Bölümler

  • Årets vinnare av Polarpriset Nile Rodgers tänkte alltid först och främst på dansgolvet. Men han gjorde det på ett sätt som ingen annan. Nile närmade sig disco med kirurgisk precision och jazzkomplexitet. Fick det svåra att låta enkelt. Smart sväng eller disco på Einsteinnivå.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Nile Rodgers och partnern Bernard Edwards hade problem med att bli kontrakterade som ett svart rockband med punkattityd, och började istället studera annat som hände runt knuten i New York. Duon bestämde sig för att utveckla en sofistikerad och samtidigt progressiv variant av disco. Lös och lite jazzig i kontrast till den europeiska varianten som slog just då(1977), men inte lika hårdsvängande funky som Parliament och Kool & The Gang (banden som de ville imponera på).

    Först tog Rodgers och Edwards gamla jazzstandards och omarbetade till disco. Inte heller den iden resulterade i ett skivkontrakt. Men det var starten på Chic, som på sin väg mot frihet i en elegant post-hippiehedonism klädde av soulmusiken, gav den subbas och skapade med lika delar hjärta och hjärna några av historiens främsta dansdängor.

  • Ty Dolla $ign är aktuell med det omdebatterade Kanye West-samarbetet Vultures 1. Ett projekt som förmodligen båda behövde just nu, av olika skäl. I veckans avsnitt gräver vi djupare i Tys artisteri och karriär.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ty Dolla $ign står för sedeslöst leverne och musik som matchar det. Los Angeles-sonen utvecklade en skabrös modern R&B ur electrominimalism och diverse hjärndöda hiphopbastarder i en zon mellan rap och sång. På vissa nivåer är han den felande länken mellan R Kelly och Prince. Det började med ”Toot it and boot it” - ett skämt som förvandlade allt för Ty Dolla $ign 2010, och som krönte honom till kungen av så kallad ratchet-R&B. Sedan dess har han levererat en rad efterhängsna dängor, och en hög med mixtejp som bland annat bjudit in oss till en värld där olyckliga människor gör varandra illa(”Beach house” 1 och 2).

    Men han har också demonstrerat en vilja att bryta ny musikalisk mark, och har etablerat sig som en notorisk gästartist. Från skabbiga klubbar till lyxiga lagarbeten med Megan Thee Stallion, Rihanna, Paul McCartney och givetvis Kanye West.

    Följ med oss på resan som även inkluderar möten med vokalgruppen i Tys drömmar The Whispers, samt YG, Patrice Rushen, Mos Def, Blowfly och Teena Marie.

  • Eksik bölüm mü var?

    Akışı yenilemek için buraya tıklayın.

  • Ahmir Questlove Thompson bär på något uråldrigt, men känns inte gammal eftersom han inte faller ner i något som har varit. Om han inte måste. En batterist i en tid som kommer att kallas för tiden innan AI skapade vår populärmusik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Trummaskinen av kött och blod byggde bron mellan doowop, soul och hiphop genom sitt band The Roots och samarbeten med bland andra D'Angelo och Erykah Badu.
    Questlove i ett avsnitt om varför han fick lära sig att bli människa på nytt, att ge intervjuer som Marvin Gaye, den amerikanska mardrömmen, länge utannonserade ”End game”(eller blir det ”Banana republican”?), Prince död, Earl Youngs Phillygroove, släktforskning, artisters rädsla att återvända till rötterna, största stunden och mycket mer.

  • Välkommen till den nya, fria och luftiga R&Bvärlden enligt Q och Emotional Oranges. Ett kalejdoskop av färger och stämningar från olika eror. Att lyssna på Que Marsden är som att resa i tiden, samtidigt som det på ett märkvärdigt vis känns som att verkligen befinna sig i nuet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Musiken i mitten av 2020-talet kläddes i en flummig och psykedelisk dräkt, och lät som ett avancerat återbruk, där den förväntade revolutionen stod på vänt, och artister som Floridas Q kunde frodas. Det kändes som ännu en retrofuturism rustad att göra något eget av klassiska epoker och kortlivade trendnycker. Q uppfattade tidigt att hans låtar tenderade att bli kärleksfulla pastischer, även när han försökte avskärma sig från det förgångna. Så han skapade ett filter inom sig. Men frågan var hur effektivt och hälsosamt det där filtret var.

    Sverigeaktuella duon Emotional Oranges framkallar sin egen verklighet genom groovebaserad R&B med smak av sent 90-tal, som ibland glider över i dunkel och disig musik för nattliga bilfärder. Det handlar om vanliga människor som bidrar till att göra R&B lite mer mystisk. Azad och Vali valde till en början att dölja sina identiteter. Inspirerade av Daft Punk, Gorillaz och MF Doom. Sedan debuten ”The Juice Volume 1” har paret serverat en rad stabila släpp.

