Episoder
-
Na dertien geweldige gesprekken heb ik besloten om te stoppen met Achtergrondgeluiden. Dat betekent niet dat de gesprekken verdwijnen, ze blijven in aangepaste en ingekorte versie te beluisteren via alle podcastkanalen.
Bedankt voor het luisteren ook, jullie waren met duizenden over de hele wereld: van Nederland en de VS tot in Roemenië en Argentinië, iets dat ik niet voor mogelijk had gehouden.
Mijn grote dank gaat ook uit naar Waltzburg, The Visual, A Balladeer, MOOON, Moon Moon Moon, Jason Waterfalls, Figgie, EUT, Tim Dawn, Jagd, TESSEL, remme en De Niemanders voor de mooie verhalen die hopelijk als inspiratiebron kunnen dienen voor collega’s en toekomstige muzikanten.
Op een goed 2022 en een muzikale toekomst!
Jessy -
Wat zou er met je gebeurd zijn als je op cruciale momenten in je leven een andere kant was opgegaan en in de gevangenis was geëndigd? Die vraag staat centraal in het muzikale project De Niemanders van muzikanten Rocco Ostermann en Wout Kemkens (bekend van o.a. Donnerwetter en Shaking Godspeed). Als embedded musicians hebben Rocco en Wout samen met – en geïnspireerd door – Nederlandse inmates een album geschreven dat over de bajesbewoners en hun levens gaat.
Alles moest kloppen en integer zijn. Dat was een van de credo’s die ze continue in hun achterhoofd hielden tijdens De Niemanders. Met een kladblok en hun instrumenten in de hand bezochten ze een jaar Nederlandse gevangenissen en maakten muziek met gedetineerden.
Lang stond een gesprek met De Niemanders op mijn lijstje. Ik wilde graag meer weten over de balans van hun project en hoeveel eigenaarschap je deelt met elkaar in zo’n samenwerking. Rocco en Wout wilden namelijk geen voyeurs zijn, vertellen ze in het gesprek dat ik met ze had over het nummer Kopfkino. Dat nummer gaat over de sleur van het gevangenisleven en staat op album dat gewijd is aan De Niemanders.
Meer weten over De Niemanders? Check hun website: http://www.niemanders.nl
Meer weten over deze podcast? Check @achtergrondgeluiden op Instagram of host Jessy de Cooker op Twitter op @JessydeCooker
Tot snel!
-
Manglende episoder?
-
Fijn dat je weer inschakelt bij de twaalfde aflevering van Achtergrondgeluiden. In deze podcast neem ik je mee kriskras door muzikaal Nederland en spreek ik met een diverse groep muzikanten over hun muziek. In deze aflevering: remme met something real. Honderden kilometers liggen er tussen Noord-Brabant en het muziekwalhalla van Berlijn. Toch maakte songwriter remme al op jonge leeftijd al muziek in de stad waar David Bowie, Iggy Pop en vele anderen furore maakten. Remme heeft al hits in onder meer Tsjechië, maar de kans is groot dat je hem nog niet kent. In deze Achtergrondeluiden praat hij over zijn nummer something real.
Weet jij wie ik nog moet spreken? Alle tips zijn welkom, ik ben bereikbaar via achtergrondgeluiden[at]gmail.com.
Tot de volgende!
Jessy -
Ook al klinkt single ‘Family Time’ van TESSEL licht en vrolijk, de boodschap van de song draagt het tegenovergestelde in zich. Het nummer vertelt een verhaal van een persoon die verstrikt is geraakt in het beeld van 'the perfect life'. Juist op het moment dat alles lijkt te kloppen: een gezinnetje, een mooie auto op de oprijlaan, een diner met de familie, besluit de persoon te vluchten, want "all I ever know, great moments will pass". In deze Achtergrondgeluiden vertellen Thijs en Levi van TESSEL over hun eigen familiebanden en het maakproces van ‘Family Time’, dat gemaakt werd in de Epic Rainbow Unicorn Studios van Simon Akkersmans en uitkwam in januari 2021.
-
Een speciale uitzending van Achtergrondgeluiden met Jagd-zangeres en cultuurhistorica Nanne van der Linden:
Hun bandnaam is geïnspireerd door het Duitse woord Hetzjagd, dat renjacht betekent. De betekenis zoek je het beste op in de Van Dale. Het klonk volgens de leden van de Amsterdamse band Jagd wel metal. Maar verwacht geen metal van Jagd. Zangeres en gitarist Nanne van der Linden, drummer Timo Mes, gitarist Jos Neering en bassist Thom Schotanus maken iets heel anders. Begin november verscheen hun debuutplaat ‘Talking to Yourself to Others’, waarop het nummer No Filter staat. In deze aflevering van Achtergrondgeluiden bespreek ik, Jessy de Cooker, dat nummer met Nanne.
-
Het verhaal van singer-songwriter Tim Dawn zou kunnen worden opgeschreven in een jongensboek met de titel 'Van Toga tot Muzikant'. Na een wereldreis schoof hij zijn proefschrift in de rechten aan de kant voor een carrière als singer-songwriter. Hij is naar eigen zeggen een echte schaver, een langzame liedjesschrijver. Maar eentje met een knaller van een hit met miljoenen streams op Spotify: 'Walking on a Wire'. Toch praten we niet over dat nummer. In deze aflevering van Achtergrondgeluiden hebben we het over zijn single 'Prove You Wrong', motivatie en vooral over hoe varkens voor muzikale inspiratie kunnen zorgen.
