Bölümler
-
Anstalter är på allas läppar, och i höst kommer flera verk som skildrar insidan. Vi träffar författaren Fanny Klang, manusförfattaren Sanne Övermark och dokumentärfilmaren Staffan Julén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fanny Klang är den före detta kriminalvårdaren som skrivit romanen ”Sluten anstalt” om sina erfarenheter av Kriminalvården. Sanne Övermark har skrivit manus till den kommande SVT-dramaserien ”Från insidan”, som bygger på intervjuer med verkliga intagna och skildrar tre gängkriminella som går i terapi i fängelset. Staffan Julén har i flera år följt de livstidsdömda ”Twin” och ”Happy” på San Quentin-fängelset i USA, vars liv förändrades när de deltog i en uppsättning av Samuel Becketts ”I väntan på Godot” – resultatet blev filmen ”Waiting for life” som bland annat ska visas i Riksdagen i höst. Alla tre kommer till P1 Kultur för att prata om hur kulturen kan skildra verkligheten, och hur verkligheten bakom murarna kan påverkas av kulturen.
KRITIKSAMTAL: ”KUNG LEAR” PÅ DRAMATENVår teaterkritiker Jenny Teleman har sett en av höstens mest uppmärksammade uppsättningar – ”Kung Lear” med Peter Andersson i huvudrollen på Dramaten. Den tyske regissören Falk Richter gör en samtida tolkning av Shakespeareklassikern – men hur väl fungerar det den här gången?
ESSÄ: VAD BEROR DET MINSKADE BARNAFÖDANDET PÅ?Antalet människor på jorden ökar, men på många platser föds för få barn för att befolkningsmängden ska bevaras. Det talas om allvarliga risker för samhälle och ekonomi. Men vad beror det minskande barnafödandet i västvärlden på? Författaren och kyrkohistorikern Joel Halldorf söker i dagens OBS-essä svar i samhällets konstruktion.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
En av Sveriges mest kända poeter aktuell med ny diktsamling. Hör vad som är så speciellt med hans röst och vad vår kritiker tycker om Växla Ringar Med Mörkret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Bioaktuella Führer och förförare är ett tyskt drama där vi får följa nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels skaparen bakom bilderna på de flaggviftande folkmassorna och de antisemitiska filmerna som förbereder folket för massmorden av judarna. Kulturredaktionens Gunnar Bolin kommenterar filmen och hur den mottogs på hemmaplan i Tyskland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I rollistan syns Robert Stadlober, Franziska Weisz och Fritz Karl, men det figurerar även dokumentära intervjuer med överlevare från förintelseläger. Regisserar gör Joachim Lang.
P1 Kulturs programledare Lisa Bergström såg filmen tillsammans med Birger Lycken, seniorkonsult på pr-byrån Westander, för att diskutera arvet efter Goebbels.
GÄNGVÅLDETS KONSEKVENSER I NY SVENSK DOKUMENTÄRI januari 2016 får Carolina - under en semester i Las Vegas - veta att hennes två söner blivit skjutna hemma i Stockholm. Hennes 13-åriga dotter har bevittnat händelsen från deras lägenhetsfönster. Nu har en Carolinas historia blivit den bioaktuella dokumentären ”femton noll tre nittonde januari två tusen sexton”. P1 Kulturs Nina Asarnoj har träffat Petra Bauer, som regisserat filmen tillsammans med Marius Dybwad Brandrud.
HÖGPRESTERANDE TJEJER I UNGDOMSPJÄSEN ”A”Samtidskomedin ”A” på Kulturhuset Stadsteatern i Husby handlar om två duktiga flickor från Husby och deras skavande framtidsdrömmar. I rollerna syns Imenella Mohamed och Helmon Solomon. Manus är skrivet av den prisbelönta författaren Nora Khalil. Både Imenella Mohamed och Nora Khalil gästar P1 Kultur.
VAD ÄR HETAST INFÖR PRISUTDELNINGEN PÅ FILMFESTIVALEN I VENEDIG?Hör frilansfilmjournalisten Jan Lumholdt på plats på filmfestivalen i Venedig inför lördagens prisutdelning. Vilka filmer snackas det mest om? Och hur gick det för danske Thomas Vinterberg vars tv-serie ”En familj som vår” har premiärvisats i Venedig?
