Historie – Nederland – Populære podcaster

  • Een zesdelige podcastserie over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.

    In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel nemen je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken. Hoofdrolspelers doen bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal. 

  • Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.

    De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.

    Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.

    Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via [email protected]

    Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.

    Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning? 


    In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal, waarbij Thomas als volksvertegenwoordiger de kennis van Nederland voorlegt aan de alwetende historicus om - met de kennis van nu - te bepalen: cancelen of niet?


    Geproduceerd door Tonny Media.


    Credits:

    Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Op een dag ontdekt Floor Doppen het grootste en duurste huis van Amsterdam, gewoon bij haar om de hoek: Villa Betty. Floor raakt gefascineerd door het huis en komt in contact met buurman Kees. Hij kijkt al zijn hele leven vanachter zijn raam uit op het huis. En op zijn buurvrouw Betty, die hij ook wel ‘de Koningin van de Overtoom’ noemt. 

    Maar hij is ook getuige van haar dramatische einde. Hij ziet hoe Betty op haar 100ste uit de villa wordt gezet. Het is een verhaal dat hem nog altijd raakt. Floor gaat op onderzoek uit: wie heeft Betty dit aangedaan? En waar is haar erfenis gebleven?

    Luister de vijfdelige serie op: www.podimo.nl/betty

  • Diep in de bossen van Belgisch Limburg ligt een verlaten begraafplaats waar zo’n 1800 psychiatrische patiënten liggen. In Monsters in het bos proberen bram ieven en Aafke Romeijn verhalen van deze patiënten te redden van de vergetelheid. Ze raken al snel verstrikt in een web van tragische en avontuurlijke levensverhalen dat hen confronteert met hun eigen verleden.

  • De grootmoeder van schrijver Reggie Baay werkte begin twintigste eeuw als contractarbeider in Deli op Sumatra. Contractarbeid klinkt vrijwillig, maar blijkt een voortzetting van de slavernij in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. In Verborgen Verbanden; een onbekende koloniale erfenis probeert Reggie meer over zijn oma en haar dagelijks leven te weten te komen. Waarom stuit hij daarbij op muren? Is haar verhaal en dat van de contractarbeiders bewust onder het tapijt geschoven? En wat heeft het Van Abbemuseum te maken met deze geschiedenis?

    Een podcast van Reggie Baay in samenwerking met het Van Abbemuseum Eindhoven. Regie en productie door Aldus’ producties. In het Van Abbemuseum Eindhoven is tot en met voorjaar 2026 de bijbehorende tentoonstelling Verborgen Verbanden te zien. Daarin ontrafelt het museum zijn eigen koloniale verleden en de rol die naamgever en oprichter van het museum Henri van Abbe daarin speelde.

  • Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?

    Na 'De plantage van onze voorouders' duikt podcast documentairemaker Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. Haar nieuwe negendelige documentaire podcast ‘Mina & Mevrouw’ is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw. 

    Een productie van Maartje Duin, Prospektor en OVT (VPRO) voor NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Ithaka Stipendium, Cultuurfonds Zeeland en een heleboel andere fondsen, zie vpro.nl/mina.


  • De podcastversie van de atlas. Per aflevering bespreken 3 geografen 1 land. Nooit volledig, wel origineel. Geen experts, wel liefhebbers.

  • Paul Rem en Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia. Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met een ‘randje’? en waarom zijn ze nu nog altijd bij een groot publiek bekend?





    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In FOUT gaan historici Rick Blom en Tijmen Dokter in gesprek met kinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhoud je je daar als kind toe?  

    De kinderen van ‘foute’ Nederlanders groeiden veelal op met gevoelens van schaamte en schuld, terwijl ze niets aan de keuze van hun ouders konden veranderen. Ze vragen zich nog altijd af: ben ik medeplichtig? 

    Hun persoonlijke verhaal helpt ons de oorlog, waarvan de gevolgen nauwelijks te bevatten zijn, beter te begrijpen. Kan het zo zijn dat ook deze mensen slachtoffer zijn van de vreselijke gebeurtenissen tussen 1940-1945? In deze podcastserie hoor je hún verhalen. 

    Over de makers:

    Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek 'Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS'ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakt de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

    FOUT is vanaf zaterdag 9 maart elke week te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts. 

  • In ‘JFK - The Secret Archives’ zetten journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin hun onderzoek naar de moord op John F. Kennedy voort. Op een Amerikaanse veilingsite stuiten ze op een uitgebreid archief van een Amerikaanse privé detective die vijftig jaar onderzoek deed naar de moord. Ze kopen het archief en halen het naar Nederland. Informatie uit dat archief brengt ze naar New Orleans, waar ze de minnares van Lee Harvey Oswald ontmoeten. Die vertelt over een geheim overheidsproject waar ze samen aan werkten in de zomer van 1963. Was Oswald CIA?

    ‘JFK - The Secret Archives’ is het vervolg op het succesvolle seizoen ‘JFK - The Missing Link’. Om antwoord te krijgen op de vraag of de moord op John F. Kennedy een samenzwering was, doken Babs en Lammert in 2023 in een spannend onderzoek naar de moord door de Nederlandse journalist Willem Oltmans. Die raakte bevriend met een Amerikaanse oliebaron van Russische komaf die aan het eind van zijn leven bekende Lee Harvey Oswald instructies te hebben gegeven voor de moord op JFK. Wie was deze George De Mohrenschildt en sprak hij de waarheid? In het spoor van Oltmans werd in ‘JFK - The Missing Link’ zijn onderzoek in Nederland en Amerika voortgezet.

