Mikael Damberg Podcasts

  • Efter en väldans massa sång och dans, så verkar nu teatern börja gå mot sitt slut.

    Frågan som egentligen borde ställas nu är:
    Vem är det egentligen som har riggat vad, och varför?

    Efter Önnerfors skrivit MSB:s konspirationsrapport:

    "Att en svensk myndighet, genom beskyllningar om konspirationsteorier, vill
    tysta sakliga diskussioner och ifrågasättande, som nu flera underrättelsetjänster
    rapporterat om, rimmar väldigt illa med demokrati och yttrandefrihet och
    skadar förtroendet för myndigheten. Likaså är det illa att en svensk myndighet
    verkar i enlighet med det narrativ som Kina och kommunistpartiet vill
    upprätthålla.

    Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:
    Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av MSB:s rapport, och om inte, varför?

    Björn Söder (SD)



    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Sociala företag är ett nytt begrepp som vi beskriver i dagens avsnitt. Vi får exempel från Härjedalens- och Hudiksvalls kommun som tagit sig an sociala företag utifrån olika utgångspunkter.

    Medverkande: Åsa Bengtsson, handläggare, arbetsmarknadssektionen, SKR. Malin Elmerstig, utvecklingsstrateg, Härjedalens kommun och Mikael Damberg, enheten för arbetsliv och försörjning, Hudiksvalls kommun.

    Samtalsledare, Nils Munthe, SKR

  • Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Även Norrland kommer att omfattas av det nya elstödspaket som energiminister Ebba Busch (KD) presenterade igår. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg ger inte mycket för stödet i sig, men tycker det är bra att regeringen insett att Norrland ligger i Sverige.

    Sen pratar vi om att storbankerna tjänar storkosing, samtidigt som gemene man går på knäna av inflation, elpriser och räntehöjningar. Det känns inte riktigt rätt, när man själv behöver dra in på resandet, tycker en villaägare som SVT pratat med. Men det är viktigt att banker tjänar pengar, påpekar Swedbanks vd.

  • En sammanfattning om vad som hänt i den svenska politiken under året.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det har hänt mycket i den svenska politiken under året. Det har varit val. Sverige har fått en ny regering, och en ny statsminister. Men året började med att en partiledare avgick.

    I våras gick det dåligt för partiet Liberalerna. Väldigt få personer sa att de skulle rösta på partiet. I april slutade Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Johan Pehrson tog över. Efter det började det gå bättre för partiet.

    Nu ska det handla om valet.

    Den 11 september var det val i Sverige. Det var tre val samtidigt: kommunval, regionval och riksdagsval. Folk röstade om vilka som ska styra i Sveriges kommuner och regioner och vilka som ska styra i Sveriges riksdag.

    Kommuner bestämmer till exempel om vård av äldre och skolor. Regioner bestämmer över sjukhus och kollektivtrafik, som till exempel bussar. Riksdagen bestämmer om nya lagar och statens pengar. Riksdagen jobbar också med EU-frågor och utrikespolitik.

    På valdagen fick folk stå i kö i flera timmar för att kunna rösta. Det var värst i Stockholm, Malmö och Uppsala. Köerna berodde på en ny regel som gjorde att det tog längre tid att rösta än tidigare.

    Jacob är en av dem som struntade i att rösta för att det var så lång kö.

    – Då var det ju minst två timmars kö. Och då tänkte jag att nej då får det vara.

    Fyra dagar efter valet var alla röster räknade. Partierna till höger vann valet till riksdagen. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fick fler röster än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men resultatet var väldigt jämnt. Partierna till höger fick 176 platser i riksdagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet fick 173 platser.

    Socialdemokraterna fick ungefär 30 procent av rösterna och blev det största partiet. Moderaterna har länge varit det näst största partiet i Sverige. Men i årets val blev Sverigedemokraterna näst störst. SD fick ungefär 20 procent av rösterna. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att han var stolt över att SD har blivit ett stort parti.

    – Vi är på riktigt ett stort parti idag och jag är så stolt.

    Moderaterna fick 19 procent av rösterna, och blev det tredje största partiet. Partiledaren Ulf Kristersson sa att han var glad över att högerpartierna fick flest röster.

    – Jag är stolt över det förtroende som vi har fått.

    Samma dag sa Annie Lööf att hon kommer sluta som partiledare för Centerpartiet.

    – Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare.

    Annie Lööf har varit partiledare i elva år. Det är inte bestämt vem som ska bli ny partiledare än.

