Soitettu
-
Harald Eia har undersøkt hvordan vi har klart å få til det fantastiske systemet vi lever i her opp på berget. Han begynner med kaldt, rennende vann, og ender opp med en hyllest til landet hvor intet øye forblir tørt. Vel ... om ikke her på podden, så i hvert fall på TV. Kjøp boka vi snakker om. en er overbevisende, og vil gi deg ny kontakt med hvor heldig du er som får leve her oppe.
-
Når man lager podcast må man av og til strukturere samtaler nøye. Spesielt om de er korte. Andre ganger - og dette er min favoritt - sikter man på en mellomting av struktur og improvisasjon. Den siste varianten er der man bare trykker på startknappen ett eller annet sted, og nesten lar samtalen fare dit den vil.
Denne episoden er så definitivt en slik. Den er en episode etter mitt eget hjerte. Den går fra lattermilde beskrivelser av farlige hendelser til småmørk alvorstone. En lang, kaotisk prat, rett og slett. Men ispedd kunnskap og dyp innsikt.
Slike episoder er ikke for alle. Men av og til må de bare lages. Spesielt når man får på to typer av dette slaget. Og så beklager jeg llitt ydtrøbbel. Jeg lover bedring. -
Det koker i lærerstanden. Årsakene er så mange at jeg ikke har klart å få full oversikt over dem. Men en god prat med Simon Malkenes må jo være et godt sted å begynne. Er du lærer og har noen reaksjoner på det som blir sagt her, eller om du mener noe viktig mangel, ta kontakt. Det blir ikke siste episode om skolen, dette.
-
Asle Toje har skrevet nye bok: Gullbrikkespillet. Den handler om et Europa i småkrise, sett gjennom hennes ruiner. Et fugleperspektiv fra bakkenivå, nærmest. Han inviterte seg selv og leder av Agenda Trygve Svensson til å snakke om den. Og hvem kan si nei til noe sånt?
Det ble en vid og god samtale med fin flyt. Vi kom innom mye, men ikke på langt nær nok. Og de to timene fløy forbi, akkurat som de skal når en podcast fungerer. Så kos døkk. Det gjorde vi. -
Terrorisme er i ferd med å bli en del av nestenhverdagen vår. Det er viktig å vite så mye om det som mulig. Og svært få vet mer om det enn den internasjonalt respekterte forskeren Thomas Hegghammer. Vi sitter og pusler og leter i et par timer. Vi snakker mye om hans spesialfelt, som er islamistisk terror. Men vi forsøker også å finne paralleller og forskjell mellom dette og den nye terrortrusselen som har reist sitt stygge hode i det siste.
-
Et fortvilet rop lød gjennom sosiale medier. Som en reddende engel kommer Goffeng På Leting seilende på ekte livbøyevis for å slukke ytringstørsten til vår helt. Helten er Cecilie Hellestveit, som er frustrert over diverse ting ved den offentlige samtalen vår. Vårt manglende fokus på de store linjer i utenrikspolitikken, først og fremst.
Så her kommer et par timers ganske flytende samtale om både det ene og det andre. Og det overrasker meg om Cecilie ikke kommer tilbake for å snakke om boken sin når den kommer. -
I struck podcastgull!
Det er ikke ofte man får møte sine helter, og man skal være forsiktig med å i det hele tatt ha dem. Men i denne episoden fikk jeg møte en av mine. Hun var i Oslo for en konferanse, og jeg fikk festet kroken i armen hennes i et par timer. Sylo Taraku har jo sagt at vi må forske mer på folk som forlater islam. Dette er kvalitativ forskning på sitt mest joviale.
Sarah Haider stiftet og leder Ex-Muslims of North America. En steinliberal sekularist, fornuftig og kunnskapsrik. (Og en "minoritetskvinne som kan prate for seg". Som jeg visstnok føler meg truet av, har jeg hørt fra en av landets politikere). Truet er det imidlertid Sarah som er. Hun hadde misforstått vår kommunikasjon litt, og ble overrasket over at hun måtte forlate hotellet nede ved Barcode. Da ble det et par hektiske telefoner til hennes security detail for å avklare at det var greit å gå gjennom Oslo. Sånn er det å være klokkeklar eks-muslim i Vesten om dagen.
