Episoder
-
Ondanks waarschuwingen en smeekbedes van China zet Brussel door. Chinese auto's worden fors duurder door Europese heffingen. In deze aflevering hoor je waar de chaos nu groter is: in de bestuurskamer van Volkswagen of in die van BYD. En op welke tegenmaatregelen vanuit China moet Europa zich voorbereiden?
Ook gaat over Nvidia. Het aandeel breekt al een tijdje geen records meer en dus geven wij je de Nvidia's van de toekomst. Bedrijven die profiteren van de AI-golf en net zo hard kunnen groeien als Nvidia eerder deed. We verklappen alvast wat namen: United Health, Daiichi Sankyo en Nemetschek.
Verder gaat het over onenigheid bij de Fed en de consequenties voor jou. Hoor je waarom Jeff Bezos in een paar maanden tijd 13,5 miljard dollar verdient. En je hoort waarom Elon Musk een overwinning heeft geboekt in China.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
190 euro. Die prijs tikt Besi binnenkort aan, zegt Morgan Stanley. En dat komt door Apple. De iPhone-maker wil machines van de chipverpakker bestellen voor een ander populair product: de Mac-computers. Die beschikken straks over een chip waarvoor de nieuwste technieken van Besi cruciaal zijn.
Verder praten we over Philips. Sinds het bedrijf in de problemen kwam te zitten vanwege de slaapapneu-affaire werd er al gezocht naar een grote aandeelhouder die vijandige overnames weg kon tennissen. Die partij werd gevonden in Exor. Maar er is er nog één, en die vergroot nu ook z'n belang: Artisan. De vermogensbeheerder uit de VS heeft inmiddels rond de 10 procent van Philips in handen. Wat betekent dat voor Philips,voor Exor, en voor jou?
Onze gast en kapitein-voor-één-dag waarschuwt voor Trump-turbulentie. Pardon? Jazeker: Emmanuel Macron wist de Europese beurzen al op te schudden deze maand, maar als je dacht dat dát hard ging, dan heb je nog niet gezien wat er
gebeurt in de aanloop naar de verkiezingen in de VS. We krijgen nuttige tips voor turbulente tijden.Het begint met Apple en eindigt met Apple. Want het bedrijf schuift net als Microsoft aan bij het bestuur van OpenAI. Dat betekent dat één van de twee rivalen de ruimte moet verlaten wanneer de ander spreekt. Maar wat betekent
het precies voor het aandeel Apple?See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Manglende episoder?
-
Elon Musk is al maanden diep gefrustreerd over zijn volwassen autobedrijf met slinkende marges. Tesla leverde steeds minder orders af, de kosten voor opslag liepen op en Chinese automakers stonden klaar om zijn marktaandeel op te snoepen. Het aandeel nam dan ook een bescheiden duikvlucht. Maar in het vorige kwartaal bezorgde Tesla tóch meer auto's dan verwacht. Zelfs BYD werd weer ingehaald. Beloning op de beurs: ruim 9 negen procent erbij.
Verder praten we over Shell, dat zijn biobrandstoffabriek te Pernis in de ijskast zet. Pardon: ijskast, of toch de prullenbak? Gast Stan Westerterp van Bond Capital Partners vermoedt dat er meer aan de hand is dan slechts een pauze. Maar betekent dat ook een flinke afschrijving bij de handelsupdate komende vrijdag?
Novo Nordisk en Eli Lilly kregen bescheiden tikken op de beurs van niemand minder dan Joe Biden en senator Bernie Sanders. De twee bepleitten in USA Today dat de prijzen van diabatesmedicijnen en afvalprikken wel érg hoog zijn in de VS. Daar hebben ze gelijk in, want de prijzen van middelen als Ozempic, Wegovy en Mounjaro liggen toch echt al snel tien keer hoger dan elders in de wereld. En: Novo Nordisk haalt rond de helft van de omzet uit de VS. Wat betekent dit voor de omzet?
Tot slot hoor je het laatste (inflatie)nieuws uit het Portugese Sintra, waar centrale bankiers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om zoveel mogelijk vragen van de pers onbeantwoord te laten. Precies zoals het hoort. Maar toch liet Christine Lagarde een handige observatie door het masker glippen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De gok om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven pakt totaal verkeerd uit voor Macron én voor de beurs. Waarom lijken Europese beurzen dan toch zo blij nu Macron slaag heeft gekregen van Marine Le Pen? We bespreken de opluchting van de markten en kijken naar de bedrijven die garen spinnen bij radicale partijen - of juist niet.