KLASSIKERN: ”DOKTOR GLAS” AV HJALMAR SÖDERBERG1905 kom den ut, Hjalmar Söderbergs roman ”Doktor Glas”, om en läkare som begår ett mord för att hjälpa en patient han är kär i, eller för att han så gärna vill begå en handling? Medverkar i Katarina Wikars reportage om ”Doktor Glas” gör författaren Bengt Ohlsson, som skrivit romanerna ”Gregorius” och ”Helga.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Ja, det har poeten kallats av nära vännen Thåström en gång i tiden. Och nu är han tillbaka med en ny diktsamling, Växla Ringar Med Mörkret, 50 år efter sin debut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LYRIKVår kritiker Daniel Sjölin har läst ”Växla Ringar Med Mörkret” och gästar programmet för att prata om Öijers första diktsamling på 10 år. Vi kommer även diskutera den mystiska Bruno K Öijers ikon-status och den så noga förvaltade konstnärskapet.
Vi gästas också av serieskaparen Mats Jonsson som även han är aktuell med den nya boken ”Stinas Jojk”. Där han skildrar den verkliga berättelsen om sameflickan Stina Larsdotters öde. Stina slutade aldrig växa och hon levde under en tid då personer med udda utseenden kunde visas upp mot betalning. Något som gjorde att hon blev känd över hela Europa. Men hennes historia sträcker sig ända in i vår tid.
Artisten Jonas Lundqvist är tillbaka med ett nytt album, ”Sorgetornets spejare”, där han följer upp förra skivans självutlämnande temaskiva om att förlora sig själv och sin familj med nya låtar som kan beskrivas som dess efterspel och synliggöra sig själv under en period av förlust.
”Tänkandet är rörligt, opålitligt och kommer alltid att väcka misstänksamhet” - det säger författaren och filosofen Lyra Ekström Lindbäck i torsdagens radioessä från OBS.
Genom Sokrates och författaren Hannah Arendt så tar hennes funderingar oss till en början i nazisten Adolf Eichmann.Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari -
Den 2 augusti 2019 blir författaren Dmitri Plax son mördad av en jämnårig skolkamrat. Faderns sorgebok Peter har nu blivit pjäsen Peter. Tid på Orionteatern i Stockholm. P1 Kultur får besök av Dmitri Plax och regissören Jacob Hirdwall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Peter. Tid” är en krisberättelse om en fader som vägrar acceptera vad som hänt, eftersom acceptans leder bort från sonen. Det finns ingen egentlig tid i berättelsen, bara minnena som fadern (spelad av Andreas Liljeholm) frammanar av sin son. Genom att försöka minnas varje samtal, försöker han hålla liv i Peter.
KSENIA PEDAN GÖR ABSTRAKT KONST AV SORGEN UTIFRÅN KRIGET I UKRAINAKsenia Pedan är aktuell med utställningen ”Forming the Culture of a Dormant Brain” på Bonniers konsthall. Pedan föddes i Charkiv, Ukraina, 1986. Utifrån kriget i Ukraina skapar hon abstrakt konst med måleri, skulptur och interiöra detaljer. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har träffat henne.
LORAN BATTI ÅTERVÄNDER TILL GOTTSUNDA I NY DOKUMENTÄR: ”INGEN FÖDS OND”Möt Loran Batti som gjort den bioaktuella dokumentären ”G – 21 scener från Gottsunda”. Filmen är Lorans avsked till Gottsunda, men han slits mellan sitt nya liv och lojaliteten till barndomsvännerna som lever gängrelaterade liv. Parallellt med biopremiären repeterar Loran Batti pjäsen ”Låt mig bara gå” på Riksteatern i Hallunda.
FILMINSTITUTET SKÄR NED – HUR MÅR SVENSK FILM?I går kom beskedet att Svenska filminstitutet varslar om en nedskärning med 20 tjänster. Orsaken är att Filminstitutet brottas med dålig ekonomi. Men hur mår svensk film egentligen? P1 Kulturs filmreporter Emma Engström kommenterar läget.
ESSÄ: ANTON BRUCKNERS STORA SÅRBARHETI dag skulle den österrikiske tonsättaren Anton Bruckner ha fyllt 200 år. Han skrev framför allt symfonier och sakral vokalmusik, men är också känd för sin egenhet att arbeta om sina verk, ofta flera gånger. Detta har lett till en röra av olika versioner och ibland är det omöjligt att lista ut vad tonsättaren egentligen menade. Dramaturgen Tor Billgren gör ett försök i dagens essä.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Popgruppen Roxettes musik från 1980-90-talen blir nu den musikaliska skruden till författaren Jane Fallons relationskomedi Got You Back som nu blir musikalen Joyride på Malmö opera.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
CAROLINE RIDDERSTOLPES MUSIK LJUDER IGENRunt mitten av 1800-talet var Caroline Ridderstolpe en uppskattad musiker och kompositör, aktiv bland annat på det kungliga hovet i Stockholm. Men efter hennes död tystnade hennes musik helt och hon föll i glömska. Nu har pianisten Anna Paradiso och sångerskan Kristina Hammarström spelat in hennes musik och åter gett den liv. Reportage av Jens Möller.
