Bölümler

  • Åsa Fång spelar mamman med bipolär sjukdom i Next to normal på Malmö Opera. Hur gestaltar man mani och depressivitet i en musikal? Och vilket avtryck har psykisk ohälsa gjort i såväl klassisk musik som samtida popmusik?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    PSYKISK OHÄLSA I RAMADAN-TV-SERIER

    Årets ramadan-tv-serier rullade igång i början av veckan – ett avsnitt per dag under hela fasteperioden – och även där syns en ökande trend att vilja diskutera psykisk ohälsa. Samtal med kulturjournalisten Sara Rifaat.

    ESSÄ: MÄNNEN VILL IN I INÄLVORNA OCH KONTROLLERA 

    Artificiell intelligens ses som ett av samtidens och inte minst framtidens stora utmaningar och möjligheter. Men finns det inte någonting med delar av den robotiserade morgondagen som känns märkligt bekant? Aase Berg ser håglösa tv-zombier och anatomiska vaxdockkvinnor och funderar över männens behov av kontroll.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Lars Trägårdh delar med sig av sina tankar om en svensk kanon

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I slutet av 2023 fick han uppdraget att leda arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon. Nu kommer historikern Lars Trägårdh till studion för att förklara vad han menar med ”ett breddat kulturbegrepp” och hur man gör en lista över framstående konstverk till något mer än en statligt pekpinne.

    VARFÖR SVIKER PUBLIKEN MODERNA?

    Svenska museer går bra nu. Trots att den fria entrén har slopats ökar tillströmningen och vissa av dem slår besöksrekord. Moderna museet i Stockholm avviker från den positiva trenden med en tydlig nedgång - även i jämförelse med åren före fri entré. Men museichefen Gitte Ørskou är inte orolig.

    SEKELSKIFTESMÅLERI MED FÖRHINDER

    Harriet Backer och Marie Krøyer var båda målare och verksamma kring sekelskiftet 1900. Men där Marie tidigt gav upp måleriet för att istället sköta hem och hushåll drev Harriet egen målarskola och etablerade sig på hög nivå inom det norska konstlivet. Nu visas deras verk i två utställningar, en på Nationalmuseum och en på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Konstkritikerna Clemens Poellinger (SvD) och Ulrika Stahre (AB) jämför deras företräden.

    NASRIN PAKKHO - SÅNGERSKA TILL SLUT

    Som tonåring vann Nasrin Pakkho talangtävlingar i Iran. Först som 70-åring kan hon göra verklighet av sin dröm och sjunga på en stor scen i Göteborg. Kulturredaktionens Emma Engström har träffat en erfaren debutant.

    ESSÄ: LIVETS INNEBOENDE MOTSÄGELSER

    Människan har för vana att ställa och ställas inför frågor som tycks paralyserande svåra. Michael Azar tar hjälp av en blodsugande insekt i antikens Athen för att utmana vår tro på att vi vet vad vi tror oss veta.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Mårten Arndtzén

  • Eksik bölüm mü var?

    Akışı yenilemek için buraya tıklayın.

  • Årets Polarpris går till discolegendaren Nile Rodgers och mästerdirigenten Esa-Pekka Salonen. Vad är det de gör så bra?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens P1 Kultur benar vi upp två av vår tids stora musikaliska genier tillsammans med P2:s Johan Korssell och Mats Nileskär från P3 Soul.

    FOLKKÄRA KERAMIKERN LISA LARSON ÄR DÖD

    Keramikern Lisa Larson lyckades med det ovanliga konststycket att bli en folkkär keramiker. Hennes bulliga figurer pryder många hem både i Sverige och i resten av världen. Igår kom beskedet att hon gått bort, 92 år gammal. Vad gjorde henne så omtyckt? Och vem för hennes arv vidare? Samtal med Magnus Palm, författare.

     

    ESSÄ: DEMOKRATIN MÅR BRA AV SEXUELLA LEKAR

    Är det en mänsklig rättighet att leka, också som vuxen? Leken kan befria oss, och spela en viktig roll för demokratiers utveckling. Även sexuella lekar som ageplay – det menar Marie Hållander.



