Caroline Podcasts

 • Den heliga graalen inom sparande är att "slå index". Att vara bättre än den genomsnittliga investeraren eller marknaden. Marknadens genomsnittliga avkastning är ju enkel att få genom en fondrobot eller en global indexfond. Något vi tjatar om var och varannan vecka (i alla fall sedan avsnitt #99). Eftersom det är så enkelt då borde det bara vara marginellt svårare att slå index, eller?

  I en serie avsnitt kommer vi att dyka ner i ämnet "Vad krävs för att slå index?". Vi bygger serien på Howard Marks briljanta bok: "The most important thing" och hans aktieägarbrev. Marks är en av få som problematiserar frågan och inte blir fundamentalistisk åt något håll i form av att "index går inte att slå" / "index är enkelt att slå".

  Dessa avsnitt är INTE några nybörjaravsnitt. Snarare tvärtom. Vi rekommenderar alltid avsnitt #99 och avsnitt #190 för dig som är ny. Det är de enda två avsnitt man egentligen behöver om man är en normal sparare och bara vill ta bra hand om sina pengar.

  Det betyder inte att man inte kan eller ska lyssna på denna serien. Tvärtom kommer den förmodligen att ge en bättre förståelse i svårigheten att faktiskt slå index. På sätt och vis övertygar den mig personligen om det briljanta i att spara i indexfonder/en fondrobot. För det kräver ingen tid, ingen ansträngning, ingen kompetens, ingen uppföljning, ingen ambition, inget engagemang och är bara beroende av ett engångsjobb på 15 minuter på 10 år. Över tid, lär det dessutom ge en bättre avkastning än de flesta andra, då de underpresterar mot just index.

  Låt oss titta på andra sidan av myntet. Vad krävs för att vara bättre än genomsnittet, det vill säga bättre än index eller marknaden? Det första steget, av många, är att man behöver tänka, vara och göra annorlunda. Det i sig räcker inte. Man behöver dessutom vara bättre. Hela dagens avsnitt kan sammanfattas i "ANNORLUNDA och BÄTTRE".

  I det första kapitlet i boken kallar han det för "Second level thinking". I brist på bättre översättning så kallar vi det tänka tanken slut eller tänka på nästa nivå. Ett trivialt exempel är att första nivåns tanke är: "Det är ett bra företag och därför investerar jag i aktien." Motsvarigheten på nästa nivå är: "Det är ett bra företag, men alla vet att det är ett bra företag. Därför är aktien överskattad och överprisad och därför bör man sälja den." I avsnittet tar vi upp ytterligare exempel, allt från Storskogen-aktien till hur elektrifieringen av bilar kommer leda till färre dödsfall till följd av cigaretter.

  För att slå marknaden, krävs som ett första steg, att man har en prognos som inte följer konsensus på marknaden. Problemet är att dessa prognoser är riktigt svåra att göra rätt. De är nästan ännu svårare att agera på, inte minst från ett beteende- och portföljperspektiv. För du ställer dig utanför flocken och säger att alla andra har fel. Men, man kan inte göra samma sak som alla andra och förvänta sig att få ett extraordinärt resultat. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är extremt svårt, det märkte jag inte minst för två veckor sedan i analysen av Storskogen (där jag fortfarande har en icke-konsensus position).

  Jag påstår att de som säger att de som säger "det är enkelt att slå index" inte har en susning om behovet av "second level thinking" eller ens att det existerar. Man faller lätt för att om man bara lägger tid och energi på "sparande" och aktier så kommer man slå index. Så är det inte. Alla kan inte slå index eller vara en framgångsrika investerare. Tyvärr. Uppsidan är att alla däremot kan få en genomsnittlig avkastning via en fondrobot/indexfond på 15 minuter. 🙂

  Vi ser fram emot era kommentarer!
  Jan och Caroline

  PS. Denna bok ingår just nu i vår bokklubb på Patreon.

