Episoder

  • Deze week nog kondigt Shein officieel z'n beursgang aan. De online kledingwinkel wordt gewaardeerd op 60 miljard euro. Daarmee is het een van de grootste beursgangen in jaren. Toch is het bedrijf niet welkom op Wall Street. Want het bedrijf mag dan wel gevestigd zijn in Singapore, de Amerikanen beschouwen het als 'n Chinees bedrijf. Shein moet daarom uitwijken naar Londen.

    Nvidia wil Intel en AMD koste wat kost voorblijven, want Nvidia's spiksplinternieuwe AI-chip is alweer gedateerd. Nog geen drie maanden geleden nadat die werd aangekondigd, komt Nvidia alweer met een opvolger. Vanwaar toch die haast?


    Tot slot hoor je hoe de top van Boeing voorlopig op vrije voeten blijft, en hoe één screenshot de beurskoers van een bedrijf op Wall Street verdubbelt.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Wie tien jaar geleden dacht dat je huizen in fabrieken kon bouwen, werd voor gek verklaard. Maar deze woonfabrieken zijn niet meer weg te denken. Welkom in de wereld van modulair bouwen.

    In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Sinds een tijdje mogen bedrijven als Nvidia, Intel en AMD hun AI-chips niet meer zonder toestemming van de VS naar het Midden-Oosten exporteren. De VS vreest dat landen die route misbruiken, waardoor die chips via een omweg alsnog in China terecht komen. Maar nu blijkt dat de Amerikanen de boel nog wat extra lopen te frustreren.

    Wat de VS aan het bekokstoven is en welke gevolgen dat heeft voor aandelen als Nvidia, hoor je in deze aflevering.

    Banken hebben een 'fundamenteel probleem', dat zegt Errol Keyner van beleggersvereniging VEB. Hij reageert op het onderzoek van de ACM dat zich richt op de spaarrentes. Die zijn in de ogen van de toezichthouder veel te laag.

    Over rente gesproken. Een Europese renteverlaging was zo goed als zeker. Die verlaging was beleggers min of meer beloofd. Maar een nieuw cijfer zet die belofte op losse schroeven.

    Verder hoor je waarom er ingegrepen moet worden op het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway. En tot slot Frankrijk: het land heeft de ambitie om Europese AI-leider te worden.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Jitse Groen krijgt hulp van Amazon. De twee sloten twee jaar terug al een deal. Maar de samenwerking wordt nu uitgebreid. Amazon gaat Grubhub, de probleem-dochter van Just Eat Takeaway, voortaan actief pushen. Klanten kunnen direct via de app en website van Amazon maaltijden bestellen. En Amazon krijgt als mede-eigenaar meer macht.

    In deze aflevering bespreken we waarom die deal voor beide bedrijven zo belangrijk is. En Grubhub staat toch te koop? In hoeverre vergemakkelijkt dit pact met Amazon dat verkoopproces?

    Het grootste bedrijf dat deze week met cijfers komt, maakt ook meteen de grootste uitglijder. Salesforce voldoet voor het eerst in bijna 20 jaar tijd niet aan de verwachtingen.

    En je hoort hoe je als verliezer toch weg kunt lopen met een miljard dollar winst.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De overnamemachine in de oliesector is goed op stoom. Gigant ConocoPhillips slokt definitief concurrent Marathon Oil op. En daar heeft het 22 miljard dollar voor over. Eind dit jaar zouden de twee volledig samen moeten zijn. En er beweegt nog meer in het olie-landschap van de VS. Want ook bij Chevron hebben ze de overnamedrang te pakken. Het bedrijf wil maar al te graag concurrent Hess in bezit krijgen. En ook die deal lijkt een succes te worden. Want Hess heeft het aanbod van 53 miljard dollar geaccepteerd.

    Bij het Britse Royal Mail staat er iets historisch te gebeuren. Voor het eerst sinds de oprichting meer dan 500 jaar geleden lijkt het buiten Britse handen te belanden. Tsjechische investeerder Daniel Křetínský wil voor 4 miljard euro het postbedrijf kopen. En die Křetínský is voor ons Nederlanders een bekende naam, want hij heeft hier al bijna een derde van PostNL in zijn bezit. Volgens onze gast, Nico Inberg, kan dat alleen maar betekenen dat PostNL binnenkort ook een brief met een overnamebod in de bus krijgt.