    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Kulturredaktionens filmkritiker Joakim Silverdal om de största snackisarna inför Oscarsgalan. Och svenskarnas chanser på priser. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Lagom till kvinnodagen kommer boken Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd om författaräktenskapet mellan Moa och Harry Martinson. Stor kärlek och kreativt utbyte eller destruktivt kaos? Eller kanske både och.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström har än en gång närmat sig Moa Martinsons liv och dikt. Hon kommer till P1 Kultur och förklarar varför hon vill berätta sin version av historien om Moa och Harry Martinsons litterära kärleksdans.

    OSCARSDAGS: VI RÄKNAR NER TILL FILMFESTEN I HOLLYWOOD

    Natten mot måndag trampar Hollywoodeliten in på Röda mattan, nysminkade och smyckesprydda för att delta i galornas gala. Roger Wilson är på plats i Los Angeles och rapporterar om sistaminuten-skvallret och läget i branschen, och i en studio i Göteborg sitter P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström beredd att kommentera årets nomineringar. Vem vinner flest fula guldgubbar i år?

    MÖT MANNEN SOM SKRIVIT BOKEN ”OSCAR WARS”

    En person som kan hela historien om Oscarsgalan är den amerikanska författaren Michael Schulman. Han har skrivit boken ”Oscar Wars: A history of Hollywood in gold, sweat and tears” och Roger Wilson har träffat honom.

    ERNST DE GEER OCH TODD HAYNES HAR GJORT TVÅ AV HELGENS FILMER – HUR BRA ÄR DE?

    I helgen är det premiär för en av årets mest omtalade svenska långfilmsfilmdebuter, ”Hypnosen” av Ernst de Geer. Berättelsen om uppförandekoder och sociala klavertramp i techmiljö har prisats på flera filmfestivaler och i Göteborgsposten har den fått högsta betyg. En annan efterlängtad premiär är den amerikanska regissören Todd Haynes nya film ”May December” om en olaglig relation mellan en äldre kvinna och en 13-årig pojke. Vår filmkritiker Emma Engström har betygsatt dem.

    KLASSIKERN OM PICASSOS ”GUERNICA”

    Den har kallats världens mest kända antikrigsmålning. Pablo Picassos enorma svart, vit, grå ”Guernica” som han målade på sex veckor till världsutställningen i Paris 1937. En målning som var en reaktion på Hitlers bombningar av den baskiska staden som bär samma namn. Cecilia Blomberg tar oss bakåt till historien och till en målning som till sist hittade hem i en sal på museet Reina Sofia i Madrid.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Nina Asarnoj

  • En kvinna genomgår en hypnosbehandling för att sluta röka och förlorar på köpet sina hämningar. Det är premissen i Hypnosen med Asta Kamma August i huvudrollen. Vi har träffat en av Sveriges just nu mest hyllade skådespelare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    JUSSI BJÖRLINGS KRIS OCH SAMMANBROTT BLIR TEATER

    Som en tidig Avicii – en som måste skapa, men som egentligen bara vill fly. Så beskriver skådespelaren Mattias Nordkvist Jussi Björling. I helgen går han upp scen för att gestalta ikonen när pjäsen ”Jussi” har urpremiär på Stockholms stadsteater – och i centrum står sångarens kris och sammanbrott.

    ARVET EFTER VIKTORIJA AMELINA – FÖRFATTAREN SOM DÖDADES I EN RYSK ATTACK

    För det ukrainska kulturlivet och civilsamhälle har särskilt en persons öde blivit en symbol: författaren Viktorija Amelina. Hon dog 1 juli 2023 efter en robotattack mot en restaurang i östra Ukraina men minnet av henne bara växer i det allmänna medvetandet, också långt utanför Ukrainas gränser. Kulturredaktionens Fredrik Wadström berättar historien om Viktorija Amelina.

