Bölümler
-
Det politiska spelet är för dig som älskar politik Parisa Höglund och Fredrik Furtenbach guidar dig genom maktens korridorer.
Magiskt Nato-datum den första juni när de svenska terrorlagarna träder i kraft. Men än är Natomedlemskapet en hägring och hur blev KD-nestorn Alf Svensson en storspelare i jakten på Ungern och Turkiets godkännande?
Muharrem Demirok har satt ner foten kring skolpolitiken och om han får bestämma ska friskolornas vinster begränsas i framtiden. Men hela partiet är inte med på båten och frågan är om fingervisningen i skolfrågan kan vända de dystra C-siffrorna.
Och apropå siffror så går vi igenom SCBs stora partisympatiundersökning som landade på torsdagen. Socialdemokraterna går fram och tidöpartierna backar. är det regeringsställningen som ställer till det för Team Kristersson och oppositionspositionen som gynnar Team Andersson?Programledare Parisa Höglund.
Medverkande de politiska reportrarna Mats Eriksson, Ekot och Karolina Skoglund, SVT. -
Kritik mot oppositionens höga tonläge och så många ägg ligger egentligen i Nato-korgen.
Den liberala debattören och författaren Lena Andersson skrev en text om att våra oppositionspolitiker hamrat in att barnen svälter. Debatten är i full gång och vi frågar oss hur högt tonläge oppositionen tillåts ha.
Samtidigt har vi vid nordpolens sydligaste gräns aldrig brytt oss så mycket om ett turkiskt val. Det svenska Natomedlemskapet ligger ju i Turkiets händer och om knappt två månader är det dags för Natotoppmöte.
Medverkande: My Rohwedder, politikkommentator på Aftonbladet. Mats Eriksson politikreporter på Ekot med fokus på försvarsfrågor.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Christer Tjernell -
Eksik bölüm mü var?
-
Ett år kvar till EU-parlamentsvalet och kampanj-temperaturen börjar höjas.
Den senaste tiden har alltfler partier gjort utspel kopplade till EU-politiken. Sverigedemokraterna vill utreda ett eventuellt utträde ur unionen, Liberalerna väcker en ny euro-debatt och Moderaterna vill lägga mer fokus på EUs klimatpolitik.
Samtidigt har EU förändrats sen Sverige gick med för snart 30 år sen. Unionen har idag mer inflytande över svensk lagstiftning och svenska politiker ger EU-lagstiftning mer tyngd här hemma. Är det den debatten EU-kritiska väljare saknar?
Med Susanne Palme, EU-kommentator och Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Adam Alvin -
Sverigedemokraterna gör som amerikanerna och bråkar om drag queens.
Rättelse: I en tidigare version av detta avsnitt sa vi att de sex första kungarna med namnet Carl Gustav aldrig funnits utan var påhittade. Detta stämmer inte. Rätt är att de sex första kungarna med namnet Karl enligt historiker sannolikt aldrig funnits. Det felaktiga segmentet har tagits bort.
Jimmie Åkesson och hans partikollegor tar varje tillfälle att prata om drag queens som läser sagor för barn. Debatten är importerad från USA och vi gästas av USApoddens Ginna Lindberg som reder ut likheterna och skillnaderna mellan debatterna i Sverige respektive USA.
Tidöpartierna har kommit överens om en sänkning till sex procent vid årsskiftet. Vem i samarbetet vann och vem förlorade på detta?
Så tycker partierna om kungahusetVi hinner också ta tempen på monarkin. Med allt snack om Kung George III kunde vi inte låta bli att grotta lite i vårt eget kungahus. Hur mår man där egentligen?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot och Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Adam Alvin
-
Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna efter skandalkonferensen.
Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding deltog i en konferens i Stavanger där klimatförnekare samsades med vaccinmotståndare och människor som relativiserar Förintelsen. Det här gillade inte Liberalernas Mats Persson som sågade henne på Twitter.
Jimmie Åkesson har varit försiktig i att backa upp sin riksdagsledamot vilket lett till att Elsa Widding beslutat att lämna SD. Hon har dock bestämt sig för att behålla sin riksdagsplats och blir därmed denna riksdagsperiods första politiska vilde. Vad ska hon göra nu?
Detta är en politisk vildeBegreppet politisk vilde har många år på nacken och berättelsen bakom det är mer spännande än vad många kanske tror. Fredrik Furtenbach lotsar oss igenom de politiska vildarnas fantastiska historia.