    Partierna till höger vann alltså valet till riksdagen. Men partierna till vänster tog makten i flera regioner. I till exempel region Stockholm vann Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Nu samarbetar de med Vänsterpartiet. Före valet styrde Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. De hade makten i 16 år.

    Det blev också ändringar i vissa kommuner. De nya Partiet Nyans, som riktar sig till invandrare, röstades in i kommunerna Botkyrka och Landskrona.

    Nu ska det handla om regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

    I mitten av oktober fick vi veta vilka partier som kom med i den nya regeringen. Det blev Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna kom inte med i regeringen, men de är med och bestämmer över regeringens politik. Regeringen och Sverigedemokraterna ska samarbeta nära, sa Ulf Kristersson från Moderaterna.

    – Det kommer bli en trepartiregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Den regeringen kommer samarbeta nära med Sverigedemokraterna i riksdagen.

    Den nya regeringen och Sverigedemokraterna vill ändra mycket i Sveriges politik. De har kommit överens om ett avtal som kallas Tidöavtalet. Många sidor i avtalet handlar om migration och integration. Partierna har flera förslag på förändringar. De vill till exempel att det ska bli svårare att bli svensk medborgare. Ett annat förslag är att det ska bli svårare för personer som har flyttat till Sverige att ta hit sin familj. Uppehållstillstånden ska vara tidsbegränsade för de som kommer till Sverige som asylsökande, tycker partierna.

    Tidöavtalet har gjort många människor oroliga. En av dem är Rahman Heydari. Han kommer från Afghanistan. Han har bott i Sverige i snart sju år. Han säger att förslagen gör honom rädd.

    – Alltså det är helt hopplöst. Och jag är verkligen jätterädd och tänker så här det kommer självklart bli mycket värre.

    Nu ska det handla om Sveriges nya ministrar.

    Den 17:e oktober valde riksdagen Ulf Kristersson till ny statsminister. Han presenterade också alla ministrar i den nya regeringen. Kristdemokraterna fick sex ministerposter och Liberalerna fick fem. De 13 andra ministrarna är moderater.

    Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev vice statsminister. Hon blev också energi- och näringsminister. Hon har ansvar för landets energi, alltså elen, och för företagen.

    Liberalernas partiledare Johan Pehrson blev arbetsmarknads- och integrationsminister. Han har ansvar för jobben, och för att invandrare kommer in i det svenska samhället.

    Moderaten Elisabeth Svantesson blev finansminister. Hon har ansvar för Sveriges ekonomi.

    Moderaten Tobias Billström blev utrikesminister. Han har ansvar för Sveriges utrikespolitik.

    Romina Pourmokhtari från Liberalerna blev Klimat- och miljöminister. Hon är 26 år och den yngsta ministern någonsin i Sverige.

    I slutet av året handlade politiken mycket om pengar.

    I november presenterade den nya regeringen sin första budget. Budgeten är regeringens plan för hur statens pengar ska användas. Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna sa att det var svårt att göra budgeten på grund av den ekonomiska krisen.

    – Inflation, hög inflation, samtidigt som vi bedöms gå in i en lågkonjunktur. Det är svårt att bedriva ekonomisk politik då.

    Regeringen ska ändra på flera saker för att spara pengar. De ska till exempel ge mindre pengar till människor som behöver hjälp i fattigare länder, så kallat bistånd. Och mindre pengar ska användas till miljö- och klimatarbete.

    Regeringen ska använda mer pengar till försvaret och till fler platser på fängelserna. De ska även använda pengar för att sänka skatten på bensin och diesel.

    Före valet sa Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de skulle sänka priset på bensin och diesel med minst fem kronor per liter. Efter valet sa regeringen att bensin kommer bli 14 öre billigare och diesel 41 öre billigare. Då blev folk arga. Många skrev i en av Sveriges största facebookgrupper Bränsleupproret. De var besvikna och skrev att de inte gillar politiker, sa gruppens talesperson Peder Blohm Bokenhielm.

    – Det är besvikelse. Det är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut.

    Budgeten har fått mycket kritik från forskare och miljöorganisationer. De tycker att den är dålig för klimatet och miljön. Oppositionen tycker att budgeten är dålig för jobben och vården också. Regeringen och Sverigedemokraterna lovade att göra på ett sätt före valet och nu gör de på ett annat sätt, sa socialdemokraten Mikael Damberg.

    – Politiker i den nuvarande regeringen och Sverigedemokraterna lovade väldigt mycket innan valet och nu när man tvingas av verkligheten bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik som inte ska spä på inflationen, då får man bryta väldigt mycket löften.

    Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna tycker att partierna i regeringen har hållit sitt löfte.

    – Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten.

    I december röstade riksdagen ja till budgeten.

  • I veckans avsnitt kör vi inför publik på Storsjöteatern i Östersund och med oss har vi Sveriges Radio-medarbetarna Moa Wallin, Lova Olsson, Jimmy Halvarsson och Saila-Marie Gråik!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I lag "Wallin och Olsson" hittar vi P3-stjärnan Moa Wallin och P1-stjärnan Lova Olsson! I lag "Halvarsson och Gråik" hittar vi P4 Jämtland-stjärnan Jimmy Halvarsson och Sameradion-stjärnan Saila-Marie Gråik! Elområde 3 mot elområde 2!

    Och vilken vecka vi har haft!

    Det blir nya favoritronden "Vems skratt?"! Låga krav en masse! En Mikael Damberg som avslöjar lite för mycket om sitt sängkammarliv! Ulf Kristerssons aforismer! Stefan Ingves avskedsföreställning! Och ligger det, vid närmare eftertanke, kanske en "bajsdimma" över hela skiten?

    Varmt välkomna till ännu en fredag med Lantzkampen!

    Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheter

    Så går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.

    Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!

    Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]

  • Hör debatt mellan Mikael Damberg (S) och Elisabeth Svantesson (M) om hur partierna tänker sig satsningar att finansiera satsningar på polis och försvar efter valet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Marcus Nilsson
    Producent: Felicia Hassan

  • Vad blir dyrast i vinter, bensin- eller eldriven bil? Hör finansministern Mikael Damberg i sportstudion.
    United slår Liverpool och Van Dijk drabbas av hjärnspöken.
    Världens största padelmässa ”padelexpo” arrangeras under dippen och förbryllar människan och maskinen.
    Jackpot på Big 9 – sportstudion ger dig dragen för full pott.
    Dessutom: Beachvolleyboll, Den farliga sporten pingis, den otäcka duellen, de hemska touchkontrollerna och ett klockrent inspel från Gusten Dahlin i Tutto Balutto.

  • Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfria direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Teckna upp dig här!


    Vi välkomnar Sveriges finansminister Mikael Damberg till Studio Allsvenskan!

    Utöver att vara finansminister är Mikael även en stor supporter till AIK där han har årskort. 

    Därför sätter vi oss ned med honom i 40 minuter för att snacka om Allsvenskan och AIK. Hur mycket tid lägger han ner på sin klubb? Hur är det att ha med sig vakter överallt han går? 

    Dessutom berättar Mikael Damberg om vilket lag som är populärast i Riksdagen och vilken politiker han helst pratar fotboll med.

    Missa inte avsnittet med Sveriges finansminister!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur vill finansminister Mikael Damberg (S) hantera den höga inflationen? Hur ska han skapa ordning i budgetprocessen? Och är tystnad om förtryck i Turkiet priset man får betala för Nato-medlemskap?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I onsdags yrkade regeringen avslag på sitt egen budgetförslag eftersom kompromissförslaget om höjda pensioner hade stoppats av oppositionen. Två dagar senare lämnade regeringen in ett nytt budgetförslag där pensionsförslaget ingick.

    För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen nästa vecka behöver de stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har kommit med nya krav för att hon ska rösta ja nästa vecka, att Sverige lovar att inte exportera vapen till Turkiet och mer pengar till arbetet mot hedersförtryck. Hur säker är Mikael Damberg på att han får igenom sin budget?

    Inflationen i Sverige steg till 7,2 procent under maj månad. Det är den högst uppmätta nivån sen 1991. Regeringen har fått kritik för att man lagt många extraändringsbudgetar och fört en mycket expansiv finanspolitik även efter att pandemikrisen tagit slut och ekonomin fått fart. I Ekots lördagsintervju kritiserar Finansministern i sin tur andra partier för att de kommer med löften till väljarna utan att tala om hur de ska finansieras.

    – Det blir ett ganska brutalt och kallt uppvaknande efter valet, vi går mot tuffare tider, då måste vi i politiken prioritera mellan olika utgifter och medborgarna är alltmer plågsamt medvetna om att de också kommer att få en tuffare ekonomi framöver.

    För att finansiera ökade försvarssatsningar vill han se en beredskapsskatt. Mikael Damberg efterlyser nu en diskussion med övriga partier om hur satsningen på försvaret ska finansieras, han har själv föreslagit en beredskapsskatt.