    ESSÄ: NATIONALISM OCH PARANOIA SATTE STOPP FÖR ESPERANTO

    Kan språket bygga ett globalt samhälle? Esperanto är väl det mest kända och framgångsrika försöket. Hur långt kvar till målet det än är. Dan Jönsson reflekterar över språket som en gång kom att få spela rollen som USA:s fiende nummer ett.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Liv Strömquist är tillbaka på Dramaten med föreställningen Liv och död Strömquist som hon skapat tillsammans med regissören Ada Berger. Vi pratar om konstnärliga samarbeten och när helheten blir större än summan av delarna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    KULTURSIDANS DÖD

    Den senaste tiden har nedläggningen av Kulturredaktioner och kulturbevakningen i lokaltidningar varit en återkommande nyhet. Vi har pratat med Ida Ölmedal, nytillträdd kulturchef på Svenska Dagbladet om kulturbevakningens läge och hur kultursidan blir en angelägenhet för fler. Vi har också pratat med Andres Lokko om kulturjournalistikens kris.

    DOKUMENTÄRFEST - TEMPOFESTIVALEN ÄR HÄR!

    Just nu pågår TEMPO dokumentärfestival. Vi får besök av två veteraner i verklighetsbranschen: Johan Palmgren och Isabel Andersson. De har gjort filmen ”Meteoriten” om den ytterst åtråvärda rymdsten som föll ner i en skog utanför Enköping. Frågan är vem som är den rättmätige ägaren - meteoritletarna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg eller markägaren Johan Benzelstierna von Engeström?

    ITALIENSKT KVINNOVÅLD HAR LOCKAT MASSPUBLIK

    ”Det finns alltid en morgondag” är en svartvit film om kvinnors rättigheter som utspelar sig 1946 i Italien och som har fått över 5 miljoner italienare till salongerna. Filmen är en stor succé och vann också publiken pris - Bästa internationella film vid Göteborgs filmfestival tidigare i vintras - Nu går den upp på bio. Lisa Bergström mötte regissören, huvudrollsinnehavaren och komikern Paola Cortellesi i Göteborg.

    OBS-ESSÄN OM INVANDRARSVENSKANS OLIKA DIALEKTER

    Har du hört begreppet invandrarsvenska någon gång? Kan du rent av höra i ditt huvud hur det låter? Nej, det kan du faktiskt inte. För varje annat språk bryter mot svenskan på sitt eget sätt. Och i varje sådan sammansmältning döljer sig en berättelse om mångfald. För en författare är det en rikedom, konstaterar Marjaneh Bakhtiari i den tredje essän denna vecka på temat språk och makt. Och hon gör det på en av sina skånska dialekter.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Nina Asarnoj

  • Sport och teater hur bra kombination är det? Populärt verkar det i alla vara. Just nu ses Hockeymorsor och -farsor, VM -94 och blåvita Änglar på landets teaterscener. Varför och hur intressant materia är sporten?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    P1 Kulturs teaterkritiker Jenny Teleman har sett Riksteaterns hårt bokade pjäs ”Hockeymorsa, hockeyfarsa” och reporter Mina Benaissa har samtidigt besökt Göteborgs stadsteater och ”Änglarna, finns dom?” samt Borås stadsteater och VM-94-pjäsen ”Den varmaste sommaren” och hört publiken skrika ”ANDRA SIDAN ÄR NI KLARA?!” i teatersalongen. Varför ser vi så mycket sport i scenkonsten nu?

     

    DONIA SALEH TILLBAKA MED NY ROMAN

    Författaren Donia Saleh debuterade 2020 med den hyllade romanen ”Ya Leila” – nu är hon tillbaka med sin andra roman ”Röd galla” – en lyrisk relationsberättelse över generationsgränserna. Donia Saleh är gäst i dagens P1 Kultur.

    LULEÅBIENNALEN OCH VÄRLDENS FÖRÄNDRINGAR I SKALA 1:1

    Luleåbiennalen – Skandinaviens äldsta konstbiennal – har i år titeln ”På tröskeln till 1:1” och speglar de förändringar i bebyggelsen, landskapet och samhällsstrukturer som Norrbotten just nu går igenom. Vi är på plats och träffar både konstnärer och biennalens konstnärliga ledare.