DRÖMMEN ATT SJUNGA MED MILTON NASCIMENTO GICK I UPPFYLLELSEUnder många år drömde musikern Esperanza Spalding att någon gång få möjlighet att göra musik med den drygt 40 år äldre legendariska singer/songwritern Milton Nascimento – något som nu blivit verklighet genom albumet ”milton + esperanza”. Samtal med Jazzradions Märet Öman.
ESSÄ: FLYKTEN GAV OSS SYNKOPERADE HJÄRTSLAGEn synkop är en förskjutning av ett taktslag – ett brott mot den förväntade rytmen, ett förvånande mellanrum. Å kanske kan man förstå erfarenheten av migration, som en förkroppsligad upplevelse av en synkop. I en essä berättar filmvetaren och skribenten Sanjin Pejkovic om hur hans liv blev synkoperat efter flykten från Bosnien – och om hur mötet med en lärare och en musikgenre gav livet en ny, taktfast rytm.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Möt författaren Karolina Ramqvist, aktuell med Den första boken en kärlekshistoria där Jamaicas brutala förflutna formar ett ungt pars öde. En roman om de avgörande ögonblicken och besluten i ett liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår reporter Björn Jansson har träffat Karolina Ramqvist och vår litteraturredaktör Lina Kalmteg sätter in boken och Ramqvist författarskap i ett sammanhang.
HÅLLER SKRÄCKTHRILLERN ”LONGLEGS” FÖR HAJPEN?Den omtalade och på förhand upphaussade skräckthrillern ”Longlegs” får svensk biopremiär. Maika Monroe spelar en ung FBI-agent med en osedvanlig förmåga att se mönster och tecken, som kallas in i jakten på seriemördaren Longlegs, spelad av en oigenkännlig Nicolas Cage. En mördare som på något mystiskt vis får fäder att slakta sina egna familjer. Men håller filmen för hajpen? Och hur skriver den in sig i skräckfilmshistorien med tydliga blinkningar mot allt från ”Psycho” till ”Seven” och ”När lammen tystnar”? Hör kulturredaktionens Emma Engström och Dagens Nyheters filmrecensent Sebastian Lindvall om ”Longlegs”.
”SAGAN OM RINGEN: MAKTENS RINGAR” ÄR TILLBAKA I RUTANDen andra säsongen av tv-serien ”Sagan om ringen: Maktens ringar” har haft premiär på Prime Video. Kulturredaktionens recensent Emma Engström har sett de första avsnitten. Vi vet att det är en dyr serie, men är den bra?
PÅ PLATS PÅ FILMFESTIVALEN I VENEDIGStjärnorna trängs återigen på röda mattan, men vad sticket ut på årets festival? Och hur går snacket om svenskintresset – Göran Hugo Olssons dokumentär ”Israel Palestina i svensk TV 1958-1989”? Vi kopplar upp oss mot frilansjournalisten Jan Lumholdt på plats i Venedig.
KLASSIKERN: ”VI SOM ÄLSKADE VARANDRA SÅ MYCKET”Ettore Scolas film ”Vi som älskade varandra så mycket” från 1974 fyller 50 år i år. Och i dagens Klassikern samtalar kulturredaktionens tidigare medarbetare Anneli Dufva med filmkritikern Ronny Svensson om en film som fullkomligt frossar i kärlek och svek och tidens gång.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Henrik Arvidsson -
Vi tar sommarens poesidebatt som kretsat kring en grupp unga Stockholmspoeter under lupp. Vad handlar den egentligen om och vad säger debatten om vart svensk poesi är på väg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
POESIDEBATTEN – VAD SÄGER DEN EGENTLIGEN?Under våren och sommaren har det rasat en poesidebatt på tidningarnas kultursidor om tillståndet i svensk poesi just nu. I centrum står en ny generation unga extroverta poeter som själva ser sig som förnyare som vill göra poesin levande och tillgänglig, andra tycks mena att det mest är tomma tunnor som skramlar. Vi ska försöka förstå vad det handlar om – och vad debatten säger om vart poesin är på väg? Samtal med litteraturkritiker Daniel Sjölin.
