöd oss på Patreon. 


  Är du i en sits där du har det svårt med ekonomin, är mellan två jobb eller så? Inga problem. Skicka ett mail till oss på hej@sistamaltiden.se så ser vi till att du får lyssna gratis tills du har råd. 


  Sista Måltiden Shop: https://sistamaltiden.se 


  Sista Måltiden Swish: 123 605 59 90 

  Är du Patreon och vill få tillgång till alla avsnitt i sin helhet? Vill du bli Patreon för att få tillgång till allt? Tryck här.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Den inre resan är i fullgång hos Jacob Wandrell som kommer på ett återbesök. Vi djupdyker i filosofi, buddhism, stoicism då vi pratar om våra liv, var vi varit och var vi är på väg. Vi börjar vid starten av pandemin som vände upp och ner på världen för många utav oss. Men den viktiga punkten är hur vi ser på det och hur vi väljer att tackla den stora omställningen. 

  Stötta Öppet sinne på Patreon https://www.patreon.com/oppetsinne

  Instagram https://www.instagram.com/pauldelvalle/?hl=sv

  Youtube https://www.youtube.com/channel/UCAQXDkNpHStIp_AWv--DoLA

 • Forskare vill se varningstext på processad mat rapporterar SR. Nu måste världen ta krafttag mot ohälsosam ultraprocessad mat och gärna föra en liknande kampanj mot den som man gjort mot tobak - budskapet framförs av fyra forskare i en debattartikel. Maten ska enligt forskarna utsätta miljarder människor på jorden för ökad risk för diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdomar, stroke, depression och död. Forskarna vill därför se tydliga varningar på framsidan av dessa matförpackningar. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen å sin sida motsätter sig inte helt oväntat varningsmärkning av mat och menar att industriprocessad mat inte behöver vara onyttig. Den stora frågan är ju varför ingen sagt något förut, inte minst då Livsmedelsverket? #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Det här avsnittet med komplett "intervju" finns på Patreon:

  https://www.patreon.com/posts/61602284


  Klippt av Magnus Esser Bengtsson


  Lyssna på vår dotterpodcast Jökungen:

  https://www.youtube.com/channel/UC1-xHL29owZJAK4i6D38m2g

  https://www.patreon.com/jokungen

  https://www.instagram.com/jokungen.podcast/


  Lek med oss på Discord: https://discord.io/haveristerna

  Lek med oss på Facebook: https://www.facebook.com/groups/621926561576206/

  Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/haveristerna

  Betala oss via Patreon: https://www.patreon.com/haveristerna


  Vinjett av Dubmood: https://dubmood.bandcamp.com/


  Grafik och merch av Christoffer Svanströmer:

  https://www.instagram.com/csvanstromer/

  https://shop.spreadshirt.se/haveristernastore/

  https://www.patreon.com/csvanstromer

  https://www.facebook.com/ChristofferSvanstromer/


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Vi människor gillar att jämföra oss. Problemet är att vi många gånger jämför oss helt fel. Vi jämför oss med de som har mer eller som har kommit längre på resan. Vi jämför oss med några få istället för att jämföra oss med alla. Vi missar att t.ex. mer än halva Sveriges befolkning inte har en krona i ett ISK eller att bara 2 av 10 äger en aktie i Sverige.

  I dagens avsnitt går vi genom data från Avanza, Pensionsmyndigheten, SCB och flera andra källor, för att ge en så rättvisande bild av den genomsnittlige svensken som möjligt. Vi hoppas även att det kan bidra till att du ska kunna:

  1) Ge dig själv en liten klapp på axeln
  2) Få en liten realitycheck
  3) Andas ut och se att du gör bra
  4) Få en möjlighet att fira dina framgångar

  Det är nämligen naturligt att jämföra sig. Gjort på rätt sätt så kan det inspirera, accelerera ens ekonomiska resa eller hjälpa en när det behövs. Men det kan också vara destruktivt om det görs på fel sätt, framförallt om man jämför sig "fel". Vår hjärna är inte duktig på att göra korrekta statistiska jämförelser.

  Sedan vill jag också säga tack till Avanza och Nicklas Andersson som hjälpt till med en hel del data. De är mest generösa med data av alla bankerna. En sak värd att tänka på dock är att även om Avanza är naturligt för oss som är ekonomiskt intresserade, så är ca 85 % av den svenska befolkningen INTE kunder på Avanza. Eller att 8 av 10 svenskar inte äger några aktier och av de 2 av 10 som faktiskt äger aktier, äger 42 % aktier i ett enda bolag.