     

    ESSÄ: FÖRTRYCKARNAS SPRÅK EN VÄG TILL BEFRIELSE

    Veckans essäer från OBS följer temat språk och makt. Tidigare har författaren Amanda Svensson beskrivit  engelskans spridning som en viktig del av det koloniala projektet. Idag tittar vi närmare på vad som hände sen när författaren och resejournalisten Per J Andersson åker till Indien och reflekterar över hur förtryckarnas språk blev en väg till - befrielse.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Filip Hammar och Fredrik Wikingssons är bioaktuella med filmen Den sista resan. För att få Filips pappa Lars att få tillbaka livsgnistan går resan till sommarsemestrarnas Frankrike. Björn Jansson har träffat duon bakom filmen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Filmfredag! P1 Kultur djupdyker i biopremiärerna Dune 2, Den sista resan, Anselm och Det finns alltid en morgondag, samt nya HBO-serien The Regime med Kate Winslet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”DUNE 2”: EN STORSLAGEN SCIENCE FICTION-SAGA MED MONSTER OCH MATRIARKAT

    Uppföljaren till succéfilmen, som fick stor publik och många Oscars, har svensk premiär i dag. Ursprunget är den science fiction-roman som länge ansågs omöjlig att filmatisera. Våra kritiker Jenny Teleman och Joakim Silverdal försöker reda ut hur mycket sand man klarar man av i ”Dune 2”? Känner man igen Stellan Skarsgård som monster? Vad spelar kvinnorna för roll? Hur bra är filmen - som fått högst varierande recensioner.

    DEN SISTA RESAN SOM DRÖM OCH VERKLIGHET

    Joakim Silverdal ger Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya dokumentärfilm – om Filips pappa, som alltid älskat sitt Frankrike och på ålderns höst får resa tillbaka dit med sin son - högsta betyg i Kulturnytt. Varför? Han utvecklar nu detta i P1 Kultur. Innan vi lyssnar på Björn Janssons intervjuporträtt av och med succéduon bakom filmen.

    WENDERS OM KIEFER

    Regissören Wim Wenders har vid snart 80 års ålder gått mot en ny vår. Först spelfilmen ”Perfect Days”, som fyller många salonger över landet, och nu kommer hans dokumentärfilm om den omsusade konstnären Anselm Kiefer. Två tyska kulturmän och kompisar gör film ihop, eller den ena om den andre, om det ena och det andra – hur blir det? Mårten Arndtzén berättar samt tipsar om en film och en tv-serie med liknande teman: Deutsches Haus (Disney+) och Never Look Away av Florian Henckel von Donnersmarck (Apple, Amazon Prime, Viaplay m.fl).

    TV-SERIEN ”THE REGIME” ÄR ETT INTRESSANT MISSLYCKANDE - OCH ”DET FINNS ALLTID EN MORGONDAG” ÄR EN ROLIG BIOFILM OM ETT ALLVARLIGT ÄMNE

    Stephen Frears nya och stjärnbeströdda serie, som släpps på strömningstjänsten HBO med bland annat Kate Winslet och Hugh Grant, handlar om en sönderfallande diktatorisk stat i ett icke namngivet europeiskt land. Inte helt lyckad, tycker vår kritiker Emma Engström, men misslyckad på ett sätt som tarvar förklaring.

    Och den italienska filmen ”Det finns alltid en morgondag”, som behandlar sexuella övergrepp och har premiär i dag, är en oväntad rolig pärla på bioduken.

    VECKANS KLASSIKER: TJECHOVS ”TRE SYSTRAR”

    Alltid aktuell, till exempel just nu på Stadsteatern i Stockholm, och alltid evig. Kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner har trängt in i en av de mest klassiska klassikerna. ”Tre systrar” från 1901 är den tredje av den ryska dramatikern och läkaren Anton Tjechovs fyra så kallade stora pjäser. Den föregicks av ”Måsen” och ”Onkel Vanja” - och tre år senare hade ”Körsbärsträdgården” premiär.

    Det är en pjäs som mer än något annat verk i världshistorien sätter fingret på några av människans grundpredikament: hennes orimliga anspråk på mening och hennes fatala oförmåga att bestämma sig för vad som är viktigt i livet.

