Bölümler
-
HBO:s ”The Idol” är historien om en stigande popstjärna (Lily Rose Depp) som efter ett nervöst sammanbrott träffar på en suspekt livsstilsguru som lovar att hjälpa henne i utbyte mot… ja, en massa snusk. Relationen blir minst sagt komplex, särskilt när filmen sägs innehålla ren tortyrporr.
Det hjälper inte att en av seriens upphovsmän, artisten The Weeknd eller Abel Tesfaye som han egentligen heter, spelar en av huvudrollerna och att 80 procent av innehållet ska ha vaskats.
Varför snackar alla (ja ALLA!) om "the Idol" och varför ska du bry dig?
På omkring 20 minuter tar Tove Norström och Elias Björkman sig an vårens i särklass mest upprörande tv-serie.
-
Socialdemokraterna växer så det knakar - tillsammans med vänstern och miljöpartiet skulle man få majoritet enligt SCB:s nya mätning. Men för Tidöpartierna är det inte lika kul – både L och KD hamnar under spärren. På en kvart får du veta om det verkligen är sossarnas politik som lockar väljarna – eller om de bara tycker att regeringen gör ett riktigt dåligt jobb. Med Henrik Torehammar, inrikespolitisk kommentator på SvD.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Estlands premiärminister Kaja Kallas är en av Putins mest högljudda kritiker. Hennes tuffa stil har gett henne internationell stjärnglans och rekordhögt förtroende på hemmaplan. På en kvart får du veta om Kallas frispråkighet gör det omöjligt för henne att bli Natos nya chef och vad hon skulle svara om hon faktiskt fick frågan. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD
-
Sveriges nya terrorlag har kallats både luddig och rättsosäker. Men trots det godkändes lagen med bred majoritet - och stora förhoppningar. På en kvart får du veta vad den nya terrorlagen innebär och om den kommer öppna porten till Nato.
Med Pär Karlsson politikreporter på SvD.
-
När Sam Altman, vd för Open AI, frågades ut av den amerikanska kongressen härom veckan var det en del av en större charmoffensiv bland politiker och medier. AI-boomen har tagit makthavarna på sängen och tekniken håller nu på att än en gång springa ifrån dem.
På en kvart får du veta hur mycket makt kungarna i Silicon Valley har över utvecklingen och hur ädla deras motiv egentligen är. Med Björn Jeffrey, Techanalytiker på SvD.
-
Hur mycket vi bör eller inte bör dricka har åter hamnat på tapeten. Nya rekommendationer är på väg där budskapet verkar bli - drick helst inte alls. Men frågan är känslig och splittrar forskarvärlden. På en kvart får du veta hur svårt det är att ge ett tydligt svar på hur mycket du kan dricka. Med Henrik Ennart, vetenskapsreporter på SvD.
-
Ben Afflecks film ”Air” återberättar hur basketlegendaren Michael Jordan ändrade idrottares möjligheter att tjäna pengar på att kommersialisera sitt namn. Hjärnan bakom affärsstrategin var givetvis hans mamma Deloris Jordan, som också figurerar i filmen som visas på Prime Video.
Tetris, Blackberry och nu Air Jordan, varumärke efter varumärke blir till en film.
Vad säger en film om en sko om vår konsumtionsglada samtid?
På omkring 20 minuter gräver Tove Norström och Elias Björkman ner sig i hur varumärken är en del av oss och hur vi blir en del av varumärken.
-
I alla tider har den funnits, drömmen om ett evigt liv - men aldrig förr har lika stora resurser satsats på att bromsa mänskligt åldrande. På en kvart får du veta varför långlevnads-forskningen är nästa stora grej bland tech miljardärerna i Silicon Valley, och hur realistiskt det är att tekniken kommer kunna flytta maxgränsen för mänskligt liv. Med frilansjournalisten Sam Sundberg, som bland annat skriver för svd
-
Nu riktas världens blickar mot Belgorod efter att kriget rört sig över den ukrainska gränsen till rysk mark. På en kvart får du veta vilka som misstänks ligga bakom attackerna och hur psykande attentaten är för Ryssland och Putin. Med Jesper Sundén, som bevakar utrikesfrågor på SvD.
-
AI-boomen har fått hemuppgiften att stendö efter vittnesmål om att allt fler elever använder tekniken för att fuska. Men AI är här för att stanna, så hur ska skolan hantera den nya tekniken? På en kvart får du veta om de nya AI-verktygen kommer ge vår intelligens en sista knuff över stupet eller om det är precis tvärtom. Med Maria Jelmini, vetenskapsreporter på SvD.
-
Från korvförsäljare till Putins hantlangare - det är så han brukar beskrivas. Men på sistone har den ökända Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin tagit en ny roll. På en kvart får du veta varför Prigozjin blivit den ryska militärens hårdaste kritiker och varför han väljer att utmana Putin. Med frilansjournalisten Per Elinder Liljas.