Oppositionens skuggbudgetarVi tar också ett grepp om oppositionens skuggbudgetar. Hur mycket vill Vänsterpartiet öppna plånboken? Vad är Socialdemokraternas viktigaste områden? Och hur borgerlig är Centerpartiets ekonomiska politik? Allt och mycket mer i DPS vårskuggbudgetsbonanza.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mats Eriksson, inrikespolitisk reporter på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Sophie Andersson
-
SD rasar mot migrationspakten i EU. Men är de verkligen redo att bita ifrån?
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och tidigare gruppledaren Mattias Karlsson har båda riktat hård kritik mot EU-parlamentets beslut om en migrationspakt, och udden är riktad mot Moderaternas Tobias Tobé. Nu är frågan om de är redo att agera.
Vi pratar också om majblommeförsäljaren Muraf Hamid som blev utsatt för rasistiskt näthat och som därefter sålt majblommor för miljoner. Nu strömmar politikerna till hans sida och fördömer rasismen.
Som om det inte vore nog så händer det grejer i Konstitutionsutskottet gällande Ebba Busch och elstödet, och vi hinner även med 1 maj som ju är något annat nu när massor inom LO lämnat Socialdemokraterna.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Hanna Mellander
-
Om regeringens vårbudget, döda partier och Johan Pehrsons onanivanor.
Regeringens vårdbudget har beskrivit som en återhållsam historia ämnad att motverka inflationen. Stämmer det? Och när kommer egentligen regeringens utlovade skattesänkningar?
Vi pratar också om Johan Pehrsons uppmärksammade intervju i Fördomspodden där han bland annat fick svara på frågor om sitt runkande. Finns det någon gräns för vad politik kan ställa upp på för att framstå som folkliga?
Spökpartierna som hemsöker ValmyndighetenDet finns en lång rad partier som ingen röstar på, inte ens de som grundade dem. Nu vill Valmyndigheten få slut på detta och strama upp reglerna för att slippa hemsökas av döda partier.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Heinz Wennin
-
Ebba Busch och hennes parti samlas i Örebro för att hitta peppen igen.
I helgen håller Kristdemokraterna sina KD-dagar i Örebro. Sammankomsten sker under en period när regeringsmakten tycks väga tungt på Ebba Buschs axlar, och när partiet precis lämnat skandalrubriker om Sara Skyttedal och Johan Ingerö bakom sig. Hur mår egentligen Kristdemokraterna? Kommer de att hitta peppen igen?
Vi pratar också om Carolas intervju i Svenska Dagbladet där hon gav sin syn på invandringen, och även om Bengt Westerbergs artikel i DN Kultur. Är det 2016 igen eller vad är det som pågår?
Så funkar S som oppositionspartiSocialdemokraterna är ett maktparti, men visst verkar det ändå skönt att slippa regera under en kris av den Sverige genomlider just nu. DPS tar tempen på riksdagens största parti och utvärderar deras oppositionspolitik – vad vilja Socialdemokraterna egentligen?
Medverkande: Mari Forssblad, politikreporter på SVT och Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot.
Programledare: Katarina von Arndt
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
Het debatt om Richard Jomshofs tweet och Mattias Karlssons manifest.
Detta blev veckan då högerextrema konspirationsteorin om ett folkutbyte diskuterades av alla. TV4:s Kalla Fakta avslöjade att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson varit medförfattare till en pamflett där det påstås att en elit arbetar för att byta ut västerländsk kultur.
I samma veva twittrade justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs (SD) att det pågår en islamisering av Sverige och att det var fakta, inte en konspirationsteori. Tweeten fick stor uppmärksamhet och Jomshofs fick försvara sig i SVT:s Sverige Möts. Vad vill SD ha sagt med detta? Och vad tycker Ulf Kristersson?
Vi pratar också politik och kristendom. Såhär i påsktider ställer vi oss frågan hur många av våra politiker som faktiskt vet vad påsken handlar om och hur röstar kristna väljare 2023?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jacob Gustavsson
-
Regeringen tampas med klimatkritik, matprisuppläxning, amorteringsproblem, bolåneräntor och förtroendetapp.
Klimatpolitiska Rådets rapport gör tummen ner för regeringens klimatpolitik, både denna och den förra regeringen får svidande kritik. För första gången på 20 år leder de politiska besluten till ökade utsläpp. Regeringen sitter i en rävsax när det gäller den ekonomiska krisen, rekordhög inflation, rekordhög ränta, rekordhöga matkostnader och rekordsvag krona, men agerar man på ett håll får det konsekvenser på andra.
Fredrik Furtenbach har grottat ner sig i SOM-institutets senaste undersökning om svenskarnas politiska preferenser. Kärnkraft och NATO alltmer populära.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Mats Eriksson, politikreporter på Ekot, och Kristian Åström, ekonomikommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Jarri Hänninen
-
Väljarna straffar KD och L men fredar Moderaterna - varför då?