    Programledare: Cecilia Blomberg.
    Producent: Mattias Berg. 

  • Förra veckan intog Beyoncé som första svarta kvinnliga artisten förstaplatsen på Billboards country-topplista. Men än en gång har en svart artists intåg på countrymark blivit kontroversiellt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Musikjournalisten Pierre Hellqvist och kulturjournalisten Juliet Atto berättar mer om hur Beyoncés musik blivit en del i det amerikanska kulturkriget.

    NOBELPRISTAGARENS DECKARE BLIR PJÄS

    När pengarna sinade gav sig Nobelpristagaren Olga Tokarczuk in i deckargenren – nu sätts ekothrillern ”Styr din plog över de dödas ben” upp som pjäs på Norrbottensteatern. Vad är det som gör den här berättelsen så speciell – och hur blir den på scenen? Hör regissören Kickan Holmberg och litteraturkritikern Anna Tullberg.

    VIKTORIA TOLSTOY OM NYA SKIVAN

    Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy återknyter till sitt förflutna med en låt skriven av Esbjörn Svensson på den nya skivan. Hon besöker P1 Kultur och berättar mer.

    ESSÄ: TVÅNGSTANKARNAS MAGI ÄR DJUPT MÄNSKLIG

    Tvångssyndrom, eller OCD, kan medföra ett enormt lidande för den som plågas av det. Men samtidigt finns det något djupt mänskligt i tanken att vissa återkommande beteenden och ritualer skyddar oss mot det onda. Boel Gerell reflekterar över detta i dagens essä från OBS.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Karin Arbsjö

  • På Moderna museet i Stockholm orsakar mötet mellan den omtalade italienska konstnären Maurizio Cattelans verk och museets egna samlingar flera drastiska korskopplingar. Vi diskuterar resultatet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    KONSTHISTORIEN SÄTTS I PERSPEKTIV OCH RÖRELSE

    I dagens P1 Kultur samtalar konstnären och kritikern Sonia Hedstrand och Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén om utställningen ”Den tredje handen”, där Maurizio Cattelans verk alltså möter samlingarna. De frågar sig bland annat vad titeln på utställningen egentligen betyder, vilken som är denna tredje hand - och hur dagens maktkritik skiljer sig från gårdagens.

    OPERASTJÄRNANS LÅNGA VÄG FRÅN KÅKSTADEN I SYDAFRIKA UNDER APARTHEID

    Just nu gör den svarte sydafrikanske barytonen Luthando Qave stor succé i huvudrollen som Figaro i Rossinis opera ”Barberaren i Sevilla” på Kungliga Operan i Stockholm. Från en uppväxt under fattiga förhållanden har han tagit steget till operavärldens stora scener. I ett drygt decennium har 37-årige Luthando Qave kunnat livnära sig som frilansande baryton över världen - och dessutom försörjt tio personer hemma i Sydafrika på sin lön. Nu hoppas han efter många år i Sverige äntligen få bli svensk medborgare.
    För P1 Kulturs Mattias Berg berättar Luthando Qave om hur hans omöjliga dröm blev verklighet - och vad han nu drömmer om.

    POESIDEBUTANTEN SOM SKRIVER OM KÄRLEK MED SJU UTROPSTECKEN!

    Nioosha Shams älskar utropstecken - och kärlek. Hon älskar till och med dåliga relationer, eller åtminstone att skriva om det. För P1 Kulturs Anna Tullberg beskriver hon känslorna, tankarna och skrivsättet bakom debutsamlingen ”Teshne”, som betyder törstig på persiska. Och varför det inte räcker med sex utropstecken för att uttrycka en riktigt stark känsla.
    Musiken i inslaget är ”Gole Bee Goldoon” med Googoosh.

    ESSÄ: DEN OLYCKLIGA EXPEDITIONEN TILL DET LYCKLIGA ARABIEN

    Idag är de flesta forskningsprojekt minutiöst budgeterade och följs upp av nogsamma rapporter. Vem som leder ett arbete brukar vara fastslaget från början och det är mycket ovanligt att så gott som alla deltagare avlider under undersökningens gång. Förr i tiden kunde det vara lite annorlunda. Författaren och biologen Fredrik Sjöberg berättar om en fascinerande och olycksdrabbad expedition.