  Vi brukar inte heller tänka på att nästan 60% av den svenska befolkningen INTE har ett ISK-konto. Att hälften av Avanzas kunder (15 % av befolkningen) inte har 50 000 kr totalt på sitt Avanza konto. De där miljonärerna man hör i sociala medier utgör också bara 7 % av Avanzas totala kunder, som i sin tur bara är en bråkdel av hela befolkningen.

  En viktig sak att skilja på också är median och genomsnitt. Medianen är det mittersta värdet och ofta betydlig bättre att jämföra på än genomsnitt som dras upp av extremerna (några få extretmt rika ökar snittet för alla). Hos LYSA har mediankunden ca 50 000 SEK. Hos Avanza har median-svensken vid 30 års ålder ca 40 000 SEK och sedan ökar det till ca 75 000 SEK för 40- och 50-åringar.

  Det är en stor skillnad mot genomsnittet vid samma åldrar som är ca 160 000 SEK för 30-åringen, 400 000 för 40-åringen och 550 000 för 50-åringen. Återigen viktigt att jämföra sig rätt. Mediansparandet på Avanza ligger runt 1500 kr/månad medan snittsparandet ligger på ca 2 700 kr/månad.

  Vi tittar på det även från ett globalt perspektiv. Om du har en total förmögenhet (boende, tjänstepension, inkomstpension, ppm, aktier etc) på 10 Mkr eller mer så tillhör du _världens_ rikaste procent av människor. I Sverige är det mer än halv miljon människor, eller 5 % av befolkningen. Samtidigt som halva jordens vuxna befolkning äger mindre än 1.5 % av förmögenheten.

  Ja, sådana här siffror och mycket till får du i dagens avsnitt. 🤓

  Tack för denna veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ======
  Artikel & Bildspel: https://bit.ly/rtrik
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/

 • "Enligt socialminister Lena Hallengren har regeringskansliet gjort allt i sin makt för att ge Coronakommissionen tillgång till det material den behöver.
  Det är inte sant.

  Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen.
  Det tror jag mig veta, eftersom jag har sett ett antal av dem.

  Att de överhuvudtaget finns får jag reda på när jag blir kontaktad av en person som arbetar i regeringskansliet. Hen är upprörd, eftersom det finns mängder av material från regeringens krisgrupp GSS på regeringskansliets servrar. Information som hen är övertygad om skulle hjälpa Coronakommissionen att förstå hur den svenska pandemistrategin växte fram under februari, mars och april 2020.

  ”Det är fler än jag på regeringskansliet som undrar varför de inte har lämnats ut”, säger hen.

  Till varje möte i GSS har det tagits fram en agenda med fem eller sju kortfattade punkter. En stående punkt har till exempel varit "Arbetet framåt". Dessa dagordningar har Coronakommissionen fått ta del av.
  Men vid sidan av dem har också funnits vad som formellt kallas annoterade dagordningar. På enklare svenska: dagordning med kommentarer.

  Det handlar i praktiken om ordagranna talmanus för de tjänstemän som varit föredragande på mötena. En text för varje mötespunkt. Ett slags protokoll upprättade i förväg.

  Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen.
  Dokumenten är i regel ganska omfångsrika. Den 18 mars 2020 är den "vanliga" dagordningen på en halv sida, medan den annoterade är på åtta sidor. Den 25 mars sju sidor. Den 8 april också sju sidor. Och så vidare.

  Oftast har det varit Mikael Dambergs statssekreterare Elisabeth Backteman som lett mötena och hållit i föredragningarna. Ibland tjänstemän från krishanteringskansliet, eller från andra departement.
  De kommenterade dagordningarna från pandemins inledningsskede vittnar om strategiska diskussioner på hög nivå. Var man befinner sig i arbetet och vilka avvägningar som behöver göras. Om handlingsalternativ vid olika nivåer av smittspridning. Vad som ska ske om situationen blir så illa att man måste prioritera mellan olika samhällsverksamheter. Med mera.

  Dokumenten ligger prydligt sorterade i regeringskansliets interna dokumenthanteringssystem. En mapp för varje månad, och en undermapp för varje möte. I mötesmapparna ligger också deltagarlistor och bilagor.
  Enligt källan har kriskansliets ledning fått frågan från anställda om varför Coronakommissionen inte fått se alla dessa dokument. ”För att den inte frågat efter dem”, ska ha varit svaret.

  Hur nu det skulle ha gått till. Enligt en annan källa på regeringskansliet har dokumenten varit okända för kommissionen. Fram till att jag kontaktar den.

  Dokumenten ligger prydligt sorterade i regeringskansliets interna dokumenthanteringssystem. En mapp för varje månad, och en undermapp för varje möte.

