Armenien Podcasts
-
Aborträtten i USA. Nato-toppmöte. Patienter ligger kvar trots platsbrist. SMS-livräddare. Medieutredningen. Kritik mot Sveriges Radios säkerhet. Norge och terrorhotet. Ryssar emigrerar till Armenien. Semesterstressen. Aborträtten.
-
I det här avsnittet ska vi djupdyka ner i Armenien! I och med upptäckten av Areni-1-grottan vet vi idag att världens äldsta vinland är just Armenien! Det är en vinnation på uppgång och intresset för armeniskt vin ökar ständigt. I Sverige har vi turen att kunna ta del av några av landets mest kvalitativa viner tack vare den mycket passionerade Armenien-experten Jan Möller och hans bolag Argoria. Hör honom berätta om hur hans resor tog honom till Jerevan där han förälskade sig i landet och dess viner så till den grad att han bestämde sig för att ta sig igenom den komplicerade byråkratiska process som är obligatorisk för alla som vill syssla med vinimport i Sverige. Ett lärorikt avsnitt där vi får bekanta oss med Armenien, dess folk, historia, geografi och vinindustri lika detaljerat som vi får inblick i en svensk vinimportörs vardag och praktiska verklighet! Get bonus content on Patreon
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Dom i Macchiarini-rättegången. Forskare varnar för överhettade förskolebarn. Oro i Armeniens gränsbyar. Ändringsbudgetar kan begränsa demokratin. Scholz, Macron och Draghi i Kiev. Förintelsemuseum. Centerpartietsvägval. Försvaret i Nato. Värmebölja i Spanien och Frankrike.
-
Utrikeskrönika 15 juni 2022.
Goris, Armenien, onsdag. Drygt 30 år efter Sovjetunionens sönderfall fortsätter gränserna att flyttas i den postsovjetiska världen. Här, i sydöstra Armenien, har Azerbajdzjan kommit närmare efter kriget, det sex veckor korta, eller långa, hösten 2020. Ett rättmätigt återtagande av territorium som tillhör oss, om du frågar i Azerbajdzjan. En orättfärdig ockupation av vårt historiska land, om du frågar i Armenien. I en annan del av det som en gång var Sovjetunionen, i Ukraina, pågår gränsförskjutningen för fullt. Vi återtar bara det som rättmätigt tillhör oss, är Rysslands president Putins senaste förklaring till det som sker. Först, när invasionen inleddes, var motivet att Ukraina skulle "avnazifieras". En förklaringsmodell obegriplig för många. Därefter sades det att krigets huvudsakliga syfte var att "befria" Donbass, i östra Ukraina. Nu, säger Putin, handlar allt om att återta det som historiskt sett tillhör Ryssland, precis som tsar Peter den store en gång i tiden gjorde. Men, säger kritiskt inställda ryssar, jämförelsen med tsaren haltar. Peter den store grundade Sankt Petersburg och öppnade, som det heter, fönstret mot Europa. Vladimir Putin stänger istället alla fönster och dörrar. En ny järnridå reser sig bakom vilken all form av utveckling stannar av. Tsar Peter den store flyttade gränser hej vilt. Men det gjorde alla på den tiden. Nu gör man inte det längre. Häromdagen firades Rysslands dag. Den 12 juni för 32 år sedan utropade Boris Jeltsin den ryska sovjetrepublikens självständighet. Sovjetunionen var på väg att begravas. En ny era föddes som skulle bli friare och mer demokratisk. Jeltsin var otymplig redan i livet och kanske vänder han sig inte direkt i graven nu. Men vad han skulle tycka om det som pågår, under ledning av hans efterträdare, är inte svårt att gissa. Jeltsin trodde på Putin som rätt person att föra arvet av demokratisering och västorientering vidare. Det var det många som gjorde. Men snart in i det nya presidentskapet väcktes tvivel. Ett tidigt och mycket symboliskt beslut var att återinföra den gamla, sovjetiska nationalhymnen, om än med ny text. Jeltsin var mycket kritisk. Det osade, menade han, sovjetnostalgi och bakåtsträvande till en tid för länge sedan utgången. Lika förlegat som att i dagens Europa försöka flytta gränser genom krig. Johanna Melén, Goris, Armenien [email protected] -
Ibland är goda råd dyra, men ibland är dåliga råd ännu dyrare.. i säsongens sista Folksagopodden träffar vi på ett gäng som fått sig några riktigt dyrköpta lärdomar om livet. Tack för den här säsongen, vi ses igen i höst!
Sagor i detta avsnitt
Kungen som ville ha månen – hittad av mig i Gyllene Fågel,sagor för vuxna och barn, sammanställd av Inger Lise Oelrich. Sagan är frånbörjan från Dominikanska republiken
Förmannen som skulle timra ett hus – hittad av mig iFolksagan i Sverige 3 – berättelserna. Där uppges att sagan är från Uppland
Varsågod, kappa – hittad av mig i The Salvaged Tales,sammanställd av Sergey Vardanyan. Sagan är från Armenien.
Den självkokande grytan – hittad av mig i Folksagan iSverige 3 – berättelserna. Där uppges att sagan är från Småland och upptecknadav August Svenningson.