    Programledare: Cecilia Blomberg.
    Producent: Mattias Berg.

  • Under de senaste veckorna har tre unga kritiker blivit prisade för sitt arbete Mikaela Blomqvist, Valerie Kyeyune Backström och Donia Saleh. Men vad är bra kritik? Och hur ser framtidens kritik ut? Vi samlar till ett rundabordssamtal med en ny generation kritiker.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    FLIPPERSPELENS ÅTERKOMST

    De senaste åren har flipperspelslokaler poppat upp lite varstans i Sverige och för den som vill köpa ett eget spel är det dyrare än någonsin. Kulturredaktionens Joakim Silverdal fick korn på den växande flipperspelstrenden och gav sig av efter svaret på varför.

    KÄRNKRAFTEN SOM KULTURARV  

    På Tekniska museet i Stockholm pågår utställningen ”Salong Energi” just nu. Just nu pågår rivningen av det som var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, Ågestaverket. På utställningen visas delar av interiören - som till exempel det väldiga svängda kontrollbordet i grön metall, tillsammans med fotografier från hur det såg innan rivningen påbörjades. Vad berättar kärnkraften som kulturarv? 

    ESSÄ: MÄNNISKAN KOMMER ALLTID FÖR SENT TILL SIG SJÄLV

     

    Självmedvetandet har genom historien ofta betraktats som ett för människan särskiljande drag. En medvetandets krona som utökar möjlighet till förståelse såväl som till kontroll. Men vad är det egentligen vi får syn på när vi betraktar oss själva? Idéhistorikern Michael Azar funderar över en blick som inte riktigt får fatt i sitt objekt.

    Programledare: Lisa Wall

  • I veckan som kommer har den amerikanska storfilmen Dune: Part 2 och Filip och Fredriks dokumentär Den sista resan premiär. Är vi på väg mot en ny Barbenheimer? Filmkritikern Joakim Silverdal kommenterar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Maria Askerfjord Sundeby

  • Publiken vill se mer politisk satir: det visade en rapport som Riksteatern släppte i veckan. Och som på beställning ger Östgötateatern förvaltningsrevyn Superkontoret om den kulturpolitiska situationen i regionen. Teaterchefen Nils Poletti kommer till studion. Dessutom, efter debatten om sagoberättande dragqueens: nu kliver queerkonsten fram på institutionerna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    SÅ BRA ÄR QUEERKONSTEN JUST NU

    Flera av vårens utställningar utgår från ”queera” perspektiv och i P1 Kultur diskuterar Tobias Dunér-Axelsson (Arbetet) och Cecilia Blomberg (SR) en av de första: ”Jag kysser dina ögon” av Conny Karlsson Lundgren på Bonniers konsthall i Stockholm.

    Vi talar också om Andrew Haighs hyllade film All of us strangers: ”en av de sannaste skildringarna av att vara homosexuell, medelålders man” enligt GP:s kulturchef Johan Hilton.

    XAVIER VEILHAN OCH KONSTEN ATT SEGLA

    Konstbranschen bränner mycket koldioxid på att frakta konstverk kors och tvärs över jorden. Nu testar den franske konstnären Xavier Veilhan en annan metod, och transporterar både sig själv och sin konst med segelbåt till Stockholm där han just öppnat en utställning. P1 Kulturs Cecilia Blomberg klev ombord på konstbåten.

    NATTENS SYSTRAR FÅR MEDALJ

    I veckan fick Karin, Linnea och Märta Nylund medalj av kungen för sina insatser för kulturlivet i Tornedalen - däribland arbetet med Nattfestivalen i Korpilombolo. Vår reporter Mattias Berg träffade systrarna Nylund på ett vandrarhem i Stockholm.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Mårten Arndtzén

  • Artisten Kal P Dal, eller Elvis från Arlöv som han kallats, fyllde i slutet av 70-talet över hundra folkparker på en sommar och sålde skivor i 100 000-tal. Några år senare dog han, bara 35 år gammal. Nu kommer filmen om fenomenet Kal P Dal.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Dokumentären ”Filmen om Kal P. Dal” berättar historien om Skånes största rocklegendar. Filmarna Dag Ösgård och Stefan Källstigen är gäster i programmet.