  Länkar
  ======
  Avsnitt #90:
  https://bit.ly/avsnitt99

  Patreon:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Fondrobot (sponsrad):
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa

  Artikel, Innehållsförteckning & bildspel:
  https://rikatillsammans.se/second-level-thinking/

 • I dagens avsnitt intervjuar vi Monica Sjödin som generöst delar med sig av sin ekonomiska resa där hon på 6 år gick från utbränd till ekonomisk fri.

  Monica arbetade i nästan 20 år som framgångsrik projektledare inom IT på företag som bl.a. SAAB. Efter en tid kroppen ut sin rätt och Monica blev sjukskriven för utbrändhet när hon var 49 år gammal. Det blev starten på en resa - både en mental och ekonomisk - som idag sex år senare har gett Monica möjligheten att själv välja vad hon vill göra i livet.

  Vi har haft förmånen att träffa Monica i olika sammanhang tidigare, bland annat genom att hon hänger lite på RikaTillsammans-forumet, i utbildningar och i hennes grupp på Facebook: "Pensionsguiden" (se länk nederst).

  I mångt och mycket är Monicas resa lik många andras som har haft ekonomisk frihet som mål. Det handlar om att våga lyfta på alla stenarna i sitt liv, att medvetet välja vad som är viktigt och vad som inte är det. Det handlar även väldigt mycket om modet att våga gå efter det man önskar samtidigt man behöver lita på att belöningen kommer i framtiden. Att det är okej att avvara idag för att få mer i framtiden.

  Det som jag också uppskattade väldigt mycket i samtalet med Monica var att vi berörde några av de saker som man inte alltid pratar om inom FIRE-sammanhang. Vi pratade om den personliga resan det handlar, om att våga bestämma sig och göra ett åtagande. Att säga att något är viktigt och vara oresonlig i det. Att prioritera sig själv. Något som jag själv har en hel del att växa i.

  Vi pratar även om att jobba på alla sidorna i en ekonomi. Inom FIRE-rörelsen är det - enligt mig - ett ibland osunt fokus på att spara och "dra ner". Med Monica berör vi absolut ämnet, bl.a. genom hennes inspiration av Marie Kondo, men vi pratar också om att öka inkomsterna. Hur Monica vågade tro på sig själv, ta steget och starta ett eget företag. Hur det också gjorde det möjligt att på ett år tjäna in långt mer än en extra årslön.

  Vi pratar även konkret om hur Monica använt de extra pengarna för att investera och arbeta både med tillgång- och skuldsidan i en ekonomi. Sedan är det som Monica säger att vi har haft ett par goda börsår som accelererat processen, men hur viktigt kassaflödet faktiskt är.

  Slutligen diskuterar vi även en del konkreta och handfasta råd kring Pension som Monica är väldigt duktig på, några området där vi inte är överens och andra där vi är det väldigt väl. Vi hoppas att Monica kan inspirera dig lika mycket som oss.

  Tack för den här veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  =====
  Artikeln i Aftonbladet med Monica
  https://bit.ly/rt223aftonbladet

