Tyskland Podcasts

 • Lyssnaren Sven berättar om hur pandemin är i München i Tyskland. Årets majblomma är designad och forskare har hittat över 200 nya växter och djur. Vilka arter finns det kvar att upptäcka nu?

 • ”Rättsövergrepp som begås idag kommer avslöjas om 25 år” så skriver idag Advokaten Per E Samuelson i dagens juridik...

  Och här har vi det, allt från Hajby över Assange till Allra...

  " – Han sattes in på Beckomberga sinnessjukhus där han till slut fick välja mellan sinnessjukhuset och att bli skickad till Nazityskland.

  – Han valde Nazityskland där de svenska myndigheterna hade arrangerat ett bakhåll så att han fängslades efter anklagelser om att ha tafsat på en hisspojke.

  Så rättsövergreppet utgörs alltså egentligen inte av den fällande domen mot Kurt Haijby i Sverige, menar du?

  – Exakt… Rättsövergreppet består, enligt vår mening, av att man försökte tysta honom genom att först spärra in honom på Beckomberga och sedan såg till att han fängslades i Nazityskland.

  – Svensk polis agerade därefter för att Haijby, efter fängelsestraffet i Tyskland, skulle hamna i koncentrationsläger, vilket dock aldrig blev av."

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Objektiva bevis i ny studie på mediumskap från Tyskland. Vivi och Camilla samtalar om pågående vetenskaplig forskning kring kontakter med andra sidan, vilken inverkan det får och konsekvenser. Vi berör även påhopp och skepticism samt hur man kan ändra uppfattning om saker genom att man plötsligt vet mer om det. Trevlig lyssning önskar Vivi och Camilla

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • ”Rättsövergrepp som begås idag kommer avslöjas om 25 år” så skriver idag Advokaten Per E Samuelson i dagens juridik... Och här har vi det, allt från Hajby över Assange till Allra... " – Han sattes in på Beckomberga sinnessjukhus där han till slut fick välja mellan sinnessjukhuset och att bli skickad till Nazityskland. – Han valde Nazityskland där de svenska myndigheterna hade arrangerat ett bakhåll så att han fängslades efter anklagelser om att ha tafsat på en hisspojke. Så rättsövergreppet utgörs alltså egentligen inte av den fällande domen mot Kurt Haijby i Sverige, menar du? – Exakt… Rättsövergreppet består, enligt vår mening, av att man försökte tysta honom genom att först spärra in honom på Beckomberga och sedan såg till att han fängslades i Nazityskland. – Svensk polis agerade därefter för att Haijby, efter fängelsestraffet i Tyskland, skulle hamna i koncentrationsläger, vilket dock aldrig blev av." #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Tre experter ger sina bästa svar på lyssnarnas frågor om covid-19.

  Frågor som besvaras är exempelvis om man kan bli sjuk av omikron två gånger, när det är bäst att ta tredje vaccindosen och om man kan använda ett munskydd flera gånger. Medverkar gör Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Heidelbergs universitet i Tyskland. I programmet hör du också Elisabeth Bernspång, läkare och utredare vid Läkemedelsverket, och Karin Loré, professor i vaccinationsimmunologi vid Karolinska institutet. Programledare Annika Östman annika.ostman@sverigesradio.seProducent Jonna Westin jonna.westin@sverigesradio.se

 • Instabox har sedan starten 2015 drivit utvecklingen inom svensk e-handel mot leveransboxar. Data visade redan från starten att kunderna uppskattade att hämta sina varor från leveransboxar.

  Idag täcker Instabox in alla postnummer i Sverige och har även lanserat hemleveranser. Förra året omsatte de 700 miljoner kronor och värderas till mer än sju miljarder kronor.

  I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Alexis Priftis, vd och medgrundare av Instabox.

  Instabox har valt att göra flera saker annorlunda än konkurrenterna, som att anställa sina chaufförer. De var också först ut med att garantera att alla deras leveranser var fossilfria. Det finns ett starkt patos i företaget att göra saker och ting rätt.

  Vid starten 2015 hade Instabox grundare svårt att övertyga riskkapitalister. Vändpunkten kom när de fick möjlighet att placera sina leveransboxar hos Pressbyrån och 7-Eleven.