MER POESI: KRITIKSAMTAL OM LENNART SJÖGRENS ”REGNBÅGEN” OCH LINNEA AXELSSONS ”SJÁUNJA”Lennart Sjögren debuterade 1958, och nominerades förra året till Sveriges Radios lyrikpris för ”Det röda äpplet” – skriven från ålderdomshemmet. Nu är han tillbaka med ”Regnbågen”. Linnea Axelsson slog igenom med ”Aednan”, som hon också tilldelades Augustpriset för, 2018. Hon återvänder nu med diktsamlingen ”Sjáunja”. Vår kritiker Daniel Sjölin har läst båda.
SNART HAR ALLA LEVANDE INVÅNARE I KIRUNA FLYTTAT – MEN VAD HÄNDER MED DE 5 000 DÖDA?Sedan flera år håller man på att riva Kirunas gamla centrum, eftersom LKAB:s utökade gruvbrytning orsakar sprickor och ras. Nu står Kiruna också inför den största gravflytten någonsin i Sverige – unik i sitt slag och ett brott mot lagen om gravfrid – som kräver statens godkännande. Forskare studerar nu den här gravflytten och anhöriga ställs inför etiska dilemman om vart de ska flytta sina döda. P1 Kulturs Helene Alm begav sig till gravplatsen som snart inte finns kvar.
HÖR TOMMY KÖRBERG OM JAZZENS BETYDELSE I HANS LIVI helgen återuppstår Jazz och blues-festivalen på Skeppsholmen i Stockholm, drygt 20 år efter att den lades ned. En av de återkommande gästerna under 1980-90-talen var en av Musiksveriges största: Tommy Körberg. I morgon står han återigen på den scenen. Vår reporter Tanja Ulriksson besökte artisten i hans hem för att prata om jazz.
ESSÄ: TIDIGARE SLAVAR VISADE VÄGEN FÖR HENRY DAVID THOREAUKring mitten av 1800-talet begav sig Henry David Thoreau ut i vännen Ralph Waldo Emersons skog och byggde sig en stuga. Han sökte ett enklare liv, med självförsörjning och distans till det samhälle han försökte förstå. Hans bok ”Walden” publicerades 1854 och har förblivit en klassiker. Men före Thoreau beboddes skogen av tidigare slavar som levde under helt andra förutsättningar, men som inspirerade den amerikanske tänkaren i hans utforskning – skrivpedagogen Selma Yosif Mesbah lyfter fram deras historia i dagens OBS-essä.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof -
Vilka är höjdpunkterna på årets filmfestival i Venedig och varför belönas filmstjärnan Sigourney Weaver med ett Guldlejon? Och möt filmaren Göran Hugo Olsson, aktuell på festivalen med ny dokumentär!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I filmvärlden har anrika Venedigs filmfestival högt anseende, mycket mindre än försommarens Cannesfestival, men för den skull inte mindre betydelsefull. P1 Kulturs Emma Engström har vaskat fram filmer ur programmet att hålla ögonen på inför senare premiärer, men kommenterar även att festivalen tilldelar Sigourney Weaver årets Guldlejon för sina insatser, varför blev det just hon? Vilka är hennes främsta filmer?
GÖRAN HUGO OLSSONS NYA DOKUMENTÄR I VENEDIGDen nya dokumentären ”Israel Palestina på svensk TV 1958-1989” av filmaren Göran Hugo Olsson får världspremiär i Venedig – en film om hur svensk nyhetsrapportering från mellanöstern sett ut genom decennierna. Den ger ett unikt perspektiv på SVT:s bevakning, men blir också ett redskap för att förstås den våldsamma konflikten i dag. Kulturredaktionens Björn Jansson har träffat en ressugen Göran Hugo Olsson, som tidigare gjort filmer som till exempel prisade ”Black power mixtape 1967-1975” och ”Om våld”.
”EN TYSK MANS HISTORIA” MED GERHARD HOBERSTORFERTeaterhösten drar igång och i helgen har ”En tysk mans historia” premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Skådespelaren Gerhard Hoberstorfer framför en monolog som bygger på den tyska juristen och författaren Sebastian Haffners bok om nazismens framväxt i 30-talets Tyskland. En skakande och klarsynt biografi som Haffner skrev i exil Storbritannien 1939, men som gavs ut först efter hans bortgång 2000. Den blev en omedelbar succé och nu tar den plats på scenen. Gerhard Hoberstorfer gästar dagens P1 Kultur.
