Bölümler
-
Luister hier naar de nieuwe podcast De Toekomst is Grijs (https://linktr.ee/omroepmax)
Wat zijn de effecten van vergrijzing? In de podcastserie De Toekomst is Grijs van Omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken. Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. -
Elles de Bruin is uitgenodigd in Den Haag om de Tweede Kamer bij te praten over de menopauze. Zij werd gevraagd vanwege het maken van de podcast Opvliegers van NPO Radio 1 en Omroep MAX. Hoe dat ging hoor je in deze korte bonusaflevering van Opvliegers.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Deze bonusaflevering moest er wel komen, want er zijn zoveel reacties geweest op de podcast. Elles wist dat de overgang ingrijpend is in een vrouwenleven, maar dat het zoveel zou losmaken, had ook zij niet verwacht. Met een aantal hoofdrolspelers uit de podcast, Christien Schmitz, Lily Koopmans, Eveline Bakker van Stichting Vuurvrouw, en gynaecoloog Dorenda van Dijken, praat Elles na. Is het taboe doorbroken? Wat moet er veranderen in de medische wereld? En staat de overgang inmiddels op de politieke agenda? Ook reageren een aantal luisteraars op de podcast.
De uitgebreide shownotes (artikelen, nuttige links et cetera) van de hele serie vind je hier: https://www.maxmeldpunt.nl/gezondheid/fan-van-de-podcast-opvliegers-leer-nog-meer-over-de-overgang-via-deze-links/ -
Het gesprek over de overgang moet, ook na deze podcast en nadat Elles zelf door de overgang heen is, op gang blijven. Het mooiste is als we begrip blijven houden voor elkaar, in welke levensfase we ook zitten. Want vrouwen nemen elkaar nogal eens de maat. Terwijl we zoveel steun bij elkaar kunnen vinden. Daarom praat Elles in deze aflevering met vrouwen over hoe zij terugkijken op hun overgang, over hoe we elkaar kunnen steunen, en over wat de overgang hen uiteindelijk heeft gebracht.
-
De ouder wordende man. Hij ziet in de spiegel minder spieren, meer vet, minder lichaamsbeharing en meer rimpels. Terwijl veel mannen zich man willen blijven voelen. Komen mannen net als vrouwen ook in de overgang, alleen weten ze het misschien niet? In deze aflevering dompelt Elles zich onder in de wereld van de andropauze, verminderd testosteron, de midlife en de mannelijke seksualiteit.
-
Stress kan overgangsklachten verergeren. Dus is het advies: vind een levenswijze met meer rust, beweging, gezonde voeding, en een goede balans tussen werk en privé. Maar hoe doe je dat? Hoe erg moet Elles haar levensstijl aanpassen nu zij in de overgang zit? En hoe zit het met de matige en problematische seks tijdens de overgang?
-
In deze aflevering zoekt Elles uit wat hormoontherapie precies doet voor vrouwen in de overgang. Maar ook waarom deze behandeling zo controversieel is. Want in Nederland slikt slechts 5 procent van de vrouwen met overgangsklachten hormonen, terwijl dat in de landen om ons heen tussen de 15 en 35 procent ligt.
-
Veel vrouwen functioneren niet meer goed in hun baan tijdens de overgang, maar erover praten op je werk blijft lastig. Dat doe je liever niet. In deze aflevering onderzoekt Elles de gevolgen van de overgang op de werkvloer. Van ziekteverzuim, tot naar beneden solliciteren of helemaal uitvallen. Maar ook de rol van werkgevers en leidinggevenden komt aan bod.
-
Mentale klachten, het korte lontje, stemmingswisselingen en soms zelfs depressies. Ook Elles blijft tijdens de overgang vaak hangen in negatieve gedachten. Waarom komt dat zo vaak voor in de overgang? Wat gebeurt er in het vrouwenbrein? Dat onderzoekt Elles in deze aflevering.
-
De lijst met overgangsklachten lijkt eindeloos. Opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, hartkloppingen, angst en paniekaanvallen, stemmingswisselingen, gewichtstoename en ga zo maar door. Maar waar worden al die klachten door veroorzaakt? Eigenlijk weet Elles helemaal niet wat de overgang nou precies is, wat er in haar lijf gebeurt, en wanneer het eindelijk eens is afgelopen. Daarom duikt zij deze aflevering in het overgangslichaam.
-
Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er 'gewoon doorheen' moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten. Aflevering 1 in de podcast 'Opvliegers' van Omroep Max en NPO Radio 1.
-
Elles de Bruin raakt in de overgang en dat is voor haar aanleiding om zich te verdiepen in dit fenomeen, waarover tal van taboes bestaan.