  Uppskattad forum-tråd med Monica
  https://bit.ly/rt-monica

  Pensionsguiden-gruppen på Facebook:
  https://www.facebook.com/pensionsguiden.nu

  Innehållsförtecking
  ====
  00:03:49 - Från sjukskriven till FIRE
  00:06:26 - Det som lockade var friheten
  00:10:28 - Financial freedom 55
  00:13:00 - Hur började processen?
  00:17:05 - Sålde radhuset och köpte två lägenheter
  00:21:22 - Medveten konsumtion
  00:26:05 - Behöver man dra ned på sin livskvalité?
  00:29:56 - Hur mycket ska man ha på bankkontot vs investerat?
  00:33:20 - Att bli konsult
  00:38:26 - Ha tilltro till din förmåga
  00:43:18 - Monica förlorade 15% som nybörjare på börsen
  00:47:14 - Portföljen blir mer passiv med åren
  00:49:53 - Vad skulle du ge dig själv för tips?
  00:52:32 - Lyssna inte för mycket på andra
  00:56:24 - Vad ska man tänka på inför pensionen?
  00:59:40 - Frågor från facebookgruppen pensionsguiden
  01:03:17 - Riskjustering när man har uppnått sitt mål?
  01:07:39 - Idag har Monica en annan frihetskänsla
  01:10:50 - Vikten av att spara långsiktig
  01:17:13 - Handfasta råd om tjänstepension
  01:19:20 - Tjäna pengar på sådant du tycker är roligt
  01:24:01 - Motivation och hotivation
  01:27:39 - Inställning till löneväxling
  01:29:55 - Monicas grupp Pensionguiden på Facebook

 • I dagens avsnitt, som är ett samarbete med elbolaget Tibber, intervjuar vi medgrundaren och VD:n Daniel Lindén. Vi pratar om de höga elpriserna, hur man kan tänka kring elavtal, självklart diskuterar vi frågan "fast eller rörligt elpris?", de nya effektavgifterna som har införts i Göteborg, hur man kan sänka sin elräkning, elbilar, de nya elmätarna som rullas ut i Sverige och om det är lönsamt med hemautomation eller ej.

  ==
  Sponslänk: https://rikatillsammans.se/partner/tibber
  ==

  När vi flyttade till vårt hus 2016 valde vi efter mycket research elbolaget Tibber som leverantör. Det som attraherade oss var tankespjärnet i: "Vi på Tibber är ett elbolag som vill att våra kunder ska förbruka mindre el då vi inte tjänar några pengar på elförbrukningen."

  Framförallt var det viktig för oss eftersom vi förbrukar ca 30 000 kWh per år, vilket är nästan dubbelt så mycket som en vanlig villa. Med Tibber fick vi timmätning, grön el och en intressant app till telefonen. I utbyte betalar vi 39 kr i månaden. Att man sedan inte kan byta bort elnätsbolaget (E.On. i vårt fall) är en annan historia som vi också pratar om.

  Några tips på hur man kan sänka elräkningen:
  - Kolla att du har rätt säkring till din förbrukning (16, 20 eller 25A)
  - Se över din förbrukning, en lägre användning får du "dubbelt betalt" för
  - Byt till ett rörligt avtal med timdebitering
  - Se över de avgifter som du betalar
  - Se över uppvärmning i huset
  - Kan du göra vissa av dina prylar smarta?

  Något som vi lade en tid på var att diskutera de nya effektavgifterna som elnätsbolagen runt om i Sverige tenderar införa. Det betyder att man kommer att få betala, inte bara hur mycket el vi använder men det kommer även differentieras när vi använder den och till vilken total effekt. Något jag hade lite åsikter om, men Daniel bemötte väl.

  Vi diskuterar även smarta prylar och delar upp dem i olika kategorier, sådana som sparar en pengar, sådana som ger komfort och sådana som bara är coola. 🤓 Det vi i alla fall konstaterade att det första steget är att skaffa sig insikt. I steg ett kan man göra det via appen som delar upp det på timbasis, alltid-på, värme och beteende.

  Ett sista tips vi pratade om var att utnyttja det bidrag som staten just nu ger för att installera laddbox. Man får 50 % rabatt på både arbete och material. Det höjer värdet på huset / BRF så det är relevant att göra det även om man inte har elbil men planerar sälja.

  Ett stort tack för denna veckan!
  Jan och Caroline

  PS. Jag rekommenderar verkligen att använda Tibbers kundtjänst för hjälp kring smarta hem. Upplever att de som jobbar där kan mer om smarta hem än på Kjell & Co och andra ställen. T.ex. fick jag hjälp med både laddbox, värmepumpsfrågor, de olika systemen och liknande.

  PS2. På bloggen har vi lagt upp en hel del bilder från appen, som verkligen är riktigt bra.