Den besegrade Guden – hittad av mig i Bror kanin – myter ochsägner från Nordamerika. Från en Algonkin-stam i nordamerika.
-
Dags för prima frigående sagor om fåglar i fångenskap. Ja,hur är det med burfåglarnas sång egentligen? Det tar vi reda på! Två sagor somhandlar om bland annat infångade fåglar bjuder Folksagpodden på denna vecka
Sagor i detta avsnitt
Det lysande ägget – hittad av mig i The Salvaged Tales. Saganär berättad av Hayk Ellaryan och kommer från byn Sarigiugh i Armenien
Den underbara papegojan – hittad av mig i Gyllene Fågel sagorför barn och vuxna. Sagan är där berättad av Inger Lise Oelrich. Sagan är frånbörjan persisk.
-
I det femte avsnittet går vi igenom årets bidrag, låtarna från Malta, Ukraina, Armenien, San Marino, Estland och Australien, i Eurovision Song Contest 2022. Låtarna på YouTube: https://youtube.com/playlist?list=PLefEu0XEvgsW1MAjthxtnX7CgDa2mWdqN
-
I den andra Inför Eurovision 2022-podden gästas vi av Jimmy "Joker" Thörnfeldt; Melodifestivalens och Eurovisions största låtskrivare-stjärnskott de två senaste åren. Han hjälper oss tycka till om bidragen från Portugal, Kroatien, Danmark, Österrike, Island, Grekland, Norge och Armenien, och dessutom avslöjar han vem den riktige El Diablo är som gav Cypern dess låtnamn i ESC ifjol...
Glöm inte att sprida podden om ni gillar den, och ge gärna ett snällt betyg på platformen där ni lyssnar. -
Kvartetten är återsamlad och vi dyker in i årets bidrag till Eurovision Song Contest. Häng på!
I dagens avsnitt går vi igenom dessa läders bidrag:
Albanien
Armenien
Australien
Azerbaijan
Belgien
Bulgarien -
Vapenvila Azerbajdzjan Armenien. Regeringssonderingen. Estonia. Konflikt om turkisk minoritet i Grekland. Skuggbudget lagd. Öresundspendlarna tillbaka. Rödlistad svensk kyckling. Staffanstorp vill investera i bitcoin.
-
Vi kunde inte hålla oss borta. Vi tar en sväng förbi Armenien igen och provar oss genom alldeles för många viner! Och ALLA levererar yttersta kvalité.
Vi provar i ordning:
1. Trinity Eh Voskehat 2018 Art.nr. 73905 Pris. 158kr
2. Tushpa Kangun 2018 Art.nr. 51302 Pris. 126kr
3. Van Ardi Rosé 2019 Art.nr. 70356 Pris. 118kr (Slut när avsnittet släpps)
4. Van Ardi Rött 2018 Art.nr. 74341 Pris. 148kr
5. Tushpa Haghtanak 2017 Art.nr. 51293 Pris. 134kr
6. Trinity 6100 Areni Noir 2019 Art.nr. 72887 Pris. 148kr
7. Trinity Eh Areni Noir 2017 Art.nr. 71481 Pris. 268kr
8. Trinity Crossroads Areni Cabernet sauvignon Art.nr. 70929 Pris.158kr
9. Tushpa Haghtanak Reserve 2014 Art.nr. 51303 Pris. 236kr
10. Van Ardi Haghtanak Kakhet 2017 Art.nr. 76246 Pris. 218kr
11. Old Bridge Areni Reserve 2017 Art.nr. 74708 Pris. 268kr -
Idag snackar vi om Sveriges match mot Armenien och undrar om den gode Hasse Backe har rätt när han halvbittert konstaterar att en sådan match inte har något värde över huvudtaget?
Vi listar våra svenska startspelare till EM-premiären mot Spanien och Birro får ge sin blick på det italienska landslaget. Sedan blir det ett stort Silly Season-svep där vi snackar Hamsik, Elfsborg, AIK IFK Göteborg Bajen och Djurgården. Dessutom utbryter den stora diskussionen hurvida stränderna i Kroatien ens är i närheten av dem i Italien. Den debatten triggar Birro som spinner loss och ger er en historielektion i vilka länder som ingick i det gamla Östblocket på 80-talet. Kan man ens resa dit?
För att höra våra Daily Show-avsnitt, bli Patreon här: https://www.patreon.com/studioallsvenskan
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Denna vecka babblar jag om "massövergreppet" i Armenien 1915 samt att jag sett min första UFC-gala och är helt golvad. Här kommer en länk om man vill läsa mer om folkmordet.
https://www.folkmordet1915.se/
Bli gärna patreon på https://www.patreon.com/jensammatankar
-
Hösten 1991 rasade Sovjetunionen samman för att helt upplösas vid slutet av året. Kulturradions Fredrik Wadström har under de senaste 16 åren rest och periodvis bott i det som fram till för 20 år sedan var ett enhetligt imperium men som idag är 15 olika självständiga stater.
Med utgångspunkt från den populära sovjetiska 70-talshiten "Min adress är Sovjetunionen" gör programmet nedslag på gatuadresser i bl a Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Kirgizistan, Georgien och Armenien.