Het is sowieso een Frans getinte uitzending, want de Olympische Spelen gooien roet in het eten bij Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij had er kennelijk niet op gerekend dat de toeristenstroom richting Parijs deze zomer enorm afneemt vanwege het sportfestijn. Met een flinke omzetwaarschuwing tot gevolg.
En ach, als we ons toch in de lucht bevinden: Boeing lijft zijn leverancier Spirit Aerosystems in door een luttele vijf miljard te betalen en een bak schuld op zich te nemen. De deal is erop gericht om orde op zaken te stellen in de waardeketen van Boeing na tal van gevaarlijke problemen met vliegtuigen. Airbus is de lachende derde en neemt voor één dollar het Europese deel van Spirit over, om zijn eigen vleugels weer in eigen huis te kunnen produceren.
Tot slot bespreken we Meta, dat net als Apple en Microsoft een boze brief uit Brussel ontvangt, met vooralsnog weinig grote gevolgen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Wie zijn avond gezellig wil maken, slaat een fles wijn in. Maar gemakshalve eindigen we vaak met een fles uit de supermarkt. Dat wil Grapedistrict liever niet. Die keten verkoopt namelijk een klein assortiment van zorgvuldig uitgezochte wijnboeren. Nu is de wijnhandel al niet heel winstgevend, toch weet Grapedistrict er geld uit te slaan. En zelfs gestaag te groeien, en dat allemaal op eigen kracht.
In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Pijnlijk en een hoop gestuntel. Zo valt het eerste verkiezingsdebat voor Joe Biden het beste samen te vatten. In Atlanta stond de president voor het eerst tegenover zijn uitdager Donald Trump. Biden raakte regelmatig de draad kwijt waardoor de Democratische partij nu in een crisis verkeert.
Er kwam ook goed nieuws uit de Verenigde Staten, want de inflatie is gedaald! Maar hoeveel ruimte geeft dat de Fed voor een renteverlaging?
Ook in Europa zijn belangrijke verkiezingen aanstaande, namelijk de Franse parlementsverkiezingen. Beleggers vrezen voor de uitkomst, want die lijkt in het voordeel uit te vallen van radicaal links of rechts. Beide zijn slecht voor de Franse overheidsfinanciën én voor de beurs. De Franse beurs kan zelfs met nog eens 20 procent dalen, waarschuwen analisten.
De uitslag van die Franse verkiezingen kan niet alleen de overheidsfinanciën in de war schoppen. Ook Air-France KLM heeft eronder te lijden. Het aandeel daalde zelfs naar het laagste punt ooit.
Verder hoor je hoe PostNL een miljoenenboete ontloopt, waarom Nike uit vorm is en Brussel hopeloos faalt met de aanpak van grote Amerikaanse techbedrijven als Microsoft en Apple.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Amazon gaat de strijd aan met goedkope Chinese webwinkels, door er zelf eentje te openen. Op die manier moet er marktaandeel teruggewonnen worden van partijen zoals Temu, Shein en AliExpress. Beleggers konden het wel waarderen, want Amazon is officieel door de grens van 2000 miljard dollar aan beurswaarde gebroken.
Het had een spektakel moeten worden in Utrecht, maar de eerste beleggersdag in zes jaar van ASR liep uit op een domper. De verzekeraar denkt de komende jaren lekker door te groeien en verhoogt zelfs een aantal doelen, maar volgens beleggers is ASR nog steeds te bescheiden. Er zou meer kapitaal teruggegeven kunnen worden aan aandeelhouders als dividend of de inkoop van aandelen.
En niet alleen de raketten van SpaceX gaan de lucht in, want de waarde van het bedrijf stijgt ook flink. Volgens Bloomberg krijgt SpaceX een waardering van 210 miljard dollar opgespeld, waardoor de onderneming het waardevolste niet-beursgenoteerd bedrijf van Amerika is. Voorlopig tenminste, want de geruchten over een beursgang van tenminste de satellieten-tak worden steeds luider.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Alfen is door beleggers bijna doormidden gehakt. Van de koers is nog maar de helft over. Het bedrijf, vooral bekend van de laadpalen, kwam met een knoert van een winstalarm. Klanten van Alfen stellen namelijk hun bestellingen uit, en wel omdat de prijzen momenteel hard zakken. Vooral de omzet uit batterij-systemen loopt daardoor in rap tempo terug. Reden voor beleggers om massaal hun aandelen te verkopen.
