Stockholm Podcasts

 • Denna fantastiska karaktärsskådespelerska som många av oss beundrar, föddes 15 oktober 1925 i Stockholm. Lite senare så flyttar Margareta med sin mor Margareta Svensson till läkar- och advokatvillan på Rögårdsgatan här i Norrtälje Margaretha Krook Norr...

 • Ett trauma sätter inte spår bara hos den som upplevt det, utan kan prägla flera generationer. Nazanin Raissi reflekterar över fenomenet som kallas postmemory, eller postminne på svenska.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2023-01-19.

  Fotoalbumets pärmar vilar mot bordet. Jag lösgör det svartvita familjefotografiet bakom det skyddande höljet och vänder på det. Baksidan täcks av text som strukits över med täta cirklar och streck av blå kulspetspenna. Jag lutar ögat mot Agfa-luppen som förflyttar mig närmare. Långsamt drar jag luppen över det blå klottret, som likt tusenåriga svårtydda inskriptioner på pergament, får mig att skymta det förflutna genom nuet. Jag visar fotografiet för min far. Berättar att jag vänder på varje fotografi. Minnen är alltid i kris, säger han. Texten förblir omöjlig att dechiffrera. Jag placerar tillbaka fotografiet i albumet. Människorna här är borta men deras spår kvarstår. 

  Postmemory, eller postminne, beskriver en senare generations förhållande till det personliga, kollektiva eller kulturella trauma som en tidigare generation upplevt. Vi talar här om upplevelser som denna senare generation “minns” endast genom berättelser, bilder och handlingar. Upplevelser som överförts så djupt och monumentalt att de tycks utgöra minnen i sig själva enligt Marianne Hirsch, professor i litteratur vid Columbia University som formulerat begreppet. Förledet “post” ska inte tolkas som att vi i den senare generationen lever bortom minnet och att vi upplever det som historia. Nej, tvärtom reflekterar “post” här att minnet fritt förflyttar sig mellan generationer och människors medvetanden och på så vis blir ett slags gemensamt upplevd biografi. 

  Hirsch utgår från Förintelsen i sin analys men menar att postminne kan uppstå i många olika sammanhang där traumatisk överföring sker. Ofta förs minnena vidare inom en familj, men familjeband är inte nödvändigt för att postminne ska uppstå. Vad som är av betydelse är att kunna identifiera sig med den som erfarit traumat. Identifikationen gör det möjligt för traumat att fortplanta sig, att bli ett minne i en yngre generation, också bortom släktskap. Förutsättningen är att där finns en länk till ett kulturellt eller nationellt trauma som skapar känslan av att “det kunde ha varit jag”. 

  Till skillnad från minnen relaterade till posttraumatisk stress rör det sig således inte om lagrade och faktiska minnen, utan om ett slags “icke-minnen” överförda genom “kroppens språk”. Alltså minnen som saknar en konkret relation till det förflutna och som skapats av tystnad snarare än tal och av det osynliga snarare än det synliga. Postminne är att ärva ett stumt och okänt förflutet. Det kan liknas vid Sigmund Freuds beskrivning av traumat – som att ha en “främmande kropp” i psyket som begär att få bli förstådd. 

  Att växa upp med överväldigande postminnen gör att de egna erfarenheterna riskerar att trängas undan och därmed kan en person indirekt formas av traumatiska händelser tidigare generationer upplevt. Med Hirschs ord “händelserna inträffade i det förflutna men deras effekter fortsätter in i nuet”. Eller som poeten Solmaz Sharif skriver: “Enligt de flesta / definitioner har jag aldrig / varit i krig. // Enligt mina / har merparten av mitt liv / tillbringats där.” Postminne är att “minnas” sina föräldrars minnen som vore de ens egna erfarenheter. Att minnas deras sår. 

  Förefaller det dunkelt? Det är för att det är det. Det mänskliga minnet är ett landskap som till stora delar fortfarande är dolt och fyllt av hemligheter.