ESSÄ: SURDEGEN SOM SAMHÄLLSOMSTÖRTARE AV LARS HERMANSSONHimmelriket är som en surdeg, säger Jesus i en av sina liknelser. Men i äldre delar av Bibeln finns en stark skepsis med det syrade brödet. Och det är kanske inte så konstigt. I dagens OBS funderar författaren och kritikern Lars Hermansson över den mystiska fermenteringsprocessen där liv och död möts.
...OCH TILL SIST: TIPS OM PÄRLORNA I DEN SVENSKA BIOHÖSTENDags att krypa in i biomörkret! Kulturredaktionens Emma Engström tipsar om höstens utländska filmpremiärer på de svenska biograferna!
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius -
Teaterhösten har just dragit igång våra kritiker har lusläst programmen och guidar dig genom teatertrender och höstens höjdpunkter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
STJÄRNREGISSÖREN ROBERT WILSON DRÖMMER OM TEATER SOM GER HOPPKanske var det en av årets höjdpunkter som inledde den svenska teaterhösten: den hyllade amerikanska regissören Robert Wilsons allkonstverk ”Dorian” på Dans- och teaterfestivalen i Göteborg. P1 Kulturs Jenny Teleman träffade den 82-årige ständigt turnerande teaterstjärnan för att prata med honom teaterns mening: att ge hopp i en hopplös tid.
FÖLJ MED PÅ REPETITIONERNA AV ”TVÅ SYSTRAR”På Malmö stadsteater pågår just nu repetitionerna inför höstens repertoar för fullt. Om en dryg vecka är det premiär för den melankoliska komedin ”Två systrar”, en pjäs som borrar de bleknande minnena av tonårens drömmar om livet. P1 Kultur ett nedslag i repetitionerna där skådespelarna Sandra Sojiljkovic och Dodona Imeri försöker komma i kontakt med sina 16-åriga jag.
HÖSTENS HÖJDPUNKTER PÅ TEATERSCENENVad finns på repertoaren hösten 2024? Våra teaterkritiker Kristina Lindquist och Jenny Teleman om höstens trender och höjdpunkter på landets teaterscener.
ESSÄ: ISMAIL KADARÉS LITTERÄRA BALANSGÅNG GJORDES MED LIVET SOM INSATSIsmail Kadaré var Albaniens mest kända författare och han nämndes ofta som en kandidat till Nobelpriset i litteratur. Men i början av juli gick han bort, 88 år gammal. Ann Lingebrandt reste till Kadarés barndomsstad i Albanien för att hitta ursprunget till hans litterära magi. Och i den här essän från Obs läser hon romanerna som kan få oss att tro på fiktionens oförklarliga kraft.
Programledare: Saman Bakthiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Flera av den svenska designhistoriens främsta formgivare var med och tog fram klassiska svenska mopeder. Nu lyfts en ofta bortglömd del av svensk formgivningshistoria fram på länsmuseet i Jönköping. Den är lite styvmoderligt behandlad, säger journalisten Claes Johansson som ligger bakom utställningen. Reporter: Gustav Ingerhage.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
P1 Kultur tar sig an mc-filmsgenren med avstamp i bioaktuella The Bikeriders av Jeff Nichols en film som blinkar öppet mot klassiker som Vild ungdom och Easy Rider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Berättelsen om motorcykelgänget The Vandals är löst baserad på en fotobok om The Chicago Outlaws. Har vi blivit nostalgiska för en svunnen tid där vi omfamnar och romantiserar utanförskapet och det fossila bränset? Eller handlar det egentligen om drömmen om frihet. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström och filmvetaren Michael Tapper tar sig an ”The Bikeriders”. Dessutom grottar vi ned oss i MC-kultur med medlemmar ur Bike Babes Göteborg – en motorcykelklubb bara för kvinnor.
MOPEDEN – MOTORCYKELNS SNÄLLA LILLEBROR – PÅ MUSEUMFlera av den svenska designhistoriens främsta formgivare var med och tog fram klassiska svenska mopeder. Nu lyfts en ofta bortglömd del av svensk formgivningshistoria fram på länsmuseet i Jönköping. ”Den är lite styvmoderligt behandlad”, säger journalisten Claes Johansson som ligger bakom utställningen. Reporter: Gustav Ingerhage.