    En Volkswagen gaat het proberen: een elektrische auto voor Jan Modaal bouwen. Dat doen ze met behulp van een klein prijskaartje. Je moet het nieuwe elektrische model voor nog geen 20.000 euro op de kop kunnen tikken. Tegen 2027 moeten de eerste exemplaren uit de fabriek rollen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er moet ingegrepen worden bij de grote Nederlandse banken! Dat zegt toezichthouder ACM. In Nederland krijgen we met z'n allen veel te weinig spaarrente. Dat komt, vindt de toezichthouder, omdat er nauwelijks concurrentie is. ABN Amro, ING en de Rabobank stemmen daardoor stilzwijgend de tarieven op elkaar af.

    Deze aflevering hebben we het over de harde kritiek van de ACM. De macht van banken moet doorbroken worden zeggen ze daar, maar hoe ziet dat eruit? En wat betekent het voor je aandelen ABN Amro, ING en de certificaten van de Rabobank. Vreet de ACM het verdienmodel weg?

    We hebben het óók over een overname die ABN Amro in Duitsland doet. Ze worden nog groter op het gebied van vermogensbeheer.

    Ook gaat het over Apple dat een truc van Elon Musk (succesvol) toepast. Je hoort waarom een activist achter rekenmachines aan zit en we bespreken de renteverlaging van de Fed. Nou ja, welke? Amerikaanse beleggers geloven eerder in de kerstman, dan in zo'n renteverlaging.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elon Musk is vastbesloten om de de beste AI-chatbot ter wereld te bouwen. Grok, zoals de bot eigenlijk heet, moet beter zijn dan die van OpenAI en Google, en bovenal een stuk rebelser. 6 miljard dollar heeft Musk hiervoor opgehaald bij investeerders. Daarmee is het één van de grootste AI-investeringen ooit.

    Van Google heeft Musk weinig vooralsnog te duchten. De AI-hulpdienst die mensen helpt bij het zoeken, zorgt voor hilariteit op het internet. Zo zegt de bot dat er acht dagen in een week zitten en raadt het vrouwen aan te roken tijdens een zwangerschap.

    Vivoryon, een biotechbedrijf dat je waarschijnlijk niet kent, was een tijdje terug nog op sterven na dood. Z'n middel tegen alzheimer bleek niet te werken. Tientallen miljoen aan beurswaarde verdwenen in korte tijd. Maar het bedrijf herstelt en HOE: met een 400 procent koerssprong in een week tijd is het bedrijf weer boven de 100 miljoen waard!

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Techbedrijven als Alphabet, Meta en ChatGPT-maker OpenAI azen op de films en series van grote Hollywoodstudio's. Waarom? Om hun AI-modellen te trainen. Door die modellen vol te proppen met bestaand filmmateriaal kunnen ze steeds realistischere video's maken. Vandaar dat die bedrijven er tientallen miljoenen euro's voor over hebben om die beelden te gebruiken.

    In deze aflevering staan we stil bij de dreiging voor grote filmstudio's. Daarentegen kunnen bedrijven als Netflix en Disney straks wel voor een fractie van de huidige prijs content maken. Hoe gaan die marges dan zijn? En die techbedrijven, welke rol zien die voor zichzelf weggelegd?

    Volkswagen neemt het op voor z'n Chinese concurrenten. Meer en hogere importheffingen zijn zinloos. Dat zegt de autobouwer, die zelf flink lijdt onder de concurrentie uit China.

    Jamie Dimon, de topman van JP Morgan, doet een hoop goed, vinden beleggers. Maar één ding kan hij niet: controleren. Onder zijn leiding liet de bank jarenlang miljarden orders van klanten ongecontroleerd passeren.

    En in onze terugblik op de week mag één bedrijf zeker niet ontbreken: Nvidia.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er moeten superlatieven verzonnen worden om de prestatie van Nvidia te duiden. Kort gezegd: het gaat super. Het verslaat de eigen verwachting en die van analisten, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

    Deze aflevering nemen we het wonderaandeel onder de loep. Kan het die duizelingwekkende groei volhouden? Waarom lukt het concurrenten maar niet om in de buurt te komen? Het aandeel gaat door de grens van 1000 dollar en dat is voorlopig de laatste keer, want Nvidia gaat het aandeel splitsen. Een veelgebruikte truc, maar werkt 'ie ook?

    Verder gaat het over Ahold Delhaize die op de kleintjes let. Heel erg, want het bedrijf wil 25 procent meer besparen. De verziekte sfeer bij de Fed komt ook nog voorbij. Want geen renteverlaging, maar een verhoging is dichtbij.

    Zonder Tesla geen BNR Beurs. We hebben iets gespot, iets dat mist in het verslag van de autobouwer...

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er is één aandeel dat nóg harder stijgt dan de huizenprijzen, en zelfs harder dan alle aandelen op het Damrak. Nee, het bedrijf doet niks met AI en maakt ook geen pillen tegen overgewicht. Toch stijgt de beurskoers sinds begin dit jaar met maar liefst 70 procent.