  Samma dag som Alexis Prifitis gästar Ehandelstrender släpps nyheten att Instabox köper den norska lastmile-aktören Portabuddy. Och snart ska Alexis Priftis flytta ner till Berlin med sin familj för att leda exansionen av Instabox på den tyska marknaden. Instabox finns i Sverige, Norge, Danmark samt Nederländerna och kommer att lansera i Tyskland i år med terminaler i Berlin och Düsseldorf.

  Lyssna också på Iboxens 50 000 boxar sätter en ny spelplan för den sista kilometern.

  Lyssna också på Leveransboxarna kräver nya samarbeten inom e-handeln.

  Kontakta Urban Lindstedt via https://www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/


  Kolla in våra samarbetspartner

  Bring - Shelfless - en fulfilmenttjänst från Bring

  https://www.bring.se/ehandel/shelfless

  Treyd är en köp nu, betala senare-tjänst för internationella leverantörskedjor.

  https://www.treyd.io/ehandelstrender

  Svea erbjuder tjänster som företagslån, krediter, fakturaservice, factoring, fakturaköp, kreditinformation och inkasso har vi bland annat smarta betallösningar för e-handel, mobil och butik.

  https://www.svea.com/se/sv/foretag/

 • Alla älskar Tyskland! Landet som sedan de fick lära sig en hård läxa 1918 knappt har ställt till med något alls och som märkligt ofta varit där popmusiken tagit stora steg framåt. Det var i Tyskland The Beatles lärde sig spela, det var i Tyskland Siw Malmkvist ett tag var den största stjärnan, det var i Tyskland Bowie spelade in sina bästa skivor och, kanske viktigast, det var i Tyskland Helloween spelade in världens bästa poplåt: Eagle Fly Free.


  Det här är historien om hur ett tyskt rockband på mindre än två år lyckas uppfinna en helt ny musikstil, dekonstruera den och släppa den slutgiltiga kärleksfulla parodin på den. Om dubbelskivan som inte blev av och hur ett nervöst sammanbrott ledde till den perfekta blandningen av schlager och Judas Priest.


  Dessutom hyllar och minns vi en av rockhistoriens bästa trumslagare och världens kanske enda vettiga bassolo i en rocklåt någonsin.

  Musik kostar pengar, donera och bli en gladare människa

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Hans och Gillis berättar om Trettondag knut och går igenom ett knippe lyssnarmail. Hur påverkar inflationen oss? Hans och Gillis spekulerar även om Rysslands ekonomi. Hans och Gillis pratar om en bok vid namn Vargatider om tiden för tyskarna efter andra världskriget. Vad hände med könsrollerna? Rykande färska uttryck väntar! Vad kommer ”att glida in på en räkmacka” ifrån?

  Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till vidmogenalder@gmail.com eller via ett meddelande på sociala medier!

 • Patrik Fahlgren, Hammarby IF handboll, huvudansvarig tränare för Stockholmslaget och har på ett par år tillsammans med laget skapat en viss stabilitet. Vald till Handbollsligans bäste mittnia två gånger 2007-2008 och 2008-2009. Göteborgaren trivs i Stockholm, där han har sin familj. Patrik Fahlgren har IK Sävehof som moderklubb, och har också spelar proffsspel i Tyskland.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Patrik Fahlgren, Hammarby IF handboll, huvudansvarig tränare för Stockholmslaget och har på ett par år tillsammans med laget skapat en viss stabilitet. Vald till Handbollsligans bäste mittnia två gånger 2007-2008 och 2008-2009. Göteborgaren trivs i Stockholm, där han har sin familj. Patrik Fahlgren har IK Sävehof som moderklubb, och har också spelar proffsspel i Tyskland.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • B17 ”Flying Fortress” har en särskild plats i den amerikanska minneskulturen runt andra världskriget. När européer tänker på de främsta stridsplanen under andra världskriget tänker vi gärna på jaktplanen, Spitfire, Mitsubishi Zero eller Bf109 Messerschmitt. För amerikansk del däremot, så är det snarare de tunga bombplanen som blivit ikoniska.


  B17 skulle i formation om tre och tre, i eskader på upp till 30 plan i stöten forma en ointaglig mur i luften, som med koncentrerad maskingevärseld skulle kunna mota bort vilka jaktplan som helst. Så var det i alla fall tänkt.


  I detta avsnittet av Militärhistoriepodden diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved B17 Flying Fortress och dess unika roll under andra världskriget.