GÅR KONSTNÄRER VILSE I FORNA SOVJET?Dokumentären ”Sovjet Barbara – konstnären Ragnar Kjartansson i Moskva” på SVT Play är ett exempel på när västerländska konstnärer kan tyckas gå vilse i ”forna Sovjet”. I somras var det även debatt om ett scenario när Ruben Östlund deltog i en filmfestival i Georgien. Kulturredaktionens Fredrik Wadström, som programleder radiokorrespondenterna Ryssland och bevakat regionen under flera decennier, kommenterar.
KLASSIKERN: NEW YORK-TRILOGIN AV PAUL AUSTERTre romaner om deppiga deckare på meningslösa uppdrag i New York – är det värt att läsa? Ja, om författaren heter Paul Auster. Han gick bort i våras, 77 år gammal, men 1985 var Paul Auster en okänd frilansskribent. Så kom ”Hjärta av glas” - den första delen iNew York-trilogin - och Auster blev mannen alla kritiker skrev om. De följande två delarna i kom snabbt och befäste Austers roll som förnyaren av amerikansk prosa. Blandningen av pastisch, melankoli och språkteori var – och ÄR – helt oemotståndlig. Mikael Timm berättar mer i Klassikern.
POP UP PUPPETS – HÖGKONJUNKTUR FÖR DOCKTEATER?Just nu pågår Pop Up Puppets-festivalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Under fyra dagar gästspelar kompanier från hela världen på Marionetteaterns internationella dockteaterfestival. Vi pratar med en belgiska teatergrupp som gjort en dockföreställning om klimatkatastrofen och festivalens initiativtagare, Marionettteaterns Helena Nilsson, kommer till studion.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Vad ska man läsa en regnig höstdag då man ligger under en mysig filt? Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg har noggrant undersökt höstens utgivningar och tipsar om böcker som den litteraturintresserade ej får missa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LITTERATURFESTIVALENS ÖKANDE POPULÄRITETNu drar Louisiana Literature igång i Danmark, en festival som lockat författare som Chimananda Ngozi Adichie, Paul Auster, Svjetlana Aleksijevitj, Haruki Murakami, Karl Ove Knausgård och Joyce Carol Oates sedan starten 2010.
Men den danska litteraturfestivalen är bara ett exempel av ett ständigt växande festivalscen. De blir allt fler och det är utanför storstäderna som de frodas mest.
I dagens program undersöker vi varför litteraturfestivalerna blivit så populära? Vad är det för behov hos läsarna som de fyller? Och vad tycker författarna själva om att åka till olika festivaler och möta publiken?
Det gör vi tillsammans med Christian Lund, konstnärlig ledare för Louisiana Literature, Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning vid Malmö Universitet och Erik Jonsson, arrangör för en av Sveriges äldsta och största festivaler, Littfest i Umeå.
HANTVERKETOBS i P1 är inne på sista veckan av sitt sommaruppehåll. Istället hör vi ett avsnitt av serien Hantverket, där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen.
Idag handlar det om bokbindaren Hannah Morrissey som blev besatt av att ta reda på hur böcker egentligen blir till redan som barn. Nu är hon bokbindarmästare med egen ateljé och älskar att klä böcker i vackra sidentyger.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari
-
På onsdagsförmiddagen presenterades den svenska filmhösten på Filmhuset i Stockholm. Det vankas mycket glesbygd och skräck bland premiärerna, men även skildringar av Coronapandemin och Sally Bauer den 30-åriga ensamstående mamman som i slutet av 30-talet längtade efter att simma över den engelska kanalen. Hör vad våra filmreportrar Nina Asarnoj och Björn Jansson ser fram emot allra mest.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NY DOKUMENTÄR SKILDRAR ROY ANDERSSON OCH HANS BRÖDERFyra bröder, varav tre i livet. Dåligt med kontakt sinsemellan, särskilt sen morsan dog. En av dem - farbror Roy - berömd men alkoholiserad filmregissör. Det är utgångspunkten för Johanna Bernhardson första långa dokumentärfilm ”Bröderna Andersson” – om hennes egna farbröder. P1 Kulturs Emma Engström träffade henne i arbetarmiljön på Hisingen i Göteborg, där bröderna växte upp.
WOODY ALLEN ÄR TILLBAKA – PÅ FRANSKAEfter alla kontroverser dyker nu en ny Woody Allen-film upp på biograferna. Det är ett triangeldrama. Som utspelar sig i Frankrike. På franska. ”Slumpen avgör” heter filmen och vår kritiker Björn Jansson har sett den. Mer Woody Allen blir det i Jazzradion i P2, söndag 25 augusti kl 17. Berit Nygren har fått en exklusiv intervju till sitt program ”Woody Allen om jazzen i sina filmer”.