  Muntliga och skriftliga berättelser lämnar spår men fotografier gör något mer. Fotografiet är en miniatyr av verkligheten säger författaren Susan Sontag. Filosofen och kritikern Roland Barthes menar att fotografiet ständigt bär med sig sitt motiv. Det är ett närvarobevis och ger därmed ett löfte om tillträde till det avbildade ögonblicket. Barthes skriver: “En sorts navelsträng, som förbinder det fotograferade tingets kropp med min blick: även om jag inte kan ta på det blir ljuset här ett köttsligt element, en hud som jag delar med den som har fotograferats.” 

  För Hirsch är fotografiet postminnets främsta medium. Fotografier som överlever trauman, som överlever personerna på bilden, besitter en sällsam förmåga att verka som spöken som hemsöker nuet menar Hirsch. De visar oss att gränsen mellan de döda och de levande i själva verket är mycket tunn. Vi tittar på personerna och de tittar tillbaka. Vi förmår inte lämna varandra i fred.

  Varje fotografi behöver tid för att existera. Varje fotografi representerar ett bestämt ögonblick. Fotografiet säger det var. Det var en gång ett krig. Det var en gång en familj. Det var en gång en far som i en hastig flykt valde att ta med ett fotoalbum. 

  Fotografier gör mer än att visa scener och erfarenheter från det förflutna, de frigör sig från sin, till synes, tvådimensionella, stumma, fyrkantiga form och blir till fysiska berättelser menar konsthistorikern Jill Bennett. Vittnesmål som går under huden, berör och skakar om betraktaren. Antonio Damasio, professor i neurologi, beskriver våra synupplevelser som något fysiskt – det vi känner i våra kroppar när vi ser någonting. När vi tittar på fotografier söker vi mer än information. Vi tittar för att bli “träffade”, “sårade” och “chockade”. Vi tittar för att vi knyter an till döda objekt som aldrig svarar och vi genomsyrar dem med liv. 

  Fotografiet får även en symbolisk roll. Det refererar till betydelser bortom det som faktiskt avbildas. Till familj, hem, tillhörighet, trygghet och till den kontinuitet som brutits och som blöder från en generation till en annan. 

  Därför finns en länk mellan fotografi och kropp som möjligen förklarar fotografiets kraft att överbrygga gapet mellan dem som kom före och dem som kom efter.  

  Konst som har sin utgångspunkt i den tidigare generationens trauma utgör fundamentet för Marianne Hirschs teori. När postminnen ges ny form och placeras i nya sammanhang kan de “arbetas igenom” för att åter tala med Freud. Inget kan såsom konsten uttrycka sammanblandningen av närvaro och frånvaro, nu och då, liv och död, ambivalens och begär. Allt det stoff som postminnen består av. Kanske kan, genom konsten, postminnen bearbetas. 

  Jag trär på mig de vita tunna handskarna, tar fram fotografiet och lägger det varsamt med baksidan mot skannerns glas. I bildredigeringsprogrammet ökar jag bildens kontrast. Jag förändrar brännvidden och kommer sakta närmare. Bakom kulspetspennans cirklar och streck anar jag bokstäver och ett årtal men informationen förblir kodad. Jag kommer nära men jag kommer inte fram. Från originalfotografiet skapar jag en ny papperskopia. Med en kulspetspenna ritar jag egna cirklar av blått bläck över de redan existerande. Med en sax rispar jag bort de sista synliga spåren av ord. Minnen är alltid i kris.

  Nazanin Raissi, psykolog och konstnär

  Litteratur:

  Barthes, Roland. (1986). Det ljusa rummet. Översättning: Mats Löfgren. Alfabeta. Stockholm, Sverige. 

  Bennet, Jill. (2005). Empathic vision: Affect, trauma, and contemporary art. Stanford University Press. Stanford, California. 

  Cozolino, Louis. (2006). The neuroscience of human relationships. W.W. Norton & Company. New York City, New York.