  Man kan fråga sig varför B17 blev så centrala? Vad var det med amerikansk flygstrategi och industri som gjorde just de tunga bombplanen så viktiga, och samtidigt så ikoniska för den amerikanska insatsen under andra världskriget.


  För att förstå utvecklingen av B17 måste man se till erfarenheterna från första världskriget i Europa, för det var slutsatserna från detta krig och denna krigsscen som satte ramarna för mellankrigstidens amerikanska bombflygsstrategi. När man i USA var på väg att bygga upp ett flygvapen så tittade man mycket på den brittiska erfarenheten från krigen, men saknade samtidigt den direkta psykologiska erfarenheten av få civilbefolkningen bombad. I kombination med de geografiska förutsättningarna för USA, ansåg de amerikanska militärstrategerna därför att de tunga bombplan skulle vara den överlägset bästa strategin för deras inträde i luftkrigföringen.


  Det man behövde var ett tungt plan som var snabbt och tillräckligt bepansrat för att kunna ta sig in i fiendens luftrum och släppa sin last på strategiska punkter. För att kompensera för avsaknaden av jaktplan skulle bombplanen beväpnas med maskingevär i alla riktningar för att kunna mota fiender i luften. Det var av denna orsak som Boeing B17 fick namnet ”Flying fortress”. I formation om tre och tre, i eskader på upp till 30 plan i stöten skulle B17 forma en ointaglig mur i luften, som med koncentrerad maskingevärseld skulle kunna mota bort vilka jaktplan som helst. Så var det i alla fall tänkt.


  Verkligheten skulle möta de amerikanska piloterna i luften. Bristen på jaktplan innebar oerhörda förluster i Europa och nyttan med de amerikanska bombföretagen på tysk mark var tveksam. Trots det så överlevde planet sig själv kulturellt och har förblivit en ikon för den amerikanska demokratins kraftsamling under kriget.


  Bild: Boeing B-17 Flygande fästningar 398th Bombardment Group på bombuppdrag till Neumünster i Tyskland den 13 april 1945.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Chockhöga elpriser och klimatpanik har fått en del att se på kärnkraften med nya ögon. Men olika länder drar olika slutsater.

  Följ med till Tyskland, Frankrike och Kina för att höra hur man ställer sig till kärnkraften där, och hör om hur de stora kärnkraftsolyckorna i Fukoshima och Chernobyl har påverkat bilden av kärnkraften.Medverkande: Mikael Höök, forskare om globala energisystem vid Uppsala universitet, Marie Nilsson Boij, Pariskorrespondent, Daniela Marquardt, tidigare Berlinkorrespondent, och Hanna Sahlberg, Kinakommentator.Producent: Catarina Spåre GustafssonProgramledare: Kajsa BoglindTekniker: Ludvig Widman

 • Fast vi vet vad som är bra för oss, som att undvika fikabröd och ta pauser, gör vi ofta tvärtom. Vi äter bullen och sitter kvar vid datorn. Beteendedesign kan ändra på det.

  Vi fattar varje dag massvis med beslut. Vissa är vi nöjda med och andra ångrar vi. Ibland vore det bra om vi blev påminda om att stanna upp och tänka till innan vi fattade beslut.

  Veckans gäst i vår podd är Niklas Laninge, psykolog, beteendespecialist och författare till boken Beteendedesign. Att jobba med beteendesign handlar om att sänka trösklarna för beteenden man vill se mer av: göra det lättare att välja rätt, helt enkelt.

  Många arbetsgivare funderar just nu på hur de kan få medarbetarna att oftare komma in till kontoret. Hur kan vi använda beteendedesign i en sån situation?

  Gapet mellan intention och beteende
  Som så ofta, säger Niklas, behöver vi börja med syftet. Varför ska vi ses? I fallet med att ses på kontoret kan det vara att stärka samarbeten och den sociala gemenskapen. Men även om syftet är tydligt för alla räcker det inte alltid. Det uppstår ofta ett gap mellan våra intentioner och vad vi faktiskt gör. Att ta sig in till kontoret innebär en del friktion om man är van att jobba hemma.

  Skapa en direkt belöning
  Det känns i stunden skönt att slippa ta bilen eller bussen till jobbet även om man uppskattar de långsiktigt goda effekterna med att träffa kollegorna på plats. Precis som att det är lättare att falla för den omedelbara belöningen med att äta en bulle nu (det är gott) än att tänka på den långsiktiga belöningen med att låta bli (hålla sig i form). Kanske kan man hitta en direkt belöning för den som tar sig till kontoret, som att bjuda på frukost?

