Bölümler
-
85% van alle diersoorten op aarde zijn insecten. Ze bestaan al 400 miljoen jaar en hun
bouwplan - 3 lichaamsdelen, 3 paar poten, 2 paar vleugels - is in al die tijd nauwelijks veranderd. Ze zijn overal en ze hebben bizarre en boeiende leefgewoontes. Entomoloog Peter Berx vertelt waarom wij mensen niet zonder insecten kunnen. -
Begrafenisondernemer is een bijzonder beroep: iemand die mensen bijstaat op een van de meest ingrijpende momenten in hun bestaan. Van het eerste telefoontje na het overlijden tot de uitvaartceremonie: Christophe Bruyneel vertelt wat er allemaal bij de job van begrafenisondernemer komt kijken.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Stamboomonderzoek blijkt een van de favoriete bezigheden van de Vlaming. Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn voorouders? Wat zegt dat over wie ik ben? Dat zijn vragen waar velen mee zitten. Maar hoe begin ik aan zo'n zoektocht? Moet ik naar het archief? Wat met DNA? Geneticus Maarten Larmuseau maakt ons wegwijs.
-
De Seven Summits zijn de hoogste bergen van elk continent.
In Azië is dat uiteraard de Mount Everest (8848m), in Afrika is dat de Kilimanjaro (5895 meter).
Sofie Lenaerts is bergbeklimster en tv-presentatrice van het verkeersveiligheidsprogramma Kijk uit.
Ze was de eerste Belgische vrouw die de top haalde van de Seven Summits. -
Carnaval is een volksfeest dat al eeuwenlang bestaat.
Het betekent ‘vaarwel vlees’ en verwijst naar de vasten en het verbod om dan vlees te eten.
Lachen met de machthebbers is altijd een cruciaal onderdeel geweest van carnaval.
In Vlaanderen zijn Aalst en Halle de steden waar carnaval op een fanatieke manier gevierd wordt. Denk maar aan de iconische figuur van de Voil Janet in Aalst.
Sonny Vanderheyden, woont in Halle en schreef het boek ‘Zot van Carnaval’ -
Maradona groeide op in de sloppenwijken van Buenos Aires, maar groeide uit tot misschien wel de beste voetballer ooit.
De discussies daarover lopen nog.
Hij leidde Argentinië naar de wereldtitel op het WK in 1986. En bezorgde Napoli de allereerste landstitel in de geschiedenis van de Italiaanse club.
In Napels wordt hij nog steeds verafgood. Maar hij raakte er ook verstrikt in de netten van de Camorra.
Frank Raes is gefascineerd door Het Pluisje. -
De man met de hamer. Je kan hem tegenkomen in de koers, maar in het veilinghuis heeft hij altijd het laatste woord. Hoe werkt een kunstveiling? Hoe plak je een prijs op een kunstwerk? Wie zijn de kopers? En waarom kopen mensen kunst? Waarom zou je voor een veiling kiezen als je van je nalatenschap af wil?
Peter Bernaerts is veilingmeester en eigenaar van het Antwerpse Veilinghuis Bernaerts. -
In onze maatschappij lijkt extravert zijn de norm.
Hoe moeten introverten er dan voor zorgen dat ze niet over het hoofd gezien worden op het werk, of hun zegje kunnen doen in een groepsgesprek.
Want in introversie liggen veel sterktes verscholen.
Introverten zijn goede luisteraars, zijn sterk in een-op-eengesprekken, en hebben het geduld om zich in een thema te verdiepen.
Jessica De Waele is zelf ook introvert en heeft tijd nodig gehad om haar introversie niet te maskeren.
In haar praktijk -
Bosbranden zijn aangestoken om plaats te maken voor windmolenparken, via het coronavaccin kregen we een microchip ingespoten, dat coronavirus is aangemaakt in een labo, en we zijn allemaal slachtoffer van een alles manipulerende elite. Complottheorieën tieren welig, VRTnws-collega Tim Verheyden vertelt waar ze vandaan komen en waarom mensen er zo vatbaar voor zijn.