    Over welk bedrijf het gaat, hoe dat kan en of de koers nog verder stijgt, hoor je in deze aflevering.

    Daarin hebben we het ook over het Chinese Temu, waar je allerlei meuk voor een prikkie kan halen. De webwinkel ziet de winst in het eerste kwartaal met 246 procent stijgen. Je zou bijna staatssteun vermoeden.

    Van staatssteun worden Chinese autofabrikanten in ieder geval wel verdacht, door de EU en de VS. Maar China slaat terug en komt in reactie op het onderzoek waarschijnlijk met importtarieven van 25 procent op onze auto’s.

    Tot slot: het cijferseizoen zit er bijna op, 90 procent van de Europese bedrijven heeft inmiddels laten weten hoe het ervoor staat. De winst per aandeel daalt voor het vierde kwartaal op rij. Maar niet getreurd: de meeste bedrijven deden het beter dan waar analisten op rekenden. We kunnen zelfs zeggen dat onze bedrijven er 'beduidend beter' voor staan dan verwacht, concludeert de Bank of America.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het gaat goed met Nederlanders en hun beleggingen. De aandelen van Nederlandse huishoudens zijn in 't eerste kwartaal bijna 9 procent meer waard geworden, meldt De Nederlandsche Bank. Al die aandelen zijn zo'n 62 miljard euro waard. Nederlandse beleggers schurken zelfs tegen het recordniveau van 2021 aan!

    Deze aflevering kijken we hoe het komt dat jij het zo goed doet als particuliere belegger en vooral: of dat aanhoudt. Ook kijken we van welk soort aandelen die groei moet komen. Fun fact: de meeste aandelen die Nederlanders hebben zijn nog altijd van eigen bodem.

    Het was even bijkomen van deze drukke dag. Dat moest het bestuur van Ajax én Shell ook. Bij beide was het chaotisch. Bij Shell werden demonstranten verwijderd, bij Ajax haalde een commissaris uit naar dé grootaandeelhouder en ook nog even naar de baas van de belangenclub voor beleggers.

    Verder staan we stil bij bij de lichte crash van het aandeel van Alfen. Er is een tijdelijke CFO, maar beleggers blijven zich zorgen maken over de cijfers. De cijfers van Trump Media zijn ook zorgwekkend en toch is dat bedrijf volgens beleggers nog vele miljarden waard.

    Tot slot hoor je meer over ASML dat zich voorbereidt op een inval van China in Taiwan, het naderende pensioen van Jamie Dimon en Gordon Gekko is overleden. De boef op wie dat legendarische filmkarakter is gebaseerd.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Reddit-leger stuwt niet alleen de beurskoersen van ingedutte bedrijven omhoog, gesprekken van dat leger zijn nu ook geld waard. Het forum van Reddit wordt namelijk gebruikt door OpenAI, dat gaat die data inzetten om ChatGPT te trainen.

    Dat Reddit-leger was een paar jaar geleden nog verantwoordelijk voor de Gamestop-hype. En deze week lijkt die digitale tulpenmanie weer terug van weggeweest.

    De Nederlandse Netflix-concurrent Videoland blijft mogelijk toch in Nederlandse handen. Het Belgische DPG probeert de eigenaar van Videoland te kopen, maar de ACM wil nog geen toestemming geven.

    Dan naar een waarschuwing afkomstig van een van de machtigste bestuurders van de Europese Centrale Bank, Isabel Schnabel. Zij denkt dat het bij één renteverlaging blijft.

    Historisch, zo noemt China de maatregelen die het neemt om de eigen vastgoed sector uit het slop te trekken. Gaat de overheid nu eindelijk echt doorpakken, zoals beleggers hopen?

    Het verdienmodel van Meta en Alphabet is aan het wankelen gebracht. In het geval van Meta omdat Brussel een onderzoek opent, het zoveelste, deze keer vanwege het verslaafd maken van kinderen. En Google staat onder druk omdat het voor het eerst in z'n bestaan een echte concurrent heeft. En dus helpt het eigenhandig - maar wel noodgedwongen - het verdienmodel om zeep.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Meta zou kinderen doelbewust verslaafd maken. En daarom start Brussel een onderzoek. Dat richt zich op de algoritmes van Instagram en Facebook. Die zouden de 'zwakheden' van minderjarigen uitbuiten en verslaving in de hand werken. Ook wordt getwijfeld of Meta genoeg doet om te voorkomen dat kinderen beschadigd raken.