  Knuffa i rätt riktning
  I den hybrida arbetsmiljön kan vi också använda beteendedesign för att förekomma problem. Vi vet till exempel att långa digitala möten kan bli både tröttande och oengagerande. Att föreslå pauser i långa möten och fråga om den som har pratat minst vill säga något är två saker som en mötesledare kan göra. I framtiden kanske vi har AI-lösningar för såna "knuffar" i rätt beteenderiktning.

  Niklas berättar om ett företag som såg till att kalenderbokningssystemet föreslog promenadmöten för vissa mötesbokningar. Det är också beteendedesign.

  Använd förhandsval
  Ett annat verktyg inom beteendedesign är att låta det beteende man vill se mer bli ett förhandsval. Alltså inte en ruta man behöver bocka i utan tvärtom, en ruta man aktivt behöver bocka ur för att välja bort. Ett försök att få fler medborgare i Tyskland att köpa grön el nådde stora framgångar med den metoden. Trots att prisskillnaden bara var 100 kr per år valde knappt 7 procent den gröna elen när de aktivt behövde välja det. Men när det var ifyllt på förhand och behövde väljas bort aktivt valde närmare 70 procent att behålla den gröna elen.

  Med andra ord kan små tröskelsänkningar få stor effekt på våra beteenden. Det som krävs är att vi riktar in oss på ett specifikt beteende och eftersträvar små förändringar, ett steg i taget.

  Bilden på Niklas Laninge är fotograferad av Niklas Nyman.

  Vår samarbetspartner motivation.se har alltid en mängd artiklar om ledarskap och idag har vi valt en som handlar om hur du kan bryta en dålig vana. Läs mer här om varför vanans makt är stor och hur den går att överlista.

 • Om Show notes ser konstiga ut (exempelvis om alla länkar saknas. Det ska finnas MASSOR med länkar) så finns de på webben här också: https://www.enlitenpoddomit.se Avsnitt 350 spelades in den 11 januari och eftersom att "Kinaschack" uppfanns i Tyskland år 1892 ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_checkers ) så handlar dagens avsnitt om:

  INTRO:- Alla har haft en vecka... Björn har varit massor på TryHackMe. Johan har upptäckt att han kanske är en sucker för att känna sig behövd, och hållit på med "magicMirror2". Dessutom är han inte helt övertygad om progressiva glasögons förträfflighet

  FEEDBACK AND BACKLOG:- Johan har fått feedback om att Applemänniskor inte alls är dumma. (Simple vs. Easy)

  ALLMÄNT NYTT- Moxie Marlonspike slutar som VD på Signal https://signal.org/blog/new-year-new-ceo/ - BONUSLÄNK: https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_(software) - Och Signal inför Crypto betalning https://www.wired.com/story/signal-mobilecoin-cryptocurrency-payments/ - Norton 360 håller också på med Crypto… eller nåt https://krebsonsecurity.com/2022/01/norton-360-now-comes-with-a-cryptominer/ - Intel anställer… Hade varit kul att veta hans nya lön https://appleinsider.com/articles/22/01/06/apple-loses-lead-apple-silicon-designer-jeff-wilcox-to-intel - Wow… Supplychain attacker (i "Colors" och "Faker") https://www.bleepingcomputer.com/news/security/dev-corrupts-npm-libs-colors-and-faker-breaking-thousands-of-apps/ - BONUSLÄNK: RunAs Radio avsnitt 808: https://runasradio.com/Shows/Show/808

  MICROSOFT- Detta kan vara det största sedan Windows 10! Device Manager slutar leta på A: efter drivrutiner… https://www.windowslatest.com/2022/01/10/windows-11s-device-manager-finally-uses-os-path-instead-of-a-floppy-disks/ - Gör din Marknadsavdelning glad - "Organization Fonts in Powerpoint - For Windows: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=90893 - For Mac and mobile: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=90757 - For Web: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=88538 - Möjlighet att välja bort sin egna video i Teams https://www.windowscentral.com/microsoft-teams-will-soon-help-you-not-get-distracted-your-own-face - Teams blir bättre i VMs. (Citrix, Azure, VMware https://www.techradar.com/news/microsoft-teams-update-will-level-the-playing-field-for-all-users Länken till roadmapnyheten: ( https://www.microsoft.com/en-gb/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=87559 )