Moderaterna samlas till kommundagar i Karlstad, även känt som det mer säljbara Sverigemötet. Statsminister Ulf Kristersson har det lite tufft med sin regering som har låga opinionssiffror, men för hans parti går det ändå relativt bra. Vad är det som gör att Moderaterna tuffar på när regeringsgänget har det tufft?
Svenskarnas populäraste ideologiFredrik Furtenbach har färska siffror för Göteborgs universitet över svenskarnas favoritideologier. Om du gått runt och undrat huruvida flest svenskar är feminister eller nationalister behöver du inte undra längre för DPS har svaret!
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Heinz Wennin
-
KD:s partisekreterare Johan Ingerö polisanmäld av Sara Skyttedal.
Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö har polisanmälts av partikollegan Sara Skyttedal. Skyttedal anklagar Ingerö för något som ska ha hänt på en fest i samband med EU-valet 2014. Ingerö, som nekar till anklagelserna, har tvingats lämna sin tjänst som partisekreterare.
Partiledare Ebba Busch säger att Johan Ingerö lämnar eftersom partiet söker en ny typ av profil för tjänsten, och att det inte är anmälan som är huvudorsaken till beslutet. Vi ställer frågan huruvida detta stämmer, och hur det som sker påverkar partiet och Ebba Busch själv.
Politisk strid om de höga matprisernaMatpriserna skenar med en inflation på närmare 12 procent i februari. Nu har politikerna vaknat och pratar allt mer om att någon måste göras, men vad? Vänsterpartiet pratar om ett matpristak, regeringen vill ha samtal med matjättarna. Vad kan komma ut av detta?
Så taktikröstade svenskarna 2022Fredrik Furtenbach har fått nya färska siffror från Göteborgs Universitet gällande taktikröster i valet 2022. Kort sagt: siffrorna gör mos med småpartiernas egna antaganden i sina valanalyser.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joachim Persson
-
Finns det en risk att Ungern trollar Sveriges Natoansökan?
Det har varit en slags Natovecka på steroider där delar av Ungerns toppskikt besökt Sverige, Natochefen Jens Stoltenberg likaså och dessutom har regeringen fått sin efterlängtade proposition som ska göra landet redo för ett inträde i försvarsalliansen.
Ungerska delegationens besök i huvudstaden bevakades av ivriga journalister. Kommer Ungern att förhala Sveriges inträde likt Turkiet? Vad vill ungarna i sådana fall ha, och kan Ulf Kristersson ge dem det? Filip Kotsambouikidis tidigare Östeuropakorrespondent, reder ut.
Sverige röstar som BoråsFredrik Furtenbach har också nya fräcka siffror över vilken svensk stad som röstade mest som landet i stort i riksdagsvalet 2022.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Mari Forssblad, politikreporter på SVT och Filip Kotsambouikidis, tidigare Östeuropakorrespondent på Sveriges Radio.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Specialpodd. DPS goes university och djupdyker i politiska utopier.
På ett eller annat sätt kan man härleda samtliga partier från någon av de stora ideologierna; socialismen, liberalismen och konservatismen. Dessa idéströmningar ackompanjeras av en dröm ett perfekt (eller åtminstone eftersträvansvärt) samhälle - en så kallad utopi.
Det politiska spelet gästas denna gång av statsvetaren Katarina Barrling som hjälper oss förstå vilka ideologiska krafter som driver våra partier, och vilka utopier de drömmer om när de lägger fram sin politik. Så på med läsglasögonen och tweed-kavajen för nu blir det högtravande utopiskola.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Karl Björnsson
-
Rysslands attack på Ukraina skakade världen och förändrade svensk politik.
Den 24:e februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina. Likt resten av västvärlden var Sverige snabbt ute och fördömde angreppet och deklarerade solidaritet med Ukrainas folk.
Samtidigt innebar kriget en snabb förflyttning av svensk politik på centrala områden, kanske den mest omvälvande vi sett på en generation. Vilket avtryck har kriget i Ukraina gjort på svensk politik?
KD gör upp med falukorvenEtt drygt halvår efter riksdagsvalet har småttingarna Centerpartiet, Kristerdemokraterna och Miljöpartiet kommit med sina eftervalsanalyser. Det är en inte sällan underhållande läsning där internkritik varvas med direktiv inför framtiden.
Vi får också lära oss vad Kristdemokraterna tycker internt om Ebba Buschs beslut att plocka med sig falukorven till Sveriges Radios slutdebatt.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Johar Jonsson
-
Broderlandets Natoplaner skakar svenska politiker.