  • Headie, eller Irving Adjei, hade redan i unga år en stark känsla för ljuden, stämningarna och berättelserna i musiken. Inne i fängelset spelades en film upp i hans huvud. Filmen om hans liv som blev grunden till introspektiva albumet Edna, namngiven efter mamman som gick bort när Headie One var liten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En av Storbritanniens hetaste artister låg i sin cell samtidigt som han lirades på radion. Drake lånade hans stil i ”War”, och Brooklynrappare använde hans sätt att flyta. En sällsam upplevelse. På hemmaplan hade Headie One cementerat den brittiska utgåvan av drill. En grubblande berättarstil till krängande bas och gotiska trummor som på vägen tog det bortom gängkonflikter och våldsupptrappning. Det här är ännu en historia om varför dom mest intressanta rapparna plötsligt kom från öriket.

    I avsnittet intervjuas även Fred Again.., Dreya Mac, M1llionz, Conducta, Bam Bino och Young Costamado.

  • James Yancys musik hade brutit mot ordningen med rytmer som fungerade som en form av omstörtande verksamhet. Dilla fick tiden att bit för bit gå sönder med honom. Han förstod att något var fel januari 2002. Ett år innan vårt möte, och två år efter det revolutionerande Slum Villagealbumet Fantastic Volume 2.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Donuts är den amerikanska motsvarigheten till munkar. Men varför döpa ett vackert avsked till något av det ohälsosammaste som går att äta? Förmodligen handlade det om formen. Cirkeln som symbolen för oändlighet, evighet och odödlighet. I den avslutande delen djupdyker vi bland annat i albumet ”Donuts”, som var ljudet av Dillas dödskamp. Vibrerande, trasig, psykedelisk, spontan och besjälad. Men långt från Jay Dees varma neosoul. Det här var en rå och funky Dilla som vuxit fram under pseudonymen Dill Withers efter att han landat i Los Angeles. Mer geniala ideer och utkast än färdiga låtar. Skisser för en framtid som aldrig kom.

    I avsnittet möter Mats Nileskär även Que. D, T3, Illa J, Peanut Butter Wolf, Jazzy Jeff, Questlove, James Poyser, Musiq Soulchild, Bilal, Marsha Ambrosius (Floetry), Frank n Dank, Phife, Robert ”Kool” Bell (Kool & The Gang), Funky Rob, Roy Hargrove, Amp Fiddler, Pete Rock, Havoc (Mobb Deep), SA-RA Creative Partners, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Flying Lotus, Iman Omari och Kanye West.

  • Berömmelse och sjukdom. Det var som om J Dilla såg möjligheterna och begränsningarna för sig själv och afroamerikansk musik överlag den där natten januari 2003. Att lyssna på hiphopens Albert Einstein var som att blicka upp mot stjärnorna och förundras.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På albumet ”Welcome 2 Detroit” förvandlades Jay Dee till J Dilla. Gled bort från en bruten och egensinnig jazzsoulfusion mot en hårdare, samplingsfri och teknologisk stil. I numret ”Big booty express” la Dilla ut länken mellan Detroit och Dusseldorf. I samarbetet med syskonsjälen Madlib (”Champion sound”) målade han en själfull, alternativ framtid genom vacker desorientering som fascinerade musikälskare. Dilla var på väg att förverkliga sina drömmar när allt fick en brutal vändning.

    I avsnittet möter du även Madlib, T3, Baatin, Elhzi, Wajeed, Biz Markie, Derrick May, Frank n Dank, Phat Kat, Guilty Simpson, Dweli,  Newcleus och Common.

    Sista delen publiceras i november.

  • Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ”Voodoo”.

    Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.

    Det återstår två delar i J Dillaserien: ”Delirium” samt ”Norwegian wood”.

  • Dilla, eller Jay Dee, läste inte regelboken. Allt och mycket mer fanns i hans huvud. Rytmerna som haltade och krängde, och som förändrade hiphop och R&B. Tillsammans med vännerna i Slum Village byggde han bit för bit sin egen värld i det plågade Detroit.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Berömmelsen kom först till Jay Dee och hans beats. Medan T3 och Baatins skurar av säreget fristilflyt ovan rytmer med egen vilja till en början inte uppmärksammades i samma utsträckning. Jay Dees framgångar som producent (Pharcyde, Tribe, Busta etc) innebar snart spänningar inom Slum Village samtidigt som det inflytelserika mästerverket låg framför gruppen.

    I del två hör du även intervjuer med bland andra T3, Baatin, Wajeed, James Brown, Illa J, Frank n Dank, Que D, Pete Rock, Busta Rhymes, Jimmy Jam och Q-Tip.