    KÄRLEK UNDER FÖRINTELSEN – NYPREMIÄR FÖR HYLLAD OPERA

    De gifte sig 1944, deporterades strax efter till Auschwitz och skildes åt – men båda överlevde och återfann varandra. Det är den svindlande ramberättelsen i operan ”Löftet” där librettisten Susanne Marko har skrivit sina föräldrars historia. I helgen har den nypremiär på Kungliga operan. Susanne Marko och stjärnsopranen Hanna Husáhr kommer till studion.

    WEYES BLOOD OMFAMNAR KLIMATÅNGESTEN MED SIN MUSIK

    Weyes Blood är artistnamnet för musikern Natalie Mering, född 1988 i Kalifornien. Hennes senaste och hyllade album heter "And in the Darkness, Hearts Aglow" och är del två i en tänkt trilogi som konstnärligt masserar vår samtid och kollektiva ångest. Kulturredaktionens Anna Tullberg har träffat Natalie Mering.

    ESSÄ: VARJE MÄNNISKAS ANSVAR I EN SKENANDE TID

    Dagens essä avslutar veckans serie om moralens grunder. Helena Granström funderar idag över varför man ska känna moraliskt ansvar när man inte kan förändra världen.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Lina Selleby och Ulf Stureson träffades på jobbet och blev kära. Sedan hände det värsta.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I smyg började musikerna Lina Selleby och Ulf Stureson skriva musik om varandra och en kärlek växte fram. De har just släppt varsin skiva som kretsar kring deras romans. Men mitt i det blommande kärlekslivet blir Lina svårt sjuk. Nu är de gäster i P1 Kultur.

    NU KAN AI GÖRA FILM OCKSÅ

    Snart släpps det nya Ai-verktyget Sora, som kan göra rörlig bild på samma sätt som vi redan vant oss vid att de kan göra stillbilder - baserade på textkommandon. Vad innebär det och hur går det egentligen till? Designern och prompt-specialisten Annika Bäckström och Sveriges Radios teknikreporter Sven Karlsson förklarar vad som pågår.

    CINDY SHERMAN SOM TEXTILKONSTNÄR

    Den postmodernistiska fotokonstens okrönta drottning har gjort påkostade gobelänger av sina instagramselfies. Nu visas de på Fotografiska i Stockholm och vår konstkritiker Mårten Arndtzén recenserar.

    ÄNGLARNA PÅ ARTIPELAG

    En majestätisk, hängande häst och en blek ”smärtoman” som hämtat inspiration från korsfästelsen - så inleds den hyllade utställningen ”No Life Lost” på Artipelag utanför Stockholm. P1 Kulturs Cecilia Blomberg talar om hästar, konst och tro med konstnären, belgiska Berlinde De Bruyckere.

    ESSÄ: MORAL ÄR EN FRÅGA OM ATT PASSA IN

    Först begår vi grymheter för att vi är lydiga och anpassliga. Sedan rättfärdigar vi dem för att handla i enlighet med vår värderingar. Eva-Lotta Hultén reflekterar över moralens gruppdynamik i veckans andra essä om moralens grunder.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Mårten Arndtzén

  • Det finns de som hävdar att Odysséen är ursprungsberättelsen. Den enda, som ständigt återuppfinns. Är vi mitt i en Homerisk renässans? Vad är det med de gamla grekerna som ständigt lockar unga?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ODYSSÉEN PÅ BACKA TEATER I GÖTEBORG

    Dans, elrullstolar och en rackarns fart. Vår scenkritiker Jenny Teleman har sett en föreställning för unga och är förtjust.

    EN ”HOMERISK RENÄSSANS”

    Lina Kalmteg har träffat Ida Östenberg, professor i Antikens kultur och samhällsliv. Hon ser unga använda Odysséen för att hävda sig.