  Damasio, Antonio R. (2003) Descartes Misstag. Översättning: Per Rundgren. Natur och Kultur. Stockholm, Sverige.

  Hirsch, Marianne. (1997). Family frames: Photography narrative and postmemory. Harvard University Press. London, England.

  Hirsch, Marianne. (2012). The generation of postmemory: Writing and visual culture after the holocaust. Columbia University Press. New York City, New York.

  Sharif, Solmaz. (2017). Look. Översättning: Ida Börjel och Jennifer Hayashida. Rámus Förlag. Malmö, Sverige.

  Sontag, Susan. (1977). On photography. Penguin Books. London, England.

 • I veckans avsnitt så gästas podden av vår tarottjej Charlotte som också driver dymosthlm, där hon bland annat klistrar upp och sprider sin poesi runt om i Stockholm. I avsnittet berättar Charlotte om vägen in i den spirituella världen, hennes tolkning av skillnaden på känslohjärna vs faktahjärna och vad är egentligen en Skurt-kurs? Hon berättar även hur en födelsedagspresent från sin pappa var vägen in till tarot och hur Tessans slöscrollande på Instagram ledde till att du snart kan boka readings med Charlotte på Oh La Moon. Det här blir ett glatt och roligt avsnitt som du inte vill missa.


  ⋆ Charlottes instagram: https://www.instagram.com/dymosthlm/

  ⋆ Shop: https://ohlamoon.se/

  ⋆ Instagram: https://www.instagram.com/ohlamoon.se/

  ⋆ Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/moonfriendsbyohlamoon/


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Första lördagen i maj är här och Annika Jankell bjuder på en härlig blandning av kluriga frågor och musik i Melodikrysset som denna vecka har nummer 18. Varmt välkomna att vara med på en melodisk kryssning för hela familjen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I familjeprogrammet Melodikrysset gäller det att vara musikdetektiv!

  I Melodikrysset ställs olika frågor kring musik och artister. Fyll i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna som presenteras i programmet. Varje vecka står ett fluffigt badlakan och nio svartvitrutiga brickor med melodikryssmotiv på spel.

  Var med och tävla om Melodikryssets priser

  För att din lösning ska räknas måste du skicka in krysset antingen via Melodikryssets app, per post eller här på vår sajt enligt anvisningar. Senast onsdag vill vi ha ditt svar för att du ska komma med i dragningen.

  Du har lika stor chans att vinna oavsett hur du skickar in din krysslösning. Vill du läsa mer om hur det går till kan du klicka dig vidare via länkarna här nedanför.

  Skicka in din lösning med post till Melodikrysset

  OBS! Du kan INTE mejla in ditt svar vare sig med länkar eller bilder. Då är du tyvärr inte med i dragningen.

  Melodikrysset 
  Sveriges Radio P4 
  109 12 Stockholm

  [email protected]

  Programledare för Melodikrysset är Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson som turas om och leder programmet varannan vecka.

  Melodikrysset 18 – programmet görs av:

  Programledare och krysskonstruktör: Annika Jankell

  Tekniker: Elin Hagman

  Teknisk producent: Ronnie Ritterland

 • Varmt välkommen tillbaka till Idrott-och ledarskapspodden. I det här avsnittet får du träffa Madeleine Wilhelmsson. Madeleine är civilingenjören som skolade om sig till yogaterapeut och som idag driver två yogastudios i Stockholm med inriktning på livsstils konceptet och yogaformen Mana Yoga - Funktionell medicinsk yoga. Sedan ett år tillbaka driver också Madeleine en utbildning som heter STP – Självläkningsterapeut programmet i tre steg.

