Played
-
Det tok sin tid men nå har vi endelig fått det til: En EKTE astronaut i Romkapselen. Vi snakker med Mike Massimino, som fløy med romferga på STS-109 og STS-125. Mike var "mission specialist" med ansvar for å fikse Hubble-romteleskopet, og vi prater om hvordan han fikk drømmejobben, om livet som NASA-astronaut og hva du gjør når du har strippet en mutter på verdens dyreste teleskop og nærmeste Biltema er 500 km under deg.
-
Det er ni måneder siden siste spesial om Starship, super-romskipet til Elon Musk. Etter en drøss med eksplosjoner er nå det meste på plass, og SpaceX planlegger en første test opp i rommet "etter juni". Blir vi nødt til å avbryte sommerferien for å lage livesending av historiens største rakettoppskytning (evt. eksplosjon), eller snakker vi fremdeles "Elon time"?
-
Endelig - etter tretti års romsondetørke - skal NASA sende sonder til Venus igjen. Vi er så begeistra at vi tar en trall, og Nils Johan avslører skremmende puddelrockkompetanse. Å ja, vi snakker også om de to sondene som skal sendes av gårde og hva de skal lete etter, om tidligere forskning på Venus og om crazy forslag til hvordan bygge rovere for en planet som ville ha spist Perseverance til frokost.
-
Lenge før de første menneskene fløy opp i rommet, sendte vi bananfluer, hunder og apekatter. Hvorfor gjorde vi det, og hva lærte vitenskapen egentlig? Nils Johan og Eirik har invitert biolog Petter Bøckman med i kapselen og snakker blant mye annet om romhunden Laikas triste skjebne, den rasende romapen Ham og en invasjon av bjørnedyr på Månen. Merk: Siden vi har to av landets mest begeistrede formidlere i kapselen og temaet er biologi er stemningen høy og tonefallet til tider litt voksent.
-
Filmviter Brita Møystad Engseth stikker innom for å snakke romfilm, og som vanlig tar hun ingen fanger. Ukens hovedtema er "Alien", som Brita tok master på og derfor vet alt om. Vi snakker om hvor realistisk filmen fremdeles virker (Weyland-Yutani og SpaceX, hallo!), hva skipskatten Jonesy egentlig symboliserer og hvordan Sigourney Weaver ramponerte de senere filmene.
-
Bent Julenissen Lønrusten returnerer hit til Rekommandert! Denne gangen er det for å snakke om freakshows. Kanskje mest kjent gjennom den legendariske sirkusmanageren, underholdningsentrepenøren og forretningsmannen Phineas Taylor Barnum som fra midten av 1800-tallet uhildret stilte ut folk og fe som måtte ha kommet til verden litt utenfor normalen. I tillegg til Barnum sjøl skal vi også ta for oss de kanskje mest kjente og berømte freakshow-artistene og deres skjebner. En underlig industri var det, som ble populær over hele verden. Lille Norge er intet unntak og først så sent som i 2013 ble levningene av den berømte apekvinnen Julia Pastrana returnert til hjemlandet Mexico, etter å ha holdt på å ende på en søppelplass utenfor Oslo- 153 år etter sin død.
Ta spørreundersøkelsen, så vinner du kanskje en middag med Kristopher!
https://ecv.microsoft.com/yGZhixcs6B
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"The Summer of Mars"
I løpet av noen korte sommerdager ble det skutt opp tre romsonder til Mars, og vi benytter NASAs oppskytning til å snakke om alle tre og hvorfor de skytes opp akkurat nå. Selv om sondene til De Forente Arabiske Emirater og Kina er spennende, er robotbilen Perseverance kongen på Mars-haugen. Den er en oppgradert versjon av Curiosity, utstyrt med oksygenfabrikk, den første interplanetariske dronen og en norskprodusert bakkeradar. For å nevne noe. -
I en av våre podder kom vi visst i skade for å si at norske politikere ikke er opptatt av romfart. Romkapsel-lytter Rotevatn stakk innom etter Statsråd på Slottet for å korrigere inntrykket, og det syns vi han klarer med bravur i en prat som er innom The Martian og The West Wing, satellittbilder av Amazonas og rombasert klimavitenskap. Du får også vite hva Sveinung egentlig drømmer om at Norge skal gjøre i rommet - hvis du spør ham på et nachspiel.
-
Norsk romeventyr på Andøya?
Spaceport Andøya har fått pengestøtte fra Stortinget, og nå ser det ut til at det faktisk blir bygd en oppskytningsplattform for småsatellitter i nord. Med oss i kapselen denne gangen er Roger Birkeland, forsker på småsatellitter ved NTNU, og vi snakker om hvorfor Andøya er viktig, om hvorfor smått er godt i satellittbransjen og om hva New Zealands svar på Elon Musk kan bety for de store planene på Andøya. -
Det russiske monopolet på romkapsling er endelig brutt. Elon Musks Space X har gjort det. Crew Dragon ble skutt opp, and all is nominal. Hva betyr dette for romfarten? Nå er det mye å glede seg til fremover. Kvinnen med den kuleste jobbtittelen i Norge er gjest. Sjef for bemannet romfart ved Norsk Romsenter, Marianne Vinje Tantillo.