”Love the world or get killed trying”. Så heter den uppmärksammade romanen av svensk-amerikanska författaren Alvina Chamberland. Huvudpersonen är en transkvinna som försöker hantera den blandning av åtrå och förakt som hon möter på sina resor i Europa. Alvina Chamberland, som är uppvuxen i USA och Sverige, kan man se på olika evenemang i Göteborg, Stockholm och Malmö i slutet av augusti. Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson träffade Alvina när hon gjorde promotion för sin bok i San Francisco.
VERKET SOM VÄRKER: ”VERTIGO”I Verket som värker är det lyssnarna som bestämmer vilket verk vi ska lyfta fram. Kenneth Strandborg i Göteborg väljer ”Vertigo”, eller ”Studie i brott” som den hette på svenska, av thrillermästaren Alfred Hitchcock. Filmen påverkade Kenneth Strandborg så mycket att han såg om den två gånger på raken med bara några dagars mellanrum. Sedan dess har ”Vertigo” aldrig släppt greppet om honom.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Hur hade det låtit om nationalskalden Cornelis Vreeswijk hade sett tillbaka på sitt liv från de döda? I dokumentärromanen Nu när man är död skriver författaren Göran Greider en fiktiv inifrånskildring från en av vår tids största konstnärsskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Göran Greider är gäst i P1 Kultur.
VAD ÄR DET EGENTLIGEN MAN GÖR NÄR MAN SKRIVER EN BIOGRAFI?
Författaren Klas Gustafson är biografins nestor i Sverige – han har skrivit om just Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund, Marie-Louise Ekman, Per Oscarsson om många fler. Men, vad är det egentligen han gjort när han skrivit dessa böcker? Den frågan har nu resulterat i boken ”Det jag inte visste om att skriva biografi”. Klas Gustafson är gäst för att berätta vad det innebär det att försöka teckna en annan människas liv.
MWUANA INFÖR ”DEN SVÅRA ANDRA SKIVAN”
Det har gått sju år sedan artisten Mwuana släppte sitt hyllade debutalbum – en evighet i populärmusiksammanhang. Regissören Martin Sandin har följt en kvalande artist i arbetet med vad som skulle kunna bli en uppföljare – eller bara en återvändsgränd.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Sedan 1979 har Alien-filmernas monster lekt med våra primala rädslor när det sprängt sig ut genom bröstet på ännu en i rymdfarkostens besättning men vad i människans djup är det filmsviten lodar i egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan var det premiär för den sjunde filmen som kretsar kring människans kamp mot den gäckande ”Xenomorf XX121” – kanske mer känd som monstret i Alien-filmerna. Men vad handlar denna kamp om egentligen? Och vad är det monstret gestaltar? Läsningarna av den tillsynes ändlösa rymdskräckisen är många – handlar den om graviditetsångest eller är det en marxistisk kritik av kapitalismen – eller är det bara ett? Samtal med filmkritikerna Emma Engström och Caroline Hainer.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
P1 Kultur djupdyker i två bioaktuella regissörer Yorgos Lanthimos har återigen samlat Hollywoodeliten i Kinds of Kindness och Kevin Costner återvänder till prärien i westerneposet Horizon: An American Saga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LANTHIMOS! SÅ BLEV DEN GREKISKE REGISSÖREN STJÄRNORNAS FAVORITHan slog igenom med den grekiska filmen ”Dogtooth” 2009. Numera radar Hollywoodstjärnor som Emma Stone, Nicole Kidman och Colin Farrell upp sig för att få vara med i hans filmer.
Efter ”The Lobster”, ”The Killing of a Sacred Deer”, ”The Favorite” och ”Poor things” är Yorgos Lanthimos nu bioaktuell med ”Kinds of Kindness” - där Emma Stone återigen står framför kameran.
Men Lanthimos är mer än en kritiker- och skådespelarfavorit, han är älskad på bred front. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström och teaterregissören och skådespelaren Rikard Lekander benar ut hemligheten bakom Lanthimos framgångar.
I HUVUDET PÅ KEVIN COSTNERI helgen är det biopremiär för första delen av ”Horizon: An American Saga” - ett westernepos som regisserats och finansierats av Kevin Costner, som också spelar en av rollerna i detta ensembledrama om hur ”the west was won”.