Verder hebben we het nog over het onzalige huwelijk tussen Volkswagen en Rivian. Ook wel de lamme en de blinde geheten die hun afnemende krachten verenigen. Want Volkswagen pompt voor maar liefst 5 miljard dollar in de stekkerautofabrikant.
Tot slot hebben we het over een prijzenoorlog die ophanden is in de wereld van maaltijdbezorgers. En over beursgoeroe Jim Cramer die heel boos op je wordt als je nu je belang in Nvidia verkoopt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De vliegtuigonderdelen vliegen eraf bij Boeing en dus is het tijdperk van Airbus aangebroken. Toch? Niets blijkt minder waar: trage leveranciers houden Airbus aan de grond. Ondanks een ramvol orderboek komt het bedrijf met een winstwaarschuwing. Er wordt dit jaar niet 7, maar slechts 5.5 miljard dollar verdiend. Want wie niet levert, krijgt niet betaald.
Verder praten we over Novo Nordisk. Afvalprik Ozempic was in China al goedgekeurd, nu mag Wegovy ook verkocht worden. Wat betekent dat voor de omzet uit het land met het grootste aantal klanten met overgewicht op aarde? EN: kunnen aflopende patenten en Chinese afvalprikken nog roet in het eten gooien?
Ebusco kwam opnieuw met slecht nieuws. De productie in China is niet alleen goedkoper dan in Europa, maar laat ook langer op zich wachten dan de elektrische bussenmaker had gehoopt.
Tot slot kreeg Microsoft een briefje uit Brussel. De boodschap: het bundelen van Microsoft Teams met Office 365 werkt concurrenten de markt uit. Brussel heeft de techreus nog niet ergens schuldig aan bevonden, maar eist maatregelen om andere vergadersoftware óók een kans te geven.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Apple hoort de zweep in Brussel al zwiepen, want de Europese Commissie zit achter de iPhone-maker aan met megaboetes. Tot wel 20 procent van hun jaarlijkse omzet kan Apple kwijtraken als de EU niet van gedachte verandert.
Appmakers staan een flink deel van hun inkomsten af aan Apple, maar mogen hun gebruikers niet de weg wijzen naar goedkopere alternatieven. Misbruik van de machtspositie, vindt Brussel, en tegen nieuwe Europese internetregels. Dus moet Apple zich aanpassen, of verdedigen waarom het níet in overtreding zou zijn. Maar daar lijkt het bedrijf ook niet klaar voor te zitten.
Aanhoudende verliezen, felle beleggerskritiek en een topman die al dan niet gedwongen moest vertrekken. Aandeelhouders van Prosus hadden het de laatste tijd niet makkelijk. Maar: met een nieuwe topman breken betere tijden aan. Voor het eerst weet de investeerder winst te maken in zijn tak met e-commercebeleggingen, met daarin maaltijdbezorgers en online marktplaatsen. Van dat soort opstekers lijken er meer van aan te komen voor Prosus, want laat de nieuwe topman nou net bij een van die maaltijdbezorgers vandaan komen.
En er komt een nieuw bedrijf naar het Damrak: London Tunnels krijgt deze week nog een notering. Het bedrijf wil een toeristische attractie maken van oude schuilkelders in de Britse hoofdstad, maar zoekt daar investeerders voor. Want de kosten zijn hoog, er moeten nog vergunningen geregeld worden, en er moet asbest uit de tunnels worden gehaald, en daar is zeker 200 miljoen pond voor nodig. Donderdag is er voor zo'n 30 miljoen pond aan aandelen in Amsterdam te vinden. Daarvoor koop je vooralsnog alleen de belofte dat er vanaf 2027 ieder jaar zo'n 3 miljoen mensen een ticket kopen voor de attractie.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Bij twijfel een extra maat bestellen, wie doet het niet? Toch zorgen al deze pakketjes voor enorm veel hoofdpijn (en extra kosten) bij webwinkels, groot én klein. Dat hele retourneren kan eenvoudiger, schoner en vooral goedkoper, beweert dit bedrijf, dat daarmee juist inspeelt op de aanhoudende retourproblematiek.
In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Bijna alle aandelen gingen de afgelopen tijd omhoog. ASML en ASMI verdienen een eervolle vermelding, die wonnen tot wel 50 procent en trokken de beurs het meest omhoog. Slechts een handvol AEX-bedrijven behoort dit jaar tot de verliezers. Deze 'sukkels' lopen niet de polonaise. En opvallend: het zijn vrijwel allemaal industriebedrijven. Hoe komt dat?
