Värmland Podcasts
-
Alex kom som 12-åring från Uzbekistan till Värmland. Hör honom berätta om de tuffa åren, sin drivkraft och idrottens betydelse för att komma in i samhället. Men även om de långa studierna inom offentlig rätt och det oväntade karriärbytet till business intelligence.
-
Safaradda ciida Påsk-iga(Ciidul fusxa) oo bilowday iyo talo la siiyay dadka gaadiidka u safra inta dabaaldegga ciidaasi lagu jiro. Meyd laga helay agagaarka Hagfors oo dhacda gobolka Värmland. Qiimaha guryaha oo xoogaa kor u kacay bishii maarso 2023, marka loo barbardhigo bishii feeberaayo ee ka horreeysay.
-
Vilka var egentligen Karl I till Karl VIII i den svenska regentlängden? Och varför kom svedjefinnarna till Värmland?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Om krigshandlingar och oroligheter som berört norra Värmland. (NWT 2013-12-21)
-
Postens utveckling i norra Värmland (NWT 2013-11-23)
-
Från Värmland till Georgia, ja den resan kommer veckans gäst Amanda Lennartsson få göra under april 2023 när hon får den äran att medverka vid en av årets fyra majors; Champions Cup! Under avsnittet berör vi bland annat Värmlandsbanor, Discmaniadiscar, stortävlingar, landslagsläger och inte minst det knepiga men ack så avsnittsaktuella ordet ambidexteritet. Tack för att du lyssnar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Erik kom från Värmland men levde många år i Nya Zeeland och Australien. Han kom hem igen och blev en man det talades om. Han kallades zeelänningen. Men en dag försvann han spårlöst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Gustavsson föddes 1854 i Östervallsskog i Värmland alldeles vid den norska gränsen. Han reste därifrån första gången som 18-åring då han och elva andra personer från orten tog sig till Nya Zeeland. De lockades dit av en svensk man som var agent för Nya Zeeländska staten. Resan skulle betalas av genom arbete samtidigt som de skulle få en bit mark att odla upp för eget bruk.
Men Erik var en rastlös själ. Efter tio år ordnade han ett lotteri på marken men delade aldrig ut vinsten utan tog pengarna han fått in och drog iväg till Australien. Där gifte han sig och fick en stor familj. Han försörjde sig delvis på förbjudna sysslor, som lönnbränning. Han efterlystes flera gånger och satt en tid i australiensiskt fängelse.
1907 dök han plötsligt upp i Östervallsskog igen. Han var då skild men hittade snart en ny svensk hustru. Barnen kom i rask takt. Här kallades han ”zeelänningen” en person som sett världen och han umgicks med dem som hade det lite bättre ställt.
1921 gav han sig iväg igen. Han skulle tillbaka till Australien för att hämta pengar som han sa att folk var skyldiga honom. Det kom ett brev från honom där han berättade att han fått sina pengar, nästan 2 miljoner i dagens penningvärde, och att han snart skulle vara hemma igen. Det var det sista man någonsin hörde av honom, berättar hans sentida släkting Lennart Östervald. Från den dagen vet ingen vad som hände Erik.
Det fanns vid förra sekelskiftet gott om agenter som hjälpte emigranter med information, biljetter och andra praktiska problem runt deras livs resa. På Riksarkivet i Göteborg finns ett unikt arkiv efter en sådan emigrantagentfirma. Där finns bland annat hundratals brev från människor som ber om olika upplysningar och också listor över de många underagenter som företaget hade i många svenska städer. Det var underagenterna som stod i första ledet och tog emot handpenningen för resan av emigranterna. Karl-Magnus Johansson är förste arkivarie och visar några intressanta dokument ur arkivet, som till stora delar är digitaliserat och åtkomligt via dator.
Programmet är gjort av
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected] -
Idag gästades vi av Regina Persson från Värmland, vi diskuterade psykiska ohälsa på många plan, in och lyssna!!
-
Minnen från en nu utdöd by i norra Värmland. (NWT 2013-08-17)
-
Julen kan vara härlig, fridfull och till och med magisk! Men planer kan också gå i stöpet och den kan vara något kaosartad. Ett program om saker som stuckit ut lite extra den här julhelgen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
Lena och hennes make har varit gifta i 50 år, dom har firat en lugn och mysig jul. Inte så mycket klappar men desto mer mat! Gertrud ansökte redan i april om att få fira jul med självaste påven och så blev det, julafton firades in med påven i Peterskyrkan i Rom. Linnea är meteorolog och har jobbat på julafton, just midsommar och julafton känner man extra mycket press som meteorolog. Vi får även en kort veckorapport om hur vädret i Göteborg ska te sig.
