Hanna Wetterberg Podcasts

  • Många högskolepoäng verkar vara en viktig faktor när det gäller att slippa drabbas av demens. Dessutom pratar vi om självhushållning, och om en norrbottnisk by som fått lösa allting på egen hand.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens program ska vi prata om självhushållning. Extra viktigt i dessa tider kanske, att kunna göra mer själv i sitt hushåll och på så vis spara pengar. Men också leva hälsosammare och med högre livskvalitet. Vi pratar med Anders Rydell, en av författarna till boken "Modern självhushållning".

    Vi storstadsbor tar ju många delar av samhällsservicen för givet. Vi litar på att vägarna ligger där de ska, och att det finns mat i butikerna. Men det finns många platser där det här inte är en självklarhet. Vi ringer upp Erik Lindberg i byn Vitvattnet, norr om Kalix, och får senaste nytt från byn som själva driver matbutik, hemtjänst, taxiservice och värmeverk.

    Dessutom ska det handla om demens. En stor undersökning visar att sannolikheten för en i övrigt frisk 85-åring att drabbas av demens är hälften så stor som på åttiotalet. En av anledningarna är att dagens äldre har högre utbildning och därmed mer effektivt arbetande hjärnor. Vi pratar med Hanna Wetterberg, doktorand vid Göteborgs universitet.

    Programledare: Karsten Thurfjell
    Bisittare: Louise Epstein
    Producent: Olle Björkman

  • Risken att drabbas av demens har minskat kraftigt under senaste årtionden, visar forskning från Göteborgs universitet. Genom livsstilsförändringar kan du påverka situationen både innan och även efter en demensdiagnos, visar annan forskning.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På ungefär 30 år har förekomsten av demens hos 88-åringar i Sverige minskat från ungefär 40 procent ner till 25 procent.  Det handlar om allt från Alzheimer, till Parkinson, vaskulär demens, pannlobsdemens och Lewy Bodys sjukdom. Det visar forskning som doktoranden Hanna Wetterberg jobbar med vid Göteborgs universitet.  Forskning som ännu inte har hunnit granskats vetenskapligt och är opublicerad.

    Antalet som får demens blir fler

    Samtidigt ökar också antalet personer som blir över 80 år i Sverige.  Andelen blir färre med demenssjukdomar, men antalet fler. En utmanande ekvation att få ihop, konstaterar forskare.

    Under en konferens på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar professor Ingmar Skoog om de här resultaten. Samtidigt som professorn Miia Kivipelto  kan visa hur hennes FINGER-studie med livsstilsförändringar har minskat risken för demens för dem med riskfaktorer, och även kan påverka de som fått en lindrig Alzheimerdiagnos.  

    Lidingö först med särskild hjärngympa för 65-plussare

    Lidingö kommun är först i Sverige med att införa den forskningsbaserade metoden för livsstilsförändringar för 65-plussare som har riskfaktorer för Alzheimer.  74-åriga Maria Arwidson tränar därför styrketräning två gånger i veckan och ställer ägguret på ringning för att inte bli stillasittande framför tv:n eller datorn. 

    Medverkar gör Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk geriatrik och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, doktorand Hanna Wetterberg, vid Göteborgs universitet, Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet, samt 74-åriga Maria Arwidson som deltar i livsstilsförändringsprogrammet för 65-plussare på Lidingö Träna Hjärna.  

    Programledare och producent Annika Östman
    [email protected]