Verder hebben we het over de terugkeer van een beurslegende. Ook al zullen veel beleggers haar eerder omschrijven met krachttermen en scheldwoorden.
En hoor je waarom de topman van Booking.com vindt dat de overheid niet moet denken dat met 'Project Beethoven' alle problemen met het vestigingsklimaat opgelost zijn.
Tot slot blikken we terug op een week met veel nieuws om en rondom de bankenwereld. Eigenlijk komen ze allemaal langs. Van Bunq tot ABN, en van nieuwkomer NN tot de overnamehonger van ING.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Liefdesbrieven, dáár hebben de analisten-rapporten over ASMI wel wat van weg. Het aandeel schommelt nu nog rond de 730 euro. Maar de chipmachinemaker kan over niet al te lang tijd door de 1000 euro gaan breken. Dat is de overtuiging van één van die analisten. Waar toch al die aanbidders opeens vandaan komen, bespreken we in deze aflevering.
Daarin bespreken we ook of ING, ABN Amro en Rabobank peentjes moeten gaan zweten. Verzekeraar Nationale Nederlanden opent de aanval op de grootbanken. Maar hoeveel marktaandeel denkt NN van ze af te pakken? Daarover lopen de meningen sterk uiteen.
McDonald's is er klaar voor: het zet z'n krachtigste wapen in om hongerige klanten terug te lokken. Rusland moet juist op een houtje bijten, als het aan de EU ligt. Met nieuwe sancties (het 14e pakket inmiddels!) wordt voor het eerst Russisch lng aangepakt.
En beleggers? Die hebben vooral iets te vrezen van Taylor Swift...
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De VS wil het China nog moeilijker maken om chipmachines van ASML te kopen. De huidige exportbeperkingen gaan de Amerikanen lang niet ver genoeg. De Amerikaanse onderminister van handel Alan Estevez, die gaat over het Amerikaanse exportbeleid, was in Den Haag om te lobbyen voor een uitbreiding van de zwarte lijst.
Of het nieuwe kabinet gaat zwichten voor alle druk, en wat de gevolgen zijn voor ASML hoor je in dezer aflevering.
Verder hoor je dat Nvidia Apple en Microsoft voorbij is gestreefd, en door wie Nvidia misschien wel ingehaald wordt. En hebben we het over Just Eat Takeaway, dat de handen ineen slaat met Amazon, waardoor jij niet langer bezorgkosten hoeft te betalen.
Tot slot, wéér een tegenvaller voor de Belastingdienst, en de elektrische Ferrari, waarvan bekend werd dat die twee keer zo duur is als de brandstofbolides.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het onderzoek is nog niet afgerond, maar nu al verklapt Eurocommissaris Verstager dat Apple zich heeft misdragen. Er zouden 'zeer ernstige' overtredingen zijn gedaan door het techbedrijf. In deze aflevering bekijken we wat de onderneming te wachten staat, maar ook of het wel handig is dat de politica nu al zegt dat Apple fout zit.
Over fout gesproken. Bij Boeing gaat ook het ene na het andere mis en daarom mag de topman zich melden bij de Amerikaanse Senaat. Toeval of niet: net voor hij ondervraagd wordt, stapt er een nieuwe klokkenluider naar voren. En dat verhaal is schokkend.
Verder gaat het over laadpalenbedrijf Alfen dat een deal binnen heeft gesleept met een Belgisch bedrijf. Ronkend persbericht, maar onze gast van vandaag miste iets cruciaals. Namelijk: het bedrag!
Tot slot hebben we het ook nog over Warren Buffett. De bekende bejaarde belegger slaat flink aandelen in van een oliebedrijf. Gaat hij het van de beurs halen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Voorafgaand aan de beleggersdag zet ING even een paar ambitieuze doelen voor zichzelf. Het gaat op een agressief groeipad de komende jaren. Niet alleen moet de inkomstengroei verdubbelen, ook denkt de bank dat er een pak klanten bij gaat komen. Jaarlijks verwacht ING 1 miljoen nieuwe klanten, en daarbij zijn overnames zeker niet uitgesloten.
Voor de beleggers moeten de plannen ook goed gaan uitpakken, want ING denkt een stuk winstgevender te worden, en een deel daarvan moet op de ene of de andere manier bij de aandeelhouders terecht komen. Hoe en in welke mate hoor je in deze aflevering.