    Om Mikael Damberg

    Namn: Mikael Damberg, finansminister
    Ålder: 50 år
    Bakgrund: Uppväxt i Solna, läste förvaltningslinjen vid Stockholms universitet. 28 år gammal blev han ordförande i SSU. Valdes in i riksdagen 2002. Tio år senare blev han gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. 2014 utsågs han till närings- och innovationsminister, 2019 till inrikesminister och när Magdalena Andersson blev statsminister 2021 fick han efterträda henne som finansminister.

    Gäst: Mikael Damberg, finansminister
    Kommentar: Jonas Hinnfors, statsvetare Göteborgs universitet
    Programledare: Erika Mårtensson
    Producent: Maja Lagercrantz
    Tekniker: Jesper Timan

  • Regeringen föreslår att Sverige bistår Ukraina med sjömålsvapnet Robot 17, automatgevär 90 med ammunition och ytterligare 5 000 pansarskott. Hör pressträffen om beskedet.

    – Vi ser nu en ny fas i den ryska invasionen, där man kraftsamlar i östra och sydöstra Ukraina, och man har då efterfrågat stöd på flera områden från den ukrainska sida, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

    – Det materiel som vi har beslutat om är kvalificerat materiel och det ligger i linje med vad Ukraina själva har begärt. Sjömålsrobotar är nåt som specifikt har efterfrågats, och Robot 17 är ett mycket kapabelt system.

    Tidigare har Sverige bland annat skickat pansarskott i två omgångar och även hjälmar och förnödenheter.

    Regeringen ger också utökat ekonomiskt stöd till Ukraina, dels genom bidrag till den ukrainska centralbankens fond till stöd för landets väpnade styrkor, och via Natos fond som upprättats för att stödja Ukrainas väpnade styrkor.

    – Totalt summerar förslagen en miljard kronor, säger finansminister Mikael Damberg (S).

    Medverkande: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Mikael Damberg (S)
    Programledare: Peter Bjurbo. Trygve Ulriksen Skogseth, utrikesreporter.

  • Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus.  Katherine noterar en ny typ av positionering – vem av politikerna har pratat med flest poliser.

    Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot – ett nej blev ett ja.

    Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.

    Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.

    Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.

    David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.

    I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.

    Producent: Fabian Asserbäck

  • Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson? Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus.  Katherine noterar en ny typ av positionering vem av politikerna har pratat med flest poliser.Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot ett nej blev ett ja.Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.Producent: Fabian Asserbäck

  • Anders G Carlsson och Katarina Barrling i en rafflande match mot Josefin Johansson och Adrian Boberg!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lantzkampen firar 300 program med ett gäng veteraner: TV-producentstjärnan Anders G Carlsson och statsvetarstjärnan Katarina Barrling mot komikerstjärnorna Josefin Johansson och Adrian Boberg.

    Och vilken vecka vi har haft!

    Hur uttalar Mikael Damberg ordet yacht? Vad heter Sveriges finaste Alpacka? Vilken är den vanligaste födelsedagspresenten till Jimmie Åkesson? Är verkligen "Fake it till you make it" Märta Stenevis livsmotto? Vad hade Ali Esbati för genomsnittlig skärmtid förra veckan? Och vem är det som eh:ar?

    Så många viktiga frågor som får sitt svar i detta jubileumsavsnitt.

    Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheter

    Så går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.

    Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!

    Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]

  • Tydligare än såhär blir det inte, och det är väl tragiskt i sig att man anser den svenska fårskocken vara så hopplöst desorienterade att man behöver gå till sådana här optikskapande ytterligheter!

    "Finansminister Mikael Damberg och en rad svenska företagsledare, däribland Jacob Wallenberg, deltog förra veckan i ett högnivåmöte i Helsingfors om Nato, med den finska presidenten och finska näringslivstoppar.

    Budskapet till den svenska regeringen, som inte gått ut med någon information om mötet, var tydligt: Sverige bör ta rygg på Finland, och möjligheten att attrahera utländska investeringar kan påverkas negativt om vi inte går med i Nato."

    #CarlNorberg #DeFria

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Tydligare än såhär blir det inte, och det är väl tragiskt i sig att man anser den svenska fårskocken vara så hopplöst desorienterade att man behöver gå till sådana här optikskapande ytterligheter! "Finansminister Mikael Damberg och en rad svenska företagsledare, däribland Jacob Wallenberg, deltog förra veckan i ett högnivåmöte i Helsingfors om Nato, med den finska presidenten och finska näringslivstoppar. Budskapet till den svenska regeringen, som inte gått ut med någon information om mötet, var tydligt: Sverige bör ta rygg på Finland, och möjligheten att attrahera utländska investeringar kan påverkas negativt om vi inte går med i Nato." #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se