  Madeleine har varit med här i podden tidigare, i avsnitt 49 och sedan vi sågs sist har Madeleine startat en ny utbildning för att utbilda Självläkningsterapeuter, blivit Mamma och även skaffat hunden labradoodlen Maya. I det här avsnittet får du veta mer om hur det är att driva ett eget företag som växer för varje år, hur man skapar flow och flöde i sin verksamhet och hur man gör för att våga drömma stort. Du får lära dig mer om vad självläkning är, varför det är viktigt och hur du själv kan göra för att stötta kropp och sinne till självläkning.

  Madeleine berättar hur hon skapade utbildningen STP, Självläkningsterapeut programmet som är Sveriges första kombinationsutbildning i medicinsk yoga, kost, näring och livsstil, vad den innehåller och hur kraftfulla effekter det kan bli när den medicinska kunskapen möter lärdomar från den yogiska traditionen såsom från Chakrasystemet. Och så pratar vi lite om hundar och vilka fina hälsoeffekter de har på våra liv. Varmt välkommen och trevlig lyssning.

  Mer om Yoga Mana och alla kurser och utbildningar hittar du på www.yogamana.se och på instagram @yogamanastockholm och Madeleine kan du följa på instagram @yogamadde.

  Stort tack också till Kerstin Florian international som är sponsor till det här avsnittet! Det här gör att du som lyssnar har en unik rabatt på 15 % på hela sortimentet så gå in och se över deras sortiment på www.kerstinflorian.se. Här hittar du bland annat Calm Mind som är en lavendelolja som bland annat kan hjälpa dig sova bättre. Den ger också lugn och avslappning och Jenny har använt den både på golfbanan när hon tävlade mycket och för att sova bättre. Rabattkoden får du i Introt och i avslutet av det här avsnittet så gå in och lyssna. Den är giltig tom juni månad och kan användas flera gånger. Tack igen till Kerstin Florian international.

  Och nu önskar vi dig en skön dag eller kväll och att vi ses här snart igen! Ta hand om dig! Hälsningar Jenny och Team Train for Balance.

 • I detta korta avsnitt tar Micael Bindefeld med sig Janne Josefsson på sin resa från jobbet som frisör till att fixa stora kändisfester i Stockholm på 1980-talet.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag kommer ni att få höra en spännande saga om Sonic och glassarna. I sagan följer vi Sonic när han besöker badhuset för att bada och köpa glass. Men när han kommer till kiosken upptäcker han att skurkarna har stulit all glass från glassbilen. Sonic bestämmer sig för att följa musiken och hitta skurkarna.

  Flera lyssnare från olika delar av Sverige har önskat sig denna berättelse, inklusive Ebbe, Eger, Valentino, Leon, Flora, Theodore, Elis, Harry, Arvid, Sam, Hugo Brandvold, och bröderna Lionel och Matheo från Stockholm.

  Under avsnittet kommer ni också att få lära er fakta om stenåldern. Så sätt på hörlurarna och häng med på detta spännande äventyr med Sonic och glassarna.

  Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar!⁠⁠ ⁠Gå med i ⁠⁠⁠Magiska Godnattsagor-klubben! ⁠⁠⁠

  Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠www.magiskagodnattsagor.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Följ oss på ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠ & ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.

 • Björn Ende är pianist, komiker, låtskrivare i humorgruppen Katten Skogmans Orkester och en av Sveriges mest erfarna pianister inom improv Comedy. Han är pianist i humorsuccén Rollspelsklubben som i januari 2023 sålde ut Göta Lejon i Stockholm på några timmar. Han har anlitats som pianist av i stort sett alla improgrupper i Sverige och han undervisar sångimpro sedan flera år. Björn är utbildad vid kungliga musikhögskolan i Stockholm.

  Vi pratar om varför pianot är det bästa impro-instrumentet, om impro-paradoxen och undertexter. Om hur vi som scenimprovisatörer kan stötta impromusikern, om att fortsätta vara nyfiken på hur du kan bli bättre, om scenpersonlighet och att vi är olika. Om tajming, formkänsla och musikalimpro. Om inspiration, ödmjukhet och att få uppskattning från publiken. Och så pratar vi om GPS, åttor och volleyboll.