Finland gör sig redo för ett scenario där Turkiet släpper in dem men inte Sverige i Nato. Samtidigt öppnar försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg för att så skulle kunna bli fallet. Detta orsakar huvudvärk hos svenska politiker som ju arbetat utifrån hand-i-hand-med-Finland-scenariot.
Ribbenvik lämnar MigrationsverketRegeringen meddelar att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får förlängt när hans förordnade löper ut i sommar. Sverigedemokraternas Björn Söder jublar efter beslutet och vi ställer oss frågan hur mycket SD bestämmer över regeringens utnämningspolitik.
S-utredning om Botkyrka klarSocialdemokraterna har avslutat sin interna utredning gällande anklagelser om gänginfiltration hos partiet i Botkyrka. Vilka slutsatser har man dragit, och är det slut på rubriker nu?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Maria Stillberg
-
Socialdemokraterna går som tåget men kan tidningsrubrikerna ändra på det?
Socialdemokraterna i Botkyrka kommun har blivit en riksangelägenhet där toppar inom partiet nu får svara på jobbiga frågor.
Bakgrunden är en påstådd kupp där en eller flera personer med kriminella kopplingar uppges ha varit med och röstat bort Ebba Östlin som gruppledare.
Samtidigt går Socialdemokraterna framåt som parti med höga opinionssiffror. Varför går det så bra? Och kan all rapportering om Socialdemokraterna i Botkyrka bromsa framgångarna?
Så slingrar sig politikernaAtt fråga ut politiker är en särskild konst som journalister håller högt. På samma sätt håller många politiker det högt att lyckas föra ut sitt budskap oavsett vilka frågor som ställs.
Johar Bendjelloul och Fredrik Furtenbach reder ut vilka som är politikernas vanligaste knep i en tuff intervjusituation.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Johar Bendjelloul, programledare Ekots lördagsintervju.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joachim Persson
-
Koranhärvan rullar vidare och nu märks Natospänningarna mellan partierna.
Rasmus Paludans koranbränning gjorde Turkiets president Erdogan så upprörd att han nu säger att ett Natomedlemskap inte är aktuellt så länge Sveriges tillåter att man eldar den heliga skriften.
Samtidigt går Socialdemokraterna till angrepp mot Sverigedemokraterna och menar att statsministers Kristerssons samarbete med Jimmie Åkesson försvårat Natoprocessen.
Centerpartiet valde Muharrem DemirokPå torsdagen avslutade Annie Lööf sin karriär som partiledare för Centerpartiet. Som hennes efterträdare har partiet valt Muharrem Demirok. Det politiska spelet siar om partiets färdriktning, vad som blir Lööfs arv och på vilka punkter Demirok kan tänkas bryta med sin efterträdare.
Klimatkrisen och kulturkrigetSverigedemokraterna satt tonen för invandringsdebatten i Sverige. Nu vill de göra samma sak med klimatet och växlar upp sina ambitioner på området. Vi ställer oss frågan om det är möjligt att vinna mark för en mer skeptisk syn på klimatforskningen, och huruvida klimatet är en kulturkrigsfråga överhuvudtaget.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Annie Reuterskiöld, politikreporter på Dagens Nyheter.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joachim Persson
-
Ulf Kristerssons statssekreterare lämnar efter avslöjandet om tjuvfiske av ål.
Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har varit i blåsväder sedan det avslöjats att han tjuvfiskat ål och även ljugit för polisen om detta.
På sin Facebooksida meddelade Nilsson på torsdagen att han lämnar sin post i regeringskansliet.
”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar”, skriver PM Nilsson.
Var ålhärvan verkligen så komprometterande att han var tvungen att lämna Kristersson? Och hur tungt är tappet för statsministern?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Så mår statsminister Kristerssons samarbete vid denna låtsas-milstolpe.
Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning väckte ilska hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som blockerade Sveriges väg in i Nato ännu mer. Hur tänker statsminister Kristersson navigera i denna storm, och kan det rentav bli så att Natomedlemskapet glider honom ur händerna?
Samtidigt firar regeringen 100 dagar vid makten – en politisk hittepådag som blivit allt mer populär att uppmärksamma. Fredrik Furtenbach och Elisabeth Marmorstein förklarar dagens ursprung och redogör för regeringens främsta motgångar och medgångar hittills.
Hen är störst på TwitterDet politiska spelet djupdyker också i Twitters fantastiska värld. Med hjälp av färska siffror kan vi berätta vem som är störst på svenska politiktwitter och vilken tweet som hade sönder internet 2022.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim Persson
- Daha fazla göster