-
Det bærer ut i verdensrommet når vi skal vie en hel kveld til den tyske vitenskapsmannen Wernher Von Braun. Eirik Newth kan snakke om denne villbassen på både inn- og utpust og er dermed selvskreven gjest for kvelden. Dette blir en kveld om alt fra tysk science fiction rundt forrige århundreskifte til Walt Disneys futurisme og kaldkrigskonspirasjoner.
Ta spørreundersøkelsen, så vinner du kanskje en middag med Kristopher!
https://ecv.microsoft.com/yGZhixcs6B
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lille Ingenuity har bevist at luftfartøy kan utforske fremmede planeter, men NASA har ingen konkrete planer om å sende flere helikoptre til Mars. Neste sted som får besøk av en drone er Saturn-månen Titan, med Dragonfly som skal sendes opp i 2027 og ankomme i 2036. Der skal en 450 kilo tung og atomdreven (!) drone gjøre kilometerlange hopp og utforske et dypfryst landskap så fullt av hydrokarboner at det kan bli bensinstasjon for halve Solsystemet.
-
Romfartsnestor Erik Tandberg har gått bort. Sammen med hans kollega i Norsk Romsenter, Pål Brekke, minnes vi mannen som sørget for å bringe Månelandingen til det norske folk. Han var Mr. Romfart. I Tandbergs ånd snakker vi om den nært forestående Crew Dragon-oppskytningen.
-
Vi får et lytterspørsmål om ulykker i rommet, noe som gir oss sjansen til å snakke om astronautene ombord i Apollo 13 og de 18 amerikanerne og russerne som ikke var like heldige. Eller - var det bare 18? Helt siden Gagarin har det gått rykter om sovjetiske mørketall, om "lost cosmonauts" og mystiske radiosendinger med russiske stemmer fra rommet. "The truth is out there ", og du får den hos oss.
-
Det var selvsagt ikke nok med en podkast om 60-årsjubileet for Gagarins første romferd, vi måtte jo også ha en livesending for å markere den store begivenheten. Med oss i kapselen er radiolegenden Kari Slaatsveen, vi snakker om mannen, tiden og landet - og nyter russiske spesialiteter. Liker du kvas er dette kanskje ikke sendingen for deg.
-
I denne episoden har vi ikke én gjest som vanlig, men hele tre! Alexey Gusev, Erlend Sandblåst og Rannveig Færgestad er med oss på link fra Trondheim, der de er drivkrefter i Space NTNU. Dette er en paraplyorganisasjon for studentgrupper som bygger satellitter, raketter, droner og jobber aktivt med forretningsutvikling. Og selvsagt har de sin egen rom-podkast!
-
Nylig holdt verden pusten mens 22 tonn kinesisk romskrap var i ferd med å deise ned et eller annet sted på kloden. Det gikk bra denne gangen, men hva skjer den dagen det går galt? Og hva med alt søppelet som ikke faller ned, men som truer satellitter og astronauter? Vi snakker om romsøppel gjennom tidene, og hva som gjøres for å løse problemet i fremtiden.
-
Romfarten har lenge vært en "etikkfri sone", der beslutninger om liv og død har vært tatt av ingeniører og forskere. Det vil fagfeltet "space ethics" gjøre noe med. Vi har invitert Norges første rometiker, Andrea Owe, opp i kapselen for å snakke om satellitter som stjeler stjernehimmelen, bjørnedyr på Månen og nasjonalparker på Mars. Kan vi ture fram som vi vil i rommet, eller har også mulig liv på Mars rettigheter vi må respektere? Hvordan sørger vi for at alle blir med på koloniseringen av Solsystemet - og er det i det hele tatt riktig å snakke om kolonisering?
-
Gaute Einevoll, hjerneforsker og fysiker ved Norsk Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (puh!) på Ås, er den i Norge som er kommet nærmest å bli sendt opp i rommet av NASA. Vi snakker med Gaute om hva som gjorde at han søkte på astronautjobben på 1990-tallet, og hva slags tester han måtte gjennom for å bli godkjent. Hvordan oppleves det å utsattes for mange ganger tyngdekraften og spinne rundt i spykarusellen, og - ikke minst - hvordan føltes det å bli slått på målstreken av svensken (Christer Fuglesang)?
-
Satellitter er en del av nabolaget til romkapselen, og er ikke minst livsnødvendige for alle nede på Jorda. De sørger blant annet for at du får TV og internett, presise værmeldinger og at du finner fram med GPS i bilen. Men utbrudd på Sola kan skape solstormer som kan slå ut satellittene våre, og i verste fall også ramme strømnettverket på bakken. Hvor stor er faren, hvordan kan vi beskytte oss og er det mulig at vi en dag rammes av en mega-solstorm som sender oss tilbake til steinalderen?
- Show more