  Sponsrad länk till Tibber:
  https://rikatillsammans.se/partner/tibber

  Elmätare PULSE: https://bit.ly/rtpulse
  Elmätare WATTY: https://bit.ly/rtwatty

  Innehållsförteckning:
  00:09:38 - De bästa tipsen för att sänka sin elräkning
  00:14:18 - Vad betyder de olika delarna på fakturorna?
  00:19:20 - Elpriset är olika beroende på vart du bor
  00:22:34 - Varför är el så dyrt?
  00:28:23 - Grön el
  00:35:20 - Effekttariff
  00:40:40 - Höja elnätsavgift eller ha en effekttariff?
  00:44:40 - Prismässigt har elpriset inte varit dyrare än nu
  00:50:13 - Ska man binda sitt elpris?
  00:53:40 - Köpa solceller privat, lönsamt?
  00:59:16 - Elnätsbrist och elbil, går det ihop?
  01:07:12 - Att ladda sin elbil i fjällen
  01:10:14 - Kolla din huvudsäkring
  01:12:05 - Nya elmätare i alla svenska hushåll
  01:15:46 - Smarta prylar i hemmet
  01:19:48 - Ekonomiska fördelar med vissa smarta prylar


 • Caroline läser Simone de Beauvoirs "De oskiljaktiga" och undrar om det var Sartre som var musan. Liv läser Marcus Aurelius och slår ett slag för stoicismen när vi alla har blivit lättsårade internetoffer.

 • Högkänslighet kan vara en anledning till att känna hög stress. Då vi lever i en värld som inte är anpassad högkänsliga. Högkänslighet, vad är det? Hur anpassar man sitt liv efter det? Det och mycket annat pratar jag med fantastiska Louise Hennings om. Hon har instagramkonto highlysensitive_person där hon tar upp högkänslighet. Dessutom ställer jag era frågor som ni skrivit på instagram. Stort tack till er som bidragit med frågor.

  Vill du själv testa dig om du är det. Klicka på länken:

  https://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/

  Tips på tre böcker:

  Elaine N. Aron – The Highly Sensitive Person

  Melody Wilding – Trust Yourself

  Nedra Glover Tawwab – Set boundaries, find peace

  Lyssna och sprid till de som behöver. Lämna gärna en recension om du gillar podden.

  Kram Caroline

   

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I dagens avsnitt intervjuar vi David Vestin som är forskare och senior rådgivare på Riksbanken. Det blir ett längre och förhoppningsvis allmänbildande avsnitt som berör allt från; "hur skapas pengar?" till betalsystemet RIX, e-kronor, skillnaden på centralbankspengar och affärsbankspengar, Sveriges guld- och valutareserv, inflation och mycket annat kul.

  Jag ska vara helt ärligt att dagens avsnitt på många sätt kastade ljus på saker som jag inte hade en aning om. I vissa fall är det till och med så att livet kändes lite enklare innan jag t.ex. visste att det var skillnad på affärsbanks- och centralbankskronor. Även om David är väldigt pedagogisk så fick jag gå tillbaka och lyssna både en och två gånger innan jag hängde med på allt. Så om du också är förvirrad (på en ny nivå) så är du inte ensam. 🙂

  En av kärnpunkterna som jag verkligen tog med mig var Davids påstående om att "Så länge vi inte oroar oss särskilt mycket för kronans värde idag eller imorgon, så gör riksbanken ett bra jobb." I länder som Libanon, Venezuela eller andra länder med hög inflation eller instabila finansiella system går mycket energi på dagsbasis åt att oroa sig för sina pengar.

  Vi tänker t.ex. inte på att det är skillnad på 100 kr på banken eller 100 kr i kontanter. Även om vi från tid till annan kan oroa oss för framtida inflation, de stora mängder pengar som trycks framförallt i USA, så är det ändå inte top-of-mind för de flesta av oss. På sätt och vis ett tecken på att det fungerar.