-
In 2015 ontstond EUT op het Amsterdamse conservatorium. De band bestaat op dit moment uit zangeres Megan de Klerk, drummer Jim Geurts, gitaristen Tessa Raadman en Emiel De Nennie en David Hoogerheide op basgitaar. Hun muziek is eigenzinnig, maar radiovriendelijk; wat ze tot veelgedraaide band op 3FM maakt en Pinguin Radio laat hopen dat de Britten de band niet confisqueren. In deze aflevering van Achtergrondgeluiden bespreken ze It’s Love (But It’s Not Mine), een ongeduldige popsong over jaloezie op een ander stel. Maar hebben we het ook over een vervolg op EUT’s debuutplaat Fool for the Vibes.
-
Indie-poëten worden de gasten achter de band Figgie genoemd. Ze maken speelse, Nederlandstalige muziek waarin ze de moeilijke levenskeuzes in een lichtvoetig, behapbaar daglicht uiteenzetten. In deze aflevering met Figgie bespreken we via een krakende Skypeverbinding de kracht van de Nederlandse taal en bovenal de titeltrack van hun debuutalbum ‘Genoeg Houvast’.
Show notes:
2:11: Wat willen bandleden Paul, Pim en Roy teweegbrengen met Figgie? En hoe belangrijk is de rol van de zogenoemde muzikant 3.0 daarin?
12:56: We praten over besluitvorming in bands. Is Figgie een eensgezinde groep?
23:00: Genoeg Houvast kwam in groepsverband tot stand in een boerderij in Zutphen. Hoe zat het opnameproces in elkaar?
35:07: In Genoeg Houvast en andere Figgienummers komen grote thema's als verliefdheid en angst voorbij. Bespreken Paul, Pim en Roy deze thema's ook veel met elkaar?
43:48: De muziekwereld ligt door het coronavirus op z'n gat, maar dat betekent niet het einde voor Figgie. -
Het Utrechtse Jason Waterfalls zit de laatste jaren allesbehalve in een dalende lijn. Met hun naar eigen zeggen ‘snoeiharde pop’ groeiden ze van de Popronde en Eurosonic naar een voorprogramma van Panic at the Disco. Maar wat is nu eigenlijk snoeiharde pop? Aan de hand van het nummer ‘Push’ leggen zanger Thijs en bassist Bas je dat deze aflevering van Achtergrondgeluiden uit. En ze vertellen ook hoe ze in zee zijn gegaan met MOJO, het grootste boekingskantoor van Nederland.
Show notes:
2:10 – Hoe is het begrip ‘snoeiharde pop’ ontstaan? Thijs en Bas vertellen dat ze ermee op willen vallen en hopen dat ze hun muziek beter kunnen pushen naar onder meer Spotify.9:05 – Uit welke muziek haalt Jason Waterfalls zelf de inspiratie? ‘Voor iemand die normaal geen rockmuziek luistert, klinken we misschien als Jimmy Eat World. Maar voor mensen die meer in het genre zitten, zullen als ze Jason Waterfalls horen dat juist niet denken.”
11:44 – Hoe kwam ‘Push’ tot stand en hoe valt het nummer te plaatsen binnen het genre snoeiharde pop? Ook duiken we in de wereld van zanglijntjes, Russian Hardstyle en Justin Bieber.
22:25 – MOJO is de boekingsagent van Jason Waterfalls. Hoe kwam dit tot stand? Bas: ‘Dat was eigenlijk best wel een gekke tijd.’
-
Moon Moon Moon zag in 2015 het levenslicht als het muzikale hobbyproject van Mark Lohmann. Mark schreef liedjes, bracht albums uit en tourde door Nederland. Door de jaren heen is Moon Moon Moon gegroeid tot een vijfpersoonsliveband, maar dat is eigenlijk niet alles. Onder dezelfde noemer zit ook een onafhankelijke studio die games ontwerpt en videoclips voor onder anderen Tim Knol produceert, en die óók nog eens autobiografische liedjes maakt die zijn samengesteld als een fragmentarische collage. Neem het nummer ‘Disintegration Loop’, waar deze aflevering van Achtergrondgeluiden om draait.
-
MOOON is een drie-eenheid bestaande uit twee broers en een neef. Tom de Jong, Timo van Lierop en Gijs de Jong begonnen te jammen in hun familieschuur in het Brabantse Aarle-Rixtel. Eind 2019 brachten ze het conceptalbum Safari uit met daarop het nummer Another State of Mind. Ik spreek zanger Timo in een druk Skatepark Area51 in Eindhoven over onder meer de bijna onmisbare stad, een avontuur met een Spaans recordlabel en analoog muziek opnemen in de rook met De Kik -zanger Dave von Raven.
-
Tien keer stond ‘Swim with Sam’ van A Balladeer, de muzikale alias van Marinus de Goederen in de Top 2000. Om jullie tijdens de feestdagen bezig te houden nemen Marinus en ik, Jessy de Cooker, je mee in het maakproces van deze cultsong.
-
The Visual is een Amsterdamse band opgericht door muzikanten Anna van Rij en Timon Persoon. Op 31 maart 2019 brachten ze hun eerste album ‘Moments of Being’ uit. Op dat album staat het nummer ‘Figure’, een song met een persoonlijke lading voor Anna. De single maakt dit jaar ook kans om 3voor12 Song van het Jaar te worden. Reden genoeg om dieper te duiken in de wijze waarop dit nummer tot stand kwam.
-
De Nijmeegse band Waltzburg kwam begin oktober met de debuutplaat 'Cut the Wire'. Het nummer 'Friends' van die plaat staat centraal tijdens de eerste aflevering van Achtergrondgeluiden, opgenomen in de oefenruimte van Waltzburg in De Basis in Nijmegen.
-
Snel in jouw podcastapp: Achtergrondgeluiden, dé podcast waarin Nederlandse artiesten hun nummers ‘demonteren’ en stukje voor stukje het verhaal vertellen hoe deze gemaakt werden.