    Deze afleveringen hebben we het over een mogelijke monsterboete voor Meta. Want als het bewezen is dan ga je dat ook als aandeelhouder merken.

    Verder hebben we het over het nieuwe kabinet. Hun plannen staan in het coalitieakkoord met de titel: Hoop, lef en trots. Maar met welk plan is de belegger het meest geholpen?

    En het gebeurt niet elke dag dat de Europese Centrale Bank met zo'n waarschuwing komt als vandaag. Want hoewel het er allemaal goed uit ziet op dit moment - dalende inflatie, goede economische cijfers en een herstel in het beleggersvertrouwen - moeten beleggers oppassen...

    Ook Netflix, Aegon en het grote geheim van Warren Buffet komen aan bod.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Dat zegt Nico Inberg over de koersreactie op de kwartaalcijfers van ABN Amro. De bank doet volgens hem bijna alles goed, maar ging onderuit op de beurs. De winst viel flink hoger uit dan verwacht. Alleen de bank heeft minder vet op de botten dan waar beleggers op hoopten. Daardoor is er minder ruimte voor cadeautjes, zoals dividend en eigen aandeleninkoop.

    Bij Google gaat de zoekmachine op de schop. Die wordt volgepropt met AI. Leuk voor de gebruiker, maar in deze aflevering bespreken we hoe moederbedrijf Alphabet daar geld uit denkt te persen.

    Iedereen keek verder vol spanning naar het Amerikaanse inflatiecijfer. Dat zakte vorige maand naar 3,4 procent, geheel in lijn met de verwachting. Beleggers wereldwijd hopen dat een afgekoelde economie betekent dat Powell sneller dan gedacht de rente verlaagt. Laat Nico nou net een kort lijntje hebben met de Fed-baas...

    Tot slot bespreken we een strafrechtelijk onderzoek naar Boeing, de Londense beursgang van computermaker Raspberry Pi en het aandeel GameStop dat weer met beide benen op de grond staat.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het was de dag van Just Eat Takeaway. Het aandeel dan, want dat werd flink ingeslagen. Allemaal omdat concurrent Delivery Hero zijn Taiwanese onderdeel verkoopt. Aandeelhouders van JET krijgen er overnamehonger van: gaat de directie nu ook hun Amerikaanse onderdeel, Grubhub, verkopen?

    Deze aflevering kijken we of die overname-fantasie terecht is. Gaat Just Eat dan eindelijk het zorgenkindje verkopen? Zorgen zijn er ook bij de certificaathouders van Triodos. Over de verkoop van hun stukken. Maar de directie heeft groot nieuws voor ze: ze gaan naar de beurs! Na ING en ABN Amro is er dan nóg een bank beursgenoteerd.

    Verder hebben we het over het bezoek van Jerome Powell aan Amsterdam en nu we het toch over de VS hebben: we bespreken de nieuwe importtarieven op Chinese elektrische auto's. Daar wordt 100 (!) procent op geheven.

    Tot slot nog een update van de totale gekte rondom GameStop, het aandeel opende 100 procent hoger.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Na Google en Apple krijgt ook Booking het aan de stok met Brussel. Voortaan valt Booking onder de Europese Digital Markets Act. De wet is in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen de macht van grote techgiganten. De Europese Unie wil dat 'poortwachters' als Booking concurrentie toelaten op hun eigen platforms.

    Keith Gill, beter bekend als Reddit-gebruiker Roaring Kitty, is terug van weggeweest. Hij was verantwoordelijk van de beursgekte rondom GameStop, ruim twee jaar geleden. Gill plaatste op X een tekening van een gamer achter z'n bureau die voorover gebogen gaat zitten. Niemand weet wat hij daarmee bedoelt. Maar nu hij voor het het eerst in drie jaar tijd van zich laat horen, schiet het aandeel van GameStop met 110 procent omhoog! Beleggers denken dus dat hij hint op nieuwe acties.

    Verder tikt Shell een recordstand aan op de Londense beurs. Nog nooit betaalden beleggers zoveel voor een aandeel Shell. En presidentskandidaat Donald Trump deelt verbale tikken uit aan wind-energiebedrijven.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Met dank aan een nieuwe Europese wet kan Microsoft achter de miljarden van Apple én Google aan. Die twee hebben nu nog de markt voor mobiele spelletjes in handen, maar Microsoft mag voortaan ook zijn eigen online winkel openen. Voortaan kunnen ontwikkelaars daar hun games aanbieden en klanten ze kopen. Een nachtmerrie voor Apple en Google: zij controleren een markt waar 90 miljard dollar in om gaat.

