Episoder
-
In deze aflevering vertelt Henk Leutscher uit Leeuwarden over de Love fontein, een werk van de kunstenaar Jaume Plensa uit Spanje.
Henk neemt je mee naar de hoofdstad van Friesland waar veel kunstenaars vertoefden. De verhalen achter grote namen als Escher, Mata Hari en Alma-Tadema zijn voor hem gesneden koek. Hij vertelt over de twee reusachtige kinderhoofden die in de nevel staan op het stationsplein. Vervreemdend en tegelijkertijd zo herkenbaar. Wolkom in Leeuwarden.
-
In deze aflevering vertelt Jan Gerben uit Sneek over de fontein Fortuna, een werk van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol.
Jan vertelt waarom Sneek een zo bruisende stad is. De Snitsers houden wel van een feestje en vinden het belangrijk om te genieten van het leven. Hij legt uit hoe je dat terugziet in de fontein en waarom de plek waar die staat heel belangrijk is. Stap door de wereldberoemde waterpoort en geniet van Sneek.
-
Manglende episoder?
-
In deze aflevering vertelt Harmen de Vries uit IJlst over Onsterfelijke Bloemen, een werk van kunstenaar Shinji Ohmaki uit Japan.
Harmen neemt ons mee naar één van de kleinste steden in Friesland en legt uit waarom de Japanse bloemschikkunst ikebana een connectie heeft met de planten en bloemen die in Friesland groeien. Hij vertelt over de bezienswaardigheden in IJlst die vooral met hout te maken hebben. Klein stadje? Veel te zien!
-
In deze aflevering vertelt Stephan Rekker uit Bolsward over De Vleermuis, een werk van kunstenaar Johan Kreten uit België.
Stephan vertelt waarom De Vleermuis best een beetje eng mag zijn en wat dat te maken heeft met de kerk waar de fontein naast staat. Hij duikt met ons de historie van zijn stad in en we sluiten luchtig af met een pittige tsjoch! Proost dus, uit Bolsward.
-
In deze aflevering vertelt Josse Pietersma uit Franeker over de fontein De Oortwolk, een werk van de kunstenaar Jean-Michel Othoniel uit Frankrijk.
Josse vertelt als historicus honderduit over de voormalige universiteitsstad die kon wedijveren met Leiden. De Franeker nieuwsgierigheid heeft talloze grote denkers gevormd. We ontdekken de sterren en wandelen door aardse tuinen als hij ons meeneemt naar het stadskasteeltje de Martena Stins. Er is zoveel om trots op de zijn als Fries én Nederlander wat je op het eerste oog niet ziet aan het gezellige Frjentsjer.
-
In deze aflevering vertelt Henriette Banga uit Dokkum over De IJsfontein, een werk van de Nederlandse kunstenares Birthe Leemeijer.
Henriëtte vertelt wat er zo bijzonder is aan De IJsfontein in een tijd dat de hele wereld extra aan het klimaat denkt. Zij verhaalt over de middeleeuwse Bonifatius en waarom bier en water hand in hand gaan. En Henriëtte neemt ons mee naar het keerpunt van de wereldberoemde Elfstedentocht. Dokkum, waar een klein stadje groot in kan zijn.
-
In deze aflevering vertelt Frank Belt uit Harlingen over De Walvis, een werk van kunstenaarsduo Allora en Calzadilla uit Puerto Rico.
Frank neemt ons mee in het walvisvaartverleden van de stad Harlingen. Hij vertelt hoe de levensgrote en levensechte fontein in de haven van Harlingen terecht kwam. Dat de stad nog steeds een komen en gaan van allerlei schepen is, zal je tijdens een bezoek niet ontgaan. Ontdek havenstad Harlingen aan de Waddenzee.
-
In deze aflevering vertelt Simonia de Boer uit Workum over de fontein De Woeste Leeuwen, een werk van de Britse kunstenaar Cornelia Parker.
Simonia neemt je mee naar haar stad aan het water, een stad van kunst en kerken. Ze vertelt waarom er twee woeste leeuwen staan en hoe kunst verweven is met het dagelijkse leven. Eenvoudige dingen als aardewerk en vodden worden hier tot kunstwerken verheven. Gewoon met de blote hand. Workum wacht op je.
-
In deze aflevering vertelt Trea Leegstra uit Sloten over de fontein Kieviet, een werk van het kunstenaarsduo Lucy en Jorge Orta uit Engeland en Argentinië.
Trea neemt je mee naar het allerkleinste stadje van Friesland. Met haar goed bewaarde gebouwen en straten is het in Sloten alsof je teruggaat in de tijd. Ze vertelt waarom je op vrijdag de kanonnen hoort bulderen en waaroim de schone was soms letterlijk op straat ligt. Nieuwgierig? Op naar Sleat!
-
In deze aflevering vertelt Chris van der Molen uit Stavoren over de fontein De Vis, een werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion.
Chris neemt je mee in het kleurrijke verleden zijn havenstadje en vertelt hoe rampspoed als rode draad door de verhalen van Stavoren loopt. Deze verhalen herinneren de inwoners eraan hoe saamhorigheid of mienskip, zoals de Friezen dat noemen, ervoor zorgt dat je kan genieten van wat het IJsselmeer te bieden heeft. Reis mee naar Stavoren.
-
In deze aflevering vertelt Marijte Brandsma uit Hindeloopen over de fontein Flora & Fauna: een werk van de Chinese kunstenaar Shen Yuan.
Marijte vertelt hoe Hindeloopen aan haar de rijke decoratieve schilderkunst en klederdracht komt. Ze neemt je mee naar het handelsverleden van de stad die connecties had met het verre oosten en het hoge noorden. Het is een kleine trotse stad met een eigen dialect dat op oud-Fries lijkt. Gaat Hylpen ook jouw hart veroveren?
-
Welkom bij de 11fountains - de podcast. In deze serie luister je naar het verhaal van een Friese stadsbewoner en zijn of haar relatie met de fontein die daar staat. In 2018 zijn in de elf steden van Friesland elf fonteinen geplaatst. Deze zijn ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars.
De 11fountains staan er nu vijf jaar. Ze zijn onderdeel van het stadbeeld geworden, een verzamelpunt en instagrammable landmark. Hoe kijken de stadbewoners nu naar hun stad en fontein? Je hoort het in deze elf afleveringen.