-
Iedereen kent de spreuk ‘Verbeter de wereld begin bij jezelf’ van De Bond Zonder Naam.
Een beweging die zich inzet voor mensen die niet gezien en gehoord worden in de samenleving. De BZN werd 65 jaar geleden gesticht door de legendarische Phil Bosmans. Hij is de auteur van Menslief, ik hou van jou het meest verkochte boek in Vlaanderen, na de Bijbel en het Kookboek van De Boerinnenbond.
Maar BZN is veel meer dan de spreuken. Dat vertelt directrice Barbara Torfs. -
Albanië is sinds enkele jaren een populaire vakantiebestemming bij Belgen. Het gastvrije land heeft dan ook veel te bieden. Filosoof Bleri Lleshi is afkomstig uit het noorden van Albanië, een regio met een heel eigen karakter en tradities. Hij vertelt over de bewogen geschiedenis, over hechte familiebanden, over trouwfeesten en begrafenissen. En over de Kanun, het Albanese gewoonterecht. Lleshi is niet alleen filosoof maar ook dj en heeft wat typisch Albanese muziek meegebracht.
-
500 jaar geleden wisten de Inca's een gigantisch en goed georganiseerd rijk uit te bouwen in het Andesgebied. Tot de Spanjaarden kwamen. Annelies Valgaeren vertelt over hun cultuur, taal en religie. Over hun vernuftige bouwwerken die aardbevingen konden weerstaan. Over quipu, hun complexe communicatiesysteem via knopen. Over wonderlijke plekken als Machu Picchu. Over het belang van cocabladeren.
-
Hoe worden mosselen gekweekt? Hoe maak je ze klaar? Wat is het beste mosselseizoen? Hoe verloopt het leven van een mossel? Piet Devriendt is al decennialang mosselchef in Blankenberge en ook mosselambassadeur. Hij beantwoordt alle mosselvragen en proeft samen met Korneel rauwe mosselen of moules parquées.
-
Samen met Christophe Deborsu kijken we over de taalgrens en maken een trip door Wallonië. Hoe klinkt het Waalse volkslied? Wie zijn de Wallons Connus? Wat moeten we zeker bezoeken in Wallonië? Wat is er typisch aan het Waalse politieke landschap? Welke eigenaardigheden kent het Waalse Frans? Wat zijn de verschillen en de gelijkenissen met Vlaanderen?
-
Het mandje in de Nijl, het brandende braambos, de plagen van Egypte, het splitsen van de Rode Zee: het zijn de bekende elementen uit het Bijbelverhaal over Mozes die het Joodse volk wegleidde uit Egypte. Maar wat is de historische kern van het Exodusverhaal, en waarom is het zo belangrijk? Vragen voor Egyptologe Marleen Reynders.
-
Amerikacorrespondent Björn Soenens over opkomst, ondergang en impact van de KKK. In de jaren '20 had de organisatie meer dan 5 miljoen leden en marcheerden 10.000en Klansmen ongegeneerd door de straten van Washington. Wat is hun erfenis?
-
Historicus Edward De Maesschalck vertelt hoe een meisje van eenvoudige komaf de redder van Franrijk kon worden. En hoe ze op de brandstapel belandde.
-
Cultuurjournalist Eric Rinckhout over leven en werk van James Ensor. Hoe uniek en invloedrijk was zijn werk? Waarom schilderde hij vaak maskers? Waarom wilde hij nergens bijhoren? Waarom noemden de Oostendenaren hem 'de zwarte madam'? Wat is zijn link met Bob Dylan?
-
Historicus Jonas Roelens over de geschiedenis van de homoseksualiteit. Waren de oude Grieken echt zo tolerant voor homo's? Waar komt de term 'mietje' vandaan? Waarom was Brugge in de 15de eeuw een koploper wat betreft homovervolging? Waar vond je de eerste gay bars?
-
Stadsgids Jo Berten neemt je mee op een wandeling door Brugge die Scone. Waarom is de Brugse binnenstad UNESCO-werelderfgoed? Wie zijn de Brugse zotten? Waarom is de stad het mooist bij regenweer?
- Daha fazla göster