  • Rob Trip gaat op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Duizenden en duizenden mensen in onder meer Eindhoven, Huissen, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Breskens, Westkapelle, Zutphen, Den Helder, Enschede, Montfort en Venlo komen hierbij om. Scholen, kerken, hele woonwijken worden verwoest.  Veel gaat er mis. Beoogde doelen worden niet geraakt.

    Ooggetuigen vertellen in de podcast hun verhaal. Slachtoffers van de bombardementen maar ook Nederlandse piloten die vlogen in dienst van de geallieerden.

    Hoe maken de nazi's gebruik van deze bombardementen?  En wat doet de Nederlandse regering in Londen? Waarom is herdenken lang zo lastig?

  • OVT is een baken van verrassende verhalen die historische verdieping en achtergrond bieden.

    In deze feed vind je de uitzendingen terug, vol items die historische context bieden bij het nieuws, interviews met auteurs van recent verschenen boeken, verhalende radiodocumentaires en podcasts, recensies en columns. OVT is hét geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, gemaakt door de VPRO. Liever alleen documentaire-rubriek Het Spoor Terug in je feed? Abonneer je dan op de podcast ‘Het Spoor Terug’.

  • De Podcast Zonder Ballen is de enige EK-podcast die niet over het EK gaat. Gedurende het EK nemen sportjournalisten Jean-Paul Rison en Danielle Kliwon je mee door gastland Duitsland en alle andere deelnemende landen. Ze negeren hierbij opzichtig het op het veld vertoonde spel, maar brengen je wél alle interessante sportieve en culturele achtergronden, dwarsverbanden en willekeurige feitjes voor in de kroeg.




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak. Een zoektocht naar de waarheid van een verborgen verleden.

    "Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo."

    George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Hij wordt benaderd door een aardige fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. De fotograaf neemt hem tevens mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending. 

    De zwembadclub is een podcast van de NTR, tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds (https://npo-fonds.nl/) en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (https://fondsbjp.nl/) en is te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.

    Credits

    Regie en samenstelling: Annegriet Wietsma
    Eindredactie: Marion Oskamp
    Editor: Jelle Redeker
    Sound design en eindmixage: Marco Raaphorst
    Muziekcompositie en uitvoering: Truusje Melissen
    Historische adviezen: Gerard Nijssen
    Transcripties: Onno van der Stelt
    Uitvoerend producent: Taco Lindenkamp

    Verboden Foto’s; een Amsterdamse Roman, Helmut van de Berg, Uitg Gigaboek, 2005-2019
    Getuigenis: kindermisbruik in ‘zwemclubs’ in de jaren vijftig. Hanneloes Pen, Het Parool, sept. 2019
    De eeuw van Gisèle - mythe en werkelijkheid van een kunstenares, Annet Mooij, De Bezige Bij, 2018

  • Hier hing een schilderij vertelt het verhaal van een controversiële roofkunstzaak rond een topstuk uit het Stedelijk Museum Amsterdam. Het schilderij, een Kandinsky ter waarde van 60 miljoen euro, is overhandigd aan de erfgenamen van een Joodse vluchteling. Is dat terecht? Pieter van Os en Emmie Kollau zoeken naar een antwoord in een achtdelige podcast over nazi-roofkunst, nationaal schuldgevoel en exorbitante prijsstijgingen op de kunstmarkt. 

    Iedere woensdag verschijnt een nieuwe aflevering. Meer informatie: nrc.nl/schilderij

  • Van kroegbaas tot koning. Dit is het bizarre, waargebeurde verhaal van Jan van Leiden.


    Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging, de wederdopers, die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. In afwachting van de eindtijd werd in Münster een heilstaat opgericht. Die radicaliseerde binnen de kortste keren tot een dictatuur.


    In deze podcastserie volg je journalist Max Boogaard in zijn zoektocht naar Jan en ontdek je wat er zo'n 500 jaar geleden in Münster is gebeurd. Zo leer je Jan van Leiden steeds beter kennen: van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel.


    Een krankzinnig stukje Nederlandse geschiedenis. Voor liefhebbers van: Alle Geschiedenis Ooit, Klassieke Mysteries en Geschiedenis voor Herbeginners.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Achtung! Achtung!

    Comedian Al Murray and historian James Holland discuss all matters WW2.

    WW2 Pod: We Have Ways of Making You Talk is a bi-weekly show exploring the war in close up. James and Al have a stunning knowledge of their subject, but don't expect a linear narrative. The boys love a tangent and a forgotten tale.

    We Have Ways of Making You Talk roams down forgotten front lines, casts new villains and makes the case for unlikely heroes.

    Send questions to James and Al via Twitter using #WeHaveWays or by email to [email protected]

    Join our membership club for extra content, livestreams and ad-free listening: patreon.com/wehaveways

  • Maarten van Rossem en Gijs Rademaker geven je een nieuw beeld van dinosauriërs! Elke week worden er nieuwe dino's opgegraven en wordt er razendsnel méér bekend over deze dieren. In Dinocast bezoeken Maarten en Gijs de grootste dino-musea en dino-kenners van Nederland en België en stellen ze alle vragen die ze kunnen bedenken.

    We bespreken gepantserde planteneters als Stegosaurus en Triceratops, slimme vleeseters als Tyrannosaurus rex of Velociraptor en langnekken zoals Diplodocus. Aan het eind van iedere aflevering bespreekt het Dinocast-team ook de Jurassic park films: wat klopt er van de dinosaurussen die we daarin zien verschijnen?

    Dinocast is een vlotte en toegankelijke podcast, gemaakt uit liefde voor dinosauriërs en bedoeld deze dieren bekender te maken voor een breed publiek. Voor iedereen die vroeger al van dino's hield, en nu nog steeds een beetje!