Jerevan Podcasts

  • Häng med ut i världen med Folksagopodden! Fram till jul ger vi oss ut på en resa genom världens sagor. Varje dag innehåller en bokstav, ett land och såklart en saga!  

    Idag är bokstaven A, landet är Armenien och sagan är kungen och ödet, hittad av mig i The salvaged tales. Där uppges den vara berättad av Amasya Siradeghyan i byn Ltjqadzor. 

    Världsdel: Asien

    Huvudstad: Jerevan

    Valuta: Dram

    Befolkning: ca 3 miljoner

  • I det här avsnittet ska vi djupdyka ner i Armenien! I och med upptäckten av Areni-1-grottan vet vi idag att världens äldsta vinland är just Armenien! Det är en vinnation på uppgång och intresset för armeniskt vin ökar ständigt. I Sverige har vi turen att kunna ta del av några av landets mest kvalitativa viner tack vare den mycket passionerade Armenien-experten Jan Möller och hans bolag Argoria. Hör honom berätta om hur hans resor tog honom till Jerevan där han förälskade sig i landet och dess viner så till den grad att han bestämde sig för att ta sig igenom den komplicerade byråkratiska process som är obligatorisk för alla som vill syssla med vinimport i Sverige. Ett lärorikt avsnitt där vi får bekanta oss med Armenien, dess folk, historia, geografi och vinindustri lika detaljerat som vi får inblick i en svensk vinimportörs vardag och praktiska verklighet!

    Get bonus content on Patreon

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Utrikeskrönika 17 maj 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Moskva, Jerevan eller kanske Warszawa tisdag morgon.

    Ni får ursäkta om jag inte riktigt säkert vet var jag är när just ni hör det här.

    På lite drygt en vecka har jag turnerat runt i sex länder och fem huvudstäder allt för att komma till den största metropolen Moskva.

    Det tog mig tre dygn, försökte först ta buss från Tallinn via Narva till St Petersburg. Men en ny okänd "sakon", lag med femtioelva paragrafer påstod att jag måste ha tagit ett coronatest I Ryssland och finnas på en lista, PCR-testet jag hade och mina fyra vaccinationer dög inte.

    Så olikt Karl XII som 1700 besegrade ryssen i just Narva blev jag besegrad av en spoling, som precis fått uniform och leddes förödmjukad tillbaka över gränsbron, som om jag skulle försöka klättra över taggtrådsstängslet och hoppa ned i floden för att få komma till Ryssland.

    Ny buss nu till Riga och så flyg till Istanbul nästa dag, där hade jag min första tur på drygt ett dygn och slapp sitta åtta timmar på flygplatsen och kammade hem sista sätet på ett tidigare flyg till Vnukovo i Moskva. Annars hade jag kommit fram för sent.

    Som journalist är det viktigt att vara på plats där det händer och nu var jag faktiskt det, i god tid före Segerdagsfirandet vid femsnåret tog jag övermodigt beslut att åka taxi in till stan. Det var ett misstag. Särskilt om taxichauffören, både ville ha för mycket betalt och inte hittar utan ständigt lyckades köra in i varje avspärrning. Jag menar vem åker mot Röda torget när det är där paraden ska hållas?!

    Allt mer desperat efter att han kört in i alla tänkbara avspärrningar klev jag ur bilen och tänkte övermodigt att polisen säkert låter mig passera avspärrningen för att komma hem. Vi var ändå många många kilometer från Röda torget. Men tyvärr på fel sida Tverskajagatan. I varje gathörn en polis, som sa njet och absolut inte ville ge en hint om var det gick att passera.... Till slut räddades jag av metron, trots hopplösa trappor vid linjebyten så kom jag fram och hann rapportera om Segerdagen, se stridsvagnar rulla och prata med folk.

    Somliga sa saker jag bara inte hade kunnat föreställa mig.

    Det är inte bara resandet hit som förändrats totalt. Att vara i ett land, som startat ett krig i Europa är en mycket konstig känsla där allt på ytan ser ut att vara som vanligt.

    Och när så många helt enkelt inte vill bli påminda om att det INTE är som vanligt.

    Låtsas som förlusten av McDonalds eller Ikea inte spelar någon större roll, det finns andra fastfoodkedjor, som är ryska och vi kan också göra spånplattebaserade garderober.

    Som utlänning sticker du ut i butiken när du betalar med kontanter, en kassörska var riktigt otrevlig och blev påhejad av en man intill. Känslorna ligger utanpå.

    Men i en annan butik log kassörskan med hela ansiktet tillbaka, när jag var särskilt artig, hon sa bak min rygg: vilken vacker människa.

    Jag väljer att fokusera på henne nu när jag lämnar Moskva för den här gången.

    Maria Persson Löfgren, Jerevan eller Warszawa eller kanske Stockholm
    [email protected]