 • Vi träffar några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut.

  Det har varit stipendieutdelning och Japanpodden var på plats i Stockholm och minglade bland lyckliga stipendiater.

 • På prime spot i Stockholm, inklämd under en liten mullvadsfärgad markis mellan Svenskt Tenn och Restaurang Strandvägen 1, ligger en juvelerare som många av oss nog har gått förbi. Den uppmärksamma har stannat och spanat på härliga ädelstenar och ovanliga smycken i skyltfönstret.


  I lokalen som hennes pappa tog över för över 30 år sedan huserar numera Natasja Gaudy. Hos Natasja är det personliga möten för att skräddarsy smycken som gäller - enbart.


  "Vi gör endast stycksaker", säger hon och förklarar hemligheten bakom det som många smyckesskapare drömmer om: att få ägna all sin tid åt att skräddarsy personliga smycken till sina kunder.


  I dagens avsnitt berättar Natasja öppet och vågat om hur hon skapar en personlig relation med varje kund för att få förtroendet att skapa de mest spektakulära smyckena i Gaudy's ateljé - och hon berättar också om varför det här arbetssättet inte alls är något hon egentligen rekommenderar. Det blir intressant, rafflande och mycket lärorikt!


  Drömmer du om att skräddarsy smycken åt dig själv eller andra? Eller föredrar du kollektioner? Skriv DM till oss och berätta!


  God lyssning!


  ⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠


  Om gästen:


  Natasja Gaudy

  Natasja Gaudy är andra generationens juvelerare vars far var guldsmed och hennes mor gemmolog. De startade företaget Gaudy 1975 - och sedan 1985 har de huserat i lokalen på Strandvägen. I över 30 år har familjeföretaget skräddarsytt smycken åt kunder som de skapat från grunden i egen verkstad. Något som utmärker Gaudy's sätt att arbeta är att allting görs från grunden och ingenting gjuts.


  Läs mer om Gaudy här och följ dem på instagram här


  ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠


  Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡


  Lyssna på Spotify och iTunes.


  Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.


  Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


 • Den gångna helgen firade En varg söker sin pod tio år med två utsålda föreställningar på Scalateatern i Stockholm. Det märks. Frågor som ställs: Var Tidningen Kvartal på plats för ett gräv? Vad har hänt med Livs röst? Tog Caroline tjack i logen? Vilken är vårens jacka? Med mera.

 • Gäst i poddens 15:e avsnitt är Ann Bonander Looft, kostymör och stickdesigner. I över 30 år har hon ritat kostymer till film och till de stora teatrarna som Dramaten och Stadsteatern, och till teatrar runt om i Europa.

  Anns stickade skapelser växer fram intuitivt utan att följa något mönster. Hon har stickat sedan barnsben och inspirationen hämtar hon överallt ifrån i omvärlden, från konst, människor, en film, en tanke, eller kanske en modebild. De stickade, mestadels bärbara, plaggen som hon säljer i eget namn kombinerar mode, konst och hantverk i ett, och hennes alster har visats i flera utställningar.

  Ann föddes i Degerfors -62. Modeintresset väcktes tidigt och tog fart på allvar när hon flyttade till Stockholm som 20-åring och började studera mode, sömnad, konst- och dräkthistoria. I hennes egen garderob hänger en del älskade plaggmodeller eller uttryck från tidig ålder, och en lyckad outfit för henne innehåller oftast något från förr och något hon själv har skapat.

  Hör Ann Bonander Looft berätta om hur en kostym på teatern växer fram och hur man tänker kring olika uttryck, färger och material, och om det känsliga och nära samarbetet med skådespelarna. Och hur går det till när en stickning växer fram? Och vad är det egentligen som händer inom henne som stickerska under stickningens många, långa timmar?


