Bölümler
-
Atle Næss er forfatter av mange bøker innenfor mange sjangre: både romaner, biografier, sakprosabøker, og essays. Han har skrevet sakprosa om Galielo Galiei, Edvard Munch og om Nidarosdomen, og romaner om maleren Caravaggio og om husmannsgutter fra 1600-tallets Vestby. I årets roman, BLINDGJENGERE, er handlingen lagt til rundt annen verdenskrig.
-
Øyvind Rimbereids niende diktsamling, "Hvit hare, grå hare, svart", er blitt møtt med begeistrede anmeldelser og ble nominert til Brageprisen for 2019. Her skal vi høre forfatteren lese to dikt fra samlingen, "Ode til sandpapiret" og "Seinsommerbølger", akkompagnert av Gisle Myklebust kvartett. Opptaket er en smakebit fra en plate som er under innspilling og som skal lanseres i 2020.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Berlinmurens fall endret historien. Per Anders Madsen tar deg med på innsiden av begivenhetene i sin nye bok "1989. Året som endret Europa". Hør ham her i samtale med sin redaktør.
-
Natt til torsdag 9. februar 2017 rammes Tove Irene Langsveen av sitt livs mareritt: Sønnen Sivert tar sitt eget liv på studenthybelen i Trondheim. Sivert blir bare 20 år gammel. I en grønn stoffkledd notatbok skriver han: «Mor og far. Det er ikke lett å oppgi ALT man har: JEG ELSKER DERE.»
Men Sivert har skrevet langt mer. Hans drøm var å bli forfatter, og på pc-en finner Tove et ferdig skrevet manus. Det handler om ensomhet, om å komme ut av skapet og om en som heter Tomas.
Tove bestemmer seg for å utgi Siverts tekster. Og for å skrive sine egne. Savnet etter sønnen er bunnløst. De var nære, diskuterte litteratur og gikk turer sammen. Nå sitter hun igjen med alle spørsmålene. Ett av dem er: «Du visste dette var siste gang vi snakka sammen på chat, eller i det hele tatt hadde en dialog. Gråt du?»
Hør Tove i samtale med sin redaktør, Bjørn Olav Jahr. -
Hvorfor skrive en bok om ål? Patrik Svensson har gjort internasjonal suksess med nettopp det. Ålen er mytisk, mystisk og utrydningstruet, og Åleevangeliet er en bok om verdens mest gåtefulle fisk. Hør ham her i samtale med redaksjonssjef Cathrine Sandnes.
-
Thomas Erikson har hatt enorm suksess med «Omgitt av idioter». I sin nye bok tar han for seg sjefene. Hva slags type sjef er DIN sjef?
-
Dorthe Nors er en av Danmarks største litterære stjerner. I 2014 vant hun PO Enquists pris, og siden den gang har hun gitt ut flere kritikerroste bøker, vært kortlistet til Man Booker og bidratt til flere av verdensscenens mest prestisjefylte magasiner og antologier. Å lese Dorthe Nors er å slå opp dører til lukkede rom hvor det lille livets store spørsmål settes i et ømt og brutalt relieff – og alltid med smilet på lur. Nå er hun aktuell med novellesamlingen Kart over Canada. Hør henne i samtale med juniorredaktør Anne Louise Morseth-Nordbryhn.
-
Michael Rindahl debuterte i mars med romanen "Gammelgresset", en fortelling om den 62 år gamle einstøingen Edvin; en slags siste nordlending. Det har skjedd store omveltninger fra den gang han vokste opp og bodde i et lite, levende øysamfunn. Edvin var lenge blant de siste øyboerne, men nå har kommunen betalt ham for å flytte inn til fastlandet.
Det dreier seg om resignasjon og opprør, og om den dypt eksistensielle lengselen etter helhet, sammenheng og tilhørighet til folk og natur. Boka har allerede rukket å bli omtalt som en «storartet debutroman» av kritikerne. Her hører vi Michael Rindahl i samtale med sin redaktør Espen Dahl. -
Ida Lødemel Tvedt er virksom som kritiker i Klassekampen og sitter i redaksjonen for tidsskriftet Vagant. De siste sju-åtte årene har hun bodd i New York, der hun blant annet har undervist i essayistikk ved The New School og Columbia University. Hun presenterer sin debutbok, Marianegropen, som et essay i 43 akter. Hør henne i samtale om boken med sin redaktør Morten Moi.
-
I mange år har Helene Uri vært opptatt av språk og kjønn. For 10 år siden begynte hun å klippe ut artikler, samle på samtaler, anekdoter og forskning. Resultatet ble boka «Hvem sa hva?». Boken hennes om kvinner, menn og språk har blitt bejublet av kritikerne og mottok Brageprisen for beste sakprosabok 2018.
-
«Få formidler julas store og små drama bedre enn Levi Henriksen […] Denne boka varer minst helt til påske.» Sier Geir Rakvaag i Dagsavisen. Hør Levi Henriksen lese julenovellen "Hele veien hjem" fra årets novellesamling "Jern & metall".