In Frankrijk leidt de politieke chaos tot onrust op de financiële markten. Sinds vorige week verloor de Cac40, met Frankrijks grootste beursbedrijven, al zo'n 10 procent. Volgens zakenbank Citigroup gaan die politieke risico's ook over de grens te voelen zijn, en daarom haalt het Europese aandelen van de kooplijst.
De batterij-leverancier van Apple, het Japanse TDK, zegt een enorme ontwikkeling te hebben gemaakt. Ze hebben namelijk een batterij ontwikkeld die tot wel 100 keer zo lang op 1 lading meegaat. Het gaat om een techniek die nu al in pacemakers wordt gebruikt, maar TDK kan ze nu ook van een materiaal maken dat in contact kan komen met onze huid. En daardoor zou het binnenkort ook in smartwatches, koptelefoons en smartphones terecht kunnen komen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De wereld veroveren met beton. Dit bedrijf uit Oldenzaal doet het. Jouw binnenmuren waren er waarschijnlijk niet geweest zonder deze onderneming. Het gaat in veel landen goed, maar onlangs ging het mis. Een fabriek viel in Russische handen.
In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het was de week van Elon Musk. Zijn aanhang, de aandeelhouders van Tesla, gunnen hem zijn bonuspakket van 50 miljard dollar. Een ongekend bedrag, nog nooit kreeg een topman zoveel voor zijn werkzaamheden.
In deze aflevering hebben we het over die immense beloning. Is er voor Musk nu nog wel een prikkel om te blijven werken? Om te zorgen dat die beurskoers van Tesla verder omhoog gaat? En wat betekent dit voor de andere bedrijven, gaan die hun topman of topvrouw nu ook veel beter belonen?
Verder hoor je meer over een dronken CFO. Deze Amerikaan is voor de tweede keer opgepakt omdat hij te diep in het glaasje heeft gekeken. En het bijzondere is: hij wordt niet ontslagen.
Dan naar de comeback van Adobe. Eerder maakte het zijn grootste beursuitglijder in meer dan 20 jaar tijd. De vrees was dat Adobe kopje onder zou gaan door OpenAI. Maar niks is minder waar. De Photoshop-maker harkt een hoop nieuwe klanten binnen, juist dankzij AI.
Ook hoor je over een exclusief clubje ceo's dat Donald Trump uitlacht, de honderden losse schroeven in Boeings en de Duitse regering die niet veel opschiet met het Europees Kampioenschap. Ook al winnen ze het.
Ook Apple won een hoop, een hoop aan extra beurswaarde. Wij kijken of die opmars aanhoudt - en hoe lang Apple het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld blijft.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Elon Musk heeft 56 miljard redenen om uit te kijken naar deze dag. Op de aandeelhoudersvergadering van Tesla wordt er namelijk gestemd over een bizarre bonus van 56 miljard dollar. Een 'gijzeling voor beleggers', want Musk dreigt om het fundament waar Tesla op draait weg te halen als hij zijn beloning niet krijgt.
In deze aflevering hebben we het over de bizarre situatie. Alles lijkt erop dat beleggers braaf voor stemmen, maar wat als ze dat niet doen? Stapt Musk dan op en zo ja: wat betekent dat voor het aandeel?
Spannend, we pakken de popcorn erbij! Maar we willen het eigenlijk liever hebben over koekjes. Over Lotus om precies te zijn. Dat doet wat opvallends, het slaat de handen ineen met een grote concurrent. Kan de beurslieveling daardoor nóg succesvoller worden?
Ook bespreken we de persconferentie van Jerome Powell. De baas van de Fed lijkt niet echt vertrouwen te hebben in twee renteverlagingen dit jaar.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering hoor je waarom vooral Europese autofabrikanten te lijden hebben onder een maatregel die bedoeld is voor China. Zoals verwacht verhoogt Brussel de importheffingen op Chinese elektrische auto's, maar wel veel forser dan verwacht. De heffingen kunnen oplopen tot bijna 50%.
Verder hoor je dat ASML flink mag uitbreiden van de gemeente Eindhoven. Op maar liefst 50 hectare grond, dicht bij de luchthaven, komt een nieuwe campus voor nog eens 20-duizend medewerkers. Daarmee verdubbelt het aantal medewerkers van de chipmachinemaker in Nederland bijna.
Tot slot hoor je waarom ING-topman Steven van Rijswijk vindt dat Europa te veel banken heeft, dat Apple weer de nummer 1-positie bemachtigd heeft als waardevolste bedrijf ter wereld en waarom de fusiegesprekken tussen Paramount en Skydance op niks zijn uitgelopen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Vis mere