Parallellt gör han succé som patriark i det samtida westerndramat ”Yellowstone” i streamingvärlden.
Men vad är det med just westerngenren som lockar Kevin Costner så? Kulturredaktionens Emma Engström vet mer.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria Götselius -
På måndagskvällen avtäcktes det nya monumentet till minne av psykiatern Ing-Marie Wieselgren, som mördades under Almedalsveckan för två år sedan. Det fångar min mamma på många olika sätt, säger dottern Sara Maxe till Sveriges Radio.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det finns nåt vackert i att björken är lite obekväm och sned. Både för att hon vågade vara obekväm, men hon vågade också stanna i det obekväma. Det är jobbigt att förändra till det bättre.”
Skulpturen heter ”Lyssnandet” och har skapats av konstnärerna Tomas och Anja Örn.
Ekots reporter Karin Runblom var med under invigningen.
SVENSK KULTURPOLITIK FYLLER 50 I ALMEDALENDet är femtio år sedan riksdagen antog den allra första kulturpropositionen, som lade grunden för svensk kulturpolitik. Vilken betydelse har den idag och pågår det ett kulturkrig? Är det dags för en ny vision för kulturpolitiken?
I dagens P1 Kultur debatterar Andreas Johansson Heinö, förläggare på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, och Calle Nathanson, koncernchef och studieombudsman på ABF Stockholm, kulturpolitiken idag – och imorgon.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria Götselius -
Följ med oss tillbaka till när jazzen lämnade dansbanorna och samtidigt blev både friare och mer genomkomponerad. Utvecklingen av det som då var framtidens jazzmusik gick i olika riktningar. Ibland på kollisionskurs. En P2 Dokumentär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På 1960-talet ville Sveriges Radio bidra till att göra jazzen till en mer seriös konstform – det gamla Radiobandet stöptes om och blev Radiojazzgruppen som nu 2023 alltså återuppstått.
Men har Radiojazzgruppen varit död? Har den inte funnits hela tiden? Och vad är Radiojazzgruppen egentligen?
Hör röster och musik ur arkiven och nygjorda intervjuer med jazzmusikerna Georg Riedel, Nils Landgren, Amanda Sedgwick, Ebba Åsman, Örjan Fahlström och Lars-Göran Ulander – om nutid, dåtid och framtid.
En P2 dokumentär från 2023 av Eva och Staffan Schöier.
-
P1 Kultur har redan gett tips på vilken jazzmusik du kan höra, vilka böcker du kan läsa och vilka filmer du kan kolla på under sommaren. Men vilket klassiskt album passar hängmattan i sommar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi får besök av Musikrevyn i P2s programledare Karin Birgersson som ska ge oss sommarlyssnings tips från den klassiska musikens värld.
SHAKESPEARE SOM CLOWNTEATERI år kan man se Strindbergs Dödsdansen och Bergmans Det sjunde inseglet framföras av teaterclowner. Och på Norrbottensteaterns sommarscen spelas Shakespeares Richrad den III. Vår reporter Helene Alm har åkt dit med frågan: Varför lämpar sig lämpar sig klassiker och tragedier särskilt bra för clownteater?
INTERVJU: HON HAR SKRIVIT ”HEJ JAG HAR CP”Vi får besök av författaren och funkivisten Jenny Larsson som förutom att ha ett pysselkonto på sociala medier med över hundra tusen följare, även skrivit den självbiografiska boken ”Hej jag har CP!”
EN SKATEPARK I EN KONSTHALLKoo Jeong A. är inte bara Sydkoreas representant på Konstbiennalen i Venedig i år. Hen är även Sverigeaktuell med utställningen ”Event Horizon Malmö” på Malmö Konsthall.
En utställning som till största del består av en gigantisk skateskulptur som är som en liten skatepark i konsthallen. Som är öppen för allmänheten att ta, gå, stå, sitta, ligga eller åka skateboard på.
HANTVERKET: TAPETMAKARNAOBS i P1 har sommarlov, så istället blir det ett avsnitt av Hantverket, vår serie där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen.
Idag möter vi de två tapetmakarna Sara Lundström och Mats Qwarfordt som arbetar med att rekonstruera gamla tapeter. Deras verkstad är en rödmålad, före detta fångvaktarbostad på Långholmen i Stockholm och där återskapar de mönsterskatter från både slott och koja. Nina Asarnoj har träffat dem och var med när de öppnade ett paket med gamla, sköra tapetfragment...
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari - Daha fazla göster