-
Tor Ulven ville i disse dager fylt 65 år dersom han fortsatt hadde vært blant oss. Hans dikt og prosatekster når stadig nye lesere, både blant yngre generasjoner her hjemme, og utenfor landets grenser. Han er hittil oversatt til elleve språk, og nye oversettelser kommer stadig til. Ulvens tekster er knappe og skarpskårne i formen, og samtidig slår det en når man leser dem, hvor rike av betydning de er, hvor store rom for fortolkningsmuligheter det tekstuniverset han har skapt, har å by på. En av dem som har latt seg berøre og begeistre av Ulvens dikt og prosatekster, er Anemari Neple. Hennes nylig utgitte bok om Tor Ulven har tittelen En annen verden. Ro og refleksjon i Tor Ulvens forfatterskap, og bygger på hennes doktoravhandling fra 2016. Her møter vi henne i samtale med Morten Moi om et av de viktigste forfatterskapene i nyere norsk litteratur.
-
Lars Svisdal debuterer i høst med romanen "Seg til inkjes", et fortettet menneskelig drama som utspilles blant folkene som bor og arbeider på en turisthytte og et gårdsbruk i et nordvestlandsk fjelldal. Det dreier seg om å lengte vekk og å sitte fast, om opprør og eldgamle nabokonflikter. Boka har fått strålende anmeldelser og viser en debutant som har et suverent grep både om romankomposisjon og karakterfremstilling. Her hører vi Lars Svisdal i samtale med sin redaktør Morten Moi.
-
En forfatter tar på seg et oppdrag fra en spillefilmprodusent og reiser til Kongo for å skrive et manus om de to dødsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French.
Men hvordan skrive en fortelling basert på virkelige hendelser når man ikke kan stole på at noen snakker sant?
Hør Nikolaj Frobenius samtale om sin kritikerroste roman «Kongonotatene» med Bjørn Olav Jahr, forfatter av bøkene «Hvem drepte Birgitte Tengs» og «Drapene i Baneheia». -
Levi Henriksen kom i høst med boka "Jern & metall". Det er hans første novellesamling på ni år. Det handler om livets grunnkrefter, om tap og sorg, om ensomhet, og om mennesker som fortsatt føler den indre varmen fra alt som en gang var. Og det handler – kanskje i større grad enn tidligere i forfatterskapet – om alderdom.
Hør Levi Henriksen i samtale med sin redaktør. -
I høst debuterte Bendik Wold med romanen "Canada Dry". "Canada Dry" er en roman om det drømmeaktige ved virkeligheten og det virkelige i våre villeste, mest intense drømmer.
«Normalt ler man ikke ofte under lesningen av norske romaner. Derfor virker Bendik Wolds debut så forfriskende og annerledes,» skriver Turid Larsen i Dagsavisen. Og Margunn Vikingstad i Klassekampen skriver: «Forfatteren demonstrerar på nydelig vis sjølvrefleksjonens blindsoner.» -
Jan Grue er aktuell med «Jeg lever et liv som ligner deres» – en nokså unik bok i norsk sammenheng, formmessig og litterært. Det er en dypt personlig memoarbok, men også en inderlig analyse av hva det vil si å være menneske.
Det handler om de grunnleggende spørsmål: Om hva vi kan ønske oss av livet og hva vi har lov til å drømme om.
«Et litterært mesterverk som anbefales på det sterkeste!», skriver Marius Wulfsberg i Dagbladet. Hør Jan Grue i samtale med sin redaktør. -
Den glemte klassikeren "Det vokser et tre i Brooklyn", som først ble utgitt i 1946, ble en enorm salgssuksess, som ble gjenutgitt og fikk nytt liv i 2015. I "Maggie-min" skildrer Betty Smith nok en gang en kraftfull kvinneskikkelse.
Men hvem var Betty Smith? I denne samtalen snakker oversettere Tiril Broch-Aakre og Vibeke Saugestad om Betty Smith, om romanene hennes, og om det å oversette dem. -
I midten av juli kom Trude Marsteins første roman på seks år, Så mye hadde jeg. Her møter vi Monika.
Hun er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken.
Så mye hadde jeg er en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen.
Anmelderne har ikke spart på superlativene.
Hvorfor lese romaner? Svaret kan være Trude Marstein Så mye hadde jeg, skriver Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv.
«Med ei stram og finurleg form og med påtakeleg smarte observasjonar viser forfattaren at ingenting menneskeleg er henne framand. Så mye hadde jeg er ikkje berre Trude Marstein på sitt aller beste, men nok ein av årets sterkaste romanar.» skriver Margunn Vikingstad i Morgenbladet.
Hør forfatter Trude Marstein i samtale med sin redaktør Trude Rønnestad -
Lena Andersson er en av Sveriges ledende romanforfattere og samfunnsdebattanter, og mottok jublende kritikker og ble litterær kjendis med de to romanene om kjærlighetssyke Ester Nilsson. Nå er hun tilbake med sin sedvanlige skarpe penn, og med Sveas sønn leverer hun en morsom, klok og rørende generasjonsroman.
«Velformulert, humoristisk og skarp analyse om framveksten av den svenske velferdsstaten», skriver Adresseavisens anmelder, og gir terningkast 5. Boken speiler det svenske samfunnets utvikling gjennom de siste hundre årene og diskuterer med innstendighet og varme de endringene som skiller generasjoner fra hverandre. Hør Andersson i samtale med Gyldendals Anne Huso. - Daha fazla göster