  Kriskansliets ledning vill dock fortfarande inte bekräfta handlingarnas existens. När jag kontaktar kansliets tidigare chefstjänsteman Karin Lindgren, idag senior rådgivare på justitiedepartementet, säger hon att "det inte känns rätt för mig att svara på den frågan" och hänvisar vidare till den nuvarande kriskanslichefen Katja Anell.

  Katja Anell trycker bort mina påringningar sju gånger, och skickar ett sms att hon hänvisar till regeringskansliets presstjänst eftersom hon inte har tid att svara på min ja- och nej-fråga om det finns annoterade dagordningar.

  "Det känns för jävligt att regeringskansliet försvårar för kommissionen", säger min ena källa.

  Och det är svårt att inte hålla med. Men från och med nu vet Coronakommissionen vilka dokument man ska fråga efter. De som Lena Hallengren påstod inte fanns. Varsågod.

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • "Enligt socialminister Lena Hallengren har regeringskansliet gjort allt i sin makt för att ge Coronakommissionen tillgång till det material den behöver. Det är inte sant. Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen. Det tror jag mig veta, eftersom jag har sett ett antal av dem. Att de överhuvudtaget finns får jag reda på när jag blir kontaktad av en person som arbetar i regeringskansliet. Hen är upprörd, eftersom det finns mängder av material från regeringens krisgrupp GSS på regeringskansliets servrar. Information som hen är övertygad om skulle hjälpa Coronakommissionen att förstå hur den svenska pandemistrategin växte fram under februari, mars och april 2020. ”Det är fler än jag på regeringskansliet som undrar varför de inte har lämnats ut”, säger hen. Till varje möte i GSS har det tagits fram en agenda med fem eller sju kortfattade punkter. En stående punkt har till exempel varit "Arbetet framåt". Dessa dagordningar har Coronakommissionen fått ta del av. Men vid sidan av dem har också funnits vad som formellt kallas annoterade dagordningar. På enklare svenska: dagordning med kommentarer. Det handlar i praktiken om ordagranna talmanus för de tjänstemän som varit föredragande på mötena. En text för varje mötespunkt. Ett slags protokoll upprättade i förväg. Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen. Dokumenten är i regel ganska omfångsrika. Den 18 mars 2020 är den "vanliga" dagordningen på en halv sida, medan den annoterade är på åtta sidor. Den 25 mars sju sidor. Den 8 april också sju sidor. Och så vidare. Oftast har det varit Mikael Dambergs statssekreterare Elisabeth Backteman som lett mötena och hållit i föredragningarna. Ibland tjänstemän från krishanteringskansliet, eller från andra departement. De kommenterade dagordningarna från pandemins inledningsskede vittnar om strategiska diskussioner på hög nivå. Var man befinner sig i arbetet och vilka avvägningar som behöver göras. Om handlingsalternativ vid olika nivåer av smittspridning. Vad som ska ske om situationen blir så illa att man måste prioritera mellan olika samhällsverksamheter. Med mera. Dokumenten ligger prydligt sorterade i regeringskansliets interna dokumenthanteringssystem. En mapp för varje månad, och en undermapp för varje möte. I mötesmapparna ligger också deltagarlistor och bilagor. Enligt källan har kriskansliets ledning fått frågan från anställda om varför Coronakommissionen inte fått se alla dessa dokument. ”För att den inte frågat efter dem”, ska ha varit svaret. Hur nu det skulle ha gått till. Enligt en annan källa på regeringskansliet har dokumenten varit okända för kommissionen. Fram till att jag kontaktar den. Dokumenten ligger prydligt sorterade i regeringskansliets interna dokumenthanteringssystem. En mapp för varje månad, och en undermapp för varje möte. Kriskansliets ledning vill dock fortfarande inte bekräfta handlingarnas existens. När jag kontaktar kansliets tidigare chefstjänsteman Karin Lindgren, idag senior rådgivare på justitiedepartementet, säger hon att "det inte känns rätt för mig att svara på den frågan" och hänvisar vidare till den nuvarande kriskanslichefen Katja Anell. Katja Anell trycker bort mina påringningar sju gånger, och skickar ett sms att hon hänvisar till regeringskansliets presstjänst eftersom hon inte har tid att svara på min ja- och nej-fråga om det finns annoterade dagordningar. "Det känns för jävligt att regeringskansliet försvårar för kommissionen", säger min ena källa. Och det är svårt att inte hålla med. Men från och med nu vet Coronakommissionen vilka dokument man ska fråga efter. De som Lena Hallengren påstod inte fanns. Varsågod. #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Låt oss inleda 2022 med avsnitt 22 och fullkomligt frossa i det bästa som finns: sticktid! Hur har vi tagit oss an det nya året? Jo med köttiga flätor, ullig ull och kanske en hamster i frysen. Och hörrni, vad gör man med plagg som är bortom all räddning? Häng med så tar vi reda på det. Puss & garn!