Rasmus har spanat in lite festliga julnyheter på P4:s lokala kanaler.
I podden pratar vi om hur våra jular varit, skogsfilosofen har ringt in till poddline och askungens julemusar verkar ha smugit sig in i julsändningen hos P4 Värmland.
-
Att bränna ner en 700 år gammal träkyrka med unika vägg- och takmålningar gick på några minuter. Att bygga upp den igen tog 14 år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör historien om timmerkyrkan, som bönderna i södra Råda socken i Värmland byggde tillsammans på 1300-talet. Senare bemålad av mäster Amund, med bilder ur bibeln.
Det var en novembernatt 2001 som bygdens klenod, och hela Sveriges kulturarv försvann i lågorna. Men tack vare många eldsjälar restes den ur askan 21 år senare.
En brand, ond bråd död, en bragd och ett bröllop.
Följ med på en resa genom seklerna.Reportrar: Magnus Hermansson och Hedvig Nilsson
Ljudmix: Örjan Bengtzing
Kanal: P4 Värmland
Ansvarig utgivare: Ola Finell
-
Nils Landgren - en unik trombonist och artist som verkligen lever musik!
Han började spela som sexåring och har efter 50 år på scenen en enormt bred palett.
I Degerfors i Värmland finns rötterna, och det var mycket musik i familjen.
Nisse kände en ganska omedelbar kärlek till trombonen. Det har inte varit lika självklart att ta plats med sången dock, och dålig kritik har gjort att han tappat lusten ibland.
Han berättar om att han tog risker i början och hyrde egna ställen som passade honom och producerade konserter själv, vi får höra om banden från förr, och om hur långt fler gig per dag man kunde göra då jämfört med nu. Vi snackar ledarskap, om att arbeta och leva i olika kulturer och om hur det ena uppdraget lett till det andra på alla möjliga sätt.
Kan ett brett genombrott ske med en psalm? Och en version som inte gillades av alla? Jajjamen.
Vi pratar om den stora vattendelaren, versionen av den blomstertid med Lill Lindfors som blev både älskad och hatad.
Vi pratar även om vad som kan vara lyckoreceptet för en lång och hållbar relation.
Nisse upplåter gärna en del av sin scentid för andra unga musiker och befäster hur viktigt det är med uppmuntran. Han berättar att hans band Funk unit håller honom själv ung, och delar med sig om deras otroliga arbete med projektet Funk for Life där de sprider glädje i delar av Afrikas slum via sin musik.
Degerforsaren Göran Hägglund skickar tillbaka en fråga till Nisse och vi djupdyker i något som Nisse är djupt engagerad i - ungas möjligheter till musicerande.
Många måste idag förstå hur allt hänger ihop hur - man drar undan mattan på "det svenska musikundret” som så många är stolta över, via den nedmontering av kulturskolan som nu sker.
Samhället har allt att vinna på att låta unga lära sig spela ihop då det lär folk så mycket mer än bara själva musiken. Musik är ett oslagbart kommunikationsredskap!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"En del tror på tomten och andra tror på Gud", sade en lärare när hon skulle förklara Joel Halldorfs kristna tro för klasskamraterna på 1980-talet. Länge var kristen tro något som krockade med det moderna projektet och som sågs med skepsis. Men håller detta på att ändras? På DN:s kultursida vittnar sekulära skribenter om att de bär kors eller längtar efter en tro. Samtidigt rensar svenska skolor ut Luciafirandets kristna inslag, och vid avslutningar debatteras om det är rätt att vara i kyrkan. Vad innebär att vi har en stor grupp muslimer i Sverige i dag - kommer kanske skiljelinjen i framtiden att gå mellan sekulära och religiösa snarare än mellan olika trossamfund och religioner? Gäster: Joel Halldorf, krönikör i Fokus och professor i kyrkohistoria, Annika Borg, kyrkoherde i Värmland och Johan Sundeen, idéhistoriker och katolik som skrivit boken "68-kyrkan", om marxismens marsch genom ett kristet ledarskikt. Programledare: Nina Solomin.
-
Visst hade den store upptäcktsresanden anknytning till norra Värmland. (NWT 2013-04-13)
- Show more