-
Det turkiska presidentvalet fick inte någon segrare och landet går mot en andra valomgång. Då Sveriges Natomedlemskap vilar i Turkiets händer blir valet en nagelbitare även för den svenska regeringen. På en kvart får du höra om Sveriges ett år långa och slingriga väg mot Nato. Vi tar vägen via ett mystiskt sms som ledde till en ikonisk bild och tittar på hur resultatet i det turkiska valet kommer att påverka den svenska Natoprocessen. Med Jesper Sundén, Mellanöstern-analytiker, Pär Karlsson, politikreporter och Stina Stjernkvist, fotograf på SvD.
-
Skandalös, frisinnad – och frispråkig. Den franska dramaserien ”Bardot” som går på SVT tecknar bilden av en frihetstörstande Brigitte Bardot, som snubblar in i filmvärlden och möter sin stora kärlek Roger Vadim och till slut lämnar moderskapet för semesterhuset Saint Tropez.
Filmstjärnan Brigitte Bardot tog en hel värld med storm, men går det att porträttera en komplicerad person utan att problematisera det problematiska?
På omkring 20 minuter tar sig Tove Norström och Björn Barr an den motsägelsefulla grand old ladyn Brigitte Bardot.
-
Domen mot de spiondömda bröderna som sålt hemliga uppgifter om Sveriges försvar till rysk underrättelsetjänst - har beskrivits som historisk. Bevisen bygger till stor del på de amerikanska dollar som den äldre brodern fått från Ryssland som tack för samarbetet. På en kvart får du veta hur spiondömde Peyman Kia spenderade pengarna från Moskva och om det här fallet är ett tecken på att vi är på väg in i en ny spionera. Med Jani Sallinen och Mathias Ståhle, granskande reportrar på SvD.
-
Med fastighetsbolaget SBB fick Sverige på kort tid en ny folkaktie - populär bland småspararna och hajpad av både banker, försäkringsbolag och börsinfluencers. Men sen började allt skaka. På en kvart får du veta om SBB:s kris är första tecknet på en stundande fastighetskrasch. Med Henning Eklund techreporter och Johan Hellekant, bostadsreporter på SvD.
-
Inte sedan journalisten Björn Werner sålde jultidningar har han mött så många stängda dörrar som när han skulle skriva ett reportage om den svenska adeln. Nästan ingen vill prata om sitt adelskap, men bland dom som faktiskt gör det finns både stolthet och ilska mot vad som beskrivs som en konstig exklusiv herrklubb. På en kvart får du höra hur mycket makt det gamla härskarståndet har i dagens Sverige och om de adliga namnen har förlorat sin glans. Med Björn Werner, frilansjournalist som skriver för SvD Kultur.
-
Tiden håller på att rinna ut för de amerikanska politikerna. Om inte republikaner och demokrater kan komma överens om hur mycket staten får låna riskerar landet att gå i konkurs. Ett scenario med förödande konsekvenser.
På en kvart får du veta vad som händer om USA inte höjer skuldtaket.
Det är måndag den 15 maj. Det här är Dagens story från Svenska Dagbladet. Med Erik Bergin, tidigare USA-korrespondent för SvD.
-
Priser och räntor stiger, underskotten i välfärden växer – Sverige blir fattigare.
Möt tre politiska makthavare i podden SvD Utfrågningen. Tre avsnitt om vilken ekonomisk politik som ska ta Sverige ur krisen. I podden hörs moderata finansministern Elisabeth Svantesson, Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt och Mikael Damberg, Socialdemokraterna.
Lyssna på SvD Utfrågningen på svd.se/politiken.
-
Nixon, avlyssningar och inbrott. Mycket är bekant med Watergateskandalen.
Den republikanske presidenten Richard Nixon anställde fixare som gjorde inbrott på demokraternas huvudkvarter, tvingades avgå och resten är historia.
l HBO:s nya serie White House Plumbers, aktualiseras denna spektakulära politiska skandal igen, i ljuset av extrem politisk polarisering i USA.
Hur sant eller knasigt kan det bli i en historieskildrande serie?
Vilka politiska andra skandaler kan tänkas hamna på filmduken framöver?
På omkring 20 minuter tar Björn Barr och Tove Norström sig an de lika osannolika, som sanna detaljerna, i Watergateskandalen.
-
Turkiets president Erdogan utmanas rejält för första gången på 20 år. När landet går till val på söndag är det framförallt dom unga som vill få bort honom. Men oppositionen är en stor och brokig skara. Kommer alliansen kunna enas och utmana Erdogans makt? På en kvart får du veta hur spelplanen ser ut när Turkiet går till val och vad det får för konsekvenser för den svenska Natoansökan. Med Jesper Sundén, Mellanöstern-analytiker på SvD.
- Daha fazla göster