  Vi pratar naturligtvis om inflation, både skillnaden på tillgångs- och lönekronor, inflationsmålet och många andra saker. Även efter två timmar så känns det som att det finns fler frågor att ställa och saker att förstå. Jag upplever dock att David gav ett perspektiv som sällan lyfts fram, att det handlar om att se helheten. Att man t.ex. inte bara kan stirra sig blind på Riksbanken utan behöver t.ex. även titta på Riksgälden, banker och de andra aktörerna i systemet.

  Vi passar även på att ställa några av de frågor som ni lyssnare har skickat in såsom: måste butiker acceptera kontanter? Hur går projektet med e-kronor och vad är syftet med dem? och Har guldreserven förändrats över tid?

  Ett stort tack till dig som följer oss, Riksbanken och David som ställde upp. Förhoppningsvis får vi möjligheten att återkomma med ett uppföljande avsnitt i framtiden. Ställ därför gärna följdfrågor i kommentarerna så sparar jag dem. 👍

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 - Intro
  00:03:43 - Välkommen David Vestin från Riksbanken
  00:05:55 - Syftet med centralbanker
  00:11:59 - Har alla länder en Riksbank?
  00:16:36 - Varför har Riksbanken guld i guld- och valutareserven?
  00:18:45 - Använde Sverige guld för att köpa dollar i finanskrisen?
  00:22:09 - Penningpolitik och finansiell stabilitet
  00:24:51 - Vad är pengar och hur skapas de?
  00:35:15 - Riksbankens roll i betalningssystemet
  00:41:07 - Bankerna betalar ränta till Riksbanken
  00:47:12 - Ett fraktionellt banksystem
  00:52:33 - Centralbankens pengar är ett slutet system
  00:57:11 - Regleringar som styr bankerna
  01:00:50 - Insättningsgarantin garanterar stabilitet i systemet
  01:04:20 - Riksbankens projekt om e-kronor
  01:06:37 - Är E-kronor och kryptovalutor samma sak?
  01:10:14 - Centralbankens verksamhet ska inte vara intressant
  01:17:55 - Måste butiker acceptera kontanter?
  01:20:16 - Penningpolitik
  01:25:52 - Ingen som använder inflationsmål lägre än 2 %
  01:31:32 - Olika typer av inflation
  01:39:27 - Är bostadspriserna ett problem?
  01:42:44 - Lönekronor och tillgångskronor
  01:58:38 - Styrräntan, Riksbankens viktigaste verktyg
  02:02:44 - Tack för idag David.


 • Vad är bra med programmet Svenska powerkvinnor? Vad är dåligt? Hur hårt jobbar Camilla Läckberg? Borde Bibi Rödöö värvas till säsong två? Och varför pratar Liv och Caroline ens om det? Alla frågor utom en besvaras i veckans avsnitt. Dessutom: Dark academias småborgerliga respektlöshet.

 • I dagens avsnitt svarar vi på ytterligare några av de frågor som ni lyssnare har skickat in. Det blir allt från om man ska bita i det sura äpplet och sälja av fonder i en vanlig depå för att få en bättre skattelösning med ISK till nörderi kring hur man kan ha onoterade bolag i en kapitalförsäkring.

  Istället för att skriva någon lång introduktion så följer nedan frågorna som vi diskuterar vid de olika tidpunkterna i videon. Kommentera gärna om vi har missat något, om du inte håller med eller har någon annan tanke eller fundering. 🙂

