Vi ger Podcasts
-
Johan Wicklén är en prisbelönt SVT-journalist som under många år har bevakat narkotikafrågan. Nu har han skrivit boken Vi ger oss aldrig - så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket. Boken handlar framförallt om Cannabis och hur det gick till när vi fick det här tokiga synsättet på världens mest populära illegala drog.
Jag pratade med Johan om just detta infekterade ämne, som under senare år blivit allt mer aktuellt då land efter land nu lägger om sin politik och går mot ett mer pragmatiskt sätt att hantera det faktumet att cannabis är här för att stanna vare sig man vill det eller inte. Medans vi i sverige snarare går åt motsatt håll och behåller den utopiska drömmen om ett Narkotikafritt samhälle.
Köp boken på https://www.bokus.com/bok/9789179651916/vi-ger-oss-aldrig/
Stötta podden på https://www.patreon.com/jensammatankar
-
Johan Wicklén har precis släppt boken Vi ger oss aldrig där han går igenom den svenska narkotikapolitikens misslyckande. Vi pratar om riskerna med att skriva en sådan bok och hur det kommer sig att han beslutade att det var värt det. Dessutom går vi igenom några exempel på de mest dråpliga delarna av boken men även de saker som inte kom med i tryck.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Madelene intervjuar Johan Wicklén om hans nya reportagebok Vi ger oss aldrig – Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket, Mattias är upprörd över SVT:s drönarrapportering och avslöjar även sina varma känslor för kronprinsessparet. Dessutom: the bullshit asymmetry principle, Girig-Sverige och Thomas Petterssons bristande buggkunskaper.
-
Johan Wicklén är SVT-journalist och författare av boken Vi Ger Oss Aldrig som handlar om svensk narkotikapolitik. Johan har följt den svenska narkotikapolitiken i många år och har arbetat med att kartlägga var, varför och hur vi kom att lägga grunden för den repressiva narkotikapolitik som är exempellös i västerländska demokratier idag.
Vi lever med en narkotikapolitik och ett moraliserande kring droger vars grund cementerades redan under andra halvan av 1900-talet. Kommunisten Nils Bejerot, psykiater och polisläkare under 60-, 70- och 80-talet, fick en unikt stor makt när han och organisationen Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle lobbade fram den nolltolerans och nollvision som svensk narkotikapolitik bygger på, än idag. Bejerot, som även kallas för svenska narkotikapolitikens fader, var själv inspirerad av frikyrkopastorn, folkpartisten och nykterhetsaktivisten Einar Rimmerfors när han framförde sina bisarra argument om drogernas faror. T.ex menade Bejerot att cannabis och knarkare bar på en social smitta som skulle leda till svenska kulturens förfall, om den fick härja fritt bland våra ungdomar.
Hur fick Bejerot och lobbyorganisationen RNS en sådan makt? Varför accepterade politiker så mycket pseudovetenskap? Varför fick Sverige en moralpanik? Varför har vi högst narkotikarelaterad dödlighet i Europa idag? Varför har vi fortfarande en utopisk nollvision och varför vill inget utreda hur vår narkotikastrategi har fungerat de senaste 30 åren?
Alla dessa frågor och mycket mer med journalisten och författaren Johan Wicklén i loungen.
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
Instagram
LinkedIn
Facebook
-
Det var normalt, vanligt, vardag. Bland vänner, vänners vänner och bekanta. Vissa sålde, alla rökte – en del sällan, andra för ofta. Vad vuxenvärlden berättat och vad lagboken bestämt brydde sig ingen om. Vännerna var viktigare – och ruset, musiken, dokumentärerna, hänget, tv-spelen och sötsakerna från de nattöppna bensinstationerna. Jag minns kvällar i skitiga lägenheter, haschkakor gömda i fläktar, frysfack och soffor. Redlinepåsar packade med klibbiga buds, spridda över soffbord eller undanskuffade i mikrovågsugnar. Buntar med kontanter, färgglada bluntsförpackningar, meckrester och rullpapper.
Så börjar förordet till SVT-journalisten Johan Wickléns bok Vi ger oss aldrig – så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket (Volante) som kom ut i dagarna. När jag läste hans förord kände jag igen mig själv och mina egna tonår. Vi började röka hasch som 13-14 åringar och på den vägen var det. Mina ungdomsvänner började röka på mer och mer, och vissa avancerade till tyngre droger, andra in i de kriminella organisationer som levererade drogerna. Jag fick på kort tid se de mörka sidorna av narkotika, men allt mindre av de positiva.
Själv gjorde jag därför motsatt resa och blev motståndare till alla sorters droger, slutade även röka och snusa, och under en period slutade jag till och med dricka, vilket var en stor grej i slutet av tonåren.
Med åren har jag ändrat mig igen, främst för att den organiserade brottsligheten med hjälp av droghandeln flyttat fram sina positioner i samhället. Skulle en avkriminalisering av cannabis eller till och med legalisering kunna komma åt det? Jag vet inte. Men som Wicklén visar i sin bok så vill inte den sittande eller tidigare regeringar veta heller.
För ett par år sedan krävde ett enigt Socialutskott en utredning av svensk narkotikapolitik. Man vill ha en nollvision mot knarkdödsfall, god missbruksvård och skademinimering. Man efterfrågade att politiken skulle basera sig på vad forskningen säger, inte på moralism. Men när jag frågade socialminister Lena Hallengren (S) om detta svarade hon att man inte tänkte utreda den svenska narkotikapolitiken förutsättningslöst. Man ville inte kolla på avkriminalisering heller:
För att man ska utreda något måste det man kan komma fram till vara intressant, och det finns inget intressant med att utreda avkriminalisering.
Man vill inte veta. Man vill inte höra motargument. Man vill inte lyssna på forskare. Det är en position som inte borde vara möjlig att inta helt öppet. Man vet inte heller vilka effekter den nuvarande narkotikapolitiken har på bruket och missbruket. Medan grannländer omvärderar blir Sverige alltmer ensamt i sin dogmatiska position. Hur hamnade vi här? Och vad är vägen framåt? Detta handlar dagens podd om. (Och jag kan varmt rekommendera hans bok.)
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.