  ⭐ Se bilder på Ann i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Gresse och Fredda från duon Dirtytwo, båda med en bakgrund i klassiska Spånka NKPG, gästar podden för ett kul och bra snack om house, Norrköping, 90-talet och Malin Baryard. Vi pratar även om etiketten Peking House, Avicii, guldblöjor, musikskapande samt nutid och framtid + myyycket annat.

  Följ DirtyTwo:
  Instagram: www.instagram.com/dirtytw0/
  Facebook: www.facebook.com/DRTTW
  Spotify: https://open.spotify.com/artist/7CVxeOQgRk6nROT4nkHhAi?si=nPUbIIoHT3yHbwWpCnDkkg
  Soundcloud: https://soundcloud.com/dirtytwo

  Festa med oss! Vi firar tre år den 29 april i Stockholm:
  www.facebook.com/events/961786821653535

  Supporta Dansmusikpodden via Patreon:
  www.patreon.com/dansmusikpodden

  Swisha oss på 1230423798:
  QR-kod: https://www.dropbox.com/s/qcvkxf7eg2rin16/qr.png?dl=0

  Snacka loss i vår Facebook-grupp:
  www.facebook.com/groups/1813288435494427

  Följ oss:
  Instagram: www.instagram.com/dansmusikpodden
  Facebook: www.facebook.com/dansmusikpodden
  TikTok: www.tiktok.com/@dansmusikpodden
  Twitter: www.twitter.com/dansmusikpodden
  Özze: www.instagram.com/ozze.can
  Mats: www.instagram.com/matswurnell

  Mejla oss: [email protected]


 • Vi pratar om prinsessan Madeleines stora fest i Stockholm i maj. Vilka får komma och vad kostar det? Vi tar även upp att kung Charles är chockerande rik, han har haft flera knep för att samla ihop en förmögenhet som slår de flesta britter. Vi berättar var pengarna kommer ifrån. Och så pratar vi om den udda traditionen med barfotapromenad i kyrkan efter den kungliga kröningen. Och snart föds en ny kunglig bebis med koppling till Sverige.
  Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.
  Kontakt: [email protected]

 • Som tioåring blev Pelle Pettersson mästare i lådbilsracing inför 30 000 åskådare i Stockholm. Där startade resan för det som skulle bli en av Sveriges största idrottsmän och kanske Sveriges genom tiderna mest betydelsefulla formgivare.


  Pelle Petterssons var under en tid i världstoppen i tre seglingsklasser samtidigt och han var nära att vinna VM-guld i två av dem med bara tre veckors mellanrum. 


  Resan som formgivare gick från lådebil till riktig bil i raketfart. Vid 25 års ålder designade han Volvos mest ikoniska bil, sportbilen P1800. Något som Volvo höll hemligt i många år innan man erkände att det faktiskt var en pojk från Göteborg som ritat bilen.


  Pelle Pettersson är också känd som konstruktör av Sveriges största båtsuccé, segelbåtarna i Maxi-serien. Men på design-CV:et finns mer, oerhört mycket mer. Motorbåtar, segelbåtar, takboxar, trädgårdsredskap, klockor, golfputters och till och med en Stena-färja. Bland annat.


  Vi pratar också om att bli bra i backhoppning, fiskbilen, satsningen på Americas Cup, dagens bilfärger, hur nära bragdguldet han varit och vad han skulle svara om ett visst möbelföretag skulle ringa honom.


  Men allt är inte bara glatt i Pelles liv. Vi pratar också om att hantera den djupa sorg han upplevt.


  Att ingen intervjuat Pelle Pettersson de senaste 30 åren är obegripligt för mig. Men nu är väntan över, för här kommer en livs levande legend!


  Moderator: Gunnar Oesterreich

  Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen

  Distribution: Acast

  Samarbetspartners: Life Genomics, Gröna Gårdar, Funmed


  Hitta allt om podden: 

  Websida: https://spannandemoten.se/

  Instagram: @spannandemoten

  Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten

  Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/

  Kontakt: [email protected] eller via sociala medier


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.