  APPLE- Microsoft berättar om bug i MacOS https://appleinsider.com/articles/22/01/10/microsoft-details-macos-vulnerability-that-allowed-protected-data-access - BONUSLÄNK från avsnitt 349: Bra podd om man är intresserad av Defender for endpoint på Mac eller säkerhet för Mac-ar generellt: https://thecyberwire.com/podcasts/security-unlocked/54/notes

  GOOGLE:- Google och Sonos är inte överens och som vanligt går det ut över konsumenterna (säger inte att det är Sonos fel) https://swedroid.se/funktionaliteten-for-googles-smarthogtalare-begransas-efter-sonos-stamning/- Google pratar bilar på CES https://www.thurrott.com/google/260985/google-to-expand-its-in-car-capabilities-this-year - BONUSLÄNK: https://eu.usatoday.com/story/tech/news/2022/01/08/ces-2022-attendance-covid/9146164002/

  EXTRA NYHET: - Kina reglerar Lagar som reglerar hur teknikföretag får använda rekommendationsalgoritmer https://computersweden.idg.se/2.2683/1.761223/kinesiska-myndigheter-borjar-reglera-algoritmer

  TIPS:- Scott Hanselman - Bad Date Coomparisaons i C# https://twitter.com/shanselman/status/1478170344623992832?s=20

  PRYLLISTA- Björn: David Hasselhoff - https://www.amazon.com/dp/B08YS686BZ/?tag=097-20&ascsubtag=v7_3_3_2q15_64zi_0_x01_-srt1 -- Johan: Skridskor

  EGNA LÄNKAR- En Liten Podd Om IT på webben, http://enlitenpoddomit.se/ - En Liten Podd Om IT på Facebook, https://www.facebook.com/EnLitenPoddOmIt/ - En Liten Podd Om IT på Youtube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit - Ge oss gärna en recension - https://podcasts.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577?mt=2#see-all/reviews - https://www.podchaser.com/podcasts/en-liten-podd-om-it-158069

  LÄNKAR TILL VART MAN HITTAR PODDEN FÖR ATT LYSSNA:- Apple Podcaster (iTunes), https://itunes.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577 - Overcast, https://overcast.fm/itunes946204577/en-liten-podd-om-it- Acast, https://www.acast.com/enlitenpoddomit - Spotify, https://open.spotify.com/show/2e8wX1O4FbD6M2ocJdXBW7? si=HFFErR8YRlKrELsUD--Ujg%20- Stitcher, https://www.stitcher.com/podcast/the-nerd-herd/en-liten-podd-om-it - YouTube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit

  LÄNK TILL DISCORD DÄR MAN HITTAR LIVE STREAM + CHATT- http://discord.enlitenpoddomit.se

  (Och glöm inte att maila bjorn@enlitenpoddomit.se om du vill ha klistermärken, skicka med en postadress bara. :)

 • I detta avsnitt samtalar jag med Svenska Skidskytteförbundets Huvudtränare, Johannes Lucas. Johannes kommer från Tyskland, närmare bestämt München där han även bor. Johannes är bara 28 år vilket är otroligt ungt i detta sammanhang och med tanke på vad han har för ansvar och vad han varit med om. Det är en mycket klok person jag pratar med som beskriver sin syn på ledarskap och vad som gör att hans Team presterar så bra. Johannes är nominerad till årets idrottsledare i Sverige vilket är en fin utmärkelse. Vem som får priset avgörs 17/1 på Idrottsgalan.


  Vi pratar också om skidskyttarnas status och hur de agerar sista tiden inför OS för att både vara förberedd fysiskt och mentalt. Johannes berättar att de har tänkt på allt och hur de försöker skapa en miljö i träningen som skapar en stress likt den på tävling.


  Jag hoppas att Johannes kommer stanna i Sverige som ledare då jag tycker han har en mycket bra syn på ledarskap, sedan har han ett stort engagemang och sprider stor Energi till människor runt om honom vilket är viktigt i ett lagbygge!


  Stort tack Johannes för att du är gäst i Vintersportpodden och stort lycka till på OS. Jag är mycket tacksam för att du delade med dig av dina tankar och gav mig stor energi!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.