    Vi har också sett serien Percy Jackson och Olympierna och läst Sången om Akilles, två sätt för de yngre att närma sig denna ”ursprungsberättelse”.

    GREKERNA OCH ÅRETS BOKREA

    Dessutom har vi tittat djupt i boklådorna inför året bokrea - finns där något om Antiken for kids?  

    REPORTAGE: DEN SVENSKA KONCEPTKONSTEN FÖDDES I SKÅNE

    I Ystad besöker Mårten Arndtzén en retrospektiv utställning med undergroundkonstnären Leif Eriksson – först i Sverige med konceptkonsten – som han utvecklade tillsammans med parhästen Lars Vilks.

    ESSÄ: HUR FICK VI VÅR MORAL?


    OBS Essä inleder en serie om moralens grunder – kan vi tacka evolutionen för vår moral? Det säger författaren och mikrobiologen Farshid Jalalvand.

     

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Lisa Wall

  • El Perro del Mar, eller Sarah Assbring som egentligen heter, är aktuell med sitt första nya album på åtta år: Big Anonymous. Det handlar om döden! Möt henne i P1 Kultur Söndag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Häromdagen blev det klart att Anna Croneman blir ny VD för Svenska Filminstitutet. Nu kommer hon till P1 Kulturs studio för att berätta vad hon älskar, hatar och drömmer om.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    FRÅN CHEF FÖR SVT DRAMA TILL FILM-SVERIGES HÖGSTA TOPP

    Vi frågar Anna Croneman om hur stort steget blir. Vad hon önskar och vilka önskningar som hon tror kan bli uppfyllda. Dessutom har vi fångat upp frågor och förväntningar från film-Sverige, som Anna Croneman får möta och bemöta.

    HUR BRA ÄR DAVID BOWIES ENDA MUSIKAL, ”LAZARUS”?

    I går kväll hade David Bowies enda musikal svensk premiär, åtta år efter hans död. Musikalen ”Lazarus” var ett av de sista verken som Bowie slutförde innan han gick bort i januari 2016.
    Men hur bra är den nu? Hur angelägen känns den? Vi skickade våra kritiker, och Bowie-fantaster, Anna Tullberg och Jenny Teleman till den svenska premiären.

    DEN UKRAINSKA KONSTNÄREN ZHANNA KADYROVA GÄSTAR SVERIGE

    Uppsala konstmuseum har i morgon vernissage för utställningen ”Border Memory” av den ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova. Hon är internationellt erkänd och har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och fått många priser.

    Vår reporter Fredrik Wadström har tidigare sett en stor retrospektiv med Kadyrovas konst på plats i Ukraina, Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att ge oss en bild av utställningen ”Border Memory” och spelar upp några klipp från sitt möte med konstnären i Uppsala.

    FILMFESTIVALEN I BERLIN HAR BÖRJAT - HÄR ÄR FILMEN SOM VANN FÖRRA ÅRETS GULDBJÖRN

    Häromdagen öppnade årets Filmfestival i Berlin, den så kallade Berlinale. Där har bland annat svenske regissören Levan Akin - som för några år sedan gjorde succé med sin debutfilm ”And Then We Danced” - premiär för sin nya långfilm. Vår filmkritiker Emma Engström berättar lite om festivalens program. Och just i dag är det svensk biopremiär för ”Ombord på Adamant”, som vann det finaste priset: Guldbjörnen, på förra årets Berlinale.

    KLASSIKERN: ”RHAPSODY IN BLUE” AV GEORGE GERSHWIN

    I dag handlar Klassikern om ett 100 år gammalt uruppförande. Per Feltzin berättar om George Gershwins ”Rhapsody in Blue” – ett experiment inom modern musik. Om en legendarisk konsert på Aeolian Hall på 43:e gatan i New York. Ett nytt kapitel i musikhistorien. I publiken fanns musikaliska mästare som Rachmaninoff, Kreisler, Stokowski, Heifetz - och vissa tyckte sig se även Stravinskij i raderna. Men vad var det egentligen de fick höra? Går det ens att beskriva?

    Programledare: Gunnar Bolin
    Producent: Mattias Berg