    Kan Apple deze nieuwe klap hebben? Het bedrijf kampt met tegenvallende iPhone verkopen en is nog steeds op zoek naar een nieuwe innovatie. Ondertussen moet het bedrijf het hebben van abonnementsmodellen en inkomsten uit hun Appstore, waar Microsoft nu dus de aanval op opent.

    Wat we verder bespreken: de beloning van Aegon-baas Lard Friese. De verzekeraar koos voor Bermuda en grijpt die verhuizing nu aan om het beloningsbeleid voor de directie op de schop te gooien. Daardoor kan Friese de komende jaren 30 miljoen euro verdienen. Een beloning op steroïden, zegt de VEB.

    Verder hoor je meer over de flinke order die Besi binnenhaalde en een vijandig overnamebod in de Spaanse bankensector.

    En, we praten je helemaal bij over de opvolger van Warren Buffett, over alle cadeautjes die bedrijven uitdelen en bereiden we je voor op de volgende beursweek.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De AEX raakte het record misschien wel net kwijt, maar bij de cijfers van Ahold Delhaize en bij bierbrouwer AB Inbev trokken beleggers gewoon de champagne open.
    Bij AB Inbev waren de cijfers beter dan verwacht. De omzet steeg, ook al werd er minder bier verkocht. De brouwer wist met prijsverhogingen en het verkopen van premiumbiertjes de inkomsten op te krikken.

    Ook Ahold kreeg de goedkeuring van beleggers, na toch wat afnemende kwartaalcijfers. Het boekte een lagere winst dan een jaar geleden. Maar de marges in Europa lijken zich toch weer wat op te rekken. Vooral in België lijken de problemen voorbij. Daar had Ahold het aan de stok met de vakbonden omdat het bedrijf hun Delhaize-winkels over liet nemen door zelfstandige ondernemers. Dat lijkt vooralsnog een goede keuze, want de inkomsten van die winkels zijn veelbelovend, zegt de topman.

    En Tesla staat weer eens in de schijnwerpers. De autobouwer wordt in de VS onderzocht omdat het klanten en aandeelhouders zou hebben misleid. Het gaat dan om de auto-pilot functie. Topman Elon Musk heeft misschien te vaak beloofd dat die zelfrijdende functie 'just around the corner' was.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • UBS maakte al meerdere kwartalen op rij geen winst, de streamingtak van Disney zelfs nog nooit. Tot nu. De twee bedrijven stunten met zwarte cijfers. En dat is waar we deze aflevering stil bij staan, die plot twist.

    Is het lek bij Disney nu dan écht boven en wordt hun streamingtak ook winstgevend op de lange termijn? Kan het dan nu de Netflix-killer worden? Bij UBS ging het vooral om een verplichte overname die ze moesten verwerken. Dat is gebeurd. De vraag is of schandaalbank Credit Suisse ze ook de komende jaren gaat helpen aan dikke winsten.

    Dikke winsten maakt ook Ferrari. Inflatie? Daar lachen de Italianen om. Ze kunnen de prijzen verhogen en geen een klant die afhaakt. Bij Amazon doen ze ook niet rustig aan. Ze investeren vele miljarden in datacenters. Allemaal vanwege AI.

    Verder bespreken we de kwartaalcijfers van Heijmans en die van BP. Hoor je meer over een nieuwe Nintendo spelcomputer en de nieuwste iPad. Gaat het over de mislukte ruimtereis van Boeing én vertellen we je over de bizarre dividenduitkering van Aramco. Er gaat méér geld naar de aandeelhouders, dan ze in een kwartaal aan winst draaien.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Beleggers wereldwijd zijn in een opperbeste stemming. De hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, heeft in een Spaanse krant gezegd dat nieuwe cijfers erop wijzen dat de inflatie afkoerst op de gewenste 2 procent. Een renteverlaging in juni lijkt daarmee aanstaande. De AEX sloot op een nooit eerder gezien niveau van 891 punten.

    PostNL stelde opnieuw teleur. Het bedrijf boekte het eerste kwartaal een nettoverlies van 17 miljoen euro en werd door beleggers afgestraft. PostNL blijft aanlopen tegen de vijfdaagse postbezorging, terwijl er nog nauwelijks brieven en kaarten worden verstuurd.

    En Boeing gaat de ruimte in! Een ruimteschip van Boeing maakt morgen zijn eerste vlucht met twee astronauten aan boord. Over ongeveer een week keert de bemanning terug op aarde. De bemande missie had eigenlijk al in 2018 moeten plaatsvinden. Maar ontwerpfouten leidden tot uitstel. Zo vloog de eerste onbemande testvlucht, in december 2019, voorbij aan het ruimtestation ISS, omdat de motor bleef branden.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.