  00:00:00 - Intro
  00:02:24 - Ska man sluta spara i mellanriskhinken när den är full?
  00:04:16 - Hur mycket mer pengar kan man spara om man är i en parrelation?
  00:08:06 - Bunkra kontanter eller sätta in det på börsen nu?
  00:11:32 - När går brytpunkten för att antingen välja att målspara i aktier/fonder eller sparkonto?
  00:13:07 - Hur belånar man sitt kapital på Avanza och Nordnet?
  00:15:06 - Kan man ha onoterade innehav i KF?
  00:22:31 - Ska jag byta från fondkonto till ISK för att betala mindre skatt?
  00:26:10 - Hur ska man resonera kring hyresrätt och bostadsrätt?
  00:30:06 - Vilka alternativa investeringsstrategier/typ av portföljer rekommenderar ni för långsiktigt månadssparande?
  00:32:55 - Vad ska man ha koll på om man investerar på Avanza?
  00:35:02 - Hur finansieras dyra villor?
  00:38:00 - Vad är en värdeaktie?
  00:43:05 - Bör jag investera pengar när jag får erbjudanden?
  00:44:24 - Vad ska man tänka på om man ska äga semesterbostad med andra?
  00:46:33 - Hur ska man göra ombalansering på ett aktiedepåkonto?
  00:50:07 - Kan alla företag tjäna mycket pengar?
  00:53:36 - Vad investerar Nobelstiftelsen i?
  00:56:45 - När ska man prata med en finansiell rådgivare?
  01:00:00 - Hur ska man köpa guld?
  01:01:32 - Hur ser ni på investeringssituationen i Kina?
  01:03:40 - Vad ska man göra med de investmentbolagen man äger?
  01:05:04 - Kan man ha fler ISK-konton?
  01:06:09 - Ska man betala partnerns bolån om man inte äger lägenheten?
  01:07:16 - Investerar ni i krypto?
  01:09:12 - Hur gör man om man känner sig snål och fattig?

  Om du har någon fråga som vi inte har tagit upp, ställ den gärna i forumet. Där har vi också samlat de bästa diskussionerna, läsvärda trådar och vanliga frågor. Se länkar nederst i beskrivningen.

  Tack än en gång för att du lyssnar och prenumererar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  =====
  Forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/

  Bästa diskussionerna i forumet:
  https://bit.ly/forum-bast

  Läsvärda tråd i forumet:
  https://bit.ly/forum-lasvart

  Vanliga frågor:
  https://bit.ly/forum-vanliga-fragor

  Patreon - vår community (nu är ett bra tillfälle gå med, då det händer mycket kul inom kort)
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

 • Skådespelaren Alva Bratt och TikTok-stjärnan Galadrius visar sig vara riktigt dåliga på att lyssna och ta till sig instruktioner MEN, hög moral, nej det har de inte heller. Alva debuterade i SVT-serien Eagles och gjorde även mindre roller i serierna Störst av allt och Tjockare än vatten. 2021 spelade hon den framträdande rollen som Caroline i Viaplays serie Zebrarummet samt gav röst åt Lena Nyman i dokumentären Lena. Gabriel Galadrius välte internet genom att äta jordnötssmör på tiktok och har snabbt blivit en av appens klart starkast lysande stjärnor, han har även gjort ett gästframträdande i serien Berts Dagbok, är modell och viktigast av allt: han är Alexander Abdallahs rösttvilling.

  Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist

 • På lördag har det gått 20 år sedan terrorattackerna i USA den 11 september 2001. En attack som förändrade USA och världen. Vi ser tillbaka på den 11 September och hur den dagen präglat samhället tillsammans med Ekots Anders Ask som var på Manhattan där och då. Vi kastar oss in i det Vardagsfilosofiska rummet med skådespelaren Alva Bratt och TikTok-stjärnan Galadrius. Alva debuterade i SVT-serien Eagles och gjorde även mindre roller i serierna Störst av allt och Tjockare än vatten. 2021 spelade hon den framträdande rollen som Caroline i Viaplays serie Zebrarummet samt gav röst åt Lena Nyman i dokumentären Lena. Gabriel Galadrius välte internet genom att äta jordnötssmör på tiktok och har snabbt blivit en av appens klart starkast lysande stjärnor, han har även gjort ett gästframträdande i serien Berts Dagbok, är modell och viktigast av allt: han är Alexander Abdallahs rösttvilling.

  Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist

 • Anni och Caroline har träffat gulisar och både gått på och stannat hemma från evenemang. Dessutom funderar vi på alkoholkultur och att förstöra stämningen genom att berätta om sitt liv.

 • I dagens avsnitt resonerar vi kring de frågor som ni som följer oss har skickat in. Det blir allt från varför vi inte tror att det går att slå index, vilken strategi vi hade valt om vi inte hade gått på index till frågor om varför Caroline med sin PhD inte har arbetat i sitt område. Vi pratar även om känslan att inte hänga med och känna att man ibland ligger efter. Lite högt och lågt.

  Istället för att skriva någon lång introduktion så följer nedan frågorna som vi diskuterar vid de ungefärliga tidpunkterna i poddavsnittet. Kommentera gärna om vi har missat något, om du inte håller med eller har någon annan tanke eller fundering. 🙂

  00:03:36 - Varför tror ni inte att det går att slå index?
  00:09:39 - De flesta underpresterar mot index
  00:13:19 - Vilken strategi hade ni valt om ni inte fått köra fondrobot/index?
  00:17:20 - Varför har Caroline, med sin Ph.D., jobbat med det?
  00:19:21 - Om rädslan att inte hänga med
  00:23:26 - Är det OK att tömma sparkontona för att köpa hus?
  00:29:33 - Hur hittar man glädje i ett litet månadssparande?
  00:34:00 - Tror ni fortfarande på LYSA eller ska man köra OPTI?
  00:37:47 - Hur och var ska man placera tjänstepension?
  00:39:10 - Vad är den optimala kontantinsatsen?
  00:41:59 - Varför börsnoterar man ett bolag om man inte ska ta in nya pengar?
  00:46:17 - Äger ni några aktivt förvaltade fonder?
  00:52:27 - Vad är era råd kring universitetsutbildning?
  00:57:14 - Hur såg er väg ut från gymnasieåldern?
  01:01:02 - Finns det någon av Roburs fonder som ni rekommenderar?
  01:05:36 - Är det värt att sälja fonder, betala skatt för att flytta till ISK?
  01:07:15 - Innebär det en högre risk att välja hållbart? (då det är färre bolag på LYSA)

  Tack än en gång för att du tittar och prenumererar,
  Jan och Caroline

  PS. Jag har alltid någon förkärlek att försöka göra sport-metaforer trots att jag vet att jag alltid kritik för dem. Men jag tänker att skam den som ger sig. Så om min PSG-metafor inte håller, be nice 🤦‍♂️😂 (och hjälp mig göra den bättre). 🙏

  Länkar
  =====
  Forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/

  Forumet - "Motsvarande portfölj som LYSA hos storbankerna":
  https://rikatillsammans.se/forum/t/motsvarande-lysa-portfolj-hos-storbankerna/13975?u=janbolmeson

  Patreon - vår community (nu är ett bra tillfälle gå med, då det händer mycket kul inom kort)
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  LYSA (sponsrad länk):
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa

 • Det engelska kungahusets turer mellan olika lakan är oräkneliga. Men priset för sämsta äktenskap och mest rundgång på besökare i de där lakanen går ändå till kronprinsen i början av 1800-talet, Georg med det blivande ordningsnumret IV. Han och hans maka Caroline av Braunschweig tålde inte varandra men kompenserade detta genom att de tålde de flesta andra på alla möjliga sätt. Häng med i denna både vansinniga och ekivoka episod.

   

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.


 • Liv och Caroline pratar denna vecka bland annat om familjer som kommit undan cancel-kulturen (spoiler: de är väldigt, väldigt rika). Dessutom: Trion av Johanna Hedman, Black Widow med Scarlett Johansson med mera …

 • Caroline och Anni är arga på misogynistiska låttexter. Förutom det funderar vi på hur det är att vara gulis och kommer såklart med lite livsavgörande tips och quotes.