Vilhelmina Podcasts
-
Axel och Vilhelmina har tittat på tv-serien Fleishman Is in Trouble och talar livskriser. Kulturchef Patrik Back gästar podden för att sammanfatta årets Eurovision och ge sina bästa tippningar.
-
Livet ställs på ända när 28-åriga Annika får diagnosen ALS. Hon bestämmer sig för att leva aktivt så länge hon orkar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Annika Andersson i Vilhelmina är 26 år har hon nyss påbörjat sin karriär, blivit gravid och märker att något är fel i kroppen. Benen viker sig och hon ramlar i trapporna flera gånger. Efter två års pendlande till experter i Umeå får hon till slut beskedet: Hon har ALS.
Hon börjar planera för begravning, övertygad om att hon inte kommer överleva sin 30-årsdag. Men sjukdomen utvecklar sig långsamt och hon bestämmer sig för att istället leva aktivt så länge det går. Hon träffar kärleken, förverkligar sina drömmar om ett till barn och gifter sig.
2018 blir hon kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina, med den tunga uppgiften att lägga ner skolor och förskolor för att sanera kommunens ekonomi. Varför valde hon den otacksamma vägen, när hennes dagar är räknade?
Ett program från 2023
Av: Bertholof Brännström
Producent: Håkan Engström
Slutmix av: Tor Sigvardson -
Johnny Hansson gästade tidigare i veckan moderpodden Tyngre Radio. Idag får vi höra honom igen för att verkligen ge en stark start på midsommarhelgen. Josef och Johnny pratar om allt ni inte fick höra i Tyngre Radio.
Johnnys nästa tävling, hur långt är det till Arvidsjaur, vilken väg tar man? När stänger macken i Dorotea, eller var det Vilhelmina? När ska man infinna sig på Årjängs travbana? Detta och inte så mycket mer i dagens avsnitt!
00:01:52 – Johnny in 00:57:33 – Johnny utTyngre Kraftsport är en extra stark podcast, specifikt för dig som är nyfiken på bänkpress, styrkelyft eller strongman. Din värd är världens bäste Josef Eriksson, som varje fredag möter spännande och inspirerande gäster.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.
-
Varje dag i december fram till jul kommer det komma ettavsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema, varjeavsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet har enanknytning till landskapet.
Dagens landskap: Lappland
Dagens landskapsdjur: Fjällräv
Dagens landskapsblomma: Fjällsippa
Kända orter i landskapet: Kiruna, Vilhelmina
Dagens sagor:
Räven och tranan bjuder på kalas - hittad av mig i Folksagani Sverige 2 – berättarna. Där uppges den vara upptecknad av Olof Petter Petterssoni Vilhelmina
Mannen med fyra söner – hittad av mig i Folksagan i Sverige3 – berättelserna. Där uppges den vara upptecknad av Johan Turi på nordsamiska,som talas i den delen av sapmi där lappland ligger.
-
Skicka ett meddelande till oss (via sms)
Nu blir det bokrecensioner och ett boktips.
Mattias håller på att läsa Urfödan av Lillian Ryd.
Flera som läst denna har svarat med att de tycker att "den är bra men oj så mycket jobb det var med allt förr. Vilken tid det tog och vad de slet."
Mattias tycker att det är imponerande hur de tog tillvara på allt och att de trots allt både åt och levde gott.
I boken så citeras en präst som gjorde studier i Lappland. Han imponerades av mängden färskt kött de hade (bristvara redan då i städerna) och hur gott de levde. Men eftersom de knappt hade bröd eller brännvin så tyckte han att de var fattiga satar som levde ett erbarmerligt liv. Det i sig är värt att fundera en hel del på...
Tess har läst Stefans lilla gröna och hon gillar pappersvalet, trycket, färgerna och bilderna i boken. Boken innehåller en småbrukare (eller självförsörjare) som går sin egen väg och tecknar sina vänners livsporträtt. Boken innehåller recept på mycket syrat och fermenterat, som surkål vilket inte är en överraskning men också surmört, kvass och några andra delikatesser.
Låna böckerna på ditt närmsta bibliotek så kan du bilda dig din egen uppfattning. Eller klicka på länkarna så kan du köpa dem.
Mattias kommer börja läsa Nybyggares dagliga leverne : nybyggare i vilhelmina i mitten av 1800-talet av OP Pettersson här näst.
Nybyggarnas öden skildras i boken "Nybyggares dagliga leverne" av O.P. Pettersson. Hans skildring är unik. Han började göra anteckningar redan på 1800- talet och träffade den första generationens nybyggarpionärer.
Boken kan läsas som en praktisk handbok i "nybyggeri", men också som en social och psykologisk skildring av livet i en liten nybyggarstuga i södra Lappmarken.
O.P. Petterssons manuskript har legat opublicerat sedan 1930- talet. På initiativ av Vilhelmina kommun publiceras nu detta värdefulla material.
Dessutom kommer vi starta en dokumentärpoddcirkel.
Vi tipsar om en dokumentär som vi kommer ta upp i nästa avsnitt, Då kan ni posta i sociala medier vad ni tycker om dokumentären så tar vi upp era åsikter och frågor i podden.
Vi skrev tidigare om dokumentärervi har sett och bad om era tips på dokumentärer vi borde se.
Här är resultatet av det, de dokumentärer vi borde se.Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :) -
Vem ska fråga efter maten som dröjer på restaurangen i Vilhelmina? Han med norrländskan eller hon med sörländskan? Vilken retorisk roll spelar dialekterna för att skapa förtroende och övertyga? Det pratar vi om idag.
Under september månad samlar vi in namnförslag till en lista på Sveriges favoritretoriker. Vem har med sitt uttryck gjort intryck på dig? Ge oss dina namn genom att maila [email protected].
Retoriskt! är podden med retoriska tips och spaningar från var vardag och världen. Varje år delar vi – Barbro Fällman och Klara Härgestam – ut Stora Retorikpriset till en person som med sitt uttryck gjort intryck. Följ oss på @retorikpriset på Instagram.
-
Varför läggs byskolor och små skolor i stadsdelar ner på löpande band- och hur kan vi förhindra detta? Ett samtal med Sophia Malm; förälder i Österfärnebo, Lars Igeland från Byskoleupproret och Åsa Össbo, skoldebattör i Vilhelmina.
Länkar till Byskoleupproret:
https://www.facebook.com/groups/2609370336011214
https://solnatverket.wordpress.com/byskoleupproret/