Hun er støpt i formen til alle opplysningstidsheltene som brakte oss ut av religionens klør her i Europa. Historiske figurer som spesielt venstresiden er så stolte av. Hun blir derfor selvsagt møtt som en gallionsfigur av vestens liberale folk, ikke sant? Eller, hvordan var det der igjen......
(Forresten: nei, jeg har ikke stilt det samme spørsmålet. Jeg har stilt lignende spørsmål.) -
Europa har nettopp sett siste kapittel i en vedvarende strid mellom religiøse følelser og ytringsfrihet. Denne gang i form av halshuggingen av en lærer som brukte tegninger av Muhammed i sin undervisning. Vibeke Knoop Rachline har skrevet boken "Terror i Europas hjerte" om angrep utført i Frankrike, og er godt situert til å mene og fortelle om hva som skjer.
Frankrike kan bli det europeiske landet hvor kulturelle og religiøse motsetninger virkelig blir testet på nye måter. Fremtiden er uviss, og det krangles heftig om hva som nå er riktig fremgangsmåte. Det er neppe siste gangen denne podden er innom disse temaene, og jeg er veldig glad for at Vibeke stilte opp på kort varsel til en samtale jeg ble veldig fornøyd med. -
Den siste tiden har vært heftig, rent diskusjonsmessig. Noen få har forsøkt å helle litt olje på opprørt hav. Cathrine Sandnes er en av disse. Så vi lager en veldig raskt sammerufset podcastepisode om brennbare temaer.
Velkommen til sesong 2 av Goffeng På Leting. -
Det er ikke så lett å finne linjene i politikken om dagen. Temaer og mennesker flytter seg frem og tilbake over de politiske skillelinjene, det hele fremstår litt kaotisk, og mange vil ha vekk den tradisjonelle venstre/høyre-aksen. Dette er interessant.
Så jeg inviterte to personer som passer i beskrivelsen, og som det kan være litt vrient å plassere om man går sak for sak. Først Asle Toje, så Mímir Kristjánsson. I hver sin episode, selvsagt. Dette er den andre av de to. Men vi skal sikkert ha fler på samme tema, sånn grovt sett.
Beklager de tekniske problemene her. De første tre minuttene kjørte vi med feil ,mikrofon på gjesten. Men om du anstrenger deg litt, så hører du ham også før alt blir så meget bedre. I tillegg hadde vi en feilbooking av studioet. Jeg la avbrytelsen ligge, mer eller mindre for å forklare hvorfor ting går litt fort der på slutten.
Enjoy. -
Det er ikke så lett å finne linjene i politikken om dagen. Temaer og mennesker flytter seg frem og tilbake over de politiske skillelinjene, det hele fremstår litt kaotisk, og mange vil ha vekk den tradisjonelle venstre/høyre-aksen. Dette er interessant. Så jeg inviterte to personer som passer i beskrivelsen, og som det kan være litt vrient å plassere. Først Asle Toje, så Mímir Kristjánsson. I hver sin episode, selvsagt. Dette er den første.
-
To gløgge folk har skrevet hver sin bok på hver sin måte om USA. De kommer fra helt forskjellig ende av det politiske spekteret her i Norge. Så jeg tenkte det kunne være artig med en dobbeltepisode hvor de to snakker om det samme temaet. Jeg prøvde å få dem på samtidig, men en av dem er så gammeldags at han fremdeles tenker tidsbegrensning :-) . Så podcastnerden tok heller opp to episoder, og la dem etter hverandre.
Det ble artig. -
Om man vil stikke en finger inn i et av de mest betente temaene vi har i Norge i dag, så snakker man om rasisme. Og skal man ta den helt ut, så snakker man om det omvendte slaget. Og hvem bedre å snakke med dette om enn Laial - som satte igang et event på temaet med Groruddalstinget - og Rune - leder for Antirasistisk Senter?
Det ble nesten litt for hyggelig dette, men vi klarte nå å komme borti en del ting som vil få mange av de som hører på episoden til å rive seg i håret.