  Klicka här för shownotes

  Stötta oss gärna på Patreon

 • Geopolitiken bestämmer vad som sker inrikespolitiskt, ej tvärtom, det skall man komma ihåg.

  "Vi måste utgå från våra egna intressen" sade försvarsministern häromdagen, utan att då direkt specificera vilka dessa "vi" eller vilkens intressen detta innebär...

  För befolkningen är helt säkert ej begagnade av att man från etablissemangets sida muckar gräl med den ryska björnen, det tycker man ju borde vara utrett med historien som facit.

  Vem behöver yttre fiender med ledning som vår?

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Geopolitiken bestämmer vad som sker inrikespolitiskt, ej tvärtom, det skall man komma ihåg. "Vi måste utgå från våra egna intressen" sade försvarsministern häromdagen, utan att då direkt specificera vilka dessa "vi" eller vilkens intressen detta innebär... För befolkningen är helt säkert ej begagnade av att man från etablissemangets sida muckar gräl med den ryska björnen, det tycker man ju borde vara utrett med historien som facit. Vem behöver yttre fiender med ledning som vår? #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • När vi gästade Almedalen 2016 så kunde ej vapenvägrare och försvarsminister Peter Hultqvist redogöra för hans uttalande vid tillfället att Gotland skulle vara av så stort intresse för Ryssland att komma ut i Atlanten att de skall betraktas som ett hot mot nationen, trots att det är smalare över Öresund än mellan Gotland och det Europeiska fastlandet. Det blev till sist för mycket när Peter fick frågan om inte Ryssland kunde vinna ett krig mot Sverige från kaserngård, med den reaktion att vilken organisation vi företrädde blev desto viktigare istället för att svara på dessa två frågor.

  Såhär skrev vi vid tillfället till den video som spelades in.

  "Tanken om att Peter Hultqvist skulle vara något annat än en propagandamegafon åt det militärindustriella komplexet - vilket är detsamma som bankhegemonin - är svårt att värja sig ifrån, då imbecilla uttalande som dessa såklart inte syftar till något annat än att genom trygghet som säljargument öka den offentliga konsumtionen - rusta upp - gå med i NATO - till förmån för samma bankmaffia, vars system bygger på allt tyngre skuldbörda för de många."

  Nu lite drygt 6 år senare blev ju inte den kommentaren direkt mindre aktuell, då det nu visar sig att Svenskarna blir allt mer Nato-vänliga, enligt en ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna har beställt.

  35 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar ja på frågan om Sverige ska gå med i Nato, medan 33 procent svarar nej och 31 procent är tveksamma.

  De nya siffrorna kan ställas mot en telefonundersökning genomförd av Sifo under 2018, då 48 procent av svenskarna var negativt inställda till att gå med i försvarsalliansen.

  I undersökningen framkommer det även att allt fler tycker att Sverige bör hålla öppet för att gå med i Nato om det säkerhetspolitiska läget försämras. Två tredjedelar av de svarande instämmer i det påståendet medan 14 procent svarar nej.

  Frågan om ett medlemskap har aktualiserats allt mer efter Rysslands uttalanden om Natos expansion och Sveriges allt intensivare samarbete med den militära alliansen.

  Under 2021 har Sverige deltagit i flera övningar tillsammans med Nato, men till skillnad från till exempel Finland har Sverige inte en uttalad Nato-option.

  Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det.

  Sverige har inte en uttalad Nato-option, men en majoritet av den svenska riksdagen är för en sådan möjlighet.

  Det blir lätt så med ett politiskt- såsom mediaetablissemang där alla stämmer in i samma kör och med hjälp av problemformuleringsinitiativet sätter agendan!

  #CarlNorberg #deFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Gänget drabbar samman i klassisk anda. Utan gäst. Chang sitter fast i Umeå.


  OBS. Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till fullversionen av våra avsnitt och alla exklusiva avsnitt? Stöd oss på Patreon. 


  Är du i en sits där du har det svårt med ekonomin, är mellan två jobb eller så? Inga problem. Skicka ett mail till oss på hej@sistamaltiden.se så ser vi till att du får lyssna gratis tills du har råd. 


  Sista Måltiden Shop: https://sistamaltiden.se 


  Sista Måltiden Swish: 123 605 59 90 

  Är du Patreon och vill få tillgång till alla avsnitt i sin helhet? Vill du bli Patreon för att få tillgång till allt? Tryck här.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.