  • Tjugo år efter att Mats Nileskär hade ett historiskt möte med J Dilla - mannen som förändrade planetens puls - kommer nu den fullständiga historien med material som aldrig hörts förut. Bilder av Dilla som inte visats tidigare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    James Dewitt Yancy gjorde något märkvärdigt med tiden och rytmen. Han förändrade inte bara samspelet mellan trummor och bas. Han reglerade musikens naturlagar när han introducerade ett radikalt skifte i hur vi uppfattar tidrymd och sväng. Det var rytmer som levde ett eget liv när de låg före och efter, halkade och hoppade fram i vacker desorientering.

    I del ett handlar det bland annat om hur Detroitsonens säregna sätt att lyssna och upptäcka mönster i det oförutsägbara formades, om det fellirade, och om hur musiken blev ett besjälat maskineri som han kunde plocka isär och återuppbygga efter egna behov. 

    ”Brutna beats” följs av ytterligare fyra Dilla avsnitt: ”Den stora flykten”, ”Fel blir rätt”, ”Delirium” och ”Norwegian wood”.

  • Doldisen från ett träskigt vattendrag i Texas bidrog till att forma ljudet av modern musik. Rap-A-Lot praktikanten blev osannolikt en av hiphophistoriens betydelsefulla bakomscenenspelare genom sina stilbildande samarbeten med bland andra Scarface, Kanye West, Travis Scott och The Weeknd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På senare år har Mike Dean ställt sig i strålkastarskenet omringad av synthesizers från olika eror. Utrustning som skapar ljudspåret till festen innan undergången. Ett mörkt och på samma gång hoppfullt sound. Med en hård arbetsdisciplin och inkännande natur har synthguden väglett några av dom mest temperamentsfulla och lynniga perfektionisterna. Vissa kallar Mike Dean för musikindustrins motsvarighet till Tony Montana. Den fiktiva gangsterkaraktären i Brian DePalmas film ”Scarface”. Andra ser honom som hiphopens förklädde David Lynch(Gordon Cole i ”Twin Peaks”).

    I avsnittet intervjuar Mats Nileskär även Kanye West, The D.O.C, Scarface, Thee Sacred Souls, Bernie Worrell, George Clinton, Hawk och Dan Penn.

  • Den store kompositören Burt Bacharach har upplevt hur hans finessrika melodier färdats i tid och rum, och fått ny mening. Hur de omtolkats av det svarta Amerika. Walk on by var en hit med Dionne Warwick 1964. Efter mordet på Martin Luther King lyfte en förbittrad Isaac Hayes numret från cocktailpartyt ner på gatan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ingen hade väntat sig att upprättelsen skulle komma i form av en mörk orkestrering av en smekande, förförisk och tragisk kärlekslåt. Förklädd till något lugnt och trösterikt med kallsvetten och ilskan vilande under ytan. I år förvandlade Doja Cat ett parti från samma låt i listettan ”Paint the town red”.

    Tidlösheten i Burt Bacharachs vindlande melodier är slående. Unga lyssnare söker sig till hans låtskatt. Inte för att få kontakt med det förflutna, en annan värld, utan bara för att uppleva skönheten. Du får Bacharach, som avled 2023 94 år gammal, i ett varmt samtal om livet och låtarna, medan hans främsta uttolkare, sångerskan Dionne Warwick, berättar för Mats Nileskär om resan från en tid då hon trotsade rådande samhällsnormer och förenade människor oberoende av ålder, klass och etnicitet. 

    P3 Soul tar julledigt och återvänder med ett avsnitt om hiphopens främste doldis Mike Dean den sjunde januari.

  • Det började en kylslagen januarikväll 1978. Hiphop hade ännu inte fastnat på skiva, och discosoulen stod i zenit. När P3 Soul firar 45 år andas vi in ljudet av New York vid några tillfällen under historien. Söt soul som värmer hjärtat, och ett hotfullt malande mörker som speglar vår tid.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kontroversiell och nyskapande drill färdades över Atlanten. Från Chicago till London, där den både vitaliserades och svartlistades, för att sedan landa i gängmiljö i Brooklyn. Det var ett tag sedan östkusten hade upplevt något liknande. Men varför blev en UK-influerad drillvariant det bästa sättet att beskriva hur New York ser ut och känns idag?

    50 år tidigare drömdes det fram ett sött och melodiöst New Yorkljudspår med viss bitter eftersmak. Ett läkande, honungslent sound tog staden genom svårigheter och tragedier, och ekar än idag.

    Vinter i Brooklyn. En excentrisk rappare tömmer sig själv i obrutna ljudvågor på band, och drar sedan lika snabbt som han kom.Ett clowneri glider över i desperation och sorg med kamoflerade politiska insikter. I nedslaget på amerikanska östkusten möter Mats Nileskär bland andra Moments, Alicia Keys, George Kerr, Young Costamado, Bam Bino, Melba Moore, RZA och Ol Dirty Bastard.

  • Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en 40-årig karriär.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.

    Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.

    Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).

  • Den unga svenska hiphopgeneration ställs ofta mot den äldre. Men i fallet Adaam känns det som en naturlig fortsättning på det som varit. Ett resultat av historien. Med sin karisma, tekniska skicklighet och utvecklade melodikänsla har Adaam från Märsta blivit en flitig hitmakare. Länken mellan Redline-eran och den nya vågen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Han dök upp första gången bara 12-år gammal genom gästinhoppet på Akis ”Betonghiphop”. Genomslaget en tre år senare med ”Trapstar” banade väg för succeåren  med Einarsamarbetet ”Dansa”, VC Barre-duetten ”Topp”. debutalbumet ”Topboy” och årets sommarplåga ”17”. Ett avsnitt från mars i år.

    I timme två möter du J Cole som är aktuell med Drake samarbete (amerikanska listettan ”First person shooter”) och på gång med ett nytt album (länge utlovade ”The fall off”). I ett program från 2011 tar vi det från början. När Cole kom från North Carolina till New York var han full av drömmar om hiphopens födelseplats. Väl där tvingades han inse att inget på östkusten var riktigt som han hade föreställt sig.

  • James Yancys musik hade brutit mot ordningen med rytmer som fungerade som en form av omstörtande verksamhet. Dilla fick tiden att bit för bit gå sönder med honom. Han förstod att något var fel januari 2002. Ett år innan vårt möte, och två år efter det revolutionerande Slum Villagealbumet Fantastic Volume 2.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Donuts är den amerikanska motsvarigheten till munkar. Men varför döpa ett vackert avsked till något av det ohälsosammaste som går att äta? Förmodligen handlade det om formen. Cirkeln som symbolen för oändlighet, evighet och odödlighet. I den avslutande delen djupdyker vi bland annat i albumet ”Donuts”, som var ljudet av Dillas dödskamp. Vibrerande, trasig, psykedelisk, spontan och besjälad. Men långt från Jay Dees varma neosoul. Det här var en rå och funky Dilla som vuxit fram under pseudonymen Dill Withers efter att han landat i Los Angeles. Mer geniala idéer och utkast än färdiga låtar. Skisser för en framtid som aldrig kom.

    I avsnittet möter Mats Nileskär även Que. D, T3, Illa J, Peanut Butter Wolf, Jazzy Jeff, Questlove, James Poyser, Musiq Soulchild, Bilal, Marsha Ambrosius (Floetry), Frank n Dank, Phife, Robert ”Kool” Bell (Kool & The Gang), Funky Rob, Roy Hargrove, Amp Fiddler, Pete Rock, Havoc (Mobb Deep), SA-RA Creative Partners, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Flying Lotus, Iman Omari och Kanye West.

  • Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas. Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Den andra och sista delen med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse.

    Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.

  • Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet – trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med Grandmaster Flash  är sagan om hiphopens födelse.

    Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandwizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy  med flera.

  • Efter mordet på Martin Luther King följde bitterhet och besvikelse, och en mer militant svart kamp. Det här påverkade både Betty Wrights musik och hennes liv. Hon tvingades dagligen kämpa mot fördomar och trakasserier. Betty stoppades på flygplatser då hon misstogs för att vara aktivisten Angela Davis. Låtarna blev mörkare och funkigare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Trots att Betty fostrades för den hårdaste och mest svekfulla av branscher kom det som en dolkstöt när hon upptäckte en annan sida av fadersgestalten och TK Records grundaren Henry Stone. Allt stod inte rätt till på det framgångsrika bolaget som var banbrytande inom discosoul. Nu väntade sångerskans största utmaningar.

    I programmet intervjuas även George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid (alias Blowfly).

  • Betty Wright blev med glödande röst och relationsdrama i låtform den klarast lysande stjärnan i ett framväxande skivimperium (TK), som bidrog till att förändra 70-talets musik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mats fann Betty i hennes stora villa gömd bland palmer i Miami. Kyrkoflickan som predikade feminism och njutning och utmanade rådande normer i en miljö där R&B, funk och gospel blandades med karibiska rytmer. Det handlar om en av de första soulkvinnorna som tog kontroll över sitt öde, och banade därmed väg för bland andra Beyonce(som samplade Bettys ”Girls can' t do what